un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

NVIDIA arată jocuri RTX rulând pe procesoare ARM

20 Jul 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Situația din prezent este următoarea: procesoarele cu arhitectură ARM erau inițial gândite pentru task-uri mai simple, de genul coordonarea apelurilor și SMS-urilor unui telefon banal de pe vremuri, în timp ce procesoarele cu arhitectură x86 (Intel, AMD) erau bune la toate și de asta au devenit populare în PC-uri și servere.

Creșterea masivă a domeniului smartphone-urilor a făcut ca și performanța procesoarelor ARM să crească foarte mult, atât de mult încât un smartphone este un soi de computer personal bun la toate.

Apoi Apple a renunțat la procesoare Intel în laptopuri și a introdus procesoare ARM în noile Macbook-uri și totul a mers excelent. Autonomie mult mai mare, performanță mult crescută, mai puțină căldură generată. Deja era un semn că PC-urile de toate tipurile ar putea fi mai bune cu procesoare ARM.

Acum vine NVIDIA și arată că a portat niște SDK-uri de ray-tracing pe arhitectura ARM. Demo-ul lor arată jocul Wolfenstein: Youngbloods rulând pe un chipset Mediatek Kompanio 1200 și cu o placă RTX 3060.

Wolfenstein este un titlu mare. Au fost mereu jocuri bune și complexe pe telefoane mobile, dar dacă Wolfenstein: Youngbloods rulează cu ray tracing, atunci poate rula cam orice pe ARM.

Și mi se pare încă un semn că în viitor s-ar putea ca nu doar telefoanele, ci și toate PC-urile și serverele să treacă la arhitectura ARM. Microsoft lucrează deja la asta, iar faptul ca Apple a făcut-o deja pune presiune pe concurența lor. Dacă este mai bună, va câștiga pe piață.

Tot acum este și mai clar de ce NVIDIA oferă 40 de miliarde de dolari pe ARM și așteaptă aprobarea autorităților pentru achiziția acestei companii. Apple a demonstrat că toate programele importante pot fi adaptate și pot rula foarte bine pe arhitectură ARM. Acum NVIDIA demonstrează asta și despre jocuri. Nu prea mai rămâne altceva, nu?

NVIDIA pe asta pariază cu intenția de a achiziționa ARM. Vor să ia un pic din fiecare vânzare de procesor ARM, indiferent că-i făcut de Mediatek, Qualcomm, Apple sau alții, prin licențierea tehnologiei. Dacă le iese treaba asta și dacă ARM va fi adoptat pe scară largă în PC-uri cu Windows, atunci dintr-o dată NVIDIA va domina piața, înlocuind dintr-o dată pe Intel și AMD la un loc. Și probabil pentru acest scenariu și autoritățile din domeniu analizează achiziția ARM și este posibil să nu-și dea acordul.

Vor putea Intel și AMD să se reprofileze rapid pe chipseturi ARM? Vom vedea. Teoretic ambele companii au experiență în domeniu, dar practica ne omoară.

Iar între timp NVIDIA investește puternic și în domeniile datacenters și în automotive. Peste 30 de ani ar putea fi noii noștri overlorzi.

asus s5507

    5 comentarii

  1. Zicea cineva că e suficient ca Intel să fabrice procesoare, nu neapărat să le proiecteze. Degeaba ajungi să ai cea mai bună tehnologie în licențe și patente dacă nu o poți fabrica. Cumva asta se întâmplă și acum pe piață cu Intel și AMD – mulți vor alege Intel doar pentru că e disponibil și e suficient ca performanță. Degeaba există un CPU mult mai bun dacă nu-l poți cumpăra când ai nevoie de el.

    La PC-uri dictează softul și dacă nu poți convinge liderii de piață să ofere software pe alte platforme, tot degeaba.

    La Apple va conta ce vor scoate pe video.

      (Citează)

    • Asta cu lipsa capacitatii de productie de pe piata este o problema pe termen scurt. Pe termen mediu si lung sunt convins ca TSMC si Samsung vor incepe sa produca suficiente procesoare ARM pentru PC-uri daca va exista cerere pentru acestea. Si Intel nu va avea de ales decat sa inceapa sa produca si ei in tehnologia asta.

      Acum ramane de vazut daca va alege sa ramana doar un producator de chip-uri pentru alte companii sau va incerca sa ii prinda din urma pe cei de la ARM in dezvoltarea de procesoare proprii.
      Daca ne gandim la puterea financiara, Intel are suficiente rezerve de capital pentru a incerca sa isi pastreze pozitia pe piata.

        (Citează)

    • E deja o problema pe termen mediu, ca dateaza din Feb 2020 si se preconizeaza sa continuie asa si in 2022.

        (Citează)

    • Intel o sa aiba probleme cu productia de arm-uri pentru ca fabricile lor inca scot pe banda rulanta procesoare clasice care sunt cumparate in draci de entreprise (si nu numai).
      As fi bucuros sa se treaca pe arm-uri pentru eficienta si consum, dar ma indoiesc ca o sa se intample prea curand.

      As zice ca problema de capacitate e pe termen mediu spre lung, piata inca nu da semne de revenire vs cerinte.

      Personal mi-am dorit din tot sufletul ca urmatorul desktop sa fie ryzen pentru ca tech nou and stuff si ce am luat ? Un intel 11400. Pentru ca intelul ala e la toate magazinele mari sau obscure din ziua lansarii si e la msrp pe cand ryzenul dorit il gasesam din ani in pasti cu minim 80 de euro mai scump ca msrp.

        (Citează)

    • Daca inca scot pe banda rulanta procesoare clasice (si eu cerere pentru acestea) nu au niciun interes sa treaca la procesoare de tip ARM. Dar cand cererea va scadea, vor putea sa retehnologizeze o partea a capacitatii de productie.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus