►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am citit diverse opinii ce spun că afganii și-au făcut-o cu mâna lor lăsând talibanii să recucerească țara. O fi. N-avem cum să știm de aici ce era de fapt acolo, în teren, dar majoritatea spun că talibanii erau de fapt peste tot, iar controlul guvernului asupra unor provincii sau localități era iluzoriu. Așa o fi. După ce americanii au anunțat că se retrag, probabil nu li s-a mai împotrivit nimeni.
Sunt și diverși care spun că alte țări nu pot purta războaiele unui popor care nu luptă și el cot la cot cu cei veniți din afară împotriva dictaturii.
Cu opinia aceasta sunt în general și eu de acord. Cred că întâi trebuie să vezi începuturile unei revoluții, o luptă a unui popor împotriva unui dictator înainte ca alte țări să înceapă să trimită ajutor, indiferent de forma acestuia.
Cu toate acestea, chiar dacă înțeleg de ce se spune că nu-i treaba noastră ce se întâmplă în Afganistan și că, dacă în 20 de ani nu s-au schimbat multe acolo, atunci cât să mai încerci, tot îmi pare rău pentru niște oameni (și în special femei) care vor trăi mai prost de acum încolo.
Nu-i doresc nimănui să trăiască prost sau în frică sau fără libertățile și drepturile normale. Lăsând la o parte cuvintele lui Donne despre cum “nici un om nu este o insulă”, ci suntem cu toții parte a unui mare întreg care pierde ceva de câte ori o bucățică este distrusă, eu cred în ideea filosofică ce spune că civilizația omenească, umanitatea în ansamblu, nu poate progresa decât dacă ne este bine tuturor, dacă avem cu toții satisfăcute nevoie de bază astfel încât să aspirăm și să muncim împreună spre o viață mai fericită, mai împlinită, mai calmă și mai bună.
Oamenii aceștia de mai jos nu par că au venit acolo pentru a duce Afganistanul pe noi culmi ale progresului și principiilor unei vieți bune:
În lumea puternic interconectată de astăzi, fiecare dictatură izolată, fiecare cădere în “mai prost” a unei țări reprezintă de fapt o crăpătură în plus la baza unei civilizații care aspiră spre mai mult. Sau ar trebui să aspire, dar uneori nu se poate concentra la asta.
Sigur că problemele din Afganistan nu ne vor schimba ziua de mâine sau de peste unul sau cinci ani, dar tot îmi doresc ca lumea largă să fie per total mai bună, nu mai rea. Genul aceste de gânduri chiar mi se par normale. Odată ce ai nevoile de bază împlinite, e ok să te mai uiți și în jurul tău, să vezi cum trăiesc alții și, chiar dacă nu-i poți ajuta direct, măcar să le urezi un sincer “sper să vă meargă mai bine”.
Sunt curios ce vor face femeile din Afganistan după acest moment. Sunt unele care, în noua libertate venită după 2001, se pregăteau să fie medici sau profesori sau avocați. Acum că vin talibanii, ce vor face? Înapoi la cratiță și făcut 5 copii, și gura mică că altfel iau bătaie? Ce va face echipa de robotică, de exemplu? Uneori cred că nu ne bucurăm și nu apreciem suficient viața bună și liniștită pe care o avem aici în România; n-o fi cea mai bună țară, dar este mult mai bună decât altele din lume.
Acesta a fost primul aspect. Al doilea este însă real și ne influențează viața. Europa s-a bucurat de vreo 5 ani fără atentate teroriste, iar pandemia a înlăturat total gândurile legat de așa ceva din mintea colectivă, înlocuindu-le cu probleme de moment mai grave.
Să nu uităm însă că talibanii au fost vinovați la 9/11 (și muzeul acela mi-a adus aminte bine de tot asta), la Atocha și în alte cazuri în care au murit și români. Să nu uităm nici de ISIS și toate atentatele cu mașini sau arme personale din diverse țări europene din ultimii 10 ani. Ne întoarcem la asta?
În plus, talibanii sunt sprijiniți masiv din Pakistan, de miliții de acolo și poate și în secret de autorități, cine știe. Întrebarea este dacă pe viitor noua situație a Afganistanului nu cumva va produce mișcări interne și poate și mai rău în Pakistan, o țară cu 225 de milioane de locuitori, arme naturale și conflicte veșnice cu India, gata să alimenteze furia unor nemulțumiți.
Eșecul american în Afganistan, unul mai mare decât în Vietnam (războiul a fost mai lung și s-a încheiat tot cu o retragere în grabă făcută în fața unor luptători de gherilă, nici măcar a unei armate organizate precum avea Viet Cong-ul), este de fapt o veste foarte proastă pentru toată lumea.
E ca și cum România, după 20 de ani de la căderea comunismului, în 2009, s-ar fi întors pe deplin la comunism, dictatură, Securitate, lagăre de detenție, frică și tot ce-a fost mai rău în comunism. Vă puteți închipui o astfel de situație și ce-ar fi însemnat pentru fiecare dintre noi?
Taliban mergând spre Kabul, via Reddit, 2021. Bicicletă, sandale, M16A2 pe umăr și vasul de spălat la fund agățat de ghidon.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
30 comentarii
16/08/2021 la 4:41 PM
Dragoste cu sila nu se poate și civilizare forțată nici atâta.Tare mi-e teamă că în curând atentatele vor revenii în forță în toată Europa.Fundamentalismul islamic pe asta se bazează ,pe teroare .Iar talibanismul e forma lui extremă.
Doc(Citează)
16/08/2021 la 4:50 PM
Armele alea pe care le are Pakistanul numai naturale nu sunt.
În rest, de acord cu ce zici. E nasol pentru ăia d-acolo, da plm, ei trăiesc în zona aia de mult, parcă te-ai aștepta să știe ce urmează când pleacă americanii și să elibereze ringul din timp.
Giani Mucea(Citează)
16/08/2021 la 5:37 PM
nu puteau sa plece toti, nu?
Marean(Citează)
16/08/2021 la 5:44 PM
Nu, dar mă gândesc că nu există o majoritate căreia să îi fie frică de talibani. Majoritatea sunt susținători sau indiferenți, presupun. Iar minoritatea aia a avut ceva timp din momentul în care Trump a anunțat că se retrage, anul trecut.
Giani Mucea(Citează)
16/08/2021 la 4:52 PM
… arme NUCLEARE nu naturale, asta posedă Pakistanul.
Iancu Dragos(Citează)
16/08/2021 la 5:12 PM
Eu nu înțeleg de ce toți încearcă sa le spună la alții cum sa trăiască.
Ba nene lor le place asa, aia e cultura lor. Asa au trăit de sute de ani.
Cu ce drept vi tu acum sa le spui cum sa trăiască??!!
INCETATI ODATĂ SA IMPUNETI OPINII.
Asa faceți și de alegeri, dacă nu votezi cu trendul usr, ești cel mai mare looser.
Ia unde unde ne a adus pe noi asta
Bogdan(Citează)
17/08/2021 la 9:36 AM
@Bogdan: citez de pe FB “Femeile din Afganistan au primit drept de vot in 1919, cam in acelasi timp cu femeile din Europa si cu un an inainte de SUA. Trendul emanciparii femeilor a fost unul ascendent, la fel ca in celelalte tari unde femeile au militat pentru drepturile lor, de a invata, munci si de a trai libere.
In 1950 purdah sau hijabul au fost abolite iar in 1960 in Constitutie a fost prevazut inclusiv dreptul de a participa la viata politica.
Dupa ocupatia sovietica din anii 1970 femeile au inceput treptat sa isi piarda acele drepturi, culminand cu regimul religios taliban din 1996, care a suprimat absolut toate drepturile femeilor si le-a condamnat la un regim de prizonierat absolut si de sclavie in casa, sub amenintarea pedepselor fizice si a pedepselor cu incarcerarea sau moartea.
Deci nu, nu traditia e de vina, asa cum tot felul de “specialisti” vor sa ne faca sa credem.
Niste fanatici religiosi, inarmati sau nu, care interpreteaza tot felul de carti sfinte in care femeile sunt considerate fiinte umane doar pentru reproducere, supuse barbatului, vor actiona la fel.”
Autor Dana Hering
alunelu(Citează)
17/08/2021 la 12:10 PM
Prost esti tata, pai d-aia suntem aici, ca n-ati votat cat mai multi cu usr… Vai de voi de ciumati rosh-galbeni :x
bogdan(Citează)
16/08/2021 la 5:16 PM
Ia revezi primele transmisii cu Iliescu si viitorul fost FSN, s-ar putea ca talibanii sa fie mai stilati si mai bine imbracati. De fapt iti spun sigur ca au aparut deja talibanii aia spalati, aranjati, imbracati la alb si toti asortati sa dea bine la TV.
Cred ca 2 saptamani e record pentru cel mai scurt razboi civil din istoria omenirii, nu voiau de fapt nici o democratie acolo la cat de repede s-a predat o forta de 3x mai numeroasa si bine dotata cu tehnica militara moderna.
S-au dat jos soldatii din masini si au plecat per pedes frumushel din fata talibanilor, lasand echipament, armament si munitie la indemana acestora. Romania are elicoptere Blackhawk? Ca daca nu are precis poate cumpara eftin, vreo 16 vor fi in curand la vanzare.
Iar imbecilul de Biden a declarat ca va dura o luna sa cucereasca Kabul, asa ca aia s-au predat imediat. De ce sa se chinuie, sa moara, ca sa ajunga la acelasi deznodament?!
Gaelex(Citează)
16/08/2021 la 5:30 PM
nu a fost nici un razboi, terminati cu titlurile astea.
aia s au dus acolo si au asteptat putin pana au fugit toti ca sobolanii cu coada intre picioare.
asta nu e razboi. dar cand ai gheiuti care umbla cu gleznutele goale, cred ca orice uitat urat la alta persoana se poate numi razboi
zici robinetu (nu bideu) si tragi apa, tataie ala nu se stie nici la bursa, si acum nici la razboaie se pare ca nu e prea talentat.
ai zice ca la cati ani are ar trebui sa stie mai multe decat je specialistu in politica externa pe blogu lu raducu
bogdan(Citează)
16/08/2021 la 5:52 PM
Poate ar fi momentul ca unele tari sa nu mai incerce sa imparta democratie unora care nu vor. Ci daca tot suntem* mari puteri mondiale, sa ne aperam mai bine teritoriul. Sa nu mai fim (UE, mai putin estul e drept) azil de refugiati. Din imaginile alea de pe aeroport nu fug femeile, fug fix aia buni de munca/lupta.
*si Romania a avut armata in Afganistan…
alex(Citează)
16/08/2021 la 6:33 PM
Cu dreptul că exponenți ai acelor stil de viață vin la tine pe continent și te aruncă în aer că nu le place faptul că femeile au fuste prea scurte. Bine, exagerez, dar cu toată mascarada SUA, adevărul este că mult din terorism vine din zonele alea.
Dacă ar sta și s-ar arunca în aer ei între ei acolo, sunt 100% sigur că pe nimeni n-ar interesa.
Bine, problema e că au și mult petrol, așa că trebuie să facem ce putem să fie bine pentru toată lumea.
Abia aștept să vedem (dacă vom mai trăi) încă 40-50 de ani când vom avea Sharia prin vest, să vedem dacă a fost bine sau nu că i-am lăsat să vină aici, sau că n-am mers peste ei când trebuia.
Mai e și vorba aia, pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești…
manu144x(Citează)
16/08/2021 la 6:34 PM
Scuze, ce eșec american? Poate ar trebui să scrii eșec din partea celor din Afganistan, după 20 ani de ani de atrenament & o grămadă de bani, au fost cuceriți într-o zi.
Claudiu(Citează)
16/08/2021 la 7:00 PM
Nu e nici un eșec, aia nu au luptat și nu au opus nici o rezistenta.
Au vrut sa fie luați de talibani. Greu de înțeles pt boboarele ăstea occidentale
Bogdan(Citează)
16/08/2021 la 6:54 PM
Salut,
Iti sugerez acest intervu legat de subiectul asta: https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-24979709-interviu-armand-gosu-universitatea-din-bucuresti-pakistan-este-marele-castigator-urma-retragerii-americane-din-afganistan.htm
Nu stiu cine e RP de Hotnews, dar imi place abordarea in mai multe articole.
Poti sa vizionezi si clipurile celui de la Caspian Report despre Afganistan, in special cel cu originea talibanilor.
Ideologic talibanii nu mi se par asa diferiti de cei cu cancel culture. In fond fac acelasi lucru cu istoria si ce nu le convine.
KMean(Citează)
16/08/2021 la 7:07 PM
Noi ne-am ratat ocazia in 2000, cand in loc sa il punem pe Vadim Tudor am pus presedinte pe jigodia tradatoare de ilici. Vadim, cum era el nebun, ar fi curatat tara de corupti si hoti si probabil ca nu am mai fi vazut nici parade de prost gust ca in weekend.
Nu intelege americanul ca degeaba iti creste PIBul cu 100x daca nu e decat pentru bunastarea coruptilor. Ai vazut ce palat avea generalul ala de zicea ca se bate cu talibanii.
Sau p-asta ai vazut-o: https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/ambasada-rusiei-presedintele-afganistanului-a-fugit-cu-patru-masini-si-un-elicopter-pline-cu-bani-nu-au-incaput-toti-1635413 – Ghani de Hohezollern practic.
Aia de se inghesuie pe aeroport, toti unul si unul (nici o femeie, nici un copil), fug tradatorii de tara. Probabil din acelasi sange ca petre roman (neulander) , brucan (nascut saul brukner) si restul.
Boris(Citează)
16/08/2021 la 7:24 PM
Eu, în mintea mea: Bă, e nasol aici cu pesediștii și pupătorii de moaște, dar parcă nu e chiar ca în Afghanistan, adică oamenii nu sunt CHIAR ATÂT de cretini.
Boris:
Giani Mucea(Citează)
16/08/2021 la 11:28 PM
Eu nu credeam că după atâta timp după ce a crăpat veceul să mai fie careva căruia să îi fie dor de el ba mai mult să îl considere o soluție pentru țara asta. funarul, veceul, eugenbarbu unii dintre siniștrii lingăi și retardați ce au trăit în țara asta.
Căderea Afganistanului atât de rapid îmi aduce aminte de ofensiva fulger hadesh în Siria și Irak și instaurarea califatului. A fost aproape același scenariu acolo fiind evitat dezastrul capturării Bagdadului. Să ai aproape același scenariu, cu “aceiași” actori principali nu arată deloc că au fost trase învățămintele necesare. Acum vor fi pe “cai mari” Rusia, China, Iranul și de ce nu Pakistanul. Sper ca țările civilizate să înceapă să aibă o strategie coerentă pentru izolarea și stoparea celor pe “cai mari”.
Mihai(Citează)
17/08/2021 la 11:24 PM
Mihai, Giani voi nu credeati, dar voi nici nu credeati nici ca pica si afganistanul in 7 zile. Tot dezmatul asta luxuriant fix in ochii muritorilor de foame, vandut ca “visul american”, cand atinge un punct de maxim bubuie, si bubuie nasol. Au invatat-o si boierii, au invatat-o si aia de la revolutia franceaza, si iranienii prin ’70 si afganii acum si o s-o invete si romanii mai devreme sau mai tarziu, chit ca AUR, Vadim sau altii. Cata vreme tii toata tara in saracie si ai doar clasa de “mijloc” de 3-5%, la un moment se sparge buba.
Stiti de studiul ala cu maimutele? Cata vreme primeau fiecare o banana erau fericite. Cand una a inceput sa primeasca doua si cealalta doar una, respectiva a devenit frustrata. Cand li s-a redus ambelor portia la jumatate, i-a trecut si frustrarea.
Cand o sa intelegeti ca asa merge lumea, o sa pricepeti si de ce mai mai sunt destui care il regreta pe vadim.
Boris(Citează)
16/08/2021 la 8:42 PM
Nu vreau sa va sperii, dar am cunoscut cativa fanatici religiosi ortodocsi care ii invidiaza sincer pe talibani si puterea pe care o au in acea parte de lume.
Ia inlocuiti-l pe barbosul de sta pe scaunul presedintelui cu teodosie de la Constanta si restul de talibani cu niste calugari din manastiri izolate din muntii Romaniei – aia care nu se spala cu lunile, traiesc in lumea lor mica si cu reguli stricte, dar sunt gata oricand sa iti explice foarte doct si plini de emfaza cam ce trebuie sa faci tu cu viata ta, ca el stie mai bine.
E, nu suntem asa departe nu?
Deci teodosie presedinte, si prim ministru se stie – becali …
ion marius(Citează)
16/08/2021 la 9:52 PM
Afganistan e in evu mediu boss. Numai cand te uiti la aia, realizezi ca noi aici la romanica noastra sintem bine de tot. Cu toate necazurile noastre, nu risti sa te descăpățîneze doar ptr ca l-ai injurat pa klaus.
Blackskull(Citează)
16/08/2021 la 9:56 PM
Cred ca ar trebui sa scrii doar cu CAPS. Si, eventual, sa iti citesti textele cu voce tare in fata oglinzii
kilroy(Citează)
16/08/2021 la 11:05 PM
S-a incheiat o epoca care a dovedit esecul politicilor de export de sistem de valori; in anii 90 se credea ca este ceva implacabil, “sfarsitul istoriei”, etc. Asistam la o revolutie conservatoare; nu stiu daca se va varsa si in alte state musulmane dar cu siguranata regimurile de acolo vor fi mai receptive la ideile conservatoare. Revolutia conservatoarea a inceput deja si in statele foste crestine(daca judecam actuala stare) Polonia, Ungaria, (noi nu ne-am alaturat Visegrad doar pentru ca nu suntem consolidati altfel…eram acolo) Acel avion militar ce decoleaza de la Cabul sunt aproape sigur ca va fi imaginea pe care administratia democrata nu o va putea sterge la urmatoarele prezidentiale. Oricum sa vrei sa exporti sistemul cultural occidental in orient e o aberatie; n-au reusit ei nici macar dictatorii arabi, marxisti, ai anilor 50-60. A fost o perioada scurta dupa care s-a revenit la …patura in cap si la turban! Dupa standardele zonei Iran este un fel de democratie; au alegeri, femeile fac studii superioare in numar foarte mare, poarta esarfele alea la misto daca ati observat…
ion(Citează)
16/08/2021 la 11:31 PM
Asta e o glumiță, nu ?
Mihai(Citează)
17/08/2021 la 8:24 AM
E clar ca americanii au venit in Afganistam pentru cu totul alte motive si in niciun caz pentru a aduce pacea si democratia in afganistan. Daca doreau asta era plin kabul-ul de McDonalds si Coca cola acum. Dar nici urma de ele. E mare pacat de soldatii care au murit acolo, inclusiv romani, pentru ca moartea lor a fost total in zadar.
ovidiu(Citează)
17/08/2021 la 9:45 AM
Pe ai noștri nu i-au trimis nimeni forțat. Ba chiar au dat șpagă să plece la jocul de-a războiul. Mercenari.
marinel(Citează)
17/08/2021 la 11:54 AM
@marinele, iar te-au scapat astia pe net. Tu nu ai proprietatea cuvintelor. Ai nostri fac parte dintr-o armata nationala si s-au dus acolo pentru ca interesul national a fost de a merge acolo. Nu s-au dus ca contractori privati. Sau s-or fi dus unii pe la companii gen Blackwater, dar nu de ăia discutam. Da, sunt plătiți, pentru că nu sunt militari in termen.
nashu_mare(Citează)
17/08/2021 la 10:21 AM
vasul este si pt ablutiune, nu doar pt spalat la fund (care e mai ok decat hartia, daca ai hemoroizi)
Ronnie(Citează)
17/08/2021 la 12:00 PM
Ideea de esec american in Afganistan pare un post-adevar. Americanii nu s-au dus acolo in special sa lupte cu talibanii si sa democratizeze zona ci din cauza ca pe acolo aveau tabere Al-Qaeda, care tocmai ii atacase. Nu a fost nici o actiune a ONU, cum sunt cele de prin Africa.
nashu_mare(Citează)
17/08/2021 la 12:34 PM
ai dreptate, talibanii erau din 1996 in tara si se luptau cu veteranii din razboiul cu rusii pt control. daca si-au invatat lectia si nu vor mai face atentate in sua sau alte tari occidentale, vor conduce nederanjati si vor accepta banii chinezilor pt eventuale reconstructii.
Ronnie(Citează)