►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Iată episodul 5 din podcasturile noastre despre pregătiri pentru copil, care probabil sunt de interes doar viitorilor părinți sau celor care au deja copii și vor să râdă de așteptările noastre inocente din prezent. Nu vă uitați dacă nu vă interesează subiectul, că doar nu vă forțează cineva să faceți asta!
Am vorbit despre ce trebuie să cumpărăm pentru copil. Pătuț, saltea, așternuturi, scoică, landou, cărucior, coșuleț, cadă, termometre, masă de înfășat. Sunt o mie de tipuri de paturi șî o sută de mii de tipuri de cărucioare de copil. Sterilizatorul de biberoane deja l-am luat, dar în rest avem doar lista făcută, iar la unele încă nu am studiat problema. De exemplu, mi se pare important ca în lift să încapă rapid și simplu căruciorul de copii.
Am bani de dat, am lucruri la copil de luat!
Video:
Îl puteți asculta online pe Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts și Anchor.fm. Poate fi ascultat și descărcat ca mp3 din Podbean.
Spotify:
Podbean:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
20 comentarii
24/07/2021 la 10:23 AM
Acum 6 luni eram in exact aceasi situație că voi.
Eu am luat:
-Pătuț co sleeper, e genu de pătuț care îl atașezi de patul tau. Ceea ce e important la orice pătuț e ca baza sa fie sus și nu jos la podea, mijlocul tău o să îți mulțumească.
-Coșuleț tip Moise “Moses basket” in care ținem copilul in sufragerie, nu m-aș vedea cărând patul prin casa.
– Masa de înfășat, e foarte utila și înaltă, ușor de manevrat copilul, iar spatele o să îți mulțumească
– Căruț modular 4 in 1 Bugaboo Cameleon 3, nu știu în Ro ce opțiuni sunt dar pentru voi la ce ați zis acolo incercat Yoyo babyzen , e mic, modular chiar arata foarte bine mai se strânge foarte compact și repede
– Scoica de mașină tip scoica maxim cosi ce se atașează pe căruț
Sincer astea de mai sus e tot ce folosim sisunt foarte utile, e hrănit la san așa că nu avem sterilizator inca.
As zice sa nu va aruncați la cheltuielile înainte sa vina, cele de mai sus sunt cele esențiale, restul nu le veți folosi .
L!nux(Citează)
24/07/2021 la 10:26 AM
Copilul sta in patut :-)))
Funny. Nici un copil nu sta in patut, deoarece copiii au nevoie de contact fizic, chiar piele pe piele, nu e fita, ci este esential pt dezvoltarea corecta a creierului. Google daca nu credeti.
Deci copilul o sa stea brate. Puteti sa va considerati fericiti daca o sa stea in patut cand doarme, aia va fi un mare noroc pt voi, dar si aia e 50/50.
Deci rotitele la patut sunt inutile, dar evident voi faceti cum credeti. Nici nu stiu daca exista multe modele de patut cu roti. Oricum puteti pune copilul in carucior/ landou in casa, si aveti si roti, eu am facut asta o vreme.
Doar ca atentie ca deja nu mai respectati regula cu zero asteptari. Deja va faceti voi o imagine in cap despre cum o sa fie, ceea ce nu e bine, pt ca daca realitatea va fi diferita, veti lupta (inconstient) ca ea sa se alinieze cu ce aveti voi in cap despre cum ar trebui sa fie. Si asta nu va ajuta, va va seca de resurse mentale si mai mult.
In fine, mai vreau sa zic ca majoritatea lucrurilor pe care le cumparam nu sunt de fapt pt copil, ci pentru noi. Copilul nu are nevoie decat sa fie tinut in brate si sa fie hranit la san. Noi insa avem nevoie de multe lucruri, ca sa ne facem viata mai usoara sau ca sa ne simtim mai bine psihologic, ca nu am precupetit nici un efort dupa cum se zice. E ceva bine de tinut minte cand cantarim daca sa cumparam ceva. Multe lucruri sunt necesare, dar la fel de multe nu sunt necesare. Am avut un coleg de ex care se lauda ca a dat 3000 de euro pe mobila speciala pt camera copilului (colturi rotunde etc). Evident, cat a fost mic copilul a stat unde stateau si parintii, deci nu in camera lui – bani cheltuiti cu ca (not).
In alta ordine de idei, eu m-as uita la clipurile astea cu voi 2 despre copil daca ar exista posibilitatea sa dau pe fast fwd. Nu e vorba de tine special, asa ma uit eu la 90% video-urile la care ma uit, putine si alea. Sorry dar nu am atata timp.
Marean(Citează)
24/07/2021 la 10:41 AM
Niciodata in viata mea nu am cumparat atat de multe lucruri scumpe pe care sa le folosim atat de putin ( spre deloc) ca la nasterea copilului.
Eu nu sunt un spirit intreprinzator dar cred ca cu un antrepenoriat in business de bebelusherii nu ai cum sa ratezi.
Hoarde de proaspeti parinti hipnotici dispusi sa cumpere orice, oricat la orice pret.
Morrissey(Citează)
24/07/2021 la 1:16 PM
Spun sincer ca nu m-am uitat la video, dar cand am vazut 25 de lucruri de cumparat mi-am pus mainile in cap.
Avem doi gemeni care au deja 1 an 8 luni, deci experienta pe care am trait-o este mult mai complexa decat la un singur copil. Cei care au crescut un singur copil habr n-au ce inseamna greul :) Dar nu depsre asta e vorba acum.
Daca ai bani de aruncat poti cumpara orice vrei…si banuiesc ca banii nu sunt chiar o problema foarte mare la voi.
Sfatul meu este sa cumperi lucruri doar atunci cand stii absolut sigur ca ai nevoie de ele.
Patut puteti cumpara dar nu il veti folosi in primele luni (aici depinde si de noroc).
Obligatorii sunt doua lucruri (s-au spus si mai sus):
-masa de infasat si aici puteti sa nu va zgarciti, o veti folosi mult timp si cautati ceva in care sa puteti pune cat mai multe lucruri (spatiu de depozitare cat mai generos). Noi am folosit un corp de mobilier cu inaltimea de 90cm,cu doua rafturi in partea de jos si un sertar sus-foarte important- iar deasupra lui am pus o saltea de infasat. Sub saltea am pus un material ca nu alunece. A fost si este foarte practica (inca o mnai utilizam)
– o scoica cat mai ergonomica (cu toate ca asa ceva nu exista). Si pe asta o veti folosi mult timp, asa ca nu va zgarciti nici aici la bani.
Restul lucrurilor , inca o data spun, nu sunt esentiale si de multe ori sunt bani aruncati inutil pe lucruri pe care nu o sa stiti unde sa le depozitati (alta problema)
Si inca un sfat: bucurati-va de zilele de liniste ramase :))
Mai vorbim.
Doru(Citează)
24/07/2021 la 2:25 PM
Exact! Si dormiti acum!
Octav(Citează)
24/07/2021 la 2:35 PM
Ohooo, să ai gemeni e cu totul altă poveste! ” Having twins is like being the host of a never-ending party filled with gatecrashers where someone has hidden the drinks” :)) Eu mă lupt cu oboseala cronică, după 1 an și 2 luni de când au apărut. Și nu, lucrurile nu devin mai ușoare pe măsură ce cresc :))
Deea(Citează)
24/07/2021 la 1:23 PM
mai pune pe lista un office space, in afara casei. o sa fie dezastru, dupa hype-ul initial, munca concentrata si timpul liber se transforma in zero
lucian(Citează)
24/07/2021 la 6:03 PM
Masa de înfășat sau saltea de înfășat – noi am cumpărat – bani aruncați. Iei aleze, le ai la îndemână, pe canapea, pe pat pe unde vrei tu.
Termometru de mâncare ( de la Ikea cu sondă ca o țepușă) sa ai. E bun când încălzești apa la 37-40gr pentru biberon.
Termos – sa pui apa încălzită de cu seara pentru hrănirile nocturne.
Cărucior – Coccolle Selena – mic, agil – noi l-am folosit de la 11 luni – dar cu niște pernuțe așezate strategic – zic că merge și de la vârstă mică.
Am sărit peste scoică – am luat cybex Sirona S i-size – de la zero luni – se rotește 360 grade, până la 4 ani.
Ionut(Citează)
24/07/2021 la 5:59 PM
Copilul trebuie sa aiba camera lui. Full stop.
Fara interfon/babyfon cum se cheama Nu e nevoie decat daca stai in casa veche tip vagon cu copilul la 2 camere distanta.
Pat maricel pe care sa il foloseasca sii la o varsta mai mare. Fara roti. Cu gratii pe care le poti da jos ulterior pe la 2.5-3 ani si inlocui cu bariere laterale.
Lumina de veghe, esential (nu chiar in camera lui daca se poate dar sa bata putin acolo. Maica-sa o sa-ti multumeasca.
Umidificator. Esential iarna cand aerul e uscat si bebe (chiar si copil, ulterior) respira greu.
Masa de infasat cu dulap de pampersi, talc, servetele, etc, etc. In dormitorul copilului.
Poti sa iei o balioara sa te distrezi la baia zilnica. Dar very soon vei renunta. Bebe se spala perfect intr-o chiuveta generoasa sau direct in cada adultilor. Fara greturi sau frici. Ii bagi un masaj dupa si doarme lemn.
Carucior musai 3 in 1. Scoica si landoul le vei folosi max 5-6 luni, dupa doar fotoliul care se lasa si pe spate. Cu cover de ploaie si de iarna. Cu roti mai degraba mari (trotuarele si bordurile noastre fac manevrarea unui carut cu roti mici destul de dificila).
Biberoane, suzete si musai o geanta care poate fi purtata de mama/tata mereu, incl in carut pt toate daraverile care insotesc orice deplasare cu bebele.
Grija, dat nu excesiv. Bebele e cel mai rezistent in primele sapt de viata (apropos, are inca reflexul de a-si inchide caile respiratorii la contactul cu apa, incearca sa-l scufunzi usor la primele bai, daca o faci gentil nici macar nu se va speria/plange). Incheieturile, oasele sunt extrem de flexibile si mobile, nu va faceti griji, nu se sparge . Grija doar la caput, ca nu are inca craniul inchis pana la 3-4 luni parca. Puneti-l sa doarma pe ambele urechi (parti ale capului). Ajuta la formarea frumoasa a craniului si urechilor.
Hraniti-l regulat dar nu excesiv, scoateti-i aerul si e good to go. Vorbiti cu el, cantati-i, aveti grija sa aiba fundal sonor gen buddha bar sau muzica astrala, gen. Face minuni.
Don’t sweat out.
De la al doile o sa descoperi ca oricat de putine ai cumparat/pregatit pentru primul, la al doilea te descurci perfect cu jumate.
Spor!
Tom(Citează)
24/07/2021 la 6:39 PM
Ai nostri au fost hraniti la sân, si au dormit in pat cu mama ai să suga fara sa o trezească complet pe mama. La san este mai greu, sug de mai multe ori pe noapte, față de biberon care le ține de foame până dimineața.
La primul copil am luat niște suzete pt ca nu înțelegeam pt ce sunt. Ei bine dacă are acces la sanul mamai nu o să folosească suzete, deget etc. Cand vad un copil cu suzetă mi se pare trist, un surogat de plastic pentru apropierea maternă.
Valentinul(Citează)
24/07/2021 la 11:41 PM
La noi varianta cu sanul nu a tinut prea mult din motive fiziologice.
Nevertheless, in putinele luni in care a reusit alaptarea, mama mergea in camera lui bebe si se intorcea apoi in dormitorul adultilor. Dupa perioada asta, facem amandoi cu randul la biberon. In camera copilului. Regula cu camera (si patul) adultilor si respectiv al copiilor li s-a imprimat foarte bine iar azi cand cea mica vrea sa doarma isi cauta camera si patul propriu unde spunem povesti cu randul, iar la cand e gata sa adoarma ne da semnale gen “cara-te la tine ca aici sting lumina” :-)
Cat priveste deget/suzeta, ambele au folosit suzeta, una pana mai tarziu, dar degetul niciodata. Parte din ritualul de auto linistire alaturi de parinte, inainte de somn in general. Copiii au de-astea, fie un plus, fie o suzeta, fie amandoua. Complementare apropierii de parinti.
Pe de alta parte am incercat sa nu le cultivam independenta de parinti, gradual. Trebuie sa-si cunoasca resursele proprii si cum sa le foloseasca.
Copii si copii, parinti si parinti…
Tom(Citează)
25/07/2021 la 12:38 PM
Cred ca v-am zis si la primul podcast: prea luuunng. Incercati mai scurt, nu sta nimeni o ora sa se uite pe video (sau poate sunt, eu dau pe repede inainte).
Presupun ca lista cu lucruri de cumparat e o compilatie de la cunoscuti si ce ati mai citit pe net. Jumatate din chestii nu va trebuie sau le veti folosi max. 3 ori.
Patutul pt copii standard e 70×140, pe care il poti folosi pana pe la 3-4 ani, cand e dat jos maxim jos si copilul se da singur jos, dar in ro sunt alte standarde. Numai cand vad lista de produse cosmetice data de medici pentru dupa nastere ma ia cu dureri de cap. Faceti cum simtiti si cum va zice medicul vostru, restul sunt pareri si experiente personale. ( Nu va zic ca in primii 2 ani am avut fix o crema pentru scutec si un sampon, si ceva solutie fara alcool la inceput pentru curatat buricul, dar din nou, fiecare dupa standardele proprii). Nici la 4 ani medicul nu recomanda in Germania sapun sau alte asimilate penru corpul copilului.
Sarcina usoara si nastere asa cum va doriti!
BB(Citează)
24/07/2021 la 11:42 PM
La noi varianta cu sanul nu a tinut prea mult din motive fiziologice.
Nevertheless, in putinele luni in care a reusit alaptarea, mama mergea in camera lui bebe si se intorcea apoi in dormitorul adultilor. Dupa perioada asta, facem amandoi cu randul la biberon. In camera copilului. Regula cu camera (si patul) adultilor si respectiv al copiilor li s-a imprimat foarte bine iar azi cand cea mica vrea sa doarma isi cauta camera si patul propriu unde spunem povesti cu randul, iar la cand e gata sa adoarma ne da semnale gen “cara-te la tine ca aici sting lumina” :-)
Cat priveste deget/suzeta, ambele au folosit suzeta, una pana mai tarziu, dar degetul niciodata. Parte din ritualul de auto linistire alaturi de parinte, inainte de somn in general. Copiii au de-astea, fie un plus, fie o suzeta, fie amandoua. Complementare apropierii de parinti.
Pe de alta parte am incercat sa le cultivam independenta de parinti, gradual. Trebuie sa-si cunoasca resursele proprii si cum sa le foloseasca.
Copii si copii, parinti si parinti…
Tom(Citează)
25/07/2021 la 8:18 AM
Bre, cumparati tot ce credeti voi ca o sa va foloseasca. Serios, nu va uitati la ascetii din comentarii. La un moment dat o sa va apuce disperarea dintr-un motiv sau altul si o sa cautati sa aruncati cu bani in probleme. E ok.
Asa. Acu despre pătuț. Unul din ai nostri de ex nu a dormit deloc in ala de voiaj pentru ca fosnea fâșul ala sau scârțâia si se trezea. Joac-o p-asta.
Căruț. Noi am avut un 3 in 1 cu scoica, landou si d-ala sport. Doar sa incapa in lift. Zippy de la inglesina parca.
Baby monitor. Ala de la Avent, cu senzor de umiditate dar parca de alea ai, deci merge si fara.
Fineturi ( asta o fi pluralul?). Lots of them. Se gasesc greu unele calumea, magazinul victoria parca.
Singurul meu sfat pe care nici eu nu l-am ascultat: calatoriti cu el cand e mic si alaptat. E mult mai simplu ca dupa diversificare. MULT.
add(Citează)
25/07/2021 la 10:46 AM
F bun zippy inglesina 3 in 1, l-am folosit 5-6 ani la 2 copii si l-am si dat cuiva care inca il foloseste, are deci 9 ani.
Si nu, nu are roti mari, pentru ca rotile mari sunt practic inutile, in ciuda faptului ca 90% din barbatii romani au impresia ca o sa faci off road cu caruciorul :-))
Cel mai important la carucior e sa fie pliabil si cat mai usor, ca sa il poata manevra mama, ca ea e cea care il va folosi cel mai mult. Si de multe ori va trebui sa il manevreze cu 1 singura mana pt ca va tine copilul in brate, deci na. Noi il lasam in portbagajul masinii, ca stateam la etaj 3 fara lift. De aia tb sa fie pliabil, ca sa incapa in portbagaj.
Marean(Citează)
26/07/2021 la 2:51 PM
Asa vreau și eu :D Dacă totul merge bine sper sa planificam o prima vacanta când are 3-6 luni.
Matilda(Citează)
25/07/2021 la 12:25 PM
Radu, voi plecati la drum cu niste idei fixe. Doar ca realitatea bate filmul.
Patut din lemn, pt ca e fix si stabil. Nu conteaza ce, poate fi cel mai ieftin model din ikea. O saltea pt el, asternuturi de pat, protectie saltea, protectii laterale. Se gasesc toate in ikea.
Am avut si patut de care vreti voi, pliabil, dar nu e ce trebuie. In primul rand ca nu ai motive sa il muti dintr-o parte in alta, deci nici de roti. Apoi, acest tip de patut este instabil, se misca, scartaie. Copilul este o fiinta (foarte) activa, cand fi-mea avea 7 luni si invatase sa se ridice in picioare ar fi putut cu usurinta sa sara din el si cu el, sa se rastoarne sau sa il dezmembreze (avea vreo 8-9 kg).
Tot aici – perna pt bebelusi, arata ca un plan inclinat si e din burete, cum e asta din link. Ajuta mai ales daca bebelusul are reflux.
https://comenzi.bebetei.ro/camera-bebe/lenjerii/perne-de-alaptat-si-sprijin/perna-plan-inclinat-15-grade-memory-60x120cm-262007-candide-expert-p111120
Caruciorul.
Pana pe la 5-6 luni va sta in landou. Deci carucior cu landou. Sunt destul de voluminoase si unele greoi de manevrat. Exclus sa le inchizi/deschizi ca pe umbrela, cu o mana. Acelea sunt carucioare sport, in care copilul sta in fund si pot fi folosite de la 6 luni in sus. Un carucior 2-in-1 are un schelet cu roti pe care montezi, dupa nevoie, landoul sau partea sport. Un carucior 3-in-1 are in plus scoica.
Scoica este de fapt scaun auto grupa 0 si este destinata utilizarii in masina. Nu recomand carucioare 3 in 1, pt ca de obicei scoica e de slaba calitate si fac rabat la siguranta. In plus, o scoica ieftina tot scoasa si pusa in masina inseamna cu siguranta un montaj defectuo si risc major in cazul unui accident.
Cumperi o scoica cu baza isofix, urmaresti sa aiba standardul isize. Baza se prinde in clemele isofix pe bancheta din spate, scoica se prinde pe baza. Daca ai nevoie, poti lua scoica cu tine. Dar atentie, copilul nu va sta prea bine in scoica o perioada mai mare de timp. Daca mergeti la mall, in masina va sta in scoica si prin mall in landou.
Urmariti sa aveti cos mare sub carucior. O sa vedeti de ce.
Legat de siguranta in masina, scoica isofix montata corect, copilul pus corect in scoica si asigurat corect cu centurile. Scoica merge cam pana la 1 an, 10-12-13 kg, functie si de inaltimea copilului.
Dupa scoica, recomandarea mea ar fi un scaun rear facing, ofera o protectie mult mai mare in caz de accident fata de scaunele front facing.
Sistem de purtare – hamul de care ziceai tu. Ergonomic pentru copil. Manduca dar mai sunt si alte produse. Copilul va sta obligatoriu cu fata catre parinte, cu picioarele in forma literei M. Oricum, va putea sta in manduca cam de la 4 luni. NU “hamuri” in care copilul atarna cu picioarele in jos, nu in care copilul sta cu spatele la parinte.
Scutece – Huggies Elite Soft. Cele mai bune dintre cele care se gasesc in supermarket. Am incercat si alte branduri – pampers, libero, lidl, DM. Pampers aveau un miros chimic rau. Altele erau prea subtiri sau prea groase sau insuficient de elastice sua absorbante. Cele mai bune au fost Huggies. Incepeti cu marimea 1, veti continua pana la marimea 6.
Servetele umede – Huggies Pure. Pentru scutece si servetele umede o sa folositi la maxim emag genius, cel putin vreo 3 ani.
Crema Bepanthene.
Gel de dus/sampon – am inceput cu Hipp waschgel sensitive, asta foloseste fi-mea si acum (6 ani).
Biberoane sticla, nu plastic. Se pot spala in masina de spalat vase. Cele de plastic raman uleioase si par spalate insuficient.
O lumina de veghe.
Baby monitor sau camera de supraveghere (eu am avut camera).
Pentru colici – a mers doar Colief. De la trei saptamani pana pe la 7 luni, am folosit vreo 10 sticlute de colief. Bineinteles, era cel mai scump produs anticolici din farmacie (vreo 90 lei). Cele ieftine, bazate pe simeticona (espumisan) actioneaza asupra efectului, Colief actioneaza asupra cauzei. Sunt totusi si copii carora le e bine cu espumisan.
Si cel mai important, zero asteptari.
Sunt doua tipuri de copii mici – care dorm si care nu dorm.
Sunt copii care de la 2-3 luni, dorm de la 7-8 seara la 7-8 dimineata, cu treziri minime peste noapte. Apoi mai dorm si ziua cateva ore bune.
Sau sunt copii care se trezesc din ora in ora si adorm doar plimbati in brate timp de ora.
Cu un copil care doarme, veti putea merge in vacante mai repede decat va asteptati, veti fi relaxati si odihniti. Cu un copil care nu doarme, veti fi rupti de oboseala. O buna parte dintre copiii care nu dorm se transforma in copii care dorm pana pe la vreun an sau doi, deci e de rabdare.
vio(Citează)
25/07/2021 la 2:23 PM
Eu am luat si baza pt scoica de la inglesina 3 in 1. Problema e ca copilul f mic sta f prost in scoica pt ca nu poate sa isi tina capul, deci sta cu capul in piept, ceea ce poate fi chiar periculos (au fost cazuri de deces la somn, cautati positional asphyxiation), deci pana la urma nu e chiar asa importanta scoica, ca va fi folosita putin (fata de un scaun dupa ce mai creste).
Eu raman la ideea ca cea mai buna si economiva varianta de carut este 3 in 1 pliabil plus baza pt scoica.
Marean(Citează)
25/07/2021 la 2:59 PM
“Pentru colici – a mers doar Colief. De la trei saptamani pana pe la 7 luni, am folosit vreo 10 sticlute de colief.”
Subscriu in totalitate!
Lucru super curios, la noi, la ambii copii am inceput cu Colief din comert local. Slabe efecte!
Apoi am auzit ca formula Colief pentru alte piete este mult mai buna decat cea comercializata local. Pentru primul copil am luat din US cateva flacoane. A mers brici. Uneori in deplasari locale mai uitam flaconul acasa si luam din comert. Fail de fiecare data! Revenam la Colieful american si simptomele dispareau instant.
La al doilea copil fix la fel doar ca am gasit o sursa mai aproape de casa la niste prieteni olandezi care ne aduceau regulat 1-2 flacoane cand mergeau acasa.
Va sfatuiesc sa aveti o sursa de Colief in Vest, pentru orice eventualitate.
Tom(Citează)
26/07/2021 la 8:03 PM
Spor la cumparaturi in continuare! Eu astept cu interes giveaway-uri la lucrurile care vor deveni brusc “ne-esentiale” dupa marirea familiei: console, SSD-uri, carti, abonamente etc. ;)
Adi(Citează)