un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Samsung a lansat noile Z Fold3 și Z Flip3 rezistente la apă, plus ceasurile Watch4 și căștile Buds2

11 Aug 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Samsung a lansat astăzi încă o generație de telefoane cu ecran pliabil, adică Z Fold3, un telefon normal care se deschide pentru a deveni tabletă, și Z Flip3, un flip-phone mic care se deschide pentru a deveni un smartphone de aspect normal.

Eu le-am văzut acum două zile. Mă bucur să raportez că Samsung a rezolvat principala problemă a generațiilor anterioare. Cele noi au protecție IPX8, cea mai înaltă la apă, așa că dispare un dezavantaj principal al modelelor anterioare. Carcasale sunt în general mai rezistente. Samsung spune că folosește aluminiu foarte dur (Armor Aluminum îl numesc ei), Gorilla Glass Victus peste ecran, iar lentilele camerelor sunt protejate de o altă formă de Gorilla Glass.

Altfel spus, telefoane scumpe, dar acum cu șanse mari să reziste mult mai mulți ani în buzunarul cuiva.

Susține-mă cu un Subscribe:

S-au îmbunătățit și alte elemente. Z Fold3 are acum ecran cover de 120 Hz, același refresh ca și pe interior. Camera de sub ecranul din interior este una under display. Doar 4 megapixeli are, dar nu contează asta; pentru selfie-uri folosești camera frontală de pe ecranul cover sau îți faci chiar cu camera principală a telefonului, rotind ecranul spre tine. Cea din interior, 4 megapixeli sub ecran, este de fapt utilizată doar în videocall-uri.

Dacă te uiți cu atenție se vede că densitatea de pixeli este mai mică în acea zonă, dar asta doar dacă te uiți special la ea. În browsing, YouTube și orice alt program, de fapt nu mai observi un punch hole care poate te deranjează, așa că mission accomplished. Se putea și mai bine, după cum a demonstrat recent Xiaomi cu o cameră under display fără scăderea densității de pixeli, dar nu-i așa important.

În rest, hardware de top, baterie uzuală, din păcate încărcare doar la 25 W. Z Fold3 suportă și stylus, ba chiar are unul simplu făcut pentru el (S Pen Fold Edition), dar se poate achiziționa și un stylus complex (S Pen Pro), adică cel de pe Note20, S21 Ultra, Note10 șamd, care are și conectivitate bluetooth și poate fi utilizat ca telecomandă.

Z Flip3 a trecut prin îmbunătățiri similare. Nu-i foarte diferit ca aspect de generația anterioară, dar este IPX8, aluminiu mai dur, Gorilla Glass Victus. Ecranul de 6,7 inchi are refresh de 120 Hz adaptiv. Pe spate sunt doar două camere, ambele de 12 megapixeli, plus cea frontală de 10 megapixeli.

O îmbunătățire majoră am văzut pe spate, unde micuțul ecran cover screen a urcat de la 1,1 inci la 1,9 inci și are rezoluție bună. Acolo poți vedea notificări fără să deschizi telefonul, poți chiar să-ți faci selfie-uri cu camerele de lângă el, poți configura diverse widgeturi șamd. Fiind mare și dreptunghiular, este mult mai util în această generație.

Mi-a plăcut mult Z Flip3. Chiar mă bate un gând să cumpăr unul, ca să văd cum m-aș descurca cu un foldable. V-am spus că-mi plac telefoanele mici. Mă gândesc să aștept S22 la anul și să decid atunci între el sau Z Flip3. Pe de altă parte, Samsung dă 100 de euro discount la precomandă, dacă te preînregistrezi să aflu despre aceste modele, ceea ce eu am făcut deși, după cum se vede, am aflat tot ce era de aflat încă dinainte de lansare. O să fac niște calcule.

Samsung Z Fold3: ecran cover de 6,2 inci Dynamic AMOLED 2x de 832 x 2.268 px, 120 Hz adaptiv; ecran principal de 7,6 inci Dynamic AMOLED 2X de 2.208 x 1.786 px, 120 Hz adaptiv; Snapdragon 888 cu 12 GB RAM și 256/512 GB stocare internă, baterie 4.400 mAh @ 25 W, senzor de amprente lateral, trei camere de 12 megapixeli pe spate, 10 Mpx pe cover, 4 Mpx under display, dual SIM 5G, , Android 11, 271 grame

Samsung Z Flip3: 6,7 inci Dynamic AMOLED 2x de 2.640 x 1.080 px, 120 Hz adaptiv; cover screen 1,9 inci 260 x 512 px, Snapdragon 888 cu 8 GB RAM și 128/256 GB stocare internă, două camere de 12 megapixeli și cameră selfie de 10 mpx, IPX8, Gorilla Glass Victus, baterie 3.300 mAh @ 25 W, 5G, Android 11

Nu-i totul perfect. Bateriile puteau fi mai mari, în special pe Z Fold3, și încărcarea mai rapidă. Am impresia că nici aceste modele nu vin cu încărcător în cutie. Voi spune totuși că ambele modele sunt un pas în față și că gama Samsung de foldables ajunge în mainstream prin adăugarea protecției IPX8.

Prețuri:

  • Z Fold 3 256 GB costă 8.899 lei, cel de 512 GB costă 9.399 lei la lansare.
  • Z Flip3 128 GB costă 5.199 lei, cel de 256 GB costă 5.399 lei la lansare. Probabil vor fi disponibile la precomandă cu diverse oferte ce includ gratuit căști sau ceasurile nou-lansate.

Căștile Buds2 au confirmat zvonurile și leak-urile anterioare. 749 lei pentru modele cu ANC mi se pare un preț bun, dar rămâne de văzut cât de performantă este anularea activă de zgomot.

Susține-mă cu un Subscribe:

Buds2 arată bine, sunt micuțe și frumos rotunjite. Au autonomie de 5+13 ore cu ANC on și 8+20 ore cu ANC off (căști plus încărcare în cutiuța lor), protecție IPX7, încărcare wireless Qi.

Samsung se laudă și cu un algoritm care te ajută să găsești cele mai bune vârfuri siliconice pentru urechea ta, plus o aplicație Buds for PC cu care să le conectezi mai rapid la un laptop.

Ceasurile Watch4 mi s-au părut bune ca reușită tehnică și finisaje, dar autonomia mi se pare mică, doar 40 de ore. Ca aspect sunt parcă prea feminine, prea discrete și rotunjite. Mi-ar fi plăcut un aspect mai masiv, mai de ceas serios, și cred că Huawei s-a dus mai bine în această direcție atât ca aspect, cât și ca autonomie.

Susține-mă cu un Subscribe:

Sigur, ceasurile Samsung vin însă cu Wear OS prin noua colaborare cu Google, cu posibilitatea de a instala diverse aplicații 3rd party pe ele (de ex Spotify) și cu câțiva senzori noi.

Nu doar că măsoară ECG-ul și tensiunea arterială, dar un nou tip de senzor îți determină BMI-ul, masa musculară, apa din corp și masa de grăsime corporală, aproximativ la fel ca un cântar inteligent.

Pentru asta, atingi cu două degete cele două butoane ale ceasului și în câteva secunde sunt calculate aceste valori. Sistemul chiar este cel de la cântarele smart, adică un curent insesizabil trece prin degetele tale și în funcție de rezistența lor se pot determina astfel de valori. Noile Watch4 sunt deci mult mai utile celor care sunt interesați în principal de fitness, nutriție, greutate șamd.

Ceasurile mai pot măsura și câteva zeci de activități de fitness, arată notificări, au acum și busolă și, poate la fel de important, interfață în limba română. Alte îmbunătățiri includ sincronizare mai rapidă cu telefonul și căștile, ba chiar instalarea automată de aplicații în ceas dacă varianta de telefon este detectată în mobilul posesorului. Hardware-ul lor este același, diferențele între modele fiind următoarele:

  • Watch4: 40 sau 44 mm diametru, fără bezel rotativ
  • Watch4 Classic: 42 sau 46 mm diametru, cu bezel rotativ.

Ambele sunt disponibile în variante bluetooth sau și cu LTE pentru eSIM, așa că prețul începe de la 1.299 lei pentru cel mai mic și ajunge la 2.199 lei pentru un Watch4 Classic de 46 mm cu LTE. Mi se par concurenți buni pentru Apple Watch în mediul Android.

asus s5507

    12 comentarii

  1. Să ceri 1800+ de euro pentru un produs beta, asta înseamnă să ai cojones.

    De asta s-a dus divizia lor de mobile în jos, să ceri 1000 de euro pe un telefon de plastic, din nou, ori ai cojones ori sunt suficienți proști.

      (Citează)

  2. Daca tot vorbim de castile Samsung… Radu tu te pricepi mai bine ca ai mai testat Sony+Samsung in trecut.

    Vreau sa-mi cumpar niste casti in ear si nu stiu daca sa aleg Buds+ sau LiveBuds (care e diferenta intre ele inafara de aspect? internetul spune ca la LiveBuds aud si cei din jur muzica-izolare proasta) sau sa mai pun niste bani pt Sony WF-1000XM3 ?

    Nu tin foarte tare la ANC, ar fi doar ceva interesant sa nu-i mai aud pe cei din jur cand stau de vorba dar nu stiu daca merita diferenta de bani.

    Pareri? Sfaturi?

      (Citează)

    • mai pune bani si ia-ti sony

        (Citează)

    • Sony WF-1000XM4, dar daca esti ok cu formatul lor mai mare si “iesit” din ureche, merg si Sony WF-1000XM3-urile.

        (Citează)

    • Am folosit si eu toate 3 pe care le mentionezi +1:
      Buds Plus (in-ear)
      2 x Buds Live (on-ear, gen airpods normale)
      WF-1000XM3 (in-ear)
      WH-1000XM3 (over ear)

      Buds Plus le-am testat de la un coleg. Sunt ok ca si sunet si microfon. Calitatea sunetului este mai buna ca buds live si nu departe de WF-uri. Nu le-am ales pentru ca sunt prea in-ear.

      Your tastes may vary but… hear me out:

      M-am orientat spre Buds Live in culoarea aia cupru si le-am facut cadou prietenei dupa ce le-am testat, apoi mi-am luat sony xperia 5 mk2 care au venit la pachet cu acele casti WF.
      Apoi am vandut sony-urile si mi-am luat o noua pereche de Buds Live, pe alb de data asta.

      Nu ca te intereseaza cum imi petrec eu viata, dar am mentionat asta ca sa intelegi si faptul ca chiar puteam sa aleg altceva in caz ca mi se potrivea.

      De ce prefer buds live:
      Imi permite sa stau cu ele in urechi si sa-mi continui treaba care cateodata necesita discutii fata in fata cu ceilalti colegi. Astea imi permit sa stau cu ele in urechi (sau asezate pe urechi?) in toata interactiunea fizica cu ceilalti fara sa imi obstructioneze auzul in aceasta. Nu acelasi lucru putem vorbi despre in-ear sau over-ear. Exista modul transparency dar orice efort in a ii da drumu mai mult decat DELOC, cum e la live, e prea mult.

      Au microfon mult mai bun decat WF-urile (in-ear). Parca un pic mai bine ca Plus-urile cand porti ambele casti si un pic mai prost ca Plus-urile cand porti doar una.

      Cand stau la PC acasa stau cu WH-urile (over-ear) care sunt excelente. Nu ies cu ele ca ma simt prea izolat de lume.

      NoiseCancelling-ul WF-urilor (in-ear) e unul bun intr-adevar, dar eu avand tinitus nu e chiar foarte placut sa fie prea liniste ca-mi aud tiuitul non-stop.

      Buds Live-urile le tin fara NC pentru a-mi permite ce am scris mai sus ca prim motiv pentru care le folosesc.

      Cu NC-ul pornit in aeroport chiar s-a simtit diferenta pe Buds Live. Trebuie doar sa le indes mai mult decat le port de obicei cand vreau sa stau cu ele la munca mai mult timp. Dar in avion am pus WH-urile si am si uitat sa mai testez Buds Live-urile. Data viitoare.

      Oricum, ca si calitate a sunetului WH, WF, Plus-urile sunt peste Live-uri. In pozitia lejereanu ascultatul muzicii este o experienta execrabila. In pozitia impinsa de sfincterul canalului auditiv chiar si muzica se aude decent.

      Live-urile sunt mai igienice avand in vedere ca nu-ti intra in canal si n-au de unde sa ia ceara pe care se pot lipi mult mai usor microbi si frimituri de la chips-uri cand le scoti si apoi le pui iar in urechi. Astea stau super bine daca stii sa le asezi.

      Parca cateodata incepe sa doara cartilajul urechii stangi (din spatele ei, sus un pic), dar le scot minim 5 minute sau le reasez intr-o alta pozitie si e ok apoi. Fiecare cu ce urechi strambe are si daca inveti sa le pui bine (sau cum iti convine) si te simti bine cu ele atunci esti norocos.

      Am inteles ca sunt unii car pur si simplu nu se urechesc cu forma acestor casti. Deci neaparat sa testezi undeva ca iti vin si e totul ok, nu trebuie sa le testezi mult daca gaseseti repede pozitia in care sunt confortabile pentru tine.

      Inca un avantaj pentru mine este faptul ca Live-urile le pot folosi si cand dormi. Avand in vedere tinitusul imi place sa adorm cu ceva zgomot in ureche sau prin jur (cand eram singur adormeam cu TV-ul aprins). Iar aceste casti NU SUNT confortabile cand dorm pe o parte dar iti poti face oarecum pozitia pernei si a mainilor astfel incat sa dormi cu ele. Cu WF-urile sau Plus-urile nu prea ai cum sa scobesti in perna asa mult. WF-urile sunt mari si amandoua sunt in-(ceara-din)-ear si apasa pe canal cand te presezi de perna si nu de o suprafata mult mai mare si exterioara, cum preseaza Live-urile. De fapt din toata analiza cercetarea mea onlineasca la care pot sa-mi iau un doctorat pe langa licenta pe acest subiect, niste casti care se pot purta la somn si nu sunt specializate pentru dormit si nu costa o avere sunt DOAR Live-urile. Din tot ce exista pe piata.

      Nu va spun ca de obicei dorm cu WH-urile care sunt total neconfortabile pe o parte, asa ca le port indoite cumva sa acopere doar urechea de sus si cealalta cupa este pe undeva in crestetul capului :) E un chin cu care m-am obisnuit si nu inteleg cum de rezista la o astfel de uzura fara sa le pese si cum nu-mi pasa nici mie de parca am dat 75 de lei pe ele. Daca e cineva de la Sony care citeste, sa va puteti baza pe mine daca sunteti dati in judecata cum ca WH-urile nu sunt rezistente. Sunt gata sa depun marturie in favoarea Sony.

      Ultima luna WH-urile au fost o binecuvantare pentru ca la 25 de metri de fereastra se darama o fundatie a unui bloc neterminat decat primul etaj. Incep sa dea in el de la ora 7jumate-8 dimineata si dau de zici ca vor sa-l termine in trei ore pe tot si urmatoarea zi sunt si mai nervosi ca n-au terminat pana acu. Nush ce pisici nu se tot termina. Asa ca de pe la 7 jumate – 8 dorm cu fața in sus si sunt zen cu castile astea. Anuleaza EXCELENT zgomotul de picamer, de fluieraturi, de generator de curent, de moloz aruncat in bena goala, jumatate plina si plina.

      Experienta cu utilizatorul la Samsung este peste ce ofera Sony in afara de un singur lucru: carcasa WF-urilor avea NFC astfel ca ma puteam conecta si, mai ales, deconecta cand voiam eu doar cu o atingere cu telefonul, asa cum fac si cu WH-urile si e god-send cand tot comuti intre PC, telefon si laptop de munca. Insa Samsung-urile au rezolvat asta deconectadu-se automat de la ce sunt conectate atunci cand ceri de pe un alt dispozitiv, cu care te-ai imperechat anterior, sa te conectezi la ele. WIN+K shortcut keys pe windows ForTheWin. Try it daca ai Win8.1+

      Azi am scapat pe jos carcasa Live-urilor si s-au raspandit pe asfalt toate cele 3 componente in toate cele 3 puncte cardinale in afara de cel din spatele meu. Aparent n-au nimic dar carcasa s-a desfacut mult prea repede iar magnetul care le tine in ea nu e deloc puternic, dar le aseaza bine la incarcat. La WF-uri nu s-ar fi raspandit asa 100% si din cauza formei si a cat % din ele intra ÎN carcasa fata de pozitia a doua perle pe care le au Live-urile in carcasa.

      Aia e. Nu poti sa le ai pe toate.

      P.S.
      Nu-mi scuzati romgleza, learn to live with it.

        (Citează)

  3. Asteptam cu nerabdare ceasul, ca tot mi-am prajit Gear 3-ul. Sa vedem cand iese la vanzare. Per total pare ceva reusit din ce am mai citit.

      (Citează)

  4. De ce ai vrea produse proaste si scumpe?

      (Citează)

  5. Problema cea mai mare e pretul vs fiabilitate. Nu prea mai merge sa uiti in sertar un telefon vechi de 2 ani cand costa 1500 de euro. Vedem cum rezista in timp. Nu stiu cum e prin romania insa eu de cand dau peste 1000 de euro pe telefon de nou ii cam fac asigurare, la S21+ ma costa 10 euro pe luna. Deci mai trebuie sa iei in calcul si costul asta. Asigurarea o tin in primele 18 luni dupa imi asum eu responsabilitatea

    Nu stiu cat e nostalgie insa generatia X si milenialli mai tineri nu stiu de vechile telefoane flip care erau chiar cool prin 2000 si nici nu cred ca le intereseaza. Personal Flip ala mic se adreseaza doar femeilor, nu stiu de ce ai cumpara ca barbat telefonul ala, poate doar sa il agati de slip la plaja.

    Scumpe si nisate ambele telefoane, daca nu le aduc la un pret de masa o sa moara linistite in 1 -2 ani.

      (Citează)

  6. voi va dati seama ca Radu a muncit 3 zile la articolul asta cu embargo si nda pentru 8 comentarii din care 80% cu hate? Nu cred ca are nimeni nimic cu Radu.

      (Citează)

  7. Dupa ce am vazut ca GW3 nu a fost mare branza fata de GW pe care il am de la BF din anul lansarii, vad ca si varianta 4 e la fel – autonomie mica, design la fel si la soft mare imbunatatire nu este.

    Lumea cumparase GW deoarece chiar daca era mai mare, mai greu, nu asa finut ca Apple Watch, macar tinea bateria bine. Acum nu mai e cazul, si vad ca si preturile sunt destul de sus.

    Pacat, daca tot nu tine nici macar doua zile (vedem in review-urile mai detaliate cum sta treaba), iar nu vad de ce as face upgrade. Poate fac de tot upgrade si trec la apple, nu de alta dar nici aia nu mai au microsd si jack, dar macar telefoanele sunt mai calitative.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus