un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Windows 11: îmbunătățiri de design și UX, upgrade gratuit de la Windows 10

25 Jun 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Windows 11 este acum oficial. Va fi disponibil ca update gratuit, cum mă și așteptam, ceea ce este o veste bună. Cred însă că este prima versiune de Windows pentru care nu sunt entuziasmat și asta se întâmplă nu pentru că ar suna rău, ci pentru că Windows 10 merge foarte bine.

Site-ul oficial este acesta. Windows 11 pare mai degrabă o schimbare pe partea de design, nu și de nucleu, deoarece uitați ce se spune în FAQ-ul oficial: “Windows 11 has all the power and security of Windows 10 with a redesigned and refreshed look. It also comes with new tools, sounds, and apps. Every detail has been considered. All of it comes together to bring you a refreshing experience on your PC.”

Partea care sună foarte atrăgător la Windows 11 este cea legată de rularea aplicațiilor de Android în Windows. Cred că includ ei un emulator direct în sistemul de operare, dar au spus și că aplicațiile sunt cele din Amazon Appstore. Asta înseamnă că Google Play n-a vrut să le dea acces pentru această funcție și atunci se descurcă și ei cum pot, cu Amazon. Au demonstrat însă TikTok si Instagram, deci pare promițătoare funcția.

Mi-a mai plăcut și ideea de simplitate. Start Menu mai simplu, buton de Start mai simplu, e mai ușor să aranjezi ferestre multe pe ecran șamd. Nu ceva nemaivăzut sau imposibil de obținut și pe Windows 10, dar mai simplu pentru toată lumea. Sigur, asta până când vreun producător de laptopuri decide să pună 10 bloatware-uri preinstalate și s-a dus cu simplitatea și minimalismul.

În rest, însă, am văzut multe promisiuni de la Microsoft care trebuie verificate practic. “Noua tastatură virtuală pentru 2-în-1 este cea mai mișto”. OK, să vedem. Am văzut și laptopuri 2-în-1 care, din cauza hardware-ului slab, descopereau după câteva secunde că au fost puse în modul tabletă, închideau și deschidea tastatura virtuală când nu era cazul șamd.

Microsoft Teams integrat direct în taskbar! Bine, dar dacă nu-mi doresc Teams? Cum merge asta cu ideea de simplitate? Microsoft Store este mai bun, mai mișto! Sper că este, că momentan sunt 10 aplicații utile și 1.000 de ciudățenii de tip tools pe care nu știu cine le-ar instala. Widget-uri prin intermediul Edge! OK, dar cam știi că pentru România majoritatea nu au localizarea făcută și te trezești cu știri din fotball american.

Cum spuneam, rămâne de văzut în practică dacă s-a și schimbat ceva sau doar s-a spus, ca la orice lansare de Windows, “este cea mai bună versiune de până acum și tot ce-am schimbat este magic”.

Până la urmă, succesul lui Windows 11 cred că va fi decis de alți factori, nu de un meniu de start simplificat. Factori precum:

Ușurința generală în utilizare, astfel încât să facă experiență simplă pentru utilizatori precum mama mea. Trebuie să dispară mesajele de eroare greu de înțeles, accesul neintuitiv pentru unii utilizatori (“caută pictograma în systray și dă click dreapta pe ea” – dacă nu știi astfel de lucruri din experiență, nu te prinzi de ele), prea multe întrebări legate de accounts și drepturi și altele asemenea.

Un program bine gestionat de scriere a driverelor. Windows în sine merge grozav, problemele apar când producătorii de laptopuri scot 315 modele pe an și nu pot aloca destul timp pentru a crea drivere stabile, fără buguri, eficient scrise. Oricine poate dezvolta orice trăsnaie pentru Windows și oalele se sparg în capul Microsoft atunci când PC-ul devine melc.

Curățenie în Store și atragerea dezvoltatorilor uzuali acolo. Chiar aș vrea să nu intru din browser pe 10 site-uri diferite ca să trag 10 programe diferite. Lumea s-a obișnuit cu ideea de store de aplicații de pe mobil, iar Windows Store asta trebuie să fie.

Integrare simplă cu alte dispozitive. Încă este o aventură să conectezi un telefon la un PC, că se conectează și deconectează de 3 ori înainte să meargă, iar apoi vezi stocarea într-un mod neintuitiv în Explorer.

Să vezi cât spațiu ocupă fiecare folder sau pe categorii de fișiere. Ai 480 GB de fotografii și s-a umplut SSD-ul de 512! Greu de aflat astfel de lucruri acum, folosind doar uneltele din Windows.

În fine, sper că au lucrat și la astfel de lucruri, nu doar la un skin frumos de Windows. Vom vedea în curând. Nu are dată clară de lansare, dar va fi pe final de an, iar upgrade-ul de la Windows 10 va deveni disponibil în decembrie sau “early 2022”. Există și un PC Health check app care vă spune dacă aveți hardware-ul necesar pentru Windows 11, îl găsiți aici (link direct de download).

Clipul oficial Microsoft a fost pus pe net. Are multe minute, dar începe cu un discurs destul de interesant privind “spații care ne plac” și apoi arată mai în detaliu unele funcții:

asus s5507

    22 comentarii

  1. nostim: laptop DELL G7 7700 + PC Health check => This PC can’t run Windows 11 :))

      (Citează)

  2. Marea majoritate a prezentarii a fost despre cum si cat de bine merge windows-ul pe tablete si laptop-urile cu touch si cat de usor e de folosit pe aceste dispozitive. Ba, nu intereseaza asta pe nimeni. Absolut nimeni. Eu nu stiu pe cineva sa zica: baaa ce bine e ca pot sa folosesc windows-ul cu touch e tot ce imi doream de la viata! Ce vor oamenii de fapt: un windows 7 simplu si curat adus la zi cu tehnologia de sub capota. Atat. Ce primesc: un fel de macos mai patratos plin de bloatware, probabil plin de telemetrie sa stie toti ce faci, cand faci, unde faci, cu cine faci. In windows 10 poti sa opresti majoritatea tracker-elor dar trebuie sa stii cum sa faci asta nu e doar un da/nu, probabil in 11 nu vei mai avea aceasta posibilitate. Multumesc dar nu multumesc.

      (Citează)

    • absolut corect!
      Windoze (si, veti fi surprinsi, inclusiv versiunea de server) tinde catre un touch-based PC, ceea ce – timpul a demonstrat – nu are cum sa devina mainstream. ca vor fi SI asemenea cazuri pe cateva modele de nisa, scumpe si fragile, e alta poveste. Windoze pe mobil nu exista, iar tabletele sunt in cadere libera – cel putin pana cand vor putea inlocui un PC mediu.
      asadar, aplicatia Settings – care concureaza cu Control Panel, tinzand sa-l inlocuiasca, dar si meniul acela de start zapacit, mi se par mai degraba aiureli.
      legat de telemetrie, cu siugranta va fi – de la instalare esti puternic impins sa te autentifici cu un cont Microsuck, iar ca sa ajungi efectiv la optiunea de login local trebuie sa dai clic pe…. Limited Experience. care e limited doar in sensul ca nu mai sta Gat..aaa, Satya cu ochii pe tine cand te uiti la… documentare. si ai vreo 10 chestii de privacy la care trebuie sa spui Nu inainte sa instalezi sistemul.
      se vor putea bloca raportarile? cel mai probabil da, exista versiuni dedicate mediilor academice si enterprise unde sunt direct scoase.
      legat de Windoze 7, in afara de lipsa suportului pt procesoarele noi – nu ca n-ar putea merge, nu vad motive sa-l schimb. am VM-uri cu uptime de peste 6-8 luni!
      fitzele privind aranjarea ferestrelor ar trebui lasate pe planul 10 – cand vom avea un tool gen Irfan View si 7zip integrat? si un reader de PDF! ca pe partea de multimedia, s-au facut de ras intr-un mare fel cu Windoze Media Player, le da clasa VLC. daca tot e sa vorbim de simplificare – e asa de greu de scris ceva ca Irfan, ca 7zip e open source si pot sa le faca o donatie generoasa ca sa-l includa ca WIndoze Archive Manager, si la VLC la fel. iar pentru PDF exista solutii open de mult – insusi Office suporta nativ exportul in PDF de multi ani.
      sincer, ceea ce ne doare pe toti e update+restart cand vrea el, securitate si fiabilitate, nu giumbuslucuri de marketing.

        (Citează)

    • Practica asta de a elogia un SO mai vechi (Win 7) e și la macOS – tot timpul apre o mână de oameni care să spună că ce bine era cu x versiuni înainte și oare ar fi bine să fcaă ei update acum după 5 ani? dar sigur nu se strică tot dacă fac ei update, că ei se păstrau pentru SO ideal. Utilizatorul de rând nu vrea W7, ci un SO stabil și cu care să poată face chestii – să aibă client de mail și utilitarele de bază integrate, fără să dea iama la arhiva de kituri. Mulți speră de ceva timp ca un fresh install să fie redus ca timp și resurse. De asta se merge în direcția macOS (și dstro-urile moderne de Linux fac asta), pentru că acolo odată ce ai pornit sistemul poți face direct chestii.

      Eu am încă W7 de nevoie, mai ales din cauza echipamentelor cu care lucrăm și, deși nu mă încurcă în mod deosebit, simt că sunt în urmă față de W10. Cumva îi înțeleg pe cei ce vor în continuare W7 că na, au un flux al lor, dar și ei ar trebui să înțeleagă că sunt puțini și se pare că nu merită să faci produse pentru grupuri mici de utilizatori.

      E normal să se scoată în evidență touch-ul pentru că e promovat pe toate drumurile. Se bate în continuare apa în piuă pe laptopuri cu touch screen, unde în afară de un pinch to zoom sau un scrol din când în când n-ai ce face.

        (Citează)

    • @WhiteLion, nu ai deja reader PDF incorporat in Edge?
      Exista si un tool de creat arhive .zip, dar este foarte rudimentar. Ai optiunea de Send to -> Compressed (zipped) folder. Aici chiar nu ar strica ceva de genul 7zip.

      @dam167, chiar nu inteleg de ce se incearca promovarea atat de agresiva a touch-ului pe laptop. Ultimul lucru pe care il vreau este sa am un display plin de amprente.

        (Citează)

    • @Andrei G: Touchscreen-ul se vinde ca un feature în plus, un ceva care oferă funcționalitate teoretică în plus și pe care îl folosești mai mult sau mai puțin. Dar ce nu spun mulți e că pentru cei ce nu-l vor înseamnă ecran obligatoriu glossy, un ecran mai gros și mai greu și luminozitate ceva mai mică.

      Că producătorii o țin pe-a lor o pot înțelege că na, trebuie să se laude și cu ceva ca să-ți ia mai mulți bani, dar pe cei ce penalizează laptopurile fără așa ceva nu-i mai înțeleg. Chiar și la alea cu balamale șmechere tot o experiență proastă e.

        (Citează)

  3. Am crezut ca doar mie mi s-a parut aiurea ca ei tot baga faza cu touch-ul pe windows cand defapt nimeni nu utilizeaza asa ceva si nimeni nu are nevoi in directia aia. Aparent, microsoft nu stie unde sunt clientii lor sau nu vor sa stie.
    Si faza cu apps din android, interesant, pana vezi ca ai nevoie de un cont amazon si de o aplicatie, nu e integrat in sistem.
    O sa aiba succes si windows 11 cum au avut toate celelalte, caci piata lor e imensa. Si pana la urma e un sistem bun, are mici probleme dar neglijabile.

      (Citează)

  4. Windows în sine merge grozav, problemele apar când producătorii de laptopuri scot 315 modele pe an și nu pot aloca destul timp pentru a crea drivere stabile, fără buguri, eficient scrise. Oricine poate dezvolta orice trăsnaie pentru Windows și oalele se sparg în capul Microsoft atunci când PC-ul devine melc.

    În sfarsit am gasit pe cineva care sa zica asta. Restul blogurilor din ro se plang cu experientele lor nasoale si Win7 in sus Win7 in jos. Atat

      (Citează)

    • Da, pentru că update-ul automat la drivere ți-l face Windows (sau instalarea automată). Ideea e bună, că atunci când merge nu-ți bați capul cu driverele, dar când nu merge…well îți bați capul mai tare. Nu știu cum ar trebui rezolvată problema, poate că Microsoft ar trebui să aloce resursele necesare și să instaleze doar driverele testate, dar asta se poate numai pe un hardware limitat – tot ar fi un avantaj, ai cumpăra doar Asus știind că sigur n-o să ai probleme. Sau să nu mai instaleze nimic și să ne întoarcem la XP.

        (Citează)

  5. Amazon store e aproape ca si cum nu exista pentru Romania. Au astia atatea restrictii geografice pentru aplicatiile de acolo la noi incat chestia asta nu te ajuta cu nimic. Iti faci cont de Amazon si daca incerci sa instalezi aia nu merge, ailalta nu merge, servicii/aplicatii care pe Google Play merg fara probleme din Romania, de la Amazon nu merg pentru ca pitong. In afara de Amazon Prime si inca cateva aplicatii, in rest cu cont de Romania nu merge nimic. Am facut caz la ei la suport si solutia a fost… faceti-va cont de state, altfel nu merge.
    Am si acum un Amazon Fire TV care zace pe undeva printr-un sertar, e un fel de caramida cu cablul pe-un colt si-atat din Romania.

      (Citează)

  6. Daca vreti sa va faceti o idee despre cum este W11, il puteti descarca (exista o versiune leaked) si instala pe o masina virtuala.
    Se instaleaza rapid, se configureaza rapid.

    In poze, arata bine noua interfata, dar eu nu m-am putut obisnui cu ea.
    Va dura ceva pana sa te obisnuiesti.

    Nu m-am jucat cu el prea mult, dar doar asa, ca o prima impresie… nu mi-a placut.

    Stiu ca tot la el se va ajunge, deci nu zic ca nu il voi folosi, ci doar ca mai dureaza pana voi face tranzitia.

      (Citează)

  7. Rularea aplicatiilor Android in Windows e deja posibila prin aplicatia Your Phone:
    https://www.microsoft.com/store/productId/9NMPJ99VJBWV
    Faci pairing cu telefonul si aplicatia poate face cast la screen, la fel ca un Andoid Auto, de exemplu. Pe langa asta, mai are feature-uri utile care te lasa sa interactionezi cu elemente din telefon – notificari, SMS sau Photos.

      (Citează)

  8. Eu nu știu de ce zic multi că Windows 10 merge brici. Poate din cauză că a trebuit să treacă pe SSD întrucât Windows 10 este inutilizabil pe HDD și diferența de performanta data de SSD au pus-o pe seama windows-ului. Țin să reamintesc că windows 7 mergea brici pe HDD și cu hardware-ul de atunci.

      (Citează)

    • Am pus acum Windows 10 pe un SSD PCI-Express 3.0. Este instant-on, trec 3 secunde de la boot screen la desktop loaded.

        (Citează)

    • @Marius M, merge si Windows 10 la fel de bine precum Windows 7 pe HDD. Doar ca instaland-ul pe un SSD ai partea de o experienta mult imbunatatita.
      Si Windows XP mergea brici pe hardware-ul de acum 20 de ani, dar lucrurile se mai schimba, oamenii vor softuri din ce in ce mai complete cu functii din ce in ce mai bune.

        (Citează)

  9. Eu nu inteleg lamentarea cu updatelul de drivere/BIOS etc. Eu am niste utilitare de la Lenovo [TP de acum 10 ani] si HP [1 an] care fac treaba in background fara probleme. Un pic enervant e Windows care cere restarturi, dar nu e un capat de tara.

      (Citează)

  10. Eu prefer sa fie os gol golut si sa imi imstalez ce utilitarea vreau.

    Nu ma intereseaza sa vina cu 5 pdf readers, 5 image viewer, 5 media players. Imi trebuie os-ul in sine.

      (Citează)

    • Păi nu 5, dar unul și bun. Că de fapt ce te enervează este că cele incluse de Microsoft sunt aproape inutile.

        (Citează)

    • @Baltha Zerus, nu poti niciodata sa multumesti pe toata lumea. Tu vrei mai putine utilitare integrate in sistemul de operare, in schimb @WhiteLion ar fi preferat mai multe de la inceput, ca sa nu fie nevoit sa stea el sa le instaleze ulterior.
      Niciunul dintre voi nu greseste, doar ca aveti nevoi diferite.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus