un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

S-a mai terminat o Olimpiadă și acum sunt reluări bune pe YouTube și fotografii excelente

10 Aug 2021  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

S-a terminat Olimpiada. M-am uitat la ea mai puțin decât aș fi vrut pentru că am fost o săptămână în Munchen și acolo n-am deschis televizorul. Am ratat astfel majoritatea atletismului, care sunt problemele mele preferate (ce ironie).

Vestea bună este că pe canalul oficial olimpic de YouTube au publicat majoritatea finalelor. Iat-o mai jos pe cea de la 100 metri bărbați, unde un italian a scris istorie. Nu știam că italienii sunt așa buni la alergare, tot ei câștigând și ștafeta:

Găsiți multe acolo, dacă vreți să revedeți.

Ce-am mai reținut? Că sportul românesc stă foarte slab. Reușita atleților noștri care au luat medalii mi se pare deja miraculoasă, având în vedere condițiile din țară.

Am auzit ieri la radio o explicație despre asta. Vorbea corespondentul de la Tokyo al Gazetei Sportului și opinia sa era că rezultatele slabe vin din faptul că românii în general nu fac sport. Tind să-i dau dreptate. Înainte de baze sportive și investiție din partea statului în sportivi de carieră, întâi trebuie ca oamenii de rând să facă mai mult sport. Dacă mulți tineri fac sport de diverse feluri, inevitabil din mijlocul lor vor fi remarcate talentele adevărate și aceștia vor avea ocazia de a fi propulsați spre concursuri naționale, europene șamd.

Mi-a părut rău să văd că nu au fost români la probele moderne de escaladă, skateboard, BMX șamd. În extrema cealaltă, Vlad Dascălu, care a luat locul 7 la mountain bike, este un exemplu foarte bun. Și înainte să ziceți că locul 7 nu-i mare scofală, că nu vine cu medalie, să conștientizăm totuși că omul este al 7-lea cel mai bun din lume la disciplina sa. Eu aș fi super mândru și încântat să fiu și în top 100 mondial în lume la ceva, chit că ar fi vorba de preparat omlete.

România a încheiat cu trei medalii la canotaj și una la scrimă. La canotaj am luat aurul la dublu vâsle feminin (Nicoleta Ancuţa Bodnar, Simona Geanina Radiş), argint la dublu rame masculin (Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă), argint la patru rame fără cârmaci masculin (Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari). La spadă a dus argintul Ana-Maria Popescu. Felicitări!

Mi-a părut rău să văd olimpiada fără spectatori. Pare cumva ciudat ca sportivii să evolueze singuri, dar asta e situația.

Cea mai mare și mișto colecție de fotografii de la Olimpiadă este pe CNN. Uitați-vă la ele, sunt câteva remarcabile. Mi-a rămas în minte una cu luptătorul american Gable Stevenson, medaliat cu aur, numit Gable după un alt luptător de renume din anii 1970, Dan Gable. Și iată că și pe Gable Stevenson probabil l-au împins părinții spre lupte, dar s-a și dovedit cel mai bun din lume.

Mai este o altă fotografie cu Annika Schleu din Germania, plângând pe cal la pentatlon. Conducea clasamentul după 2 runde din cele 5 ale pentatlonului. Apoi a venit proba de sărituri cu calul. Caii se alocă sportivilor prin tragere la sorți la această probă, nu vin cu ei de acasă. Calul ei nu a vrut să sară.

O altă fotografie arată o sportivă americană punând medalia de aur la gâtul antrenorului ei, care-i este și tată. În altă fotografie, o înotătoare ia o sticlă de apă în timp ce înoată la 10 km open water.

asus s5507

    12 comentarii

  1. Cu parere de rau insa Romania nu va mai face mare branza in urmatorii 20 de ani la olimpiade, a fost ultimul zvac. Putem sa punem crucea langa cea a nationalei de fotbal.

    Noroc cu tenisul ca mai scoatem capul in lume dar acolo e vb de bani, fiind un sport care practicat cu success te scoate din foame

      (Citează)

  2. Sportul e la pamant pentru ca romanii nu fac sport?
    Pe bune?
    Cand am avut vreodata remuneratii financiare adecvate pentru performanta?
    Cunosc un fost campion european la haltere. A primit diplome sa faca focul 2 luni, mancare gatita la club si cam atat.
    Tenis de masa – daca nu ar fi sponsorii ar muri de foame. Prin Italia si Germania au salarii de mii de euro, plus bonusuri, masina, cazare, mancare si echipament.

    La tenis parintii isi vand tot ca sa plateasca antrenamente la copii, la fotbal nu exista academii, pana de curand se faceau antrenamente la sarituri pe bureti ca nu avem o piscina olimpica.

    Intr-o zi vom intelege ca TOTI medaliatii nostri de acum sunt fiinte extraordinare, cum nu o sa mai gasim. Dar cine sa mai vina dupa ei?

    Pentru ce sa se apuce copiii de sport de performanta? Sa moara de foame? Nu exista sport in Romania din care sa supravietuiesti, nu mai zic de un trai peste medie.

    Asta cu “nu se face sport in Romania” mi se pare de noaptea mintii, impreuna cu aia cu pandemia care nu speria pe nimeni.

    Sper sa te razgandesti.

      (Citează)

    • Am cunoscut un antrenor de lupte libere care a avut super performante cu luptătorii lui, gen cel puțin 2-3 medalii în fiecare an la europenele de juniori sau ceva

      Știti cat primeau luptătorii cu medalie de la stat? 40 de lei, acum 4-5 ani era treaba.

      Antrenorul era taximetrist in Brăila, urma să se mute în Franța, unde lucra fiica lui ca și medic pe 8000 euro.
      Era scârbit.

        (Citează)

  3. M-am uitat la doar doua evenimente, meciuri ale US WNT, noroc cu Eurosport (dar si acolo meciuri intrerupte, prelungite, greu de gasit transmisia si urmarit). Si nu a fost deloc placut sa fie si fara public (pare alta miza).

      (Citează)

  4. Pozele JO de pe CNN sunt cu negri, cu lesbiene (gretoasa aia de Rapinoe este in cel putin doua), mai multe poze cu Simone Biles care a luat doar locul TREI, dar ce mai conteaza? poza cu o americanca dubioasa care a luat locul DOI si a zis “Shout out to all my Black people. Shout out to all my LGBTQ community. Shout out to all my people dealing with mental health”. Laurel Hubbard, a carui realizare este “the first openly transgender woman to compete in the 125-year history of the Olympics”. Si tot asa…

      (Citează)

  5. Parerea mea e ca romanii fac mult mai mult sport, cel putin la nivel de amatori, decat in trecut, cand aveam ceva rezultate, deci nu de aici ni se trage. Cel putin la alergare, ciclism, ceva sporturi de apa, tenis etc. Dovada este cat de pline sunt mereu magazinele gen Decathlon, cat de sold-out sunt competitiile majore pentru amatori (maratoane, concursuri de alergari, ciclism etc.).
    Si, totusi, proaspat intors de la Viena, acolo se face si mai multa miscare (amatori) dar exista si infrastructura pentru nivelul pro.
    Cred ca la nivel profesionist este problema, capacitatea de selectie a cluburilor este foarte mica, nu exista infrastructura si nu atrag noi talente.

      (Citează)

  6. Prostii! Numai prostii! Sportul este la pamant pentru ca nu mai este foamete si comunism in tara.

    E foarte simplu, in perioada comunista faceai sport de performanta din urmatoarele motive:
    – nu aveai altceva de facut cu timpul liber
    – umblau antrenorii prin scoli sa gaseasca talente
    – voiai mancare mai buna, plecari pe afara, glorie

    Toate aceste constrangeri au disparut, nu mai e nevoie de sport.

      (Citează)

    • Corect.
      Au disparut recompensele de pe vremurile alea, acum e nevoie de altele.

      Adica bani.

      Oricat de patriot ai fi, fericirea trece prin stomac.

        (Citează)

  7. hai sa vedem niste cifre de audienta la holimpiada asta.

      (Citează)

  8. Din pozele aste am vazut ca exista baseball la jocurile olimpice, si ca SUA au mancat bataie in finala de la Japonia. Bravo, Japonia!
    @Kopa_Kopan: pe bune?

      (Citează)

  9. Daca ai timp, poti sa te uiti si la finala de baschet 3×3, care a fost mega spectacol. Printre intamplarile din finala, unui jucator i a sarit complet talpa de la adidas dupa care si a legat o cu tape si a jucat in continuare (lucru nu poate intelept, ca a facut o greseala costisitoare cand i a alunecat piciorul)

    Alt jucator si a rupt tibia (stress fracture) dar si a legat piciorul strans cu tape si a continuat si el (!!!). Mai tarziu in meci l a rupt de tot, dar a meritat efortul

    Am fost prezenti si noi la feminin cu echipa, ceea ce e o mega performanta, pErformanta pe care n o vom mai egala vreodata

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus