►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Sunt foarte uimit și încântat de modul în care a reînviat Calea Victoriei în zona Amzei/Radisson. Este extraordinar ce s-a întâmplat acolo, e ca o renaștere.
În zona aceea, unde strada Amzei dă în Calea Victoriei, se află Velocita, unde-i coadă și de 40 de persoane la înghețată. Tot pe strada aceea sunt Sweetology și Bar A1 revenit în zonă.
Chiar pe Calea Victoriei sunt acum Pizzamania, un viitor magazin Porc, berăria Zăganu, Treevi, Gelateria, Sloane Coffee, Ivy & Mint, Fika18, Green Hours, Japanos, un magazin Cos care arată bine, clubul de stand-up The Fool. În direcția cealaltă este o altă gelaterie (ceva Da Romana…) și după 50 de metri se ajunge la Cascara Roastery și Love You Choux.
Ne mai întoarcem o dată și avem cafeneaua Coffee Store, apoi Cofftail’s cu cocktailuri și cafea, apoi un Tucano lângă magazinul Gucci.
Ah, iar Piața Amzei în sine, tot pe acolo, ar putea deveni un alt hub gastronomic. Pe stradă pe acolo mai sunt câteva localuri cu clienți, o brutărie, plus, desigur, celebra Shaorma La Băiatu’, unde n-am mâncat niciodată, dar sunt foarte curios să încerc. M60, Ototo, After Dark pe Mendeleev. Opresc aici enumerarea, deși aș mai putea duce un pic.
Și partea mișto este că e mereu plin atunci când Calea Victoriei devine pietonală. Este foarte clar că bucureștenii vor să iasă în oraș pentru chestiuni mărunte, o cafea, o înghețată, o bere. Asta e tot. București este un oraș de 2,5 milioane de locuitori, poate mai mult, și enorm de mulți oameni vor să se plimbe prin locuri plăcute și să mănânce o cafea sau să bea o bere. Ceva simplu, fără fițe, cu alți oameni care par că se bucură de oraș și viață în jurul lor.
Este nevoie de astfel de locuri și nu sunt suficiente. Renașterea acestor zone din Calea Victoriei arată de fapt cât potențial de creștere este pe astfel de domenii, dar în restul timpului oamenii sunt îndepărtați de trafic, poluare și zgomot.
Asta a fost mereu problema pe Calea Victoriei. Țin minte acum câțiva ani că era foarte dificil să te plimbi pe acolo. Aerul era greu de respirat de la mașini, zgomotul era puternic, simțeai praful străzii în dinți. Majoritatea spațiilor comerciale erau închise, abandonate. Acum e greu să găsești unul neocupat.
Lățirea trotuarelor și introducerea pistei de biciclete a fost primul pas care a dus la redescoperirea zonei. Între timp majoritatea clădirilor au fost renovate și arată bine, iar traseul Piața Victoriei – Piața Națiunilor Unite este probabil cel mai bun pentru o plimbare turistică prin oraș, atunci când nu vâjâie mașinile pe acolo.
Într-un fel, de asta bucureștenii s-au dus în număr așa mare în Centrul Vechi după refacerea acestuia. Zonă pietonală, oameni puși pe distracție, atmosferă de party. Asta se caută. Apoi Centrul Vechi s-a dus în direcția tourist trap, jumătate din localuri rezistau doar un sezon, iar mulți au căutat altceva. Dorobanți sau Decebal nu sunt chiar pe placul acestor oameni, că n-au chef de fițe și expoziții auto. Locurile sunt mai puține decât cererea pentru ele.
Știți ce-aș face eu? Aș face vara Calea Victoriei pietonală și joi-vineri, între orele 19 și 24. S-a mai dus din traficul de vârf pe la acea oră, iar ce rămâne poate fi redirecționat pe Buzești și Magheru. Și asta ar oferi oamenilor și mai multe ore de ieșit în oraș la o plimbare și o înghețată și ar fi un boost serios și pentru economia acelei zone. Aș testa în plus treaba cu zona pietonală și în afara verii în weekend, că nu-i greu să pui o haină pe tine; oamenii nu se plimbă doar pe caniculă.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
24 comentarii
27/07/2021 la 7:23 AM
Logic ar fi sa se inchida de tot. Magheru cu 4 benzi pe sens e deja prea mult trafic pentru ce poate suporta centrul unui oras.
Ce mi-ar placea sa vad pe Calea Victoriei ar fi mai multa vegetatie. Copaceii aia anemici nu prea fac fata caldurii si prafului. Combinat cu faptul ca de ambele parti sunt cladiri inalte, lipite unele de altele, da o senzatie de sufocare chiar si in serile nu excesiv de calduroase.
Sorin(Citează)
27/07/2021 la 7:26 AM
Da, de ce sa repare carosabilul, sa sincronizeze semafoarele, sa scoata politia la intersectiile cu probleme cand se poate declara pietonala ca sa nu faca nimic util pe termen lung pentru tot orasul.
Gaelex(Citează)
27/07/2021 la 8:07 AM
E un jeg pe jos acolo de ți se lipesc picioarele de dalele alea, mai ales pe partea aceea cu berăria Zăganu. Și asta de la prima oră, nu noaptea, după închidere. Cât de greu poate fi să spele fiecare în dreptul lui cu un furtun cu apă? Păcat de restul lucrurilor de care pomenești…comercianții de la noi văd doar bani, bani, bani și nimic altceva. Autoritățile desigur ca dorm.
Silviu(Citează)
27/07/2021 la 8:10 AM
Da, dăm un boost economiei apoi ne întoarcem unde locuim, cu trotuarele pline de mașini fiindcă nu e cadru legislativ.
Vali(Citează)
27/07/2021 la 8:27 AM
E fain cu a inflorit Calea Victoriei si o parte din Piata Amzei. Ca parca totul s-a oprit la unde e Piata Amzei unde e cladirea aia ce sta degeaba. Poate face ceva Clotilde cu ea.
Ce n-am inteles exact e care e placea (in afara de a fi vazut) sa stai in timpul saptamanii cand nu e oprita circulatia la 30-40 cm de masinile ce trec pe langa tine la o masa la strada si sa bei bere sau sa mananci… Sau am imbatranit :)
Iulian(Citează)
27/07/2021 la 12:53 PM
Nici eu nu înțeleg asta deloc. Mi se pare oribil să stai pe un taburet mic și inghesuit, să bei o bere la suprapreț și să-ți treacă mașinile la 30 de cm de tine din minut în minut (și asta atunci când nu este prea aglomerat).
Am fost săptămâna trecută cu niște prieteni și nu am reușit deloc să înțeleg de ce au insistat să stăm acolo. Noroc totuși că am găsit o masă liberă pe partea dreaptă (adică cea cu pista de biciclete) și am fost la o oarecare distanță de mașini.
Andrei G(Citează)
27/07/2021 la 1:07 PM
Nu ar trebui sa fie partea stanga? Ca la râuri unde malurile sunt numite in functie de directia de curgere, mă gandesc
nashu_mare(Citează)
27/07/2021 la 4:30 PM
@nashu_mare, greșeala mea, inițial am vrut să scriu că am evitat partea dreaptă, dar apoi am reformulat. Ai dreptate, am stat pe partea stângă a șoselei.
Andrei G(Citează)
27/07/2021 la 8:45 AM
Ar mai fi o zona care ar putea fi revigorata in acest mod. B-dul Unirii intre Piata Constitutiei si fantani. Trortuarul lat e ideal pentru terase iar partea carosabila ar putea fi utilizata pentru plimbari cu bicicleta, trotineta si in piata ar puta fi organizate diverse trasee pentru biciclistii si trotinistii acrobati. fantanile ar creea atmosfera perfecta unei plimbari.
ovidiu(Citează)
27/07/2021 la 9:58 AM
Acolo exista un plan megalomanic, cu parcare pe dedesubt si zona pietonala (ceva gen Bd Decebal, dar pe toata latimea). Inteleg ca s-au opus cei care au apartamente in zona (e mult spus locuiesc) pentru ca ar fi stat cativa ani in santier. Nici n-as putea sa-i condamn
Sorin(Citează)
27/07/2021 la 1:09 PM
Problema e ca acolo nu e vad. Casa Poporului e dead-end. Nu vrea nimeni sa mearga acolo si nici motive nu prea are.
nashu_mare(Citează)
27/07/2021 la 9:22 AM
bășini
ionut(Citează)
27/07/2021 la 9:45 AM
+1
bogdan(Citează)
27/07/2021 la 9:45 AM
de ce te ai plimba printre betoane???
nu voi de la bucuresti va dati ca vai aoleo aer curat, poiana??
MACAR sa mergi intr un parc, sa vezi un copac. faptul ca nu circula masini nu inseamna ca ai aer curat pe strada aia in mijlocul unui oras poluat.
serios ba…
bogdan(Citează)
27/07/2021 la 10:25 AM
Pai, e simplu, pe Calea Victoriei poti sa te uiti prin vitrinele magazinelor, sa te opresti la o cafea / inghetata sau sa o iei la pachet si sa te bucuri de ea cat de plimbi, poti sa vezi oameni diversi imbracati frumos. In parc, pt mine cel putin, e f plictisitor, pt ca nu poti decat sa te plimbi pe alei, printre copii care tipa sau plang din diverse motive. Daca vreau aer curat, ies din Bucuresti :)
A.(Citează)
27/07/2021 la 10:36 AM
Daca sambata merg la munte si duminca dimineata in parc asta inseamna ca duminica seara nu pot sa beau o bere pe calea victoriei ? e obligatoriu ca 100% iesiri din casa sa fie in parc, padure, munte ?
Ionut(Citează)
27/07/2021 la 12:10 PM
Daca nu stai pe Valea Prahovei in trafic, atunci n-ai avut un weekend reusit :)
Pentru cei ce vorbesc de plimbarile printre petoane: atata timp cat e un puhoi de lume pe acolo, inseamna ca e o chestie ce place multora si trebuie extinsa.
Iulian(Citează)
27/07/2021 la 9:54 AM
Ar putea fi ceva frumos acolo, dar…..numai dale de ciment numai betoane. Nu mi se pare un loc fain de plimbat. Poate ptr un turist. Dar ca bucurestean satul de praf, caldura si trafic, mai bine un parc.
Blackskull(Citează)
27/07/2021 la 10:38 AM
Mergand sambata pe victoriei, pentru o secunda m-am intrebat de ce nu opresc mai des la cafenelele de acolo. Apoi mi-am adus aminte ca atunci cand nu e inchisa Victoriei, e efectiv ingrozitor sa bei o cafea in timp ce trec 500 de masini pe minut pe langa tine, iar majoritatea cafenelelor care arata excelent in weekend sufera de faptul ca cineva a pus trotuarul fix prin mijlocul terasei lor si mai lasa cate 10cm intre mese pentru pietoni.
Cam toata zona de la Piata Victoriei la Universitate intre Magheru si Calea Victoriei ar trebui inchisa ciruclatiei auto. Ar aparea mult mai multe locuri de genul acesta.
ciprian(Citează)
27/07/2021 la 10:49 AM
Ca de obicei, de fiecare data cand intru la comentarii vad o tampenie scrisa de acest domn care nu stie ca este vorba de una din singurele portiuni din Bucuresti in care asfaltul este perfect si semafoarele sunt sincronizate.
dragos(Citează)
27/07/2021 la 12:58 PM
Hai sa fiu pesedist. Centru vechi refacut de Oprescu, pista de bicicleta pe victoriei (la momentul ala, si chiar si acum, singura decent facuta) de cine e facuta?
S-au si spoit multe cladiri pe victoriei de catre administratiei duamnei, dar de cand cu nicushorul nici asta nu se mai face.
Am trecut acu’ vreo doua weekenduri pe la amzei, momentan din clotide raman doar muntii de gunoaie de pe langa cosurile stradale.
Da, stiu “au furat, dar au si facut”…bla, bla, bla
Boris(Citează)
28/07/2021 la 12:02 AM
Cred că plenul și lucrările de refacere din centrul vechi erau de dinainte de Oprescu. Ca celebra placă de pe Podul Basarab. (Oare o modifica ala care îl recepționează?)
Em(Citează)
27/07/2021 la 3:43 PM
Pe Google Play este o aplicatie interesanta: București Calea Victoriei, despre istoria cladirilor https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.tib.victoriei.app
florin(Citează)
27/07/2021 la 6:57 PM
Bucuresti, orasul care sta sa moara…sufocat!
Supraaglomerat de masini, oameni, plin de praf, noxe, cladiri urate cu 2 degete de jeg sau atat de gri-ruginite ca te doare retina, mizerie, mirosuri, strazi insalubre, gaurite, desfundate, zgomot infernal si continuu. Si mai presus de toate, AGLOMERATIE, sute-mii de oameni care au avut -coincidenta- aceeasi idee de relaxare ca si tine, in acelasi loc, la aceeasi ora.
Realitatea este ca orasul ofera prea putine optiuni de locuri de relaxare, iar joburile acestor oameni le lasa la fel de putine ore in care acestia se pot desprinde de birou si munca.
Ma uitam la prima poza, cea de la inceputul Caii Victoriei cu multimea aia de oameni, mai ceva ca la meetingu’ lu’ Dragnea.
In timpul asta, exista cealalta multime, a soferilor nervosi ca li s-a inchis una din pistele poligonului de curse Bucuresti, care privesc cu ura fenomenul si jura razbunare. :-)
Altfel, cee ooraaas fruumoos…
Tom(Citează)