►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Curiozitate despre cum se bea apă în timpul meciului de fotbal
Ce vrea Google să facă eliminând cookie-urile și introducând FLoC și de ce nu iese bine »
OnePlus a anunțat astăzi că viitorul model Nord 2 va avea chipset MediaTek Dimensity 1200-AI. Apare în curând pe piață.
Abia aștept să-l testez, sunt curios cât de performant este față de concurență. Mediatek a făcut niște chipseturi foarte bune în ultimul an, iar Dimensity 1200 este vârful lor de gamă, flagship-level, 5G dual-sim SA pe ambele, produs în 6 nm, octa-core și cu toate funcțiile necesare la bord. Modelul 1200-AI este modificat special pentru OnePlus cu niște funcții AI suplimentare pentru editare foto/video.
Anul trecut, Mediatek a devenit cel mai mare vânzător de chipseturi pentru mobile din lume, depășind Qualcomm, iar apoi veneau HiSilicon, Samsung, Apple și Unisoc. Apoi HiSilicon a căzut din cauza restricțiilor americane, dar ordinea s-a păstrat.
(sursa)
Dimensity 1200, lansat în ianuarie, arată bine de tot pe hârtie, cu suport pentru UFS 3.1, camere de până la 200 megapixeli, refresh de până la 168 Hz (adică lățime mare de bandă către diverse componente). E un model octa-core 1+3+4 bazat pe Cortex-A78. Acel core mai puternic rulează la 3 GHz.
Sunt foarte curios să-l văd în teste. Mi se pare interesant cum piața de chipseturi este în continuă transformare, poate chiar ciclică. Dacă mai țineți minte vremurile de pe la începuturile smartphone-urilor, Texas Instruments domina acest sector, apoi au venit procesoarele NVIDIA Tegra, inclusiv acel Tegra 3 puternic, dar sobiță, a mișcat și Intel ceva în domeniu, dar în forță a crescut Qualcomm, apoi Apple a arătat că știe să facă procesoare, iar Samsung și Huawei au avut rezultate notabile. Acum e rândul Mediatek să arate ce poate, după mulți ani în care erau la categoria “ieftin și slab”.
Qualcomm este greu de bătut și de fapt conduce detașat în venituri din modele 5G, un segment de piață pe care-l domină, urmat de Mediatek și Samsung. Faptul că Mediatek scoate însă procesoare bune și devine treptat o concurență reală pentru Qualcomm este deosebit de îmbucurător pentru toată lumea, deoarece toate zvonurile spun că chipseturile Qualcomm sunt scumpe și trag prețurile telefoanelor în sus.
OnePlus Nord 2 5G se va lansa în curând. Acesta, nu Nord CE, va fi urmașului primului model Nord.
OnePlus a lămurit și situația despre cum vor deveni un brand al Oppo. Ambele branduri sunt deținute de aceeași companie. În practică, nu se schimbă nimic pentru utilizatori, ba chiar în România și restul piețelor în care erau deja prezente ambele branduri vor fi în continuare concurente, cu echipe diferite și telefoane diferite.
Ce fac, mai degrabă, este să unească partea de dezvoltare hardware și software, ca să nu mai fie dublate, cam la fel cum diverși producători auto dezvoltă la comun anumite platforme. Apoi Oppo și OnePlus își aleg însă singuri cum arată telefoanele și ce hardware au, va fi fiecare cu interfața sa șamd. În China s-ar putea să stea diferit lucrurile, acolo e clar nevoie de o consolidare pe piață cu atâtea branduri și sub-branduri, dar în Europa nu vor fi mari schimbări.
« Curiozitate despre cum se bea apă în timpul meciului de fotbal
Ce vrea Google să facă eliminând cookie-urile și introducând FLoC și de ce nu iese bine »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
3 comentarii
07/07/2021 la 4:29 PM
Sunt cel puțin 2 ani în urma celor de la Apple. Nu văd vreo companie în viitorul apropriat să ajungă Apple din urmă, din multe motive, dar cel mai bine intemeiat este faptul ca își produc atât hardware-ul cât și software-ul.
Claudiu(Citează)
07/07/2021 la 4:43 PM
si Audi e peste Dacia, da’ fiecare cu bugetul si nevoile lui.
Teniescu(Citează)
07/07/2021 la 7:46 PM
Cand zici “cu cel putin 2 in urma” la ce te referi? Ca de obicei e invers si Apple asteapta ca o tehnologie sa fie matura inainte sa o ofere si ei.
etk(Citează)