►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
YouTube parcă n-ar fi făcut de Google, care deține și Android. YouTube parcă ar fi făcut de Apple special pentru iOS.
Mă luptam prin interfața de YouTube Shorts și o comparam cu a unui prieten cu iPhone. Situația este următoarea:
Android: deschizi YouTube, alegi Create Shorts, alegi un clip filmat deja landscape din galerie (în loc să filmezi pe loc) și nu-i poți face nimic. Aplicația îl va urca pe net ca pe un clip de sine stătător, nu Short. Nu poți face pinch-zoom ca să-l transformi în clip vertical, nu poți adăuga muzică și text ca în Shorts. Dacă alegi însă din galerie un clip deja filmat vertical, interfața devine cea de Shorts și îi poți adăuga ce vrei tu.
iOS: alegi un clip filmat landscape din galerie și poți alege ce porțiune din el să devina formatul vertical al unui Short, apoi pui muzică, text și ce mai vrei tu.
Altfel spus, pe iOS funcționează cu orice clip. Aplicația făcută de Google pentru iPhone este mai bună decât cea de Android.
Anul trecut, Google a lansat YouTube Music pentru Apple Watch înaintea unei aplicații pentru ceasurile cu WearOS. De fapt, aplicația pentru WearOS a fost promisă prin mai 2021, dar încă nu este lansată, deși au trecut 10 luni de la lansarea pentru Apple Watch. Cred că va apărea odată cu noile ceasuri WearOS de la Samsung.
Mai este prin online o discuție veche despre calitatea fotografiilor din social media de pe iPhone versus Android. Pe scurt, aplicația Instagram face fotografii mai bune pe iPhone decât pe Android. Nu mai știu exact motivul, ceva legat de API-ul de conectare la camera telefonului sau ceva așa, dar toți cei care au testat în condiții similare se jură că fotografiile făcute cu iPhone sunt mai detaliate deși senzorii de pe telefonul Android încercat sunt mai buni.
Încă o treabă. Linus arată într-un clip cum noul Fold3 nu suportă câteva funcții din YouTube de creare de conținut. Fold3 nu avea buton de Shorts sau Create Post, pe Fold2 lipsea altă opțiune din cele 5 totale șamd. La final scoate un iPhone din buzunarul de la spate și spune că-l folosește pentru YouTube și probabil și Instagram, vezi mai sus. Puteți vedea momentul acesta la 18:30 în acest clip.
Vina este probabil la Google, că aplicația de YouTube de la ei vine. Nici eu nu înțeleg de ce Samsung nu cere schimbări, având în vedere că ei recomandă aceste telefoane pentru influenceri. Sunt sigur că apoi Google se miră de ce majoritatea preferă Apple.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
19 comentarii
23/08/2021 la 6:36 AM
Asemenea prostie nu poate fi decât intenționată și comandată de vreo înțelegere între Apple și Google.
Gaelex(Citează)
23/08/2021 la 9:08 AM
Programatorii care lucrează la android au iPhone. :))) Știu ei de ce…
Dan(Citează)
23/08/2021 la 10:10 AM
@Gaelex, ai dreptate aici. Este clar ca astea nu pot fi scapari ale programatorilor de la Google si cu siguranta este o intelegere intre cele 2 companii.
Andrei G(Citează)
23/08/2021 la 11:03 AM
Înțelegerea cu toți developerii, nu doar cu Google, e cam așa: aplicațiile din store sunt verificate de Apple și dacă se găsesc bug-uri sau funcționalități lipsă somează developerul să le modifice. Dacă nu le face să meargă le zboară din App Store – de asta pe iOS ai mai puține bube ca alea menționate de Irina mai jos.
Nu-i nimeni perfect și mai scapă câte o dudă sau un malware, dar datorită verificărilor e ceva mai curat aerul acolo. Dar da, e o înțelegere și cred că e foarte stufos scrisă, că doar sunt politicile App Store.
dam167(Citează)
23/08/2021 la 7:08 AM
Da, aplicațiile pe iOS sunt mult mai bine optimizate și nu doar atât, au și un UI / UX superior față de aceleași aplicații care există pe Android.
Să nu mai spun de aplicațiile care apar prima oară pe iOS, Instagram a fost disponibil 18 luni doar pe iOS, Clubhouse la fel, și așa mai departe.
Nu degeaba Elon Musk folosește un iPhone, iar zilele trecute am citit că toți oficialii din China folosesc un iPhone. Lol.
Claudiu(Citează)
23/08/2021 la 11:44 AM
moama ce repere ai boss.
musk, oficialii din china….
ia zi, base/ficusu sau fuego/maia morgenstern ce scula au. telefon zic
bogdan(Citează)
23/08/2021 la 7:47 AM
Instagram nu doar ca face poze mai bune din ios, insa daca creezi un reel direct din ig pe android ai toate sansele sa fie buguit. Ff des mi se intampla ca la un reel sa devina imaginea neagra si sa se opreasca muzica iar asta se intampla doar influencerilor/creatorilor cu android. Ca sa eviti asta trebuie sa creezi reelul in alt program (efectele, muzica etc) si doar sa il uploadezi in ig. Am auzit de creatori de continut care si-au luat iphone doar din acest motiv, ca sa nu mai aibe probleme cu bugurile pentru ca ei din ig isi castiga banii.
Pe langa alte buguri gen: nu isi pot accesa dm-urile/notificarile, posteaza ceva pe stories si se vede doar o imagine neagra, draft-urile de reels dispar din ig (asta e ff des intalnita si d-asta se recomanda sa salvezi clipul si local, nu doar in ig).
Irina(Citează)
23/08/2021 la 7:59 AM
Cred că orice aplicație oferă o experiență mai plăcută pe iOS decât pe Android. E unul din principiile cu care a fost conceput iOS. Da, are destule neajunsuri, dar la UX și stabilitate nu cred că mai e ceva de dezbătut în anul 2021.
dumy(Citează)
23/08/2021 la 8:10 AM
Meanwhile, primul lucru pe care-l fac cand instalez Youtube Vanced, este sa dezactivez yt shorts/stories, iar dupa ads/sponsorblock.
Swagolas(Citează)
23/08/2021 la 10:27 AM
Bravo! Daca urasti atat de mult reclamele de ce nu creezi tu singur continutul pe care il urmaresti pe YT?
Louis(Citează)
23/08/2021 la 1:44 PM
Pentru că există și alte metode de plată, doar că nu le folosesc creatorii de conținut.
Unii preferă să plătească cu bani, nu cu neuroni arși de reclame cretine și cu timp pierdut.
Robert(Citează)
23/08/2021 la 8:14 AM
E simplu, iOS executa cod nativ pe cand android trece printr-un mediu virtual (android se bazează pe java) deci din start iOS o sa fie mai rapid. In plus mai e și partea de testare și optimizare. Apple are 10-20 modele pe când la android sunt lejer sute sau poate chiar mii, este mult mai greu de testat și optimizat.
Radu(Citează)
23/08/2021 la 2:11 PM
Core-ul e acelasi. Iar de optimizari se pot ocupa, ca flashgripurile nu sunt 1-200. Iar pentru astea chiar ar putea investi niste timp.
Mario(Citează)
23/08/2021 la 8:48 AM
Eu nu inteleg de ce nu se mai poate sa pui muzica (royalty free) atunci cand urci un clip pe youtube – pana anul trecut se putea.
Stie cineva? Nici de pe android si nici de pe PC nu se mai poate.
Marean(Citează)
23/08/2021 la 2:00 PM
Eu am avut aceeasi surpriza cu toate app-urile google cand am trecut culmea de la android stock (pe care am crescut) la IOS.
Drive/Sheets/Maps erau mai bune pe IOS.
alxzen(Citează)
23/08/2021 la 2:17 PM
Si OF se vede mai bine pe iPhone. Clar s-au înțeles!
Anca(Citează)
23/08/2021 la 2:18 PM
E OK, poti sa ne zici direct ca treci pe iPhone.
Sol(Citează)
23/08/2021 la 6:01 PM
Datorita, nu din cauza…
Sauron(Citează)
23/08/2021 la 6:29 PM
John Wu, creatorul Magisk, care a lucrat la Apple și acum face parte din echipa de securitate Android a constatat exact opusul a ceea ce afirmi tu. El e singurul din acea echipă care folosește Iphone(tot el folosea Pixel când lucra la Apple). Majoritatea inginerilor din acea echipă nu au ideea de funcții banale ale unui Iphone. Deoarece nu au tangență cu acel dispozitiv. De la acel tweet s-a pornit o discuție pe Reddit în care se confirmă că mulți ingineri aleg să folosească și în privat dispozitivul pe care îl utilizează la muncă și pe care îl cunosc deja.
Alex(Citează)