►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Mă gândeam la următoarea chestiune: începând de acum vreo doi ani, telefoanele mid-range au devenit foarte bune. Primul văzut de mine de acest tip a fost Redmi Note 8 Pro, care parcă era 1.500 de lei, iar în 2020 trendul a devenit clar.
Toate cele văzute în anul acesta (Samsung A52, Redmi Note 10 Pro, Realme 8 5G, Vivo V21, OnePlus Nord 2) mi s-au părut excelente, în special dacă auzi că se învârt pe la 1.500-2.000 de lei. Mid-range-urile acum câțiva ani însemnau ecrane fără zvâc, procesoare care abia mișcau interfața Android, camere foto slabe, buguri și agățări software. Cele din prezent sunt subțiri, bine construite, cu hardware foarte bun (pentru că acesta a avansat mai rapid decât i-o cere software-ul disponibil), cu camere foto care pentru 80% dintre oameni sunt foarte bune. Și atunci de ce să mai cumperi un flagship care costă dublu?
Zona foto rămâne una unde diferența față de un flagship este sesizabilă, dar de obicei doar în condiții speciale. Diferențele apar pe Night Mode și de obicei pe camerele ultra-wide sau zoom, nu pe cea principală. Sau diferențele sunt sesizabile când pui una lângă alta două fotografii făcute în același loc și atunci observi niște detalii în plus sau poate un bokeh mai plăcut difuzat.
Astfel de lucruri contează însă pentru prea puțini. Generației “snapchat” și “instastory” nu-i pasă de astfel de lucruri, nici oricărui alt om care de obicei se uită la fotografii doar pe ecranul telefonului. Jocurile? Încep să meargă bine pe tot mai multe telefoane, iar unele mai subțirele chiar zburdă pe orice. Autonomie? 5G dual-sim? Senzor de amprentă în ecran? Sunt acolo!
Așa că cine își mai cumpără un flagship care costă 4.000 de lei sau mai mult la lansare?
Am identificat câteva posibilități.
1. Sunt oamenii care preferă cel mai performant telefon, chiar dacă diferență față de mid-range-uri este mult mai mică decât era acum 3-4 ani, și plătesc mult în plus pentru această diferență. Aceștia sunt mai rari, de fapt, că presupune o înțelegere a hardware-ului și diferențelor uneori mici sau “de nișă”. Aici mă plasez și eu momentan.
2. Oamenii pentru care telefonul are legătură cu imaginea în societate, trebuie să fie văzuți cu unul de top. Înțeleg motivele lor, dar nu înțeleg cine sunt ceilalți oameni, cei care observă ce telefoane au cei din jurul lor și îi evaluează în funcție de asta. Îi mai pasă cuiva de telefonul altuia? Probabil că da, dar nu în bula mea.
Probabil și că singurele telefoane care se califică aici sunt cele iPhone și asta doar dacă ai cel mai nou iPhone în prima lună după lansare, că după jumătate de an nu văd de ce-ar mai fi mare scofală. N-am auzit pe nimeni niciodată fiind impresionat că altcineva are cel mai nou Samsung sau Xiaomi, de exemplu, chit că-l ai a doua zi după lansare. Mai mult, cam orice telefon mobil este de fapt accesibil majorității celor care și-l doresc prin tot felul de programe de tipul “24 de rate fără dobândă” sau “12 rate fără dobândă direct la POS cu cardul de credit”.
3. Oamenii care-l cumpără pe firmă. Mai deduci niște cheltuieli și te bucuri de un produs superior. Mai mult, dacă ai vreo firmă de minim 5 persoane și te duci cu abonamentele la un operator telecom, bugetul pe care ți-l dă pentru telefoane îți permite lejer să iei câteva flagship-uri, care ajung și la jumătate de preț în astfel de situații.
Nu se insistă pe acest aspect, dar multe telefoane au un preț de listă mare pentru ca operatorii să aibă de unde da discount serios și deci clientului să i se pară că face o afacere excelentă. Asta nu-i rea ca tactică, dar sucks to be you când nu iei telefonul de la operator.
4. Oamenii care vor diverse avantaje ce vin doar cu un flagship. Un avantaj ar putea fi un service rapid sau vreun program de înlocuire telefon.
Alt avantaj mare ar putea fi în update-uri de Android în următorii 3-4 ani. Samsung a anunțat încă de anul trecut că toate telefoanele lor din 2019 încoace din serii mai șmechere vor beneficia de 3 ani de update-uri de Android și 4 ani de update-uri de securitate. OnePlus a anunțat recent același lucru pentru anumite modele. Oppo și Vivo au anunțat aceeași perioadă, la fel și Nokia. LG a anunțat că va oferi 8 ani de update-uri de sistem de operare pe viitoarele modele!
Acest întreg articol a fost inspirat, de altfel, de știrea că noul Sony Xperia 1 III va primi un singur update major de Android și doi ani de update-uri de securitate. Este un telefon de 1.300 de euro. Sigur că este timp ca Sony să se sucească în această decizie în viitor, dar știrea în sine m-a făcut să mă gândesc din ce motive ai mai cumpăra un flagship acum și ce primești în schimb.
Nu știu exact care-i motivul acestor perioade de tipul 3+4 ani anunțate recent de majoritatea producătorilor. Poate că decizia Samsung a speriat concurența. Poate că Google le-a zis partenerilor să-și bage mințile în cap, având în vedere că Apple oferă update-uri de iOS chiar și pe modele vechi de 5 ani, ceea ce le oferă o valoare de revânzare foarte mare în piață și îi face pe oameni fideli brandului.
Chiar și așa, la fel cum hardware-ul puternic și modulele foto performante au trecut dinspre flagship-uri spre mid-range-uri, la fel se va întâmplă și cu perioada de suport software.
Cred că întreaga piață trebuie să se reorganizeze printr-o scădere semnificativă a prețurilor. Este tot mai greu de justificat un preț de 4.000 de lei când telefoanele de 2.000 de lei sunt foarte bune. Există categoria “oameni cărora nu le pasă de preț”, dar nu cred că-i suficient de mare pentru a încuraja și R&D-ul noilor tehnologii.
Până și Apple s-a adaptat acestei noi piețe. Apple oferă în prezent telefoane la 400, 500, 600, 700 dolari și în continuare tot așa.
Cu atât mai bizar este trendul de a scoate telefoane ultra-high-end, tot felul de ediții super-speciale precum sunt Huawei P40 Pro Plus sau Xiaomi Mi 11 Ultra. Aia da nișă!
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
28 comentarii
04/08/2021 la 7:58 AM
stie cineva de ce nu sta maps pornit cu ecran inchis, pe android? pe vechiul s7 nu am problema asta. nu e de la cache, ca am curatat.
Anda(Citează)
04/08/2021 la 11:30 AM
Ai incercat la permissions->work in background?
Em(Citează)
04/08/2021 la 8:05 AM
1. Oamenii cu bani cumpara. Aia care nu mai stau sa compare modelul x care costa cu 3 lei mai putin dar are ram mai mic si camera mai buna cu modelul y care e mai scump oleaca dar are camera mai proasta si ram mai mare. Astia merg direct pe varianta de top de la un anume producator. Ptr ca nu inseamna mimic ptr ei 1000 euro.
2. Pustanii. De generala, liceu, facultate. Astia banuiesc ca ptr gradul de cooleanu in fata colegilor. Si parintii isi rup de la gura ca sa faca plodului pe plac. Pustimea e in general pe ifoane. Am destui amici ai caror plozi au ifoane, desi oamenii nu sint nici pe departe top la salarii.
3. Fudulii. Astia isi rup ei de la gura ptr un telefon top. Tot ptr gradul de cooleanu.
4. “vedetele”. De la cantaciosi la “asistente tv” toti au ceva top. Preferabil ifoane.
4. Aia care chiar au nevoie de un device performant. Astia sint foarte putini insa.
Blackskull(Citează)
04/08/2021 la 8:07 AM
E vorba de status. Daca te duci la o intalnire de afaceri si nu ai o masina scumpa sau un aifon nu te baga nimeni in seama. Considera ca nu faci destui bani si nu vor sa faca o afacere cu tine. Vorbesc foarte foarte serios. Chiar daca ala cu care te intalnesti are un aifon 7 si tu vii cu nu stiu Mi 11 sau huawei ala ultimu scump, nu conteaza ceea ce conteaza e ca nu ai aifon deci nu iti permiti deci nu faci bani deci nu esti un partener bun de afaceri. Asa functioneaza lumea. (da, scriu aifon intentionat)
Dorin(Citează)
04/08/2021 la 8:21 AM
Poate la afaceri intre tepari/ interlopi, altfel ma indoiesc.
Marean(Citează)
04/08/2021 la 8:38 AM
Semnat Mitică, vânzător la Kaufland, dar știe el cum e cu “lumea afacerilor”. Cea mai mare afacere din viața lui au fost ratele pt iPhone, dar vorbește serios și scrie aifon intenționat.
Adrian(Citează)
04/08/2021 la 11:07 AM
Hai man, lasa ideile astea de le-ai citit undeva. Daca afacerea e buna nu se uita nimeni la telefon sau masina, masina ce ramane undeva in parcare, ca nu o iei cu tine la etajul 7 al unei cladiri de birouri. Iar ca telefon, tu chiar crezi ca a fi antreprenor inseamna sa stii exact care-s ultimele modele de telefoane sa stii cu cine sa faci afaceri si cu cine nu? Ah, daca faci “afaceri” cu danyboss, atunci da, conteaza.
Robert(Citează)
04/08/2021 la 8:22 AM
Mai e si o alta categorie: oamenii care nu au timp sau nu se pricep sa faca o comparatie intre telefoane. Aleg cel mai nou model de flagship pt ca se asteapta sa fie mai bun decat celelalte telefoane si, fiind mai nou, o sa il poate folosi o perioada mai lunga.
A.(Citează)
04/08/2021 la 8:30 AM
Mi-am luat de jumatate de an un mid-range laudat, Galaxy A71.
Aveam un Honor Play de 2 ani si ceva.
Dezamagit de A71. E lent in multitasking ușor, aplicatiile se deschid greu, operarea curenta pare intarziata, camera merge lent de tot + senzor de amprenta care da rateuri in 50 la suta din cazuri.
Ecranul e bun, dar cam atat.
Nu recomand.
Ovidiu(Citează)
04/08/2021 la 8:36 AM
In sfarsit, bine ca nu sunt singurul care crede ca Samsungurile mid range sunt varza – eu am avut experienta f proasta cu A51.
In schimb Xiaomi-urile rup, eu am Note 8 pro de 1.5 ani si i-am luat sotiei Note 10 pro recent, merg brici ambele.
Marean(Citează)
04/08/2021 la 8:39 AM
Legat de LG. Ei inchid divizia de telefoane. No more new LG smartphones. Continua sa ofere totusi suport si update-uri inca 3 ani pt telefoanele scoase pana in prezent. Poate te refereai la alta companie? La o cautare rapida pt suport 8 ani nu am gasit nici un brand care sa faca asta. Posibil sa nu fi cautat suficient.
tndb(Citează)
04/08/2021 la 10:28 AM
Era la caterinca.
Okochea(Citează)
04/08/2021 la 8:46 AM
Cred ca Pixel 6 Pro scrie pe mine la toamna .. cica ar fi un ‘flagship’, asa promite Google.
2Du(Citează)
04/08/2021 la 8:59 AM
Eu am alta abordare. Iau un telefon de top si il tin cat mai mult. Stiu ca nu sunt bune pentru statisticile producatorilor, dar am fluiditate si rapiditate, iar in ultimi ani, progresul tehnologic de la un an la altul nu este atat de mare, incat sa fie necesara schimbarea telefonului asa de des. Pentru mine aceasta abordare a fost ok.
Andrei M.(Citează)
04/08/2021 la 9:04 AM
bai sincer eu cred ca a cam trecut duda asta cu flagship si chinezarii.
nu mai intereseaza pe nimeni, oricum e un consumabil pe care il bagi pe langa buzunar, se face praf ecranul, iei altul.
android e la fel de fragmentat si in 20 ani nu au fost in stare sa faca ceva cu versiunile, vs apple unde 80% sunt pe latest. dar pt google se rezolva problema din sensul invers, ca isi schimba lumea telefonul si au o versiune mai noua – nici macar latest.
bogdan(Citează)
04/08/2021 la 9:29 AM
https://www.gsmarena.com/sony_clarifies_the_xperia_1_iii_will_get_at_least_two_android_updates-news-50136.php
BipBip(Citează)
04/08/2021 la 9:45 AM
Am luat un S20+ 5G cu 2300 lei la Genius Deals acum câteva luni. Super telefon, camere, calitate construcție, ecran, performanțe (are totuși procesor de flagship și 12GB RAM) și multe alte funcții (gen wireless charging) pe care încă nu le vezi în gama mid-range, să nu mai spunem de suportul software.
Înainte de telefonul actual, am avut un Galaxy S7 vreo 4 ani, apoi am încercat un 7T de la OnePlus și un A71 de la Samsung, mid-range-uri din clasa de sus (7T-ul chiar se voia a fi ceva flagship killer). Am rezistat doar câteva luni cu ele din diferite motive. 7T-ul chiar l-am returnat în fereastra celor 60 de zile de retur pentru că efectiv nu m-am putut acomoda cu el, vibrație slabă, difuzoare varză, plus că n-am mai văzut atâtea bug-uri într-un telefon de pe vremea Gingerbread-ului, să nu mai zic că nu avea nici măcar VoLTE/VoWiFi. A71 se mișca greu și avea camere mai slabe decât S7-le lansat cu 4 ani înaintea lui.
Am povești și din partea apropiaților cu diferite mid-range-uri de la OnePlus, Huawei și Xiaomi (ex. primul Nord, P30 Lite, Note 9 Pro). M-am lămurit: mid-range-urile sunt bune doar pe hârtie. Experiența cu unul lasă de dorit, mai ales pe termen mediu-lung (nu o săptămână două cât durează un review). Mai bine aștepți un discount la un flagship mai vechi (chiar și unul de 2 ani) decât să dai 1500 lei sau mai mult pe un mid-range.
Lucian(Citează)
04/08/2021 la 9:45 AM
Eu nu suport telefoanele lente sau care se blochează. Adică rezist 2-3 săptămâni, dar până la urmă ori îl schimb ori arunc cu el de perete.
Până acum, singurele telefoane care nu au avut soarta asta au fost flagship-uri de la OnePlus. Am renunțat la ele din alte motive, când încă mergeau perfect, ceea ce fac și în momentul ăsta. Acum mă joc cu un iPhone 12, dar nu am mari așteptări. Toate iPhone-urile de până acum m-au dezamăgit din punctul ăsta de vedere.
Ăsta e motivul pentru care nu aș cumpăra decât flagship-uri. Adică știu că midrange-urile sunt rapide, dar toate au fost rapide la început.
Giani Mucea(Citează)
04/08/2021 la 10:30 AM
.. sosit ieri direct din Hong Kong un Mi 11 Ultra (12GB/512GB) .. asta da sculă ! 😈
Andy(Citează)
04/08/2021 la 11:12 AM
Midrange-urile is excelente daca nu ai pretentii sa faca totul bine. Ca in rest sunt taiate artificial chestii doar ca sa justifice pretul mai mic. Da, e bun de gaming, dar camera nu. Da, e buna camera, dar are ecran prost. Da, e cel mai nou procesor, dar nu ai baterie.
Pe cand majoritatea flag-urilor de la branduri cunoscute vin cu totul la pachet si tin cativa ani lejer. Comparatia cu sony e fortata rau, astia tocmai au anuntat ca pleaca de pe piata de telefoane, era de asteptat.
Robert(Citează)
04/08/2021 la 12:03 PM
De acord intru totul. As putea sa imi iau orice telefon, dar A52-ul meu face tot ce am nevoie. Prefer risipesc banii pe alte hobby-uri, care imi aduc satisfactie mult mai mare.
Sol(Citează)
04/08/2021 la 12:05 PM
Eu mi-am luat de vreo 2 luni un s21(3200lei, emag am primit si un voucher de 10%)..am renuntat la un s6 edge luat cand aparuse(camera avea erori uneori). Iti cumperi un flagship si ca sa nu fie nevoie sa il schimbi in urmatorii 4-5 ani.
Alin(Citează)
04/08/2021 la 5:16 PM
a fost sa ne verifice
florin(Citează)
04/08/2021 la 11:08 PM
După ce m-am scârbit de Oneplus am decis că anul asta să trec pe Sony sau pe Pixel. După ce am văzut ce a declarat Sony, decizia îmi e mai ușoară.
Kllaus(Citează)
05/08/2021 la 1:01 AM
Fost posesor de Pixel 3XL, actual posesor de Pixel 5, viitor posesor de Pixel 6 Pro. Multi au zis ca 5 e mid-range, dar se misca impecabil, bateria tine aproape 2 zile, pozele sunt wow. Sper sa nu sara calul cu pretul la 6 Pro, dar oricum il iau. Sigur vor rupe cu noua configuratie a camerei.
Silviu(Citează)
06/08/2021 la 1:55 PM
Gama Pixel are procesoare de midrange, dar se vand la preturi de flagship.
Andrei G(Citează)
05/08/2021 la 7:07 AM
Apropo de android care promite update-urile la telefoane 3-4ani după lansare, iPhone 7 încă e la zi cu update-urile. Cu bateria schimbată după aproape 6 ani de utilizare intensiva, merge la fel ca in prima zi!
Daniel(Citează)
06/08/2021 la 4:47 PM
Asta era una dintre glume cu super telefon? Am facut upgrade-ul de la p30 pro la acest minunat s20+ din cauza genius deals insa regret. De ce? overheat la greu, bateria nu tine toata ziua desi am incercat diverse tweak-uri, iar astia de la Samsugi nu vor sa faca un serviciu de buy-back la noi in ROmania, considera ca avem prea multi bani..
Robinson – Constantin CHERA(Citează)