►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Update: 15% reducere la orice aspirator-robot Rowenta cu codul “nwradu” în perioada 22-28 septembrie 2021. Detalii aici.
X-plorer Seria 95 este cel mai nou aspirator de la Rowenta și, de altfel, noul lor flagship. Este bine dotat, are toate funcțiile necesare unui aspirator (mapare laser, mop controlat electronic, aspiră bine și dă simultan și cu apă, aplicație deșteaptă, mai multe perii în pachet) și un preț bun pentru ce oferă.
Specificații Rowenta X-plorer S95:
Preț: 2.799 lei la eMAG în momentul în care scriu.
Iată review-ul pe video, pentru cine vrea să vadă direct despre ce-i vorba. Un robot aspirator este mai ușor de înțeles vizual.
Primești robotul, baza sa de încărcare, trei perii, două cârpe pentru mop (de tipuri diferite, vedeți mai jos) și un mic accesoriu de curățare. Baza de încărcare are un cablu de aproximativ 1,5 metri lungime.
X-Plorer S95 este rotund, iar deasupra are laserul de mapare, adică un sistem asemănător cu cel al mașinilor autonome. Cu ajutorul său detectează mult mai precis camerele casei și mobila/obiectele/obstacolele din ele.
Înălțimea totală este de 10,3 cm până în vârful senzorului cu laser. Dacă încape pe sub mobilier, intră și acolo să aspire, desigur. Pe partea superioară sunt și două butoane de control, iar tot pe aici se ajunge la recipientul de apă și praf. Pe lateral are un senzor cu infraroșu cu care se poziționează mai bine pe lângă un perete, ca să-l aspire de-a lungul său.
Recipientul de praf pare a fi mai mare decât pe Roborock-ul meu. Pe o laterală are trei filtre care se pot spăla. Apa pentru mop se pune tot în acest recipient, are un compartiment separat pentru ea, iar debitul este apoi controlat electronic de către robot.
Pe burtă are roți zdravene și aderente. La mine a urcat fără probleme un prag de 2 cm, probabil că ar putea escalada și mai mult. Mai are senzorii clasici de ultrasunete care detectează scările, ca să nu cadă din greșeală pe ele, plus pinii de încărcare.
Mie mi-a plăcut mult faptul că are două perii laterale rotative, nu doar una. Mi se pare cea mai bună soluție. Aceste perii se rotesc în sensuri opuse, adună praful de pe la colțurile camerei sau de pe sub anumite picioare de mobilier și îl dirijează sub aspirator, de unde puterea de aspirare de max 12.000 pascali și peria principală îl introduc în recipientul de praf.
Din motive care-mi scapă, majoritatea aspiratoarelor au o singură perie rotativă laterală, deși două sunt mult mai eficiente. Rowenta S95 are două.
Peria principală este ușor de montat și demontat. Primești în total trei perii:
Accesoriul de mop se montează imediat, se introduce sub robot și face clic acolo. Pui apă în recipient. Cârpa trebuie udată înainte de a activa mopul, iar apoi robotul controlează singur debitul de apă prin ea și poți regla și din aplicație câtă apă să folosească în fiecare cameră (sau deloc în unele, că poate ai covor acolo).
Robotul de culoare neagră, cel testat de mine, include în total două cârpe de mop. A doua este ceva mai dură, are aspect de arici, probabil e mai potrivită pentru păr de animale.
Per total, deci, bifează principalele avantaje ale unui robot-aspirator de top: navigare cu laser, care ajută mult în maparea casei și rapiditatea aspirării; două perii laterale; include trei perii centrale; debitul de apă este controlat electronic, plus că aspiră și dă cu mopul în același timp.
Păi foarte bine. Instalarea este simplă. Aveți nevoie de aplicația dedicată X-Plorer Series S95 & S75, apoi se apasă un buton pe robot, aplicația îl detectează și îl leagă la wifi-ul casei.
La prima aspirare, se face harta casei. Merge robotul peste tot pe unde poate și mapează astfel camerele. La final îți prezintă camerele detectate. Poți edita harta, după aceea, ca să o corectezi. Eu am separat baia de hol, de exemplu.
Odată ce ai harta casei, poți comanda direct aspirarea într-o anumită cameră. Poate mai important, poți regla pentru fiecare cameră un nivel default de putere de aspirare si de debit de apă din mop, că poate într-o cameră ai covor și nu vrei să dea deloc cu apă pe acolo.
Poți alege pe loc nivelul de aspirare și mopare atunci când pornești aspirarea, de altfel.
Navigația este performantă. Robotul chiar se bagă peste tot. Dacă are loc printre două obiecte, va intra pe acolo și se prinde singur și cum să iasă după aceea. De obicei dă întâi conturul unei camere și apoi o aspiră metodic, dintr-un capăt în altul în linii paralele.
Iată-l navigând pe un traseu unde i-am pus câteva obstacole în cale. Observați cum intră pe sub fotoliu și taburet.
Urcă praguri de 2 cm fără probleme. Aspiră și covoare, iar roțile mari îl fac să se miște pe ele. De obicei detectează automat un covor și crește singur puterea de aspirare, ca să-l lucreze mai bine. Senzorul de infraroșu de pe lateral pare că-și face treaba, am văzut de multe ori robotul mergând perfect paralel și lipit de perete, aspirând deci mai rapid o astfel de zonă.
Poate aspira și în modul Spot, îl duci undeva (din aplicație, are butoane ca o telecomandă) și apoi aspiră pe acolo, sau pe o zonă predefinită de tine, dar în practică principalele două moduri pe care le veți folosi 99% din timp sunt aspirarea întregii case și aspirarea uneia sau mai multor camere.
Ca și la alți roboți-aspirator, trebuie întâi luate de pe jos câteva cabluri, ca să nu le tragă după ele, și obiecte gen șosete sau jucării mici, că altfel se blochează în ele și vă cheamă prin semnale sonore să îl eliberați.
Odată făcute acestea, însă, nu mai aveți treabă cu robotul, aspiră și se întoarce singur la încărcat. Economia de timp este principalul avantaj al unui astfel de robot: nu mai pierzi zeci de minute pe săptămână dând cu aspiratorul, ci S95 face toată treaba. Poți să te uiți la televizor în acest timp, poți nici să nu fii acasă, că-l pornești de la distanță și robotul își face treaba.
Noi avem robot aspirator de mai bine de doi ani și, alături de mașina de spălat vase, s-a dovedit cel mai mare time-saver. Îl las să-și facă treaba, iar eu aspir mult mai rar, de obicei pe la colțuri sau pe unde nu intră robotul. În plus, casa este constant mai curată, că pun mult mai des robotul la treabă în timp ce noi ne vedem de a noastră.
Un mare avantaj al Rowenta S95 față de aspiratorul meu este legat de felul în care dă cu mopul. S95 aspiră și dă cu mopul în același timp, iar debitul de apă este controlat electronic, adică poți să-i spui să dea cu apă mai puțină sau din belșug.
Mai are și un algoritm special când dă cu mopul, se numește scrubbing în Y, care se vede cel mai bine pe harta din aplicație. Robotul face niște mișcări față-spate care de fapt sunt exact ca la dansul Brașoveanca, pentru că uneori mai mișcă și lateral, cu scopul de a spăla și șterge mai bine pe jos.
Mopul ud rămâne de fapt pentru a ridica mai mult praf de pe jos. Într-o zi am aspirat cu robotul și câteva ore mai târziu am dat din nou aspirare+mop. Cârpa mopului tot s-a murdărit de praf, dovadă că mereu mai poți spăla și mai bine.
Dacă dați cu mopul clasic, cu mâner și găleată, știți că pe majoritatea petelor (cafea, urme de pantofi, ghete ude etc) trebuie insistat și cu bățul poți face asta, poți apăsa pe podea. Robotul aspirator nu poate face același lucru, așa că are un efect mic asupra petelor de pe jos.
Totuși, Rowenta S95 este mai performant decât propriul meu robot, probabil datorită scrubbing-ului mai insistent și posibilității de a doza apa. Mi s-a părut că are mai multe șanse să reducă niște pete sau măcar să le estompeze.
Acum mă gândesc la altceva. Dacă aș umbla întâi prin casă și aș da cu un spray de curățare câte un fâs pentru zonele cu pete, cred că robotul ar fi și mai eficient apoi, când trece peste ele cu cârpa udă.
Repet și ce-am zis mai sus: poți regla nivelul de apă în fiecare cameră, că poate te interesează să mopeze cât mai bine în bucătărie și baie, moderat în sufragerie și deloc în dormitor, unde ai covor șî nu vrei să ți-l ude. Mi s-a părut un avantaj foarte mare. Dacă n-ar ști să facă asta, ar trebui să aspiri întâi toată casa, apoi să montezi accesoriul de mop și să-l pui din nou la muncă doar în camerele fără covor.
Am mai găsit și alte avantaje față de aspiratorul meu. De exemplu, este un pic mai silențios. Bineînțeles că tot se aude, dar S95 are un sunet mai jos, iar dacă intră într-o cameră este doar deranjant, dar nu zgomotos. Două persoane pot continua fără să ridice vocea un dialog atunci când robotul le aspiră în cameră.
Autonomia mi s-a părut foarte mare, oficial 225 de minute. O aspirare în apartament de 3 camere durează cam 45 de minute pentru 45 mp. Dacă vreau doar sufrageria, pe aspirare și mop, o rezolvă în 12 minute. 225 de minute ar fi suficiente pentru o casă cu 15 camere, prin urmare. Aspiratorul poate reține 4 hărți diferite, deci teoretic poți avea o casă cu 15 camere și 4 etaje și, câtă vreme îl cari tu de la un etaj la altul, la aspiră pe toate cu o singură încărcare.
Pentru un apartament normal, de fapt, se poate folosi estimarea 1 metru pătrat pe minut. Nu că atât de mult i-ar lua să aspire un metru pătrat, dar o parte din timp este de fapt consumată cu navigarea pe lângă mobilier, picioare de scaun, uși, obstacole șamd. Pe un open floor plan, gen showroom, birouri, hală etc, unde-i suprafață deschisă mult mai mare, s-ar putea să acopere mult mai mult spațiu în cele 225 de minute de autonomie.
Mi-a plăcut, apropo, peria cauciucată fără peri negri. Al meu nu are din aceea, așa că de obicei între aspirări trebuie să scot părul Matildei din perie. Cea cauciucată nu are acei peri în care să rețină părul de pe jos, așa că suferă mai puțin de această problemă.
Și cam asta e tot ce pot spune despre aspirare și mop. Navighează bine, aspiră bine, dă cu mopul și lasă o urmă vizibilă de apă în spate, autonomie suficientă pentru orice spațiu. Pentru mine acestea sunt funcțiile care contează. Sunt în piață modele cu camere video integrate, ce permit și să vezi de la distanță ce se întâmplă în casă, sau care descarcă automat praful din recipient într-un docking station mai complex. Nu zic că nu sunt bune astfel de funcții, dar de obicei costă mult în plus și eu le văd mai degrabă ca pe niște bonusuri.
Mentenanța este cea uzuală de la un astfel de robot: golești recipientul de praf la 1-3 aspirări, mai cureți peria centrală și rotițele de eventuale fire de păr înfășurate pe ele. Dacă ai dat cu mopul, e bine să speli apoi cârpa și să o lași la uscat, împreună cu recipientul de apă. Aplicația de telefon îți spune dacă e cazul să schimbi filtrele sau peria, dar te uiți la ele și decizi tu dacă vrei să faci asta.
Aplicația se numește X-Plorer S75 & S95 și pare bine făcută. Instalarea robotului se face imediat.
Aplicația se deschide apoi pe hartă, pe care o poți edita dacă nu a ieșit bine. Eu am avut de despărțit baia de hol, că robotul a crezut că este aceeași cameră. În rest n-am avut ce-i face. Poți regla per cameră nivelul default de aspirare și dat cu mopul.
Din aplicație poți comanda aspirarea în toată casa sau doar în anumite camere sau zone. Vezi pe hartă unde este robotul în acest timp, cât a aspirat deja și câtă baterie mai are.
Are și opțiune de Schedule, desigur. Poți face de aici un program complex, precizând ziua și ora, nivelul aspirării și datului cu mopul și dacă să aspire întreaga casă sau anumite camere. Poți, de exemplu, să zici “marți la ora 12 vreau toată casa, putere nivelul 4 din 5 și apă full” și să adaugi și un nou program cu “vineri fă doar sufrageria, pe quiet mode și fără apă”. Robotul își vede singur apoi de treabă.
Există și integrare cu Google Assistant și cu Amazon Alexa. Am testat cu Google Assistant. Serviciul care trebuie adăugat acolo se numește Smart Life. După aceea poți comanda din voce pornirea aspirării, dar sunt disponibile doar două comenzi: “start the vacuum cleaner” și “stop the vacuum cleaner”. Mi-ar fi putut să-i dau din voce comenzi precum “vacuum the living room”, dar acum nu se poate. Ar fi mișto să adauge treaba asta. De fapt, este singura mea plângere legată de robotul S95. Mi-ar fi plăcut să vorbesc mai mult cu el.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
Rowenta X-Plorer S95 bifează cu succes tot ce are nevoie un robot-aspirator de top: navigație performantă asistată cu laser, putere mare de aspirare, aspiră și dă simultan cu mopul, setări per cameră în legătură cu acesta. Nu i-am găsit nici un dezavantaj și cred că va mulțimi orice cumpărător care alege acest model.
Preț: 2.799 lei la eMAG.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
18 comentarii
04/06/2021 la 8:16 AM
Sa-mi fie cu iertaciune insa, este prima oara cand constat ca a copiat un produs chinezesc: am un Xiaomi – luat la jumatate de pret, apropo, care face fix aceleasi chestii, basca regasesc de la design-ul rotilor, la cele doua perii, rezervorul de praf si de apa, pana si sistemul de prindere al periei principale sau carpa mopului sunt similare..
De ce as da dublu pe un astfel de produs?
Mircea(Citează)
04/06/2021 la 12:17 PM
toate sunt copii facute dupa roomba
Ender(Citează)
04/06/2021 la 8:48 AM
Rowenta X-plorer S95, noul aspirator al celor de la Xiaomi
Skyler(Citează)
04/06/2021 la 9:04 AM
Da, pare copiat dupa roborock, e bizar :-)
Asta inseamna ca e bun :-))
Marean(Citează)
04/06/2021 la 9:42 AM
eu nu inteleg unde anume are Radu patul in dormitor, judecand dupa harta pare ca doarme pe jos :-))
am si eu o canapea de la Ikea intr-un dormitor pe sub care robotul poate intra, dar tot vad pe harta conturul ei, insa la Radu dormitorul pare gol :-)
Marean(Citează)
04/06/2021 la 10:09 AM
La aspiratorul tau poti marca pe harta camerele? Si daca poti, poti sa dai comenzi vocale sa aspire o anumita camera?
Bogdan(Citează)
04/06/2021 la 10:17 AM
La S5 le poti delimita si alege apoi din aplicatie, dar nu le poti denumi si deci nici comanda vocal.
dar la urmatoarele modele incepand cu S5 Max se poate.
Marean(Citează)
04/06/2021 la 11:19 AM
La S6 nu merge sa fac asta.
Costin(Citează)
04/06/2021 la 11:34 AM
da, s6 a fost lansat inainte de s5 max, trebuia sa precizez ca ma refer la data de lansare nu la numele modelelor
ce sa fac daca denumirile robotilor sunt cretine :-)
vedeti aici cand a fost lansat fiecare
https://smartrobotreviews.com/reviews/roborock-comparison-chart.html
pare ca in afara de S6 simplu, toate celelalte S6 (adica Pure si MaxV, percum si S7, sunt dupa S5 MaxV, deci ar trebui sa mearga
Marean(Citează)
04/06/2021 la 11:35 AM
Nope, eu am S6 Pure si nu merge.
Costin(Citează)
04/06/2021 la 11:37 AM
La Xiaomu-ul meu pot marca încăperile. Cat despre comenzile vocale- nu folosesc. O singura data am încercat, însă i-am cerut sa pornească aspirarea, ceea ce a și făcut.
La modul serios: mi se pare foarte bizar faptul ca pare copiat 100% după Xiaomi…!
Mircea(Citează)
04/06/2021 la 12:00 PM
@Costin
naiba sa ii ia, uite un post oficial de la Roborock din 2019 unde zice ca poti sa denumesti camerele chiar si pentru S6 (dar userii spun ca doar cu aplicatia MiHome, nu si cu aplicatia Roborock)
https://www.facebook.com/RoborockGlobal/posts/room-naming-is-here-for-roborock-s6-now-instead-of-guessing-which-pointer-is-whi/2372989386299422/
nu stiu ce sa mai cred. La S7 merge sigur, este video pe youtube. La S5MaxV de asemenea, am gasit pe reddit. La cele 3 S6-uri nu mai e clar.
Marean(Citează)
04/06/2021 la 10:19 AM
Mersi mult pentru raspuns
Bogdan(Citează)
04/06/2021 la 10:30 AM
Radu, sunt si eu curios cum controlezi tu Roborock-ul din Google Assistant? Mie imi tot spune ca “Mi Home is not available right now” (la un moment dat a fost ceva scandal intre Google si Xiaomi si cred ca de atunci nu a mai mers), si pe langa asta, daca tu poti comanda Roborock-ul sa aspire livingul sau dormitorul, doar din comenzi vocale.
Andrei(Citează)
04/06/2021 la 1:22 PM
Eu ii zic hey google, start the vacuum cleaner(am boxe google prin casa).. Recent insa a disparut insa din aplicatia de google home un purificator de aer de la xiaomi. In aplicatia xiaomi home apare. Din google home -set up a device- works with google-mi home si gata.
Alin(Citează)
04/06/2021 la 2:02 PM
Merită să pensionez Roborock-ul S5 pentru Rowenta ?
Ovidiu(Citează)
29/10/2021 la 6:42 PM
Comparând Roborock (orice model) cu Rowenta 95, una din chestiile care sare in ochi e puterea de aspirare: la Rowenta e 12000, la Roborock e max. 2500 Pa.
Chestia asta e adevarata? Pare un avantaj important in favoarea Rowenta.
Radu(Citează)
15/10/2023 la 12:17 PM
Am găsit articolul acesta și sunt uimit cât a crescut prețul de atunci! Aspiratorul e acum 4000 lei și la Altex și la eMag.
Altă chestie interesantă ce poate ar fi bine de investigat ar fi de ce de foarte multe ori prețurile la eMag sunt la fel cu cele de la Altex.
Alx MAX(Citează)