un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

De la 1 iulie se plătește TVA pentru orice import din afara UE (și taxe vamale peste pragul de 150 euro)

6 Jul 2021  ·

GÂNDURI  ·

28 comentarii

Vedeți că de la 1 iulie 2021 se va plăti TVA pentru toate importurile de marfă din afara UE. Treaba asta se va aplica la nivelul UE, nu doar în România. Există o singură excepție: trimiterile ne-comerciale de la o persoană particulară la alta nu vor plăti TVA dacă valoarea nu depășește 45 de euro.

Situația de până acum era următoarea:

  • trimitere de peste 150 de euro: se plăteau taxe vamale și TVA.
  • trimitere între 10 euro (sau 22 de euro în unele cazuri) și 150 de euro: se plătea TVA, dar nu și taxe vamale.
  • trimitere sub 10 euro (sau 22 de euro în unele cazuri): nu se plătea nici TVA și nici taxe vamale.

Situația de la 1 iulie 2021 este:

  • trimitere de peste 150 de euro: se plătesc taxe vamale și TVA.
  • trimitere de sub 150 de euro: nu se plătesc taxe vamale, dar se plătește TVA.

Fără excepții. Dacă vă luați un suport de telefon de 3 euro de pe aliexpress, veți plăti TVA la el.

Treaba cu 10 euro sau 22 de euro era așa: pragul de 10 euro se aplica dacă vama se făcea în România. Dacă vama se făcea în alt stat UE, de exemplu când produsul tău intra acolo și era vămuit acolo din diverse motive, pragul era 22 euro.

OK, există acea excepție despre trimiterile fără caracter comercial între persoane particulare și pe valori sub 45 de euro. Fără caracter comercial = transport ocazional, pentru uz personal, fără nici o obligație de plată. Adică îți trimite mătușa din America un whiskey bun, dar până în 45 de euro, că altfel plătești TVA.

Modificările au fost anunțate acum câțiva ani. UE s-a prins că pierde miliarde de euro în TVA prin comerțul făcut online cu produse mici sau, mai ales, cu valoare fals declarată, așa că au scos toate excepțiile de la plata TVA-ului.

Mai erau și alte probleme. Comercianții din UE care vindeau în alt stat UE aveau de făcut niște proceduri mai complicate privind TVA-ul în fiecare stat în care vindeau. Asta le dădea inclusiv un dezavantaj comercial în fața firmelor din afara UE, care livrau același produs cu birocrație (și deci costuri) mai mici.

Așa că UE a zis “fuck that, TVA la orice!”. Pentru companii există însă niște modificări “de bine”, precum un portal pentru înregistrare și declarare în scopuri de TVA. Mai mult, intenția UE este ca vânzătorul să colecteze TVA-ul, nu vama din statul destinație (adică nu Poșta Română, de exemplu), astfel încât cumpărătorul să nu mai aștepte la ridicare pentru efectuarea unor formalități vamale.

Așa că, în exemplul cu suportul de telefon, s-ar putea să vă convină să plătiți 3,57 euro pe el sau cât vine și, când îl ridicați de la Poștă, să arătați direct factura în care scrie că ați plătit și TVA și să primiți direct produsul. Bănuiesc că devine treaba statului sau a UE să recupereze TVA-ul de la respectivul comerciant. Treaba asta mai durează pentru că este necesar ca acei comercianți din țari străine să se înregistreze în portalul One-Stop-Shop la UE făcut în acest scop. Mult noroc cu asta!

Then again, nu sunt în domeniu și am urât mereu cu spume formalitățile vamale, așa că poate mă înșel la tot ce-am zis mai sus. Dacă ne lămurește în comentarii cineva din domeniu, zic de acum mulțumesc!

Nu mi-e clar nici dacă persoanele fizice au nevoie de număr EORI. S-ar părea că nu, dar site-ul customs.ro nu știe să explice nimic în limbaj ușor de înțeles, iar CCIR nici nu încearcă, dar în schimb dă comunicate pe bandă rulantă despre proiectul imobiliar Romexpo, dă-l în mă-sa pe micul comerciant care ar putea fi interesat de importuri. Informații utile sunt pe FedEx, eshopwedrop, taxnews.

asus s5507

    28 comentarii

  1. si vad pe Wang din Hubei cum isi baga toate firmlele pe care vinde de la cabluri la blugi pe One-Stop-Shop.

    O sa mearga taskforce de ochelaristi EU in china dupa el.
    Retardarea atinge cote maxime.

      (Citează)

  2. DHL zic pe site-ul lor ca si persoanele fizice au nevoie de EORI de la 1 iulie.

      (Citează)

  3. Deocamdata Aliexpress deja iti incaseaza TVA-ul pentru ca ti-l aplica direct cand dai comanda si il include in pretul de platit.

    S-a terminat cu telefoanele de 500$ declarate 50$ pentru Posta Romana cand iti ridicai coletul.

      (Citează)

    • E si mai nasol daca trebuie sa faci tot felul de formalitati la Posta pentru a plati tu TVA-ul. Mai ales ca eu in general cumpar multe produse de valoare mica si ar fi o pierdere foarte mare de timp.

        (Citează)

    • Cel mai nasol ar fi daca Posta Romana iti cere inca o data TVA-ul pe care deja ti l-a luat Aliexpress.

        (Citează)

  4. Gaelex:
    Deocamdata Aliexpress deja iti incaseaza TVA-ul pentru ca ti-l aplica direct cand dai comanda si il include in pretul de platit.

    S-a terminat cu telefoanele de 500$ declarate 50$ pentru Posta Romana cand iti ridicai coletul.

    Poti sa dai te rog un exemplu? Apare explicit TVA (VAT) pe factura sau oriunde altundeva in cart/comanda?

      (Citează)

    • E greu sa mergi pe site sau sa cauți pe google e plin de poze. Da, cand faci checkout dinainte sa plătești iti apare cuantumul taxelor si explicație ca ce sunt ele.
      Eu mai am cateva chesti luate la sfârșit de mai si la început de iunie, o sa fie interesant de văzut daca ii interesează ca am fost luate si au ajuns in Europa înainte de 01.07 si vin normal sau imi vor cere sa le arat ca au tva plătit

        (Citează)

    • Mi-am găsit răspunsul o să trebuiască să plătesc tva și pentru lucrurile comandate înainte de întâi iulie dar ajunse în România dupa intrarea în vigoare a directivei.
      https://www.facebook.com/785267431553659/posts/4244881478925553/

        (Citează)

  5. Tva-ul nu ma deranjeaza (pret mult), ma deranjeaza statul la cozi dupa ele, ca pana acum cele cu taxe ajungeau numai la posta vamala si sunt niste cozi interesante pe acolo.

    Apoi mai era o taxa de 6 sau 8 lei parca, care trebuia platita tot la vama pentru coletele la care luau tva, taxa care practic omoara cumparaturile astea mici. Iei ceva de 3 euro, platesti tva +6/8 lei.

    Stie cineva ce se face cu astea 2 chestii ? taxa aia si unde ajung pachetele mici. Am mai citit zilele trecute pe diverse site-uri, dar nu am gasit nimic.

      (Citează)

  6. Si fara EORI (ala de iti trebuia IE 5 ca sa il obtii), DHL tot 100 de RON cere taxa de servicii vamale? Cam asa se intelege de aici: https://media.hotnews.ro/media_server1/image-2021-07-6-24902240-41-informare-anaf-tva-comertul-electronic.jpg ca de acum fie ai eori fie platesti pe cineva sa iti faca declaratia vamala. Super. Multumim UE, la mai mare. GDPR, PSD2, numa initiative una si una pentru invartitorii de acte.

      (Citează)

    • Banui ca da, nu mai stiu cand a fost cea mai recenta interactiune cu DHL pe tema asta dar tot cu 100 de lei a fost.

        (Citează)

  7. Posta Romana spune ca orice PF are nevoie de EORI pentru import, cel putin asta scrie la oficiul postal vamal. Insa tot acolo scrie ca pachetele de sub 150 euro vor ajunge la oficiul postal ‘de cartier’ cu tva-ul calculat direct de la intrarea in tara (BSI). Cel mai probabil nu e nevoie de EORI in acest caz.

      (Citează)

  8. aici platesc 10E la orice cumpar din afara UE. Indeiferent de cost: 10e. Ceea ce face cumparaturile mici…imposibile

    (pe langa tva, evident)

      (Citează)

    • animaloo:
      aici platesc 10E la orice cumpar din afara UE. Indeiferent de cost: 10e. Ceea ce face cumparaturile mici…imposibile

      (pe langa tva, evident)

      Aici ? …unde anume este acest aici ?

        (Citează)

  9. Dacă magazinul de unde cumperi s-a înscris la așa-numitul , registrul unic, și plătește TVA ul direct în țară după ce la încasat de la tine în prețul total a produsului nu mai trebuie să plătești ceva aici ( doar transportul dacă e cazul)

      (Citează)

  10. Și Joom de la 1 iulie are toate taxele în prețul total a produsului.Deci toate comenzile de până la 150 de EURO vor ajunge la oficiul poștal de cartier fără să mai plătești ceva în plus.

      (Citează)

  11. Eu mai cumparam chinezarii ieftine de la sursa, le primeam direct in cutia postala. Chestii marunte, sub 10 dolari. De acum s-a zis cu astea.

      (Citează)

  12. de la 1 iulie? păi atunci, eu de ce am primit în continuare pachete Aliexpress la poștă în ultimele zile fără să plătesc nimic?

      (Citează)

  13. Mulți amețiți pe aici, după cum ați observat dacă v-ați uitat in aplicația AliExpress a apărut o taxa care apare sub fiecare produs pe care aproape l-ai plătit(inainte de plata). Suma respectiva reprezintă TVA ul pe care îl plătim noi pentru produsul respectiv, odată plătit TVA ul, de unde deduceți voi ce produsul respectiv va ajunge la posta vamala? Dacă ați plătit TVA ul inainte produsul o sa vina la fel ca și pana acum, chiar și cele peste 10€ vor veni direct la posta din cartier. O sa fie mai simplu de comandat dar și mai scump.

      (Citează)

    • Da,vin la poșta de cartier care te taxează cu 8 lei pentru fiecare colet chiar dacă ai plătit toate taxele în prețul produsului și asta chipurile pentru vămuirea făcută de BSI( Birou de schimb internațional)

        (Citează)

  14. Doc: dar și mai scum

    stii sigur asta? sau doar ai auzit. e nasol de comenzile mici in cazul asta

      (Citează)

    • E o aiureală la poștă,la unele comenzi îți percep și TVA ul deși la ai plătit o dată magazinului ( la cele care îl percep în prețul total) și 8 lei vămuirea .Dar sunt și comenzi care sunt aduse de poștaș acasă fără nici o taxă.

        (Citează)

  15. Gaelex:
    Cel mai nasol ar fi daca Posta Romana iti cere inca o data TVA-ul pe care deja ti l-a luat Aliexpress.

    Asta mi se intampla mie acum.
    De pe ebay platit TVA si acum si Posta imi cere TVA.
    Merg cu factura sa vad ce rezolv.

      (Citează)

  16. E clar,toate comenzile până la 150 de Euro cu TVA,ul plătit la sursă ( AliExpress,Joom , ebay….) ajung la oficiile poștale vamale.Comunicatul în bășcălie a Poștei Române ❌👉. 27 iulie 2021 – Compania Națională Poșta Română aduce la cunoștință clienților săi că toate trimiterile cu valoare sub 150 de euro, sosite în regim IOSS (cu TVA plătit la sursă), vor fi îndrumate către oficiile cu asistență vamală. În subunitățile poștale respective, destinatarii își pot efectua singuri declarația vamală sau pot apela la un reprezentant vamal local.

    Această operațiune va avea loc până când Direcția Generală a Vămilor (DGV) va finaliza opțiunea de declarare “system to system” a trimiterilor poștale cu valoare redusă, opțiune care va permite procesarea automatizată de către Poșta Română a datelor electronice pentru declararea la vamă.

    Deși trimiterile poștale sosite la import, în regim IOSS, beneficiază de scutire de TVA, întrucât vânzătorul este responsabil de colectarea TVA de la consumatorii din UE, conform procedurilor vamale, acestea trebuie declarate la vamă, în vederea punerii în liberă circulație în sistemul informatic vamal.

    Astfel, având în vedere că, la nivelul autorității vamale, în prezent, declararea trimiterilor de tip IOSS și validarea IOSS nu pot fi făcute altfel decât bucată-cu-bucată, trimiterile cu TVA plătit la sursă vor fi îndrumate către subunitățile poștale cu asistență vamală. Destinatarii își pot efectua personal declarația vamală, pot apela la un reprezentant vamal local sau pot refuza trimiterea.

    Clienții care doresc să facă singuri formalitățile vamale, la nivelul oficiilor poștale cu asistență vamală, se pot adresa pentru clarificări privind formalitățile necesare aplicabile începând cu data de 1 iulie 2021, direct autorităţii vamale (birouri vamale – inclusiv personal vamal din cadrul oficiilor cu asistență vamală, direcții regionale vamale, DGV), datele de contact fiind disponibile pe pagina de internet http://www.customs.ro.

    Doar trimiterile care vor obține liber de vamă din partea autorității vamale, la nivelul oficiilor poștale cu asistență vamală, vor fi eliberate clienților.

      (Citează)

  17. Am plătit TVA și pe Aliexpres și la Posta Rom. Acolo vameșul nu știe nimic deși I am arătat acest aspect. Plus încă 8 lei pentru ce nu știu , plus o ora pierduta aiurea. Astfel un produs de rahat de 3 $ s a dublat aproape.
    Cel mai bine renunț sa mai comand.

      (Citează)

  18. Ăsta e comunicatul Poștei Române de azi cu privire la comenzile din China:Ştiri > Informare-Toate bunurile provenite din spațiul extracomunitar vor fi supuse TVA, de la 1 iulie 2021
    UPDATE, 1 septembrie 2021 – Vor ajunge la oficiile cu asistență vamală doar următoarele trimiteri:

    trimiterile poștale, indiferent de valoare, având ca destinatari persoane juridice cu sediul la nivelul întregii țări, cu excepția Municipiului București și a județului Ilfov (pentru acestea formalitățile vor fi în continuare efectuate la nivelul Biroului de Schimb Internațional București);
    toate trimiterile poștale (colete și EMS, poșta de scrisori: recomandate și trimiteri simple), având valoare peste 150 Euro, ai căror destinatari nu împuternicesc Poșta Română pentru efectuarea formalităților vamale;
    🤔❓

      (Citează)

  19. Începând cu 20 octombrie ar trebuii să nu m-ai plătim TVA de 2 ori. https://www.posta-romana.ro/a1491/stiri/informare-tva-colete-extracomunitare.html

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus