►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 3 august 2021
Telefoanele mid-range sunt tot mai bune. Cine cumpără flagship-uri? »
Piața Norilor de aici din cartier s-a închis acum vreo două luni. A fost deja demolată și în locul ei va fi creată o piață-fantezie visată de primărie: parcare la nivelul străzii, iar piața propriu-zisă se mută la etajul 1 al noii clădiri.
Cea veche nu era rea, chiar dacă clădirea era antică. Avea nevoie de o renovare, nu demolare completă. Dar na, trebuie să trăiască și clanurile mafiote din ceva. Nu pot decât să sper că nu va avea soarta Pieței Sudului, care după renovare zace cam goală, că micii țărani nu-și mai permit să vândă pe acolo. Mai sper și că va avea scări rulante, că altfel bătrânii din cartier nu vor urca prea des la etaj.
Între timp am revenit la mizeria de acum câțiva ani: tot felul de oameni vând legume, fructe și inclusiv brânză sau ouă pe trotuar, de-a lungul străzii principale din cartier, și strâng totul cu viteza luminii de câte ori apare Poliția Locală prin preajmă. De ce ar cumpăra cineva brânză sau ouă dintr-o găleată pusă pe trotuar, pe 30+ grade Celsius, cu muște în jurul ei? Nu știu, dar sunt sigur că-i plin de oameni care consideră că aia este brânza bună, nu cea din comerț.
Și au apărut niște aprozare noi. Aveam deja un aprozar în cartier, la intersecția Rădulescu-Motru cu Poenari. Bun aprozarul, produse de calitate și este de vreo 2-3 ani acolo. În acest timp i-am întrebat periodic dacă pot plăti cu cardul și răspunsul era mereu o variațiune de “am făcut cerere, urmează să fie instalat”. După vreun an și ceva de “urmează să fie instalat”, am renunțat la a mai întreba. Unul din motivele pentru care scoteam bani cash era ca să cumpăr de la acest aprozar. Are și Mega Image legume și fructe românești, dar mai sprijinim și micul antreprenor, nu doar marea corporație cu POS la casă.
Acum că s-a închis Piața Norilor, s-au mai deschis două aprozare. Unul cam vizavi de acesta vechi, pe colț la trepte unde mulți ani a funcționat un “reparații televizoare”. Altul se află mai spre fosta piață, pe lângă “developare foto”.
Aprozarul de la “reparații televizoare” este bunicel și el, dar prea axat pe legume de ciorbă, cum le zic eu. Mie îmi place unul cu legume de salată.
Acest aprozar are însă vad foarte bun. Este pe drumul principal spre piață, Mega, metrou, coafor, Șincai și unde mai merge lumea prin cartier. De când s-a deschis este mereu lume în el, se așteaptă și afară pentru a intra.
Aprozarul vechi este retras cu vreo 20 de metri de la drumul principal. Iată această schemă făcută de mine pentru a fi de ajutor în înțelegerea acestui articol deosebit de important pentru situația leguminoasă din Tineretului:
20 de metri, nu mai mult, dar este o diferență uriașă. Pe acolo nu trece nimeni uzual. Aprozarul nou era plin. Aprozarul vechi era gol, dar m-am dus eu și le-am făcut vânzare și, și, și!… am văzut că au montat POS. Acum au POS! Am plătit cu cardul!
Chestia asta este foarte importantă pentru mine, așa că de acolo voi cumpăra în viitor. Noi oricum facem aprovizionarea pentru 3-4 zile, așa că de obicei se strânge o sumă mai mare, că mi-ar fi rușine să zic “cu cardul” dacă aș lua doar o legătură de ceapă.
Chiar și așa, însă, comisioanele băncii sunt de vreo 1%. Chiar dacă cineva cumpără o salată, o ceapă și un pătrunjel, ieși pe pierdere pentru că ți-a luat banca 1%? Că în domeniul acesta marjele sunt mai mari.
Așa că aprozarul vechi n-are vad, dar are avantajul plății cu cardul pentru cei ce preferă asta și probabil ar avea mai mulți clienți dacă s-ar lăuda cu acel POS, în loc să-l țină ascuns după cântar și să răspundă cu voce stinsă “da, avem și POS” la întrebarea despre asta. Aprozarul nou are vad și branding, că se laudă cu produse din ograda proprie și au etichete cu “Adunații Copăceni” pe majoritatea legumelor. Roșia dintr-un sat despre care ai auzit, dar nu știi exact pe unde este ca să-l arăți pe hartă este mereu mai bună decât “roșii 5 lei/kg” cu proveniență generică!
E complicată viața aprozarelor!
Între timp, Piața Norilor s-a închis, după cum ziceam. Îmi pare rău de un magazin făcut de niște sibieni de unde eu luam pâine cu cartofi bună, iar alții tone de brânză. Mai era și un magazin oficial Cocorico în piață.
Nici nu știu unde ar fi acum cea mai apropiată piață cu ofertă mare și prețuri decente. Se face în weekend una ambulantă sus pe Nerva Traian, aproape de “vechiul bloc Connex”, dar este scumpă cu spume, zici că vând legume Gucci. Piața Sudului este mai tristă decât un pesedist care n-a prins nimic de furat. Probabil rămâne Piața Progresul, pe Giurgiului.
« Știri despre tehnologie – 3 august 2021
Telefoanele mid-range sunt tot mai bune. Cine cumpără flagship-uri? »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
35 comentarii
03/08/2021 la 11:07 AM
sper ca toate aprozarele (CINE MAI FOLOSESTE CUVANTUL ASTA IN 2021) sa dispara si sa fie inlocuite de mega.
daca ai preturi mari si nu oferi gen plata cu card, desi te intreaba omu, meriti decat faliment.
ca si client nu sustii decat prostia unor dinozauri care nu inteleg vremurile in care traiesc.
de piete nu ma pronunt, am aceasi parere plina de dispret pt niste locuri mizerabile, uneori si la toatele e mai curat decat in piata.
bogdan(Citează)
03/08/2021 la 11:13 AM
nene, nu stiu cine si ce ti-a facut in copilarie, dar nu ti-a priit
stefan(Citează)
03/08/2021 la 11:21 AM
Probabil l-au trimis “decât” la piață sa facă cumpărături.
Pyro(Citează)
03/08/2021 la 11:37 AM
Adevarul e ca in ultima vreme am intalnit numai preturi de specula prin aprozare, pe considerentul ca ei au cea mai aleasa si cea mai culeasa marfa, ceea ce oricum nu e adevarat.
Anda(Citează)
03/08/2021 la 2:16 PM
@bogdan
Cred ca ai nevoie sa intelegi niste lucruri inainte de a arunca cu batul.
Fa-ti tu o firma de comert cu amanuntul si apoi vino sa repeti ineptia de mai sus.
Jules(Citează)
03/08/2021 la 2:27 PM
Cam are dreptate omu. Pietele sint insalubre iar produsele d-acolo sint dubioase ca provenienta. Greu mai gasesti tarani veritabili cu produse bune. In rest specula la greu. Repet, cu produse cu provenienta dubioasa. Sau mai rau, produse crecute de ei si umplute cu chimicale.
Aprozarele, un fel de piete cu pret mai mare. Aceleasi produse dubioase. Evident pe toate scrie “provenienta romania”.
Asa ca prefer supermarketu. Macar aia sint cinstiti: rosii grecesti, mere poloneze, prune indiene.
Sau cand merg la tara, rar, iau de prin vecini o rosie, un castravete, o varza, o fasole. Sint vecinii aia pa care-i stiu de-o viata si care cresc ptr ei legume, dar mai vand si la cunoscuti.
Weekendu asta am luat 10 kile de rosii de la o vecina. 2.5 lei kilu. Rosii d-alea ca pe vremuri.
Blackskull(Citează)
03/08/2021 la 11:10 AM
Mai e piata de la Cultural si una vis-a-vis de Spitalul Bagdasar-Arseni, plus altele mai mici. La piata Norilor mai mult ca sigur or sa puna scara rulanta, au pus atat la piata Progresul, cat si la Sudului.
Silviu(Citează)
03/08/2021 la 11:12 AM
Vino în excursie la Piața Progresul să vezi cum o să fie.
Mă rog, aici parcarea e deasupra.
Adrian(Citează)
03/08/2021 la 11:26 AM
Daca nu are plata cu cardul nu sustii antreprenorul mic ci evazionistul fiscal mic.
Gaelex(Citează)
03/08/2021 la 11:39 AM
Daca ceri bon fiscal cum e evazionist?
alunelu(Citează)
03/08/2021 la 11:37 AM
aici e vorba de modul de prezentare, preturi, atitudinea vanzatorului
langa mine era un magazin/aprozar care vindea mai mult legume si fructe dar avea si produse generaliste si cred ca era acolo de cel putin 20 de ani, clienti destui
probleme lui:
– legume si fructe putine si nu pot sa zic ca aratau intodeauna bine
– fara card
– acces greoi la produse generalise si inghesuit, ca sa cumperi ceva cautai vanzatoarea printre produsele in vitrina
eh, s-a deschis alt aprozar la 50m de el doar cu fruce si legume + flori…variatie mare, aranjate frumos, produse romanesti dar si din afara. in mai putin de un an a bagat in faliment aprozarul care era de 20 ani,
asta e, cand te culci pe ureche ca ai clientii tai fideli o sa ai o surpiza cand descopera ceva mai de calitate.
lupy(Citează)
03/08/2021 la 11:41 AM
Si eu iubesc aprozarele de cartier, legumele au mai mult gust decat cele din supermarket (nu cred ca sunt mai sanatoase, dar macar mai gustoase) si sunt mai la indemana decat pietele, care de obicei nu sunt chiar la 5-10 minute de mers pe jos.
Problema mea este insa legata de preturi. Spre exemplu, acum in mijlocul verii la aprozarul de langa mine rosiile se vand cu 9 lei. Ok, inteleg ca nu pot sa practice preturi de supermarket, inteleg ca poate chiria e mai scumpa si decat in piata si, prin urmare, trebuie sa vand mai scump. Dar imi e greu sa cred ca au costuri atat de mari incat sa fie nevoiti sa vanda la pret dublu. Si nu e doar la rosii problema: ciresele costa 18 lei, pepenele este 4 lei/kg, ardeii grasi 15 lei, efectiv toate produsele sunt la pret dublu fata de piata. Ok, tot cumpar de la ei, ca e aproape, e comod si timpul meu valoreaza mai mult de 30 de lei sau cat ajung sa dau in plus la aprozar la o tura de cumparaturi. Principial insa am o problema cu asta.
A.(Citează)
03/08/2021 la 3:08 PM
@A., daca au mai mult gust decat cele din supermarket, automat si costul de productie/achizitie este mai mare decat in supermarket.
Apoi pentru faptul ca este un aprozar mic, la parterul blocului, este clar ca au si un cost mai mare cu chiria decat un hipermarket. Mai adaugam si costul cu angajatii si ajungem la concluzia ca un adaos de 60-70% fata de hipermarket nu este deloc exagerat.
Andrei G(Citează)
04/08/2021 la 8:25 AM
De acord ca eu adaos fata de supermarket e normal, dar deja vorbim mai mult decat dublu fata de supermarket si aproape dubla fata de piata. 60% fata de supermarket e rezonabil, nu neg, peste 100%, mai putin rezonabil, parerea mea.
A.(Citează)
04/08/2021 la 1:31 PM
@A., daca nu luam ca punct de reper campaniile de reduceri, preturile nu prea sunt duble fata de supermarket.
Andrei G(Citează)
03/08/2021 la 12:24 PM
1% sau min 0.9Ron/tranzatie. Cam asta e comisionul pe care il platesc eu ca si comerciant. Iar atunci cand clientul ia doar o legatura de ceapa nu mai suna asa de bine plata cu cardul…
Razvan(Citează)
03/08/2021 la 1:37 PM
As prefera sa am un teanc de 1 leu in portofel dar sa pot plati cu cardul + 1 leu comisionul.
etk(Citează)
03/08/2021 la 1:40 PM
Razvi, daca esti aprozar la tine ceapa trebuie sa coste 4 lei, nu 1 leu.
Breakdown:
– 1 leu ceapa in sine
– 1 leu taxa card
– 1 leu adaos de aprozar, sa te sustina fraierii
– 1 leu taxa de fraier pardon client.
cum zicea si A. mai sus, ii place sa fie furat la fiecare cumparatura, desi stie ca la alte magazine e mai ieftin.
bogdan(Citează)
03/08/2021 la 1:42 PM
Păi și ce te reține să pui un cartonaș pe care să scrie “plata cu cardul pentru sume mai mari de 3 lei”?
Cătălin Tănase(Citează)
03/08/2021 la 1:56 PM
Gandirea asta e paguboasa. Cati clienti vor cumpara o singura ceapa si vor plati cu cardul. Unul pe zi? Nu iti permiti ca magazin sa “investesti” 0,9 lei pe zi in satisfactia clientului?
Cati clienti care cumpara azi o ceapa si platesc cu cardul vor reveni maine sa ia un kil de rosii cu 9 lei? Daca tu iei rosiile cu 3 lei, mai dai 2 lei pe chirie si 1 leu pe utilitati, 0,9 lei comision, mai pui si aia 0,9 lei de ieri, mai faci profit?
Dar daca respectivul nu mai vine, ca n-ai vrut ieri sa-i vinzi o ceapa, cat profit faci din kilul ala de rosii?
Sorin(Citează)
03/08/2021 la 2:29 PM
Asa e Bogdane, tu iei ceapa cu 1 leu de la producător și o vinzi la 1 leu cu cardul, ca să ieși în pierdere.
Ca tu nu plătești chirie, utilități, etc la locație, ca ești mai cu moț.
Chiar dacă ai plati tu de aia ți-ai făcut afacere, ca să pierzi bani, nu ca să câștigi.
Pyro(Citează)
03/08/2021 la 2:44 PM
Stiu ca toti cei ce comenteaza aici sunt probabil avizi consumatori de plati online si cumparaturi cu cardul. Asa sunt si eu. Si ca incercam sa ii convingem pe ceilalti de multele avantaje ale platii cu cardul.
Dar ar trebui sa intelegem ca pentru micii comercianti, in Romania, plata cu cardul pur si simplu nu e avantajoasa. Cine isi inchipuie ca marja de profit a unui astfel de butic/aprozar e 1-2-300% viseaza la idei revolutionare din Arena Leilor. Vorbim de profit si nu de adaos.
Chiar cred ca la aprozar/buticul specializat mergi pentru produse si nu pentru convenience ( scuzati romgleza dar nu-mi vine alt cuvant in cap). Altfel Mega, Metro sau Auchan te asteapta oricand.
Cam cat credeti ca are profit un astfel de aprozar astfel incat sa-si permita pe luna 5-6000Ron in comisioane pentru plata cu cardul?
Va fi obligat sa ofere plata cu cardul? Cu siguranta. Va fi rentabil? Ramane de vazut.
Razvan(Citează)
03/08/2021 la 3:12 PM
@etk, daca maine s-ar deschide un magazin unde regula ar fi ca la fiecare achizitie trebuie sa platesti 1 leu in plus pentru plata cu cardul, sunt convins ca nu ar mai intra nimeni in acel magazin.
Andrei G(Citează)
03/08/2021 la 3:28 PM
Cred ca scapati cu totul din vedere ceea ce a spus Razvan.
Da, plata cu cardul presupune un comision de 1% – 1 leu la 100 vanduti.
Orice valoare sub 100 lei se comisioneaza cu minim 0.9 lei/tranzactie.
Cand vinzi ceapa si rosii cu 3 lei kg….si vinzi 1kg x 100 clienti vei da pe comisioane 90Lei ….la 300 lei vanzare…si uite asa profitul lui Ionel care si-a pus adaos 50% la kg de rosii (2lei/kg in gradina), ajunge sa fie 10 (ZECE) lei
Din care trebuie sa plateasca:
– 19% TVA (sau 5% cat o fi la legume) – 15-60 lei
– 3% impozit micro – 9lei
– comision lunar la banca pentru contul cu POS – 5-10 lei
– chiria din piata – minim 1000 lei
– contabila – 200 lei
– lucrator pe camp – asta cere min 50lei/zi
– si lista poate continua
iese un total aprox de 1300 lei de achitat/luna din cei ZECE lei profit/zi (300 lei/luna)
Asa ca…pofta buna la rosii taranesti platite cu cardul, cand o sa fiti si voi de acord sa munciti o zi la patron pt 10 lei
Nu zic ca vinde doar rosii si doar 100kg/luna (caci pe zi rar cred ca are 100clienti), dar trebuie sa vedeti si partea ascunsa a platilor cu cardul.
Pentru orice kg muncit de Ionel, banca are profit mai mare si mai usor obtinut decat el.
Cand incasare cu cardul va fi GRATIS pentru comerciantii care au incasari SUB 5-10.000lei/luna atunci sunt de acord sa fie si obligatorie.
PS: Daca Ionel sta 30zile la piata, cine are grija de rosiile de pe camp?!
Sorin(Citează)
03/08/2021 la 3:54 PM
Daca ar vinde 100kg catre Mega&co…sau samsari, fie si cu cardul si perfect legal comisionul pentru card ar fi 3 lei, adaosul ramas 97lei…profitul se afla dupa scaderea tuturor taxelor :P
Nu sustin sa fie gratis pentru cei cu incasari sub 10.000lei/luna dar nici comision de minim 1leu/tranzactie.
Eventual ceva global la sf de luna:
1-5.000 lei incasati – 10% comision la toata suma
5.001 – 10.000 – 15% comision
10.001 – 1 leu pe tranzactie
Asa ca Radu, atunci cand mai ceri plata cu cardul, gandeste-te si daca ti-ar conveni ca pentru fiecare deschidere a usii de la frigider sa platesti 1leu/producator(ca doar ii folosesti bunul), sau pentru fiecare pahar de whiskey, sa donezi/arunci o lingura din el catre banca :))
Sorin(Citează)
03/08/2021 la 7:32 PM
Toate discutiile si calculele acestea pleaca de la premiza ca pentru fiecare tranzactie se plateste 90 de bani, indiferent de valoarea acesteia. Dar din cate am vazut, exista si banci care ofera POS si comisioneaza doar un procent din valoarea tranzactiei, fara sa existe o suma fixa.
Si atunci poate ca nu ar mai fi un efort financiar atat de mare daca ar trebui sa platesti comision 1% din valoarea incasarilor facute cu cardul.
Andrei G(Citează)
03/08/2021 la 2:03 PM
Ești maghiar ? Nu că aș avea ceva împotrivă.
Tu cumperi după cât costă produsul respectiv ? Dacă da, nu ești roșie ești varză.
Eu cumpăr constant de aproximativ 10 ani din piață produse de sezon și găsești roșii la kg de la 2 lei până la 10 lei. Întotdeauna prefer să le cumpăr pe cele care îmi plac mie chit că sunt 8-9-10 lei kilogramul. La fel la toate produsele. Mizeriile alea din supermarket nu se pot numi legume … chiar dacă mai vazi în dreptul unora că sunt produse în România.
Mihai(Citează)
03/08/2021 la 4:03 PM
“daca esti aprozar VIRGULA la tine ceapa trebuie”
nu sunt ungur si nu imi plac. doar mi-a scapat o virgula sa aiba sens
bogdan(Citează)
03/08/2021 la 2:04 PM
+1
Mihai(Citează)
03/08/2021 la 4:52 PM
si la sifoane
ipo(Citează)
03/08/2021 la 4:54 PM
si la sifoane
evident, producatorul tre’ sa le faca pe toate: agricultura, transport, distributie etc. Distributia sociala a muncii e o prostie.
ipo(Citează)
03/08/2021 la 5:00 PM
Eu nu prea ii suport pe aprozaristi. Au preturi mari, legume de provenienta dubioasa, fac evaziune la greu. Mai cumpar din cand in cand de la un aprozar din apropiere, dar in proportie de 95% imi iau legumele si fructele din Lidl. De piata sa nici nu aud. Numai samsari si tarani gretosi acolo. Singurele lucruri pe care le cumpar din piata sunt verdeata si, rar, fructe de sezon.
Kopa_Kopan(Citează)
03/08/2021 la 6:16 PM
Intradevar la aprozare in general preturile sunt mai mari. Dar cel putin in cazul meu, in 90% din situatii am luat fructe si legume mult mai bune decat de la Mega Image sau de la Lidl.
Andrei G(Citează)
03/08/2021 la 6:22 PM
S-a deschis langa mine un aprozar “turcesc”. aprovizionare zilnica cu cantitati mici. vanzator hiper amabil. Preturi nu foarte mici, dar calitate foarte buna. Plata cu card. Dupa 6 luni e mereu un client doi acolo, intr-o zona in care o bacanie cu produse traditionale a rezistat doar 3 luni… deci se poate daca vrei sa faci o treaba buna.
Serj K(Citează)
04/08/2021 la 10:44 PM
Spune-mi te rog daca stii care sunt acele banci. Fara niciun fel de ironie in tonul comentariului :). In acest comision fix intra si comisioanele Visa/Mastercard si interchange fee-ul (comisionul interbancar in cazul ca inca care banca POS-ului e diferita de cea a clientului). Iar aceste comisioane au valorea minima de aici si valoarea minima a comisionului mare.
Dar poate s-au mai schimbat lucrurile de anul trecut…
Razvan(Citează)