►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Dacă faceți economii în valută, poate punând lunar deoparte niște bani în euro, dolari sau altă monedă, s-ar putea ca platforma Schimb Valutar Online din oferta Telekom Banking să fie cea mai bună soluție din piață. Mai este avantajoasă și dacă faceți din când în când plăți în diverse valute sau dacă aveți nevoie de carduri bancare în euro, dolari sau lire sterline.
Avantajele acestea vin din două direcții. Prima este că toate cursurile valutare se actualizează în timp real, după evoluția monedelor pe piețele internaționale, și nu se folosește o zi întreagă un curs setat în jurul valorii comunicate de BNR, așa cum fac diverse exchange-uri sau bănci. Cursul se actualizează inclusiv în weekend.
Iată graficul euro/leu pe ultimele 24 de ore:
Iată și liră versus leu:
Se vede variația de la un moment la altul, față de clasicul “astăzi euro este 4,9356 toată ziua”. Dacă vreți să faceți un schimb valutar cât mai bun, puteți să urmăriți ziua variația valutelor și să alegeți momentul cel mai bun pentru conversie.
Mai mult, ca un exemplu de funcție specifică fintech-urilor, platforma permite programarea schimburilor valutare automate la o anumită dată sau cu o anumită frecvență sau la un anumit curs sau un mix de variabile. Nu trebuie să urmărești ziua piața valutară, e suficient să zici “schimbă 300 de euro când ajunge la 4,9028”, funcție bună dacă aveți de plătit vreo rată la bancă sau o chirie direct în valută. Și dacă nu ajunge niciodată în intervalul ales la 4,9028 lei, poți să alegi dacă să facă schimbul la cât afișează platforma la momentul stabilit sau să nu-l facă deloc.
Ca o extindere a acestei funcții, poți bloca un curs avantajos pentru conversia unei sume, chiar dacă încă nu ai banii în contul tău din platformă. Trebuie să ai măcar 5% din suma pe care vrei să o schimbi și platforma îți face conversia, iar în 48 de ore trebuie să transfer în cont și restul banilor. Mi se pare utilă pentru situații de genul “ce bun e cursul acum, păcat că abia peste două zile iau salariul” sau “ce bun e cursul acum, păcat că durează o zi să mut banii din cealaltă bancă pe care o folosesc”.
Cursul valutar este de obicei mai bun decât al altor bănci. În momentul scrierii articolului, situația pentru euro și liră sterlină (am ales eu acestea două din cele zece disponibile) față de cele trei bănci la care am eu conturi este pusă de mine în graficele de mai jos unde am pus cu cât cumperi sau vinzi tu o unitate:
Altfel spus, prin platforma din oferta Telekom Banking cumperi valută mai ieftin și o vinzi înapoi cu cea mai mare sumă. Diferențele se adună în timp. De exemplu, poți lua prin platforma euro cu 4,9387 lei sau de la altă bancă la 5 lei. Poate că diferența de 0,06 lei nu pare mult. La 500 de euro, înseamnă 30 de lei, cât o masă de prânz. Nu-i rău pentru un serviciu total gratuit de utilizat.
Fiecare poate analiza față de banca lui, găsiți aici cursul în timp real.
Al doilea mare avantaj este că, pentru cei care fac transferuri în valută, platforma permite transferul sumelor tranzacționate prin platformă, fără comision, în 10 valute, oriunde în lume. Printre ele și dolar australian sau coroană daneză, valute pe care alții nici nu le oferă. Util când faci schimbul și trimiți direct suma rezultată pentru a plăti rata la creditul de la altă bancă sau pentru a alimenta contul unei rude din străinătate.
Apoi, între euro, dolar, liră sterlină și franc elvețian se pot face conversii directe, nu cu schimburi intermediare în RON. Este un alt avantaj ce poate deveni important. Poate că ai economii în euro, dar acum ai nevoie de 200 de lire pentru a plăti ceva în Marea Britanie și deci faci schimbul cu un cost minim.
Sau poate că ai făcut vreo 2 ani economii în euro (schimbi lunar niște lei în euro și îi pui acolo în cont, cum vă spuneam că fac mulți) și apoi decizi că mai bine continui în dolar sau liră sterlină, că poate vor evolua mai bine în viitor. Poți converti toată suma dintr-o valută în alta cu un cost mic, că nu se trece intermediar prin leul românesc.
La conturile de euro, dolar și liră sterlină poți asocia gratuit și un card de debit. Plata cu cardul nu are comision și în plus ai un bonus: prima retragere din lună la un ATM este gratuită (poate deținătorul ATM-ului respectiv să ceară vreo taxă, dar platforma nu). Scenariul clasic aici ar fi următorul: pleci în concediu în Marea Britanie și ai card în lire. Faci plăți gratuit cu cardul pe acolo, dar scoți și de la un ATM niște lire cash, să fie pentru situațiile când cineva nu acceptă plata cu cardul.
Totul e gratuit, apropo. Utilizarea platformei, administrarea conturilor în RON și 10 alte valute, emiterea, administrarea și livrarea cardurilor, încasările și plățile. Din ce câștigă ei? Probabil din spread, dar oricum este mai mic decât al altor bănci.
Dacă vreți să utilizați platforma, înscrierea se face 100% online. Intrați pe schimb.telekombanking.ro, încărcați un act de identitate și un video selfie (noua modă în validarea faptului că o persoana este reală) și după confirmare veți primi acces la platforma web și la aplicațiile de Android sau iOS. Ca serviciu de economisit sau jonglat cu valutele din platformă este greu de bătut.
Clipul de mai jos arată și interfața aplicației:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
28/06/2021 la 10:25 AM
Dupa problemele avute cu telekom crezi ca am curaj sa las banii pe mana lor ptr cativa banuti diferenta la fiecare euro?
Mai bine folosesc revolut sau daca am sume mai mari de schimbat cer un curs mai bun la banca.
speedy gonzales(Citează)
28/06/2021 la 10:34 AM
Pariez ca “banca 3” din grafic (cea cu 5 lei/euro) este ING haha
Florin(Citează)
28/06/2021 la 10:59 AM
In aplicatia mobila de la Raiffeisen se pot schimba eur/lei la cursul BNR, de Luni pana Vineri, intre orele 10:00 – 10:30, in limita a 1500 EUR.
Zsolt(Citează)
28/06/2021 la 11:31 AM
Si la Unicredit este la fel dar ce legatura are cu tema articolului :) ?
Marius(Citează)
28/06/2021 la 11:43 AM
Parea interesant pana am citit “telekom”. Duca-se…..
Blackskull(Citează)
28/06/2021 la 11:46 AM
Sau daca ai nevoie de schimb valutar cu un curs bun, iti faci cont la o banca care are schimb valutar la cursul BNR. Eu stiu 2 (Unicredit si Raiffeisen), sigur mai sunt si altele.
alex(Citează)
28/06/2021 la 12:53 PM
Mai sunt cateva optiuni:
– cont la Unicredit si Raiffeisen si poti schimba la cursul BNR (dar au limite si comisioane)
– Revolut are curs mai bun dar are limita de 1000 euro
– Orange Money are curs marginal mai bun dar poti schimba doar lei->euro nu si invers
Stiu ca lumea nu vrea sa auda de telekom dar cred ca aici e doar numele, in spate e Alior Bank.
La schimburi de sume mari si dese cred ca se merita dar pt sume mici poti sa iesi mai ieftin cu alte servicii. Dar de cealalta parte, la sume mici, castigul este minimal…5-10 lei poate maxim, deci nu se merita pt atat sa ai 100 de conturi la diferite servicii de genu.
Calin(Citează)
28/06/2021 la 5:36 PM
Daca faci upgrade la Revolut la Premium nu mai ai limita.
La Unicredit happy hour care e intre 13:15 and 14:15 au limita de 1000 euro, o tranzactie pe zi. Mai e si akcenta.ro, in special pentru firme.
butcher(Citează)