►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
« Review OnePlus Nord 2 5G, un mid-range spre flagship foarte bun pentru prețul său
În 3 – ep 5 / Ce avem de cumpărat pentru copil (ies vreo 25 de lucruri) »
23 Jul 2021 ·
PayU a anunțat ieri o colaborare cu Celo, o companie din domeniul criptomonedelor, și că astfel va oferi opțiuni de plată cu stablecoin comercianților clienți PayU care își doresc asta.
E ok dacă n-ați înțeles mare lucru din fraza asta. Despre asta este vorba mai jos.
M-am uitat cum a tratat presa din România acest anunț, care mie mi se pare de importanță 2 sau 3 pe o scară de 5. Criptomonedele sunt un subiect popular zilele acesta și există un interes mare pentru ele în rândul oamenilor obișnuiți. Pe piața noastră nu au fost mari încercări de a implementa plata cu așa ceva, iar știrea că PayU își udă degetele în acest domeniu, ei având un portofoliu foarte mare de clienți comercianți în multe țări (50 de țări, 450.000 sau 300.000 de comercianți, depinde ce paragraf al comunicatului de presă citești), ar fi deci importantă. La un nivel minim, măcar ar arăta oamenilor că există și utilizări pentru astfel de monede.
Și am citit vreo 8 articole despre acest anunț, ce mi-a scos Google în față. Publicații mari, în general. Eh, cum credeți că au acoperit subiectul? Copy paste din comunicat și asta a fost tot. S-a tratat subiectul, succes pe linie! Un redactor a dat +1 la norma zilnică de articole. În unele cazuri poate s-au luat și bani pentru acest copy/paste, că multe publicații (și bloguri/site-uri independente, de altfel) au tot felul de scheme de tipul “x euro pentru y comunicate publicate”.
Copy paste. Muncă de 20 de minute cu tot cu pus o fotografie, scris textul pentru cross-promos și ce-o mai fi cazul.
Eu am considerat mereu că treaba presei sau bloggerilor de profil este să explice în limbaj normal un comunicat de presă complicat, poate dintr-un domeniu mai abstract sau de nișă al economiei și industriei. Că altfel, ce rost mai are toată treaba, nu?
În alte țări, din ce-am observat eu, se mai întâmplă asta. Au și ei partea lor de site-uri copy paste, făcute doar pentru Google și afișări și reclame din două în două paragrafe, dar publicațiile de top sunt în top dintr-un motiv bun: articole care te informează cu adevărat, care îți explică lucrurile.
Un asemenea subiect ar fi fost tratat cu porțiunile de copy paste de rigoare, dar între ele s-ar fi explicat termenii. Ce-i un stablecoin; ce sunt Celo, cUSD, poate băgat și Tether în discuție; de ce există stablecoins; de ce ai vrea să plătești cu așa ceva.
Astfel de informații sunt accesibile doar dacă cunoști domeniul respectiv, iar pentru asta există de obicei un redactor care este la curent cu această mâncare de pește și poate nuanța corespunzător un astfel de articol, nu doar așteaptă să dea copy paste la un nou comunicat primit în inbox. Nu s-a întâmplat acum.
Sistemul se auto-perpetuează însă pentru că este facil pentru toată lumea. PR-ul care trimite comunicatul îl vede publicat și raportează 10 apariții. Redactorul zice mersi că dă copy paste și a mai făcut un articol din norma zilnică. Patronul zice mersi că poate ia niște cenți din cele 7-8 reclame afișate pe toate părțile. Singurul care muncește cu adevărat în acest lanț este omul care face comunicatul de presă, că acolo e cu aprobări și regândit de 3 ori exprimarea și ales cuvintele potrivite (sau cel puțin așa este la companiile mari și pe subiecte care chiar contează). Toți restul din lanț îl pasează mai departe și… atât, nu se gândește nimeni dacă a și folosit cuiva. Biți, energie, telefoane, ore-om consumate pentru foarte puține rezultate concrete și plus-valoare în lumea largă, la final.
Ca să nu ziceți că plecați fără să aflați ceva poate nou:
Stablecoin = o monedă digitală a cărei valoare este legată strict de a unei monede reale. Tether este cea mai cunoscută, este a treia în lume după capitalizare, iar 1 Tether = 1 dolar american. Întotdeauna. USD Coin, Binance USD, TerraUSD, TrueUSD și altele valorează tot fix un dolar american fiecare. cUSD-ul făcut de Celo este un alt exemplu. Sunt și altele care au fix aceeași valoare precum aurul sau whatever, că oricine poate inventa una.
De ce să deții stablecoins? Cel mai uzual motiv este că vrei să deții monede digitale, cu avantajele lor de descentralizare și self-banking și anonimitate, dar fără dezavantajele legate de volatilitatea foarte puternică pe care o au bitcoin și restul monedelor digitale uzuale.
Dacă ai 1 milion de dolari, este oarecum obligatoriu să-l ții în bancă, ceea ce înseamnă comisioane și monitorizare și date despre clienți. Poți în schimb să-i transformi în 1 milion de Tether, pe care nimeni nu va ști că-i ai, iar peste niște ani tot 1 milion de dolari ai de fapt. Dacă ai putea și să plătești direct cu Tether (sau cUSD de la Celo, ca în subiectul discuției), cu atât mai bine!
Care-i problema cu stablecoins? Eh, sunt mai multe. Una este că, în practică, nu prea au acoperire reală. Adică sunt 61,8 miliarde de Tether în circulație, dar are compania din spatele acesteia monede 61,8 miliarde de dolari reali în cont, pentru a-i acoperi?
Nu are. În practică, eu pot vinde 1 Tether pentru 1 dolar deoarece este undeva în lume o altă persoană care dorește mai mulți Tether și îmi dă 1 dolar în schimbul fiecăruia. Dacă însă mâine toți posesorii de Tether ar vrea să vândă deținerile lor, n-ar avea cine să le dea acești bani. În realitate, situația nu este foarte diferită de lichiditățile unor bănci. La fel de bine de poți întreba dacă Banca Națională a României are cu ce să acopere toți leii care sunt acum în circulație. Probabil că nu. În timp ce economia clasică are însă tot felul de legi și asigurări și limitări care o guvernează tocmai pentru a preveni astfel de situații, criptomonedele stablecoin… nu au. Sau au pe măsura mărimii și puterii companiei din spatele lor.
De ce s-a băgat PayU pe stablecoins? Pentru că au volatilitate mică. Practic ei au investit în întreg sistemul de management al schimburilor comerciale cu stablecoins (wallet-uri, interfețe, securizare, blockchain șamd), dar apoi, dacă primesc în cont 1 dolar sau 1 cUSD, e cam același lucru pentru ei.
Ca analogie, să zicem că cineva trebuie să-mi dea 10 euro în schimbul unei lanterne. Persoana respectivă îmi spune “bă, eu n-am dolari, dar îți pot da 20 de leva bulgărești”. Eu mă uit pe cursul valutar și văd că este cam același lucru, 1 euro = 2 leva sau pe acolo. Dacă am și tot ce-mi trebuie ca să folosesc mai departe acei leva (poate cumpăr ceva din Bulgaria după aceea sau am alți oameni care vor leva de la mine), o să accept. Dacă este un deranj prea mare să am și leva în cont, o să zic “nu, eu accept doar euro”. Și crispy strips, aș accepta și asta.
De ce CELO și nu altă monedă/companie? Nu știu. Asta ține de înțelegerile dintre ei, termenii contractelor, discount-uri, riscuri de piață șamd. Celo este o companie cu reputație bună și care colaborează cu multe instituții financiare și alte companii pentru diverse scopuri.
Ce înseamnă asta pentru noi? Cam nimic. PayU este un jucător mare în lume, aparține companiei Naspers. Cam toate companiile mari încercă acum și apa criptomonedelor. În afara cazului în care aveți stablecoins (de-ale lui Celo, adică) sau schimbați alte criptomonede în așa ceva, nu ar trebui să vă pese. Iar dacă aveți, trebuie oricum să așteptați ca și comercianții înrolați la PayU să accepte noile opțiuni de plată. Nu cred că în buzunarul lor vor intra cUSD, ci probabil PayU le va face conversia și le va da bani clasici, dar bănuiesc că oricum trebuie să accepte noutățile și să scrie mare pe site “la noi poți plăti și cu stablecoins!”
A mai fost un push prin 2018 pe piața noastră cu acceptarea plăților în Bitcoin. N-a ajuns nicăieri, majoritatea magazinelor care anunțaseră asta au renunțat rapid. Ideea este bună ca investiție. Dacă bitcoin crește, tu accepți azi echivalentul a 90 de lei în bitcoins de la un client, dar mâine poate acei bitcoins aflați acum în posesia magazinului valorează 110 lei. Mișto profitul, nasol când scade și valorează 30 de lei peste noapte. Majoritatea comercianților s-au retras rapid când au văzut aceste riscuri, că îți trebuie oameni dedicați și foarte cunoscători în domeniu ca să faci astfel de jonglerii.
« Review OnePlus Nord 2 5G, un mid-range spre flagship foarte bun pentru prețul său
În 3 – ep 5 / Ce avem de cumpărat pentru copil (ies vreo 25 de lucruri) »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
14 comentarii
23/07/2021 la 5:42 PM
“Ce inseamna asta pentru noi? Cam nimic”.
E un precedent si un semnal (daca era nevoie) ca si tara noastra se merge spre adoptia monedelor/tokenurilor intr-o masura. Pot urma multe alte vesti mai relevante. Visa lucreaza la integrari, si altii.
Bogdan(Citează)
23/07/2021 la 5:59 PM
si mastercard
DanielC(Citează)
23/07/2021 la 6:27 PM
definiția unui analfabet functional
pegasus(Citează)
24/07/2021 la 4:35 AM
@pegasus, esti definiția unui protovan care habar n-are despre ce vorbește, dar vrea sa pară interesant. Știu, este mai simplu să jignești pe cineva decât să încerci să explici, mai ales când tu habar nu ai despre ce se vorbește.
Andrei G(Citează)
23/07/2021 la 6:20 PM
Nu inteleg de ce un comerciant ar accepta stablecoins. Adica fata de Bitcoin de exemplu nu exista nici o sansa ca valoarea acestora sa creasca, dar exista toate sansele sa ramai cu aceste monede “pe stoc” daca nimeni nu va mai vrea sa le cumpere peste 2-3 luni.
Andrei G(Citează)
23/07/2021 la 6:37 PM
Ca sa aiba vanzari mai multe. Sunt persoane care ar cumpara cu stablecoins si n-ar cumpara cu fiat. Sau ar prefera sa cumpere cu crypto.
Sunt si tari cu sistem bancar innacesibil unde crypto e o solutie pentru transfer de bani, imprumuturi, etc. Plus, evident, cumparaturi. Mai mult pe continentul african.
Bogdan(Citează)
24/07/2021 la 4:42 AM
@Bogdan
1. Dacă PayU acceptă plăți în stablecoins și comerciantul primeste echivalentul în dolari, înțeleg justificarea să accepți aceste plăți. Dar dacă un comerciant primește efectiv aceste stablecoins, atunci ajunge în situația dificilă în care trebuie să găsească mai departe un client pentru a le valorifica.
2. în țările alea cu sistem bancar inaccesibil este destul de inaccesibilă si achiziția de stablecoins sau cryptomonede. Adică oricum pentru toate acestea ai nevoie de un cont bancar pentru a face achiziția inițială și apoi de un cont bancar pentru a retrage banii fiat. Fiind țări cu sisteme bancare care nu sunt foarte bine puse la punct, majoritatea plăților se fac cu bani cash.
Andrei G(Citează)
23/07/2021 la 8:39 PM
Faptul ca ne punem problema daca banca nationala poate sau nu acoperi toti leii care sunt in circulatie demonstreaza ca nu intelegem mai nimic din ce inseamna banii in ziua de azi. Acest lucru nu inceteaza sa ma uimeasca, desi dau peste el foarte frecvent.
Nu poate sa-i acopere pe toti nici macar cu niste carpe sau cu cartoane, sunt prea multi. Daca te refereai la aur atunci nu poate acoperi nici macar 1 leu, nu toti leii, ca nu se pune problema, s-a renuntat la chestia asta inca din anii ’70 si Romania nu a avut niciodata chestia asta dupa revolutie.
BNR are niste rezerve de aur, dar alea sunt pentru altceva si nu sunt de vanzare pentru persoane fizice. Adica nu le poti cumpara si in nici un caz nu te poti duce la BNR, sa dai bani de hartie si sa ceri in schimbul lor aurul cu care crezi tu ca BNR acopera hartiile alea, ca rade Mugurica de tine de se prapadeste.
Banii de hartie nu exista bre decat in capul nostru. La fel ca bitcoiul.
Marean(Citează)
23/07/2021 la 11:36 PM
Cum e la Revolut, cand schimbi lei in euro sau in orice alta valuta, instant? Iti echivaleaza Revolut leii aceia cu euro in functie de curs,nu exista o inregistrare pe undeva ca Revolut are mai multi lei si mai putini euro, adica fix ce ai schimbat tu?
Si, evident, daca toti utilizatorii Revolut ar schimba valutelor lor pe euro, ar putea Revolut sa-i serveasca? La fel si cu ce a vrut Radu sa zica cu acoperirea. N-are treaba cu aurul, care dadea valoarea banilor mai demult
Octav(Citează)
24/07/2021 la 4:44 AM
@Octav, este foarte diferit. Revolut este doar un exchange în situația asta, ei nu trebuie să acopere nimic. Dacă ar fi existat o monedă Revolut Coin sau ceva de genul acesta, atunci se potrivea explicația ta.
Andrei G(Citează)
24/07/2021 la 8:28 AM
Revolut nu iti da euro din banii lui, el iti vinde leii pe piata, incaseaza euro si ti-i da tie, deci e o cu totul alta situatie. Si da, ar putea sa serveasca toti clientii, dar evident ar creste pretul valutei pe care vor sa o cumpere.
Ce voia sa zica Radu e ca o banca normala nu poate acoperi toate depozitele daca toti deponentii ei vin sa isi ceara banii concomitent. Asta iarasi e f diferit de situatia unei banci centrale, care nu are deponenti, ci doar pune in circulatie niste hartiute cu care noi toti suntem de acord, ca prin magie, ca putem sa ii folosim contra marfuri sau servicii.
Marean(Citează)
24/07/2021 la 11:28 AM
1. Se numesc exchange-uri. Le pot tranzactiona, converti cum vor
2. Deocamdata. Asta se schimba. E aceasi situatie ca la adoptia masinilor electrice. Va veni si infrastructura pentru ca e cerere
Overall, imi pari un naysayer care vrea sa i se dovedeasca contrariul, nu cineva care vrea sa se documenteze, pentru ca ai putea sa faci asta f usor.
Motiv pentru care I’m out, risipesc energie.
Bogdan(Citează)
25/07/2021 la 10:29 PM
Nu este vorba ca sunt naysayer, dar pur si simplu nu gasesc nicaieri o justificare pentru introducerea platilor cu stablecoins. Toate site-urile o prezinta ca pe o mare realizare, dar nicaieri nu am vazut concret ce avantaje aduce.
Uite, chiar si Radu a scris articolul foarte bine si foarte detaliat, dar la final, unde ar fi trebuit sa existe concluziile, a explicat ca atunci cand accepti plata in Bitcoin te bazezi pe faptul ca pretul va creste in timp. Asta desi articolul era legat de stablecoins, unde este clar ca valoarea nu va creste.
Toata lumea prezinta platile in crypto ca fiind viitorul, dar nimeni nu reuseste sa explice un avantaj clar al acestora (pana acum au beneficiat doar speculantii si cei cu afaceri ilegale care au cautat o metoda de spalare a banilor).
Andrei G(Citează)
26/07/2021 la 6:51 PM
Yep, stable coins.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-07-26/tether-executives-said-to-face-criminal-probe-into-bank-fraud?srnd=economics-vp&sref=323RPL5z
Actzipild(Citează)