►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am fost acum câteva săptămâni în showroom-ul KMW Systems, care este importator și producător de echipamente de securitate video, control acces și detecție de incendiu sub acest nume.
Am spus de câteva ori pe aici că, după facultate, am lucrat vreo 2-3 ani ca product manager pe camere video și detecție de incendiu. Știam echipamentele, cum funcționează, cum se leagă în sisteme, care are dungă verde dacă este nevoie de unul cu dungă verde pe el șamd.
Asta se întâmpla prin 2007-2009. Camerele video erau în marea majoritate analogice, cu rezoluție măsurată în linii TV (de obicei mai puține decât semnalul PAL) și semnalul transmis mai departe prin coaxial. N-am prins înregistratoarele cu casetă video, ci direct cu hard-disk, dar în rest nu era ceva avansat acolo. Ca să controlezi de la distanță zoom-ul sau poziția unei camere, în caz că era mobilă, trăgeai alte cabluri de control pe lângă cel coaxial.
Camerele de IP, în care înfigeai cablu de rețea și cu care comunicai bidirecțional prin el, scoteau capul în lume, dar la un preț mult prea mare pentru majoritatea soluțiilor. Detecție și procesare avansată de imagine făceau doar câteva companii cu niște soluții și mai scumpe, care de obicei își găseau locul doar în zone speciale, cu cerințe mult mai ample de securitate.
Așa că mi-a plăcut acum să văd cum au evoluat lucrurile și unde au ajuns acum, în 2021. Unde au ajuns? Păi tehnologiile ce atunci păreau incipiente sunt acum uzuale, li s-au adăugat unele noi și totul a devenit accesibil oricui, inclusiv rezoluția 4K. De ce? Pentru că și aici au venit tehnologiile de tip AI și recunoașterea imaginilor, iar procesoarele puternice fac posibile astfel de funcții direct în camera video.
De exemplu, există speed-dome-uri cu funcții AI care nu fac doar recunoaștere banală de mișcare, ci își pot da seama dacă se mișcă un om sau o mașină, și deci este cazul să dea alarma, sau dacă se mișcă frunzele unui copac sau un câine care aleargă prin curte. KM-SD255-IP-AI este un astfel de model.
Funcția aceasta este foarte utilă dacă-ți pui o cameră care să supravegheze curtea sau locul de parcare. O poți regla inclusiv să primești alertă dacă cineva îți blochează locul de parcare de mai mult de 5 minute.
Tot funcții AI avansate pot fi utilizate în zone cu securitate ridicată, indiferent că sunt executate în cameră sau în înregistratorul care primește fluxul video. Poți face recunoaștere facială, de exemplu, astfel încât angajații să nu mai dea cu badge-ul la intrarea în companie, ci să li se deschidă direct ușa pentru că sunt “în baza de date”. Poți număra persoanele din imagine, ca să decizi dacă trebuie să mai deschizi o casă de marcat sau nu, poți face heatmaps de trafic la rafturi șamd. Nu ceva imposibil până acum, dar nu mai sunt necesare trei aparate diferite pentru asta.
Mai mult, însă, se pot face analize complexe de imagini. Detecția de pachete suspecte era de pe vremea mea, dar acum poți face căutări mai complexe, poți să obții “înregistrările cu mașini albastre” sau “înregistrările cu oameni cu tricou verde”. Gândiți-vă cât de mult poate ajuta treaba asta în cazul vreunui incident serios în care poliția spune “suspectul căutat este îmbrăcat în tricou verde”.
E ca Google Photos, dar pe video și disponibil oricui. KMW Systems vinde astfel de sisteme sub brand propriu, chiar KMW Systems, și cu 5 ani garanție. Spuneți proiectantului ce vreți să faceți și ar trebui să vă propună astfel de soluții. Dacă vreți să le luați direct, sunt pe kmw-shop.ro
Alte camere mișto despre care am aflat aici sunt cele cu obiectiv f/1, adică foarte deschis, și un senzor numit Sony Starvis, care este ultra-sensibil. Sunt situații în care un iluminator IR clasic nu te ajută, că poate vrei imagine color sau este abur sau ceață în cadru și nu s-ar înțelege nimic. Pentru astfel de situații există și camere cu senzori foarte sensibili, ce pot funcționa la lumina stelelor sau a lunii, ceea ce de obicei auzi despre camere foto profesionale, nu despre CCTV.
În domeniul de Control Acces am descoperit că nu s-au schimbat așa multe. Tot centrale, cititoare de carduri, tag-uri Mifare șamd. Li s-au adăugat produse “de sezon”, de exemplu recunoaștere facială combinată cu măsurarea temperaturii corporale, cum utilizează acum multe corporații.
Zona de securitate s-a dus mult în segmentul consumer pentru că s-a dezvoltat comunicația wireless și deci instalarea este mai simplă. Am văzut aici un sistem de casă ce includea echipamentele uzuale (centrală, PIR-uri, sirenă, senzori ușă etc), dar mi-a plăcut ideea următoare: sunt două aplicații de control.
Una era de instalare și configurare, gândită pentru integratorul sistemului, adică omul sau echipa care ți-l montează în casă. Îl configurează, face scenariile dorite de tine și reglează toate setările necesare, îți oferă sistemul la cheie.
A doua aplicație era cea de utilizator și de acolo tu puteai să dezactivezi dreptul de acces al instalatorului, după ce acesta și-a terminat treaba. Ideea este să nu stai cu teama că instalatorul ar putea avea un backdoor în sistem și se uită după aceea când ești sau nu acasă.
Dacă ai vreo problemă cu sistemul, poți da din nou drept de acces unui specialist. Probabil că acesta poate reconfigura niște dispozitive de la distanță, din aplicația de instalare, fără să fie nevoie să se deplaseze acasă. Mi se pare soluție ideală și prea puțin aplicată în rest.
Au mai avansat și soluțiile LPR, adică license plate recognition, recunoașterea plăcuțelor de înmatriculare de la mașini. Le-ați văzut de obicei prin mall-uri. Dacă plătești parcarea, o cameră video îți recunoaște numărul de înmatriculare și ridică bariera la ieșire fără să fie nevoie să mai introduci tichetul validat în aparat.
În 2007 lucram cu o firmă mică ce dezvoltase o soluție LPR bună, cred că o montaseră și pe DN1. Sistemul de procesare a imaginii funcționa pe un PC destul de performant pentru a fi capabil să cerceteze fiecare cadru după plăcuțe de înmatriculare și apoi să recunoască numerele și cifrele din acestea, indiferent de unghiul și viteza mașinii.
Acum se face în cameră totul. Asta înseamnă procesoare mai rapide. Și dacă se face acolo, poți cupla acea cameră cu alte sisteme. Poate vrei să se deschidă automat poarta casei când te apropii. Poate ai o mică parcare cu plata și vrei să calculezi cât are de plătit fiecare mașină fără a mai utiliza tichete de hârtie sau jetoane, ci bazându-te doar pe ora la care plăcuța de înmatriculare a intrat și a ieșit din parcare. Poate vrei blacklist, ridicarea barierei pentru clienți VIP sau angajați, în timp ce restul opresc la control șamd.
Faptul că tehnologia a evoluat înseamnă că astfel de soluții și scenarii sunt mult mai simplu de implementat, necesită mai puține dispozitive și deci costurile sunt mai mici.
Am mai văzut acolo și alte soluții, dar majoritatea dintre ele sunt B2B. KMW face și centrale de detecție de incendiu, convenționale și adresabile (un fel de analogic și digital în lumea asta) cu până la 4 bucle ori 256 de dispozitive pe fiecare și 128 de astfel de centrale pot fi interconectate în rețea pentru un sistem mai mare decât are probabil nevoie orice din România. Mai au videointerfoane, yale pentru hoteluri, camere termo și alte soluții.
Dacă vă interesează însă pe persoană fizică sau pentru o mică afacere proprie, mergeți în showroom-ul lor din str Județului 1 pentru a afla mai multe detalii. Au un sediu și în Iași, în str Sâmbetei 6. Teoretic ei sunt în principal distribuitori de echipamente, dar practic puteți discuta cu ei despre ce soluție ar fi mai potrivită și vă pot recomanda o firmă care să facă de fapt instalarea și punerea în funcțiune sau puteți cumpăra direct de pe kmw-shop.ro.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
12 comentarii
15/07/2021 la 8:33 AM
Mama ce scumpi sunt, cel putin la partea de videointerfoane.
M-am uitat doar la videointerfoane deoarece mi-am luat unul de curand.
Toate videointerfoanele lor sunt si la Dahua si sub brandul Dahua sunt intre 30%-50% mai ieftine.
lp(Citează)
19/07/2021 la 6:27 PM
@Ip: alea sunt prețuri de listă. Bănuiesc că nu vrei să ți-l montezi singur acasă. Iei o ofertă printr-un distribuitor care are discount serios și ieși la un preț competitiv cu al altora.
nwradu(Citează)
15/07/2021 la 8:59 AM
Radu, ” pe bune” ? Cum sa cumperi astfel de produse cand ai de la firme consacrate in domeniu Dahua/Hikvision produse la preturi mult mai mici…Trist ca promovezi astfel de firme.
Reno(Citează)
15/07/2021 la 9:18 AM
Intelegi conceptul de reclama?
Alin(Citează)
15/07/2021 la 10:03 AM
Evident ca nu exista KMW sau altii de teapa lor! Chiar crede cineva ca s-au apucat astia sa faca cercetare-dezvoltare de produse hard si soft?! Ca au ditamai departamentul de ingineri care sa le proiecteze placile – senzori nu fac nici marile case (a se vedea scandalul RED), sa le creeze platformele DVR/NVR, sa le scrie aplicatiile?! asta inseamna zeci, sute de specialisti si ani de zile de munca…
Ceea ce vedeti acolo sunt modele consacrate de la jucatorii mari (Dahua, HIK) care au fost rebranduite – daca platesti destul la chinez, iti face ce vrei tu.
Faptul ca au evoluat sistemele e evident, eu – in 4 ani de cand integrez asa ceva, am trecut de la analogic masiv, la aproape exclusiv IP – si din ce in ce mai multe wireless, cel putin pe partea de securitate (desi clientii cer, nu sunt inca mare fan al camerelor wireless).
Si functiile iteligente au evoluat, mai putin la Mobotix, care au fost pionieri in IP cameras si au ajuns un fel de coada, am returnat intregul set de camere demo – de la Move la cele mai scumpe exemplare modulare – inclusiv conectarea modulelor cu acele USB-C prinse cu o clema de plastic mi se pare prost gandita. Nu mai zic ca au niste preturi de cumperi un palet de Hik-uri de pretul uneia… sunt perfecte pentru licitatiile cu statul, ca sa-ti tragi comision baban.
Legat de inteligenta in sine, da, camera incepe sa faca din ce in ce mai multe, si centralele de alarma Hik stiu sa comunice cu camere, aplicatiile mobile devin destul de capabile – aproape ca ai zice ca poti elimina necesitatea sistemului clasic de alarma (PIR + CM) datorita faptului ca o camera e mult mai “desteapta” pe recunoastere si clasificare a tipurilor de miscare, pe cand un PIR stie doar misca/nu misca. Dar fiabilitatea lor, precizia detectiei in cazuri foarte multe, inca nu m-a convins. Plus ca telefoanele (si aici nu doar Android sufera!) mai au obiceiul sa mai puna in pauza aplicatiile, deci uneori notificarile nu ajung chiar instant. Plus ca sistem video cu alertare GSM nu am vazut nici la Hik, nici la Dahua.
Dar da, 10 ani de pauza clar vor aduce surprize la reintalnire cu tehnologiile.
@Radu: firma aia de soft era cumva Metrici? sa vezi ce preturi fantastice cer acuma pt LPR – vom subcontracta dezvoltarea unui soft paralel cat de curand…
Starvis, Starlight, DarkFighter etc sunt destul de bune.. pe hartie. In practica, nu e chiar asa… da, vad ele ceva si la lumina lunii, dar nu te baza ca faci tu recunoastere faciala! Daca IR-ul camerei nu ajunge, se pune proiector extern.
WhiteLion(Citează)
16/07/2021 la 12:25 PM
Hikvision si Dahua, firme consacrate? Cum puteti pune mizeriile alea in retea?
Rares(Citează)
19/07/2021 la 6:29 PM
@Reno: prețurile de listă în general sunt mari. Instalatorii au însă discount-uri semnificative, relevantă este o ofertă pe acolo.
nwradu(Citează)
19/07/2021 la 6:41 PM
@WhiteLion: nu cred că se așteaptă nimeni să-și producă inclusiv propriile șuruburi, ca să nu mai zic de senzori sau procesoare de imagini.
KMW vinde soluțiile clasice din domeniu, dar au sub brand propriu camere făcute pe comanda și configurația lor. Ei știu mai bine cam care sunt nevoile pieței noastre sau al tipului lor de clienți și atunci cer camere cu anumite configurații de senzori, zoom, procesare imagine, funcții șamd.
De exemplu eu lucram cu niște nemți care nu înțelegeau de ce camerele lor nu prea se vindeau bine în România. Ale lor aveau wide dynamic range, o funcție utilă în Germania când recuperai banii prin prima mai mică de asigurare, dar la noi nu era considerată necesară și nu voia nimeni să o plătească fără alte beneficii. Pot fi diverse alte asemenea combinații.
La Mobotix am observat și eu cu un pic de surprindere că pare a fi aceeași cameră ca acum 10 ani, când mi le-a prezentat importatorul lor. Pe vremea aia erau foarte mișto cu comunicație bidirecțională și obiectivul ultra-wide.
Nu, le-am uitat numele, ceva cu Soft parcă.
nwradu(Citează)
15/07/2021 la 9:32 AM
inca mai vedem masurarea temperaturii ca ceva relevant?
wow…
e mai degeaba ca o ceapa, sa dai si multe mii de lei pt asa ceva…
bogdan(Citează)
19/07/2021 la 6:41 PM
Cred că încă este obligatorie prin lege, nu? Văd soluții automatizate pentru asta în magazinele cu trafic mare, nu mai stă nimeni să măsoare manual temperatura pe la clădiri sau malluri.
nwradu(Citează)
15/07/2021 la 10:30 AM
@WhiteLion, @Radu, puteti sa-mi recomandati si mie un sistem analogic ieftin cu dvr si vreo 2 camere (eventual cu infrarosu) ?
As vrea sa-l montez la tara si nu ma tenteaza sa investesc foarte mult.
Andrei G(Citează)
15/07/2021 la 10:48 AM
daca tot avem specialisti pe aici, intreb si eu – merita investitia in Hikvision ColorVu pentru o casa sau e suficient si IR clasic? o sa am nevoie de 6 camere (maxim) de outdoor cu PoE. Si, inca ceva – NVR HikVision sau Synology? care din ele are AI mai destept? HDD de surveillence sau datacenter, gen WD Gold? Multumesc frumos – dau o bere!
Silviu(Citează)