►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
29 Jul 2021 ·
GÂNDURI ·
Simone Biles, marea campioană a americanilor la gimnastică, s-a retras de la mai multe competiții de la Olimpiadă. Poate se va retrage de la toate până la urmă, vom vedea.
Motivul: sănătatea ei mintală. Presiune prea mare din partea presei și publicului, așteptări prea mari, critici prea mari la orice greșeală. Toate pot duce la atacuri de panică, anxietate, depresie. N-a vrut să continue pe o cale care-i făcea rău.
Biles broke down in tears as she explained her decision.
“Whenever you get in a high stress situation, you kind of freak out,” the 24-year-old told reporters. “I have to focus on my mental health and not jeopardize my health and well-being.”
Mă bucur că se retrage și că spune deschis din ce motiv. Adică îmi pare rău pentru ea, îmi pare rău că nu are ocazia să scrie istorie suplimentară în acest domeniu (are deja 4 medalii olimpice de aur și 19 titluri de campioană mondială), dar mă bucur că ea, Naomi Osaka și altele trag un semnal de alarmă în acest domeniu al problemelor mintale ce pot apărea.
Nu știu ce-o fi fost în SUA înainte de Olimpiadă. Poate că zilnic scria prin presă cum Biles îi va umple de aur și glorie și nu-i cinstit să pui o astfel de presiune pe o tânără de 24 de ani. Și sigur că este alegerea ei dacă intră sau nu în horă; iată că a ales să nu intre.
Spuneam că semnalul de alarmă este binevenit. De prea multe ori în acest domeniu se vorbește despre probleme la mult timp după ce acestea apar. De obicei după competiție, poate chiar după retragerea sportivului din activitate acesta povestește prin interviuri despre stresul zilnic, abuzuri, presiunea celor din jur, critici de la toți specialiștii de Facebook șamd. Iar într-un astfel de moment post-factum, este prea târziu. Oamenii ridică din umeri, zic un “nasol, dar bine că ai luat medaliile alea, ne-am dat mari cu reușita ta” și trec mai departe. Nu se schimbă nimic.
Gimnastica, cel puțin, este printre cele mai problematice sporturi în această privință. Iei niște fete de 16 ani (voi ce maturitate mintală aveați la vârsta aceea) și le duci la o competiție. Dacă au talent, dintr-o dată explodează în popularitate și se trezesc aidoma unor mari vedete, urmărite non-stop și cu fiecare detaliu al evoluției lor studiat. Și nu merge o analogie cu actorii. Dacă Beyonce cântă mai prost într-un an sau dacă Scarlett Johansson joacă mai slab într-un film, nu le zice nimeni “bă, ai greșit și din cauza ta ne-au luat rușii sau chinezii medalia, ai făcut țara de râs, ești o proastă”. Ba chiar pleacă acasă cu aceiași bani!
Pe măsură ce oamenii trăiesc mai bine încep să dea mai multă atenție nu doar bolilor trupești, ci și mintale. Mă bucură asta, că e nevoie de multă atenție. Încă sunt considerate o stigmă, iar oamenii care merg la un terapeut încă se tem să recunoască asta.
Și zic asta ca omul care, atunci când Naomi Osaka a refuzat să vină la conferința de presă, a zis că nu-i corect. Dacă accepți să joci și să pleci acasă cu premiile care se dau în tenis, atunci trebuie să te prezinți și la conferințele de presă, indiferent dacă îți plac sau nu întrebările puse de ziariști. Dacă intri în bal, mergi până la capăt, nu alegi doar ce-ți convine ție. Sportul este de fapt entertainment oferit spectatorilor și acest entertainment include și conferințe, fotografii, poze la panou șamd.
Chiar și așa, însă, asta nu înseamnă că sportivii nu trebuie să împingă înapoi împotriva presei și așteptărilor și presiunii care se pune pe ei. O fi entertainment, dar limita trebuie stabilită de comun acord de ambele părți, că altfel ești mâncat de viu acolo.
Am pus anterior niște clipuri despre burnout, depresie și alte probleme. Și înainte de asta scriam că mă uimesc sinuciderile unor oameni care sufereau de depresie, deși nu trădau asta prin comportament. Toate imaginile despre depresie înfățișează oameni supărați. Realitatea arată că de multe ori nu sunt trădați de un astfel de aspect.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
44 comentarii
29/07/2021 la 7:19 AM
Gimnastica este unul dintre cele mai abuzive sporturi. Abuzuri sexuale (vezi SUA, inclusiv Biles), mentale (alege cu ochii închiși o țară) și fizice (de câte ori gimnastele au fost forțate sa concureze accidentate sau nerecuperate? Dacă te uiți la echipa actuală a Rusiei la băieții, te ia cu rău). Poate sa nu îți placă de un sportiv din orice fel de motive stupide, dar trebuie respectat ca om. Comentariile de pe Twitter, Facebook etc privind cazul Biles, mai ales făcute de bărbați care mai mult de o halbă de bere nu au ridicat în viata lor, sunt dezgustătoare. Mai avem mult pana departe.
Alina(Citează)
30/07/2021 la 10:08 AM
Așa sunt mereu comentariile. Întâi pentru că astfel de probleme nu sunt înțelese si apoi pentru că activitatea sportivă este privită ca opțională și de entertainment, “dacă nu-ți convine, nu te du”.
nwradu(Citează)
29/07/2021 la 8:12 AM
S-a retras pentru ca are minta slaba si asta din cauza tuturor idiotilor care ii dadeau in sus si in jos cu “greatest of all time”. In cel mai bun caz este de abia a 3-a, dupa Nadia Comaneci (primul 10 olimpic) si Ecaterina Szabo (prima cu 4 medalii de aur in aceeasi editie).
Cum a ajuns la un pic de competitie adevarata si a dat si de alte gimnaste competente plus trezirea la realitate ca este de fapt doar fruntasa la ea in Satele Unite ale Americii, a clacat.
Naomi Osaka intra la gunoaie, nu pentru ca si-a incalcat contractul care se presupune ca il stia ca doar nu era la primul, ci pentru ca vrea tratament special. Adica e bine cand jucatoarele primesc aceeasi bani premii ca barbatii, desi presteaza doar 3 seturi, dar cand e vorba de obligatii asta nu mai e treaba lor.
Faptul ca ea, o sportiva de profesie a purtat flacara olimpica este o insulta la adresa intregii istorii si traditii a jocurilor olimpice. Dar cu noile sporturi olimpice ca voleiul pe plaja si skateboardul nu ar trebui sa ma mire, a devenit un show de rahat cu nimic peste Romanii au talent.
Gaelex(Citează)
29/07/2021 la 10:56 AM
Unpopular opinion: La aceeasi olimpiada cu Nadia, la cateva minute dupa ea, a mai luat 10 o rusoaica.
Daca ordinea evolutiilor era alta, nu mai lua Nadia primul 10 si nu mai aveam cu ce sa tinem coada sus atatia zeci de ani.
GabiD(Citează)
30/07/2021 la 10:08 AM
Despre Nadia știu din auzite. Eu am crescut cu Cătălina Ponor :P
nwradu(Citează)
29/07/2021 la 8:18 AM
Hai hai, DE ASTA E SPORT DE PERFORMANTA!
II urez noroc la vândut burgeri la mcd dacă olimpiada e prea mult pt ea.
De asta Radu nw sau orice Ion mediocru (average Joe) nu face sport de PERFORMANTA!
Dar hai sa nu declaram acum asta o problema națională doar ca una a clacat.
Bogdan(Citează)
29/07/2021 la 8:21 AM
Mi se pare că e un trend acum să bați moneda pe “sănătate mintală” ca să te eschivezi de la orice. Și asta e in detrimentul celor care chiar se confruntă cu adevăratele probleme de sănătate mintală.
Deea(Citează)
30/07/2021 la 10:09 AM
Cred că mulți oameni se confruntă cu burnout și depresie. Societatea modernă te împinge spre așa ceva și tu trebuie să fii atent să nu cazi în ele.
nwradu(Citează)
29/07/2021 la 8:25 AM
Ba da rai mai sunteti, incredibil.
Femeia si-a pierdut ceea ce se numeste proprioception (nici nu stiu care e cuvantul romanesc) adica abilitatea creierului de a sti, de a simti pozitia corpului in aer fata de pamant. Nimeni nu stie de ce anume se intampla asta si ce trebuie facut ca sa iti revina, dar ce e clar e ca daca ar continua sa concureze, e foarte posibil sa ajunga intr-un scaun cu rotile.
Sunteti groaznici, serios.
Marean(Citează)
30/07/2021 la 10:09 AM
Link?
nwradu(Citează)
29/07/2021 la 8:51 AM
Daca se ratragea inainte de olimpiada era OK. Dar sa te retragi dupa o greseala, sa abandonezi competitia nu mi se pare de admirat. A lasat balta echipa USA, si-a abandonat colegele in “lupta”.
Eu o vad doar ca pe o attention seeker.
valentinul(Citează)
30/07/2021 la 10:12 AM
Cred că n-a vrut să accepte că nu poate până când nu a ajuns în fața săriturii. Îți tot spui “lasă că acolo o să fac ce trebuie”.
nwradu(Citează)
29/07/2021 la 10:00 AM
ce ma bucur ca la noi lumea inca zice adevarul. chiar si asa, macar doar online lumea mai e reala.
la tv si nu mai zic de US, e o spalare pe creier ca vai saracuta, hai sa discutam acum toti despre sanatate mintala.
la noi ii dam 2 palme sa si revina si o arunci in ring, sa si faca meseria
raducu, nu prea ti a iesit cu articolul asta, lumea din comentarii nu inghite bs
bogdan(Citează)
30/07/2021 la 10:14 AM
Păi bogdănele, de asta problemele mintale nu sunt înțelese. Majoritatea le consideră niște prostii peste care trebuie trecut cu 2 palme și un “hai, că ai treabă”. În realitate, tot mai mulți oameni ajung la burnout și să plângă singuri în casă din cauza acestei atitudini care le blochează până și curajul de a vorbi despre problema lor.
Sigur că acum 300 de ani nu contau, că aveai probleme mai mari (te atacau turcii sau whatever). Acum societatea are timp să se preocupe de toate problemele ei. Pentru cei care nu au astfel de probleme este foarte simplu să stea pe margine și să râdă de alții. Asta nu-i face buni sau de admirat.
nwradu(Citează)
29/07/2021 la 10:07 AM
E foarte amuzant că vorbesc de putere mentală unii care nu a făcut nimic în viața mai greu decât stânga la Mec-ul la Dristor. Menuți, Simone Biles are exerciții pe care nu le mai face nimeni și care-s cotate la dificultate maximă.
Alex(Citează)
29/07/2021 la 10:15 AM
Lasa-ma sa cred ca nu au facut niciodata stanga la Dristor. Ca unul care face asta aproape zilnic, mi se pare jignitor commentul tau. Cand o sa ajungi si tu sa faci stanga acolo macar intr-o duminica noaptea la 3 AM, abia atunci sa compari asta cu o prostie banala cum e participarea la olimpiada.
Boris(Citează)
29/07/2021 la 1:32 PM
M-am oprit din citit la “Menuti”. Boss te faci de kkt daca vorbesti asa si in offline
N(Citează)
29/07/2021 la 2:10 PM
Sunt menuți pentru că-s niște oameni mici.
Alex(Citează)
29/07/2021 la 10:18 AM
Nu a facut fata intr-un domeniu foarte dificil. Make no mistake, nimeni nu o sa o vrea in echipa la olimpiada viitoare, ca sa piarda din cauza ei.
mac gregor(Citează)
29/07/2021 la 11:10 AM
gizas, femeia a fost una din cele mai bune (daca nu cumva cea mai buna) in ultimii 10 ani, ca face asta la nivel de elita de la 14 ani – e cam exagerat sa spui ca “nu a facut fata”
sunt socat de comentarii
ca nu ati vrut sa intelegeti care e de fapt problema (anume ca a renuntat ca sa nu isi rupa gatul) e una, dar indiferent de motiv, chiar daca ar fi fost vorba numai si numai de frica/ panica, reactiile din comentarii tot sunt ingrozitoare
cu atat mai mult cu cat nu e nici o miza pentru noi, pe noi ne doare in cot ce face o atleta americana la olimpiada
dar nu putem sa pierdem nici o ocazie de a arata cat de negri suntem pe dinauntru
Marean(Citează)
29/07/2021 la 11:36 AM
Marean, e perfect ok ca s-a retras. N-avea sens sa isi rupa gatul. Cum n-are sens nici sa intru eu in ringul de box profesionist.
Dar asa e domeniul asta, foarte dur, si nu se va schimba de dragul ei.
Si nici nu vad cum ar putea fi bland, concurezi cu cei mai buni 5 oameni de pe planeta, tu zicand ca poti fi mai bun si decat ei toti.
mac gregor(Citează)
29/07/2021 la 11:50 AM
Doua chestii.
1 Ai de-a face cu 2 atleti. unul din el nu reuseste sa-si controleze frica, altul isi controleaza frica. Pe cine admiri mai mult?
2 De-a lungul procesului de antrenament / carierei, au fost mii de atleti care au renuntat, din motive la fel de bune. Nu e ceva extraordinar.
mac gregor(Citează)
29/07/2021 la 11:57 AM
orice om/ atlet oricat de bun poate avea momente de slabiciune – pe cei care au numai momente de slabiciune noi nu ii vedem, ca au renuntat demult – deci nu e chiar asa de simplu, toti cei care concureaza la acel nivel sunt capabili sa isi controleze frica, doar ca nu in 100% din timp, ceea ce e absolut normal, pentru ca tot oameni sunt si ei
aici e un caz in care un atlet de top a avut o problema concreta si punctuala, mai precis si-a pierdut “simtul aerului” in timp ce facea un exercitiu si drept urmare a decis sa renunte ca sa nu se puna pe ea in pericol si nici sa nu aduca deservicii echipei
deci nu e ca i-a fost frica in mod constient – doar s-a trezit in timpul zborului ca ceva nu merge in capul ei – da, probabil e pe fond de anxietate, presiune etc, dar repet, e o persoana care a performat la nivel de top 10 ani si acum a avut aceasta problema
puteti citi mai multe despre acest fenonem binecunoscut in gimnastica in linkul de mai jos
https://www.health.com/condition/mental-health-conditions/simone-biles-twisties-gymnastics
Marean(Citează)
29/07/2021 la 12:22 PM
@Marean: Negreala aia arată ce bine stăm mental, inclusiv tinerii. Când nu ți se spune despre unele lucruri că sunt probleme și că ar putea fi rezolvate nu realizezi că sunt probleme. La noi s-au proiectat mai departe problemele mentale și ce au înțeles unii e că nu trebuie să fii panseluță în viață. La pachet cu asta vine și lipsa de empatie care se vede la orice subiect de genul ăsta din presă.
E evident că mulți n-au cum să înțeleagă prin ce trece un sportiv de performanță, dar lipsa de empatie începe să fie greu de înțeles. Ai zice că oamenii (teoretic) educați ar trebui să înțeleagă că un sportiv poate ajunge legumă la 20 de ani și degeaba are 20 de milioane în cont. Cine a făcut sport de performanță acum 30-40 de ani știe și că sportul e complet altceva acum, majoritatea sportivilor sunt niște roboți din care scoate untul o armată de oameni pe care nu-i interesează ce simte de fapt sportivul.
Așa vine orice Gaelex să vorbească de minte slabă fără să înțeleagă că nu ajungi sportiv de performanță, licențiat/înregistrat, dacă ai minte slabă. E drept și că dacă atâtea zeci de ani nu s-a vorbit deschis, acum avem reversul medaliei și se poate mediatiza orice aiureală – ăsta e prețul pe care-l plătim pentru atâtea abuzuri.
Ia uite mai jos, cică descuțiile astea ar trebui pornite de la oameni simpli, nu de la cei a căror viață și sănătate e coplet dată peste cap. Nu, cică ăia și-au căutat-o și câștigă mulți bani.
dam167(Citează)
30/07/2021 la 10:16 AM
@mac gregor: la olimpiada următoare va avea 27 de ani, nu cred că mai poate spera cineva la aceeași performanță.
nwradu(Citează)
30/07/2021 la 10:18 AM
Ba da, se poate schimba. Dacă mai mulți sportivi spun “felul modern în care sunt tratați atleții de către comitete, presă și antrenori este scăpat de sub control”, se va schimba.
În fond, și interesul nostru este să vedem sportivii talentați desfășurându-se pe teren, nu renunțând la concurs din diverse motive. Toată lumea pierde dacă nu se schimbă nimic.
nwradu(Citează)
29/07/2021 la 10:25 AM
Diferenta intre ea si Osaka este ca ea a refuzat complet sa mai intre, nu a vrut tratament special, ceea ce e OK. Asta e, poate a realizat ca nu e facuta pentru asta. Poate o sa realizeze si altii si poate pana la urma o sa ramana in joc doar China si Rusia, unde mai functioneaza metodele din anii 70. Gimnastica, aparent, a ramas la nivel de razboi rece.
nashu_mare(Citează)
29/07/2021 la 10:41 AM
gimnastica si performanta NU e pt aia slabi de inger, de aia e la nivel de razboi rece.
si cum ziceai tu, china si rusia sunt in top, ia ghici de ce. tocmai de aia.
executi ce ti se ordona pt a ajunge primul.
daca esti panseluta si te simti deranjata ca striga antrenorul de tine, la mcd se angajeaza oricand.
ps: respect pt cei care lucreaza la mcd, si acolo e pe baza de stres, abia astept lacrimogene de afro si de acolo
bogdan(Citează)
29/07/2021 la 10:56 AM
Mie nu mi se par niciodata China si Rusia niste exemple de tari in care as trai. Daca ele vor sa se bata in chestia asta, foarte bine.
nashu_mare(Citează)
30/07/2021 la 10:19 AM
@nashu_mare: Ai dreptate cu Osaka.
Și cu China și Rusia. Probabil acolo presa nu te urmărește non stop și nu-ți judecă fiecare greșeală. Acolo sportivele sunt mai ferite de presiunea asta, rămâne doar presiunea de a aduce mândrie țării.
nwradu(Citează)
29/07/2021 la 10:48 AM
Oh, dar usor mai este sa stai pe canapea acasa si sa vorbesti despre ce poate face si ce nu poate face un om despre care nu stii nimic, fie el si sportiv de performanta, fie vedeta sau chiar omul care face stanga la Mec.
Asta (vorbitul de pe canapea, din spatele laptopului) a fost sportul de performanta pentru multi in ultimii ani si cu precadere incepand cu 2020.
Nu se intelege ideea de sanatate mintala insa pare ca multi nu au prea mai verificat-o in ultima perioada. Ca logic, nu e prea cool sa vorbesti despre asta, nu prea primesti likeuri pe Instagram daca nu afisezi o viata perfecta.
Atata ipocrizie avem in noi ca in curand nu o sa ne mai recunoastem in oglinda!
Luati-o mai usor cu criticile la adresa oamenilor pe care nu ii cunoasteti, nu stiti cand veti fi vreodata in aceeasi situatie ca ei.
Alexa(Citează)
30/07/2021 la 10:21 AM
Și eu sunt uimit că fix pe Internet, unde oamenii sunt în mare măsură anonimi, apare cea mai mare bătaie cu pumnul în piept despre cum ei sunt perfecți și totul e bine. Ai fi zis că e un mediu în care poți vorbi mai ușor despre probleme de acest tip.
Probabil Reddit a avut ideea bună, throwaway accounts cu care poți zice orice.
nwradu(Citează)
29/07/2021 la 11:15 AM
Mersi pt. articol Radu!
Imi pare rau pt. nivelul comentariilor, dar probabil asta indica ceva despre starea sanatatii mentale din Romania.
Claudiu(Citează)
30/07/2021 la 10:22 AM
Da, ăsta e. Nu mă asțeptam la altceva. În general țările din zona noastră se adaptează mai greu la astfel de concepte, se merge cu “lasă că înainte nu aveam nici apă la robinet” și “suck it up și mergi la muncă”.
Iar țările care acordă ceva atenție și sănătății mintale au locuitori mai fericiți, care trăiesc mai mult, dar legătura aceasta scapă multora.
nwradu(Citează)
29/07/2021 la 11:19 AM
Gizas, cati abuzati in copilarie zburda pe aici.
Basil(Citează)
29/07/2021 la 11:23 AM
Au suferit ca nu avea Mec la Dristor
Sorin(Citează)
29/07/2021 la 11:39 AM
Sportul si in general competitiile sportive sunt o distractie pentru publicul larg. Toti banii pe care ii iau acei sportivi pe la competitii sunt fix din banii publicului ce alege sa se uite la acel sport pe toate mediile de difuzare.
Faptul ca din in cand observam oameni ce sunt coplesiti de intregul harnasament este ceva cat se poate de normal. Este un mod de selectie naturala intre oameni ce fac performanta pe bune si restul care sunt niste mediocri si atat.
Cazul lui Simone Biles care a ales sa se retraga de la niste finale unde era o favorita certa intareste spusesle de mai sus. Vrei sa faci performanta pe bune trebuie sa inveti sa gestionezi totul ce vine din asta si chestia asta este foarte grea. Pentru ca una este sportul pe care il practici si alta ce se intampla in afara lui. Ca nu a stiut in ce s-a bagat poate fi o discutie la fel cum putem discuta despre faptul ca anumiti copii sunt coplesiti de faima prea repede si o iau pe cai gresite.
Numai ca eu stiu ca daca un lucru iti face rau si chiar te aduce in niste puncte nasoale cauti sa te dezici de el. Adica daca Biles sau Osaka ar fi zis, eu nu mai fac sport de performanta si ma apuc de agricultura ca e mai bine pentru sanatatea mea mentala lumea ar fi inteles. Insa cand vi si spui ca e naspa cu presiunea la care esti supus/supusa tu sportiv de performanta ce castiga foarte mult din chestia asta, incep sa am o problema cu tine. Sa nu uitam, ca daca nu ar fi prostii care se uita si dau bani la sport toti fitosii astia cu probleme mentale ce nu suporta presiunea ar fi cel mult lucratori prin munci agricole sau vanzatori la supermarket si mai mult s-ar putea ca problemele alea mentale sa nu prea existe.
Sunt de acord ca trebuie avuta o discutie serioasa privind la sanatate mentala si problemele ce sunt aici. Dar discutia asta trebuie pornita de la niste oameni simpli, care se lovesc de problemele cotidiene si nu de la “zeitatile” astea de sportivi.
asdad2005(Citează)
29/07/2021 la 11:50 AM
unii ar zice ca acest caz, precum si altele asemanatoare, fac un mare serviciu tocmai oamenilor simpli, pt ca arata ca nimeni nu e scutit de probleme cu sanatatea mentala, indiferent de cat antrenament are.
adica unul caruia ii e rusine sa mearga la psiholog (pt ca la psiholog merg doar nebuni, se stie) s-ar putea gandi: stai asa, daca se intampla si la case mai mari, poate nu e ceva de care sa-mi fie rusine.
ce zici de teoria asta?
bineinteles, ea nu se aplica comentatorilor de pe nwradu, pt ca aici sunt doar barbati foarte duri care nu au niciodata probleme de sanatate mentala
Marean(Citează)
30/07/2021 la 10:23 AM
Eu sunt de acord cu Marean la asta. E bine că tocmai sportivii de performanță, gen supra-oameni care zboară prin aer sau fac triatlonul, vorbesc despre astfel de probleme.
nwradu(Citează)
29/07/2021 la 12:51 PM
Am gasit o statistica despre mersul la psiholog/psihoterapist/psihiatru. E din 2014, dar cel mai probabil e inca relevant. 0.3% din populatia Romaniei peste 15 ani a consultat un specialist in domeniile alea in decurs de 12 luni. Media UE era de 5.5% si inclusiv Bulgaria avea 1.6%…
E ok sa plangi. E ok sa ai probleme la cap si chiar e ok sa vorbesti despre asta cand tu esti subiectul. Te face sa constientizezi problema inainte sa devina foarte grav. Si lumea din jur te poate ajuta daca vorbesti deschis despre asta. Desigur, nu intr-o tara comunista ca Romania unde nu ai voie sa arati ca poti fi si slab uneori ca imediat iti dau in cap Gaelecsi si bogdani.
costin(Citează)
30/07/2021 la 10:24 AM
Să știi că tot mai multe corporații oferă și gratuitate la terapie acum. Dar puțini se duc, că poate se află la muncă…
nwradu(Citează)
29/07/2021 la 12:55 PM
E bine cu sportivii dar cu corporatistii ce facem? Cand isi vor scoate HRitele si managerii capul din *ur si o sa lase activitatile de 2 lei in favoarea unor servicii psihologice sau discutii/workshopuri despre burnout/depresie/anxietate?
Mofo(Citează)
29/07/2021 la 1:23 PM
+ 1 la sedinte la psiholog incluse in pachetul de beneficii, semninariile pe tema burnout nu cred ca ajuta prea mult, doar sa te faca sa iti dai seama ca suferi de asa ceva.
Oricum, corporatiile inainte de toate ar trebui sa renunte la practicile care duc la burnout si deteriorarea sanatatii mintale a angajatilor, cum ar fi stat peste program, angajati prea putini, deadline-uri nerealiste, targeturi absurde, si, in general, presiunea sa atingi niste indicatori de performanta pe care nu poti sa ii atingi fara efort si timp suplimentar.
A.(Citează)
30/07/2021 la 10:25 AM
Unele corporații includ gratuit ședinte de terapie în pachetul oferit angajatului. Că mulți nu se duc de teama că se va afla… e altă treabă.
nwradu(Citează)