un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Mi-am găsit walkman-ul!

25 Aug 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Ce-am mai găsit prin casă și păstrez ca să arăt și altor generații: un iPod Shuffle încă sigilat!

Era iPod-ul micuț, de agățat la pantaloni, cu 1-2 GB memorie internă și transfer de date prin mufa de tip jack audio, că asta e tot ce avea. Am avut eu unul alb, mama unul mov, acesta ar fi al treilea.

Și acest walkman Sony, din ăla bun cu tuner digital și Mega Bass!

Pe acesta l-am cumpărat în 2002 de la magazinul Sony din Unirea. Am văzut acum că îl am cu tot cu cutie, folia în care a venit, ba chiar și toate actele înăuntru. Așa că mai aștept 40 de ani și-l voi vinde atunci cu 1 milion de euro, bani cu care nu voi face nimic pentru că voi fi prea bătrân!

Pentru cei care nu știu, walkman-ul era un player de casetă audio. Ținea maxim 20 de melodii, dacă era bine făcută caseta, deci ascultai vreo 2 ore de muzică. Autonomia celor două baterii cu care funcționa era de vreo 10-20 de ore de ascultare? Și aveai căști cu fir, nu ca acum wireless! Modelul din mână avea și radio (adică muzică venită din aer) și reglai frecvența cu cifre pe ecran, nu mișcând acul pe o scală! /s

Mai am undeva și un iPod Classic de 80 GB. Cred că încă funcționează. I-am găsit acum cablul de încărcare și l-am păstrat, să-l testez cândva, așa că sunt printre puținii posesori de cablu de încărcare pentru port din acela uriaș de iPod și iPhone, îl închiriez cu ora dacă este nevoie, plata prin OnlyFans.

asus s5507

    20 comentarii

  1. Pentru cei care nu știu, walkman-ul era un player de casetă audio. Ținea maxim 20 de melodii, dacă era bine făcută caseta, deci ascultai vreo 2 ore de muzică.

    Chiar sunt curios daca citeste cineva care nu stia ce este acela walkman
    Ar putea lasa un comentariu

      (Citează)

    • @dny, mesajul se adreseaza cititorilor din viitor. Probabil cand vor citi textul respectiv peste 100-200 de ani este posibil sa nu mai stie ce era candva un walkman.

        (Citează)

  2. eu pana recent am folosit un ipod nano 1st generation, inca e prin casa.

    Acum imi pare rau ca se vad urmele de utlizare ca element de design industrial ramane o piesa interesanta.

      (Citează)

  3. ma alatur din early 2000 cu un PDA Dell nou nout (cu stylus si tot ce trebuie) care a costat vreo $550 la vremea lui si cred ca l-am folosit vreo 3 luni, daca l-am folosit si atat pentru ca nu am reusit sa-l sincronizez cu sistemele folosite in reteaua locala si mergea doar ca un foarte scump Rolodex cu ceva functie de scheduling si emailing.
    (btw, cine stie ce este un Rolodex?).

    ar mai fi o camera video Hi8 Samsung, un pic mai folosita decat bietul PDA dar tot piesa de muzeu.

      (Citează)

  4. Niște amatori, asta sunteți.

    Eu am echivalentul de la Panasonic, luat la sfârșitul clasei a 8-a, prin ani ’90 și un pic. A fost imensa suma de 2 milioane de lei atunci, nu mai știu din câte zile de naștere și alte ocazii am reușit sa ii adun.

    Pe atunci nu era cu burse pentru premianți sau cu bani la sfârșitul anului pentru performanțe. Nu mai știu cum era cu alocația, parcă trebuia mers la poștă cu ceva care semăna cu un carnet de cecuri ca să iei banii.

      (Citează)

  5. Cand merg pe la ăi batrani, una din placeri este sa ascult muzica la walkman. Am un panasonic xbs rq v65. Luat pe la sfarsitul anilor 90 din banii de bursa. Am si vreo 5 cutii mari pline cu casete. Majoritatea originale. Culmea, totate functioneaza impecabil. Si walkmanu si casetele.
    Iar calculatoru alora batrani e legat ptr sunet la o combina sony rx50 luata acu 1000 de ani din metro. Tin minte ca ieri cum am mers cu tata s-o luam taman de la bucuresti, din primul metro aparut si cum o manevram de parca era din sticla. Nu mai avea nimeni in cartier asa ceva pe vremea aia.
    Si acu se aude țais. Si inaltele si joasele. Data la juma din volum, duduie blocu. Scula de scula.
    I s-a bulit doar partea de caseta si cd (pe motiv de praf – chestie usor reparabila), dar pe radio merge zilnic.

      (Citează)

    • :) exact modelul asta il aveam si eu.
      L-am cumparat tot din metro in dec 97 cand mi-am cumparat si primul meu PC: Intel Pentium II MMX (233 Mhz, 2GB, 16MB)

      duduia blocul

        (Citează)

    • Nu e praf. Am și eu. Se aude bine pe radio și ca amplificator. Se duc însă curelele. Cauciucul din care sunt făcute de dezintegrează.

        (Citează)

  6. Eu detin un cuptor cu microunde Panasonic perfect functional achizitionat de tatal meu navigator in 1990 din Japonia. Cuptorul a mers cel putin 5min zilnic in medie, si dupa 30 de ani da semne de oboseala butonul start. Incredibila piesa inginereasca la vremea aia(e mai complex si are mai multe progragrame/butoane decat orice cutor contemporan), dar din pacate panoul de control nu mai poate fi gasit. Mai am walkman sony, video cu recorder Philips(copiam pe la inceputul anilor 90 filme de la centrele de inchiriere – era la moda :)) ), combina Pioneer inca functionala cu pick-up vinyl si CD din ’86(CD’ul a fost inventat prin ’82 parca). De fiecare data cand caut prin dulapurile(din lemn masiv stil ludovic al XIV) parintilor, copii ma intreaba in continuu ce e asta, ce e asta…lucrurile se schimba, important e sa reusim pe cat posibil sa ne mentinem si noi la curent cu noutatile.

      (Citează)

  7. Salut! Sunt Andrei, am 40 de ani și vreau să vă spun că sunt cel mai prost: prin 2000 am aruncat 1 pickup cu boxele aferente, 2 walkmanuri, vreo 100 de casete și câteva zeci de viniluri pentru că… Prost!

      (Citează)

    • Nu cred că are de ce să-ți pară rău pentru pick-up și boxe, doar dacă știi că erau modele rare sau high end. Doar pentru că sunt vechi nu înseamnă neapărat că sunt mai bune ca astea noi și n-are rost să le ții dacă nu au vreo valoare anume pentru tine. Eu am niște boxe de prin 1978-1979 cumpărate la începutul anilor ’80 din Germania și țin la ele, dar deși scrie Hi-Fi pe ele, nu sunt cine știe ce.

      Păcat de discuri, mai ales dacă erau albume de colecție și erau întreținute. Dar dacă nu, din nou, n-ai pierdut mare lucru pentru că remasterizările de azi nu sunt rele. Pick-up, amplificator (dacă vrei) și boxe găsești pe la 3-4 mii de lei – tot genul de echipament care te ține o viață dacă ai grijă de el.

      Nu știu ce să zic de casete, alea pe care le am eu nu prea mai sună bine – o fi și capul de la deck dar din nou, merită păstrate doar alea cu valoare sentimentală. Casetele așa zise originale cumpărate de mine aveau în general banda de calitate proastă.

        (Citează)

  8. Tom: (btw, cine stie ce este un Rolodex?).

    Am avut asa ceva pe birou prin ’98-’99-’00, adus de un prieten american.

    In ’96 mi-am luat un “walkman” Panasonic RQ-SX1V de la reprezentanta de pe Stefan cel Mare. Am dat echivalentul a vreo 120 USD, o mica avere pentru un student la vremea aceea :)).
    Din pacate l-am vandut un an mai tarziu unui coleg.

    Mai am insa un radiocasetofon Panasonic luat prin 95 care merge impecabil si azi. Made in Japan ;)
    https://postimg.cc/9DpvLxff

      (Citează)

  9. ipod shuffle mi se pare unul din produsele geniale Apple, poate mai revolutionar decat iPodul original. Idee ca ai putea vinde un player atat de simplu, fara niciun fel de display, era mind-blowing la momentul respectiv cand lumea abia se obisnuise cu beneficiile playerului digital: sa poti sa vezi / alegi ce melodie sa cante.
    Azi, cand toti avem controalele pe casti, pare din nou ceva oarecum normal.

      (Citează)

    • Nu știu dacă genial, mi se pare mai degrabă un design statement că na, subiectiv era mai frumos ca alte playere. Eu am primul model, cel dreptunghiular, cumpărat prin 2009. Muzica o copiai pe el doar cu iTunes, care era înfiorător pe Windows (nici acum nu e grozav dar na). Rămânea sincronizat cu un singur PC și practic trebuia să folosești iTunes ca să-ți fie ușor. Pentru cine folosea alte playere pe PC și avea muzica prin alte părți era dificil de utilizat. În schimb dacă te obișnuiai și foloseai doar iTunes cu tot cu baza de date și rip-uri începea să aibă sens. Asta pe PC, pe mac a fost tot timpul mult mai ușor.

      În rest, bateria era mică, nu știai dacă s-a încărcat ca lumea dar era din aluminiu. L-am tot comparat cu un Watson ieftin, cu baterie și conector USB incorporat, deci fără cablu, care nu era foarte butucănos și mergea suficient de bine. Era din plastic, dar avea display și căști mai rezistente în timp (majoritatea cablurilor Apple nu au PVC și sunt mai puțin rigide și durabile în timp).

        (Citează)

    • A, nu, ca si eu aveam player Sandisk. Display ceva 40×20, dimensiuni si greutate dublu-triplu, dar slot SD (pana la DOI GB extra) si parca baterie AAA. Si juma’ de pret, desigur.
      Dar tot mi s-a parut misto designul de la Shuffle.

        (Citează)

  10. Magnetofon și benzi nimeni? sunt eu prea bătrân? Trebuiau tăiate benzile, uneori lipite benzi de capăt. N-am avut echipament prea performant dar îl foloseam mai mult pentru a copia casete – copiam întâi caseta originală pe bandă, apoi de pe bandă pe o casetă goală.

      (Citează)

    • Cred ca vorbim de portabile totusi, ca asa toti mai gasim si cate un pick-up la bunicu’. Poate chiar patefon.

        (Citează)

    • Eu mai am încă un Tesla B85. Cumpărat în 1987 (parcă?) cu o grămadă de bani, la care s-au mai adăugat altă grămadă de bani pentru boxe, că era “deck”.
      Nu mai am boxele, nu cred că l-am mai folosit de la sfîrșitul anilor ’90 sau începutul anilor 2000. L-am folosit o vreme doar ca amplificator pentru ascultarea casetelor de pe un walkman Sony. Casetele erau mai practice decît benzile, deși nu aveau calitatea audio la fel de bună.
      Ah, și mai am si pick-up-ul, o copie Unitra făcută la Electromureș, Are reglaj de viteză cu stroboscop.
      Nu le-am mai folosit de 20 de ani…

        (Citează)

    • Am vandut anul trecut Kashtan-ul familiei cu cele 2 boxe unui pasionat care l-a reconditionat si zicea ca vrea sa il folosească. La taica-meu zacea de multi ani degeaba, ultima data l-am folosit la botezul primului copil (acum 17 ani)

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus