►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
15 Jun 2021 ·
După cel mai ieftin telefon cu 5G, Realme atacă piața românească cu o altă combinație: noul Realme GT este cel mai ieftin telefon cu Snapdragon 888. Costă 2.500 de lei în varianta 8+128 GB și 2.800 de lei în cea de 12+256 GB.
Are și un design potrivit cu numele, performanțe bune în benchmarks (este cel mai rapid telefon cu Snapdragon 888 testat până acum) și încărcare rapidă la 65 W.
Realme este un brand pornit de Oppo. Realme GT are ecran de 6,43″ în rezoluție 1080×2400 px, 120 Hz refresh, Super AMOLED și cu senzor tactil de 360 Hz. Chipsetul este un Snapdragon 888 cu maxim 12 GB RAM și 256 GB stocare internă, dar sunt disponibile și configurații mai mici de 8+128 GB.
Are 3 camere pe spate, cea principală fiind una de 64 Mpx f/1,8 alături de una ultrawide de 8 Mpx și senzor macro. Filmează 4K. Cea frontală are 16 Mpx. Bateria are 4.500 mAh și se încarcă la 50W. Ai Wi-Fi 6, modem 5G, Bluetooth 5.2, greutate de 186 grame și dimensiuni 158,5 x 73,3 x 9,1 mm, Android 11 la bord.
Preț: 2.499 lei în varianta 8+128 GB, 2.799 lei în varianta 12+256 GB. Până pe 28 iunie are și o ofertă specială de lansare și include un ceas Realme Watch S gratuit. Va fi listat curând la eMAG.
Designul este reușit. Spatele galben și linia neagră a camerelor reușește să inducă ideea de model sport, de GT. Materialul este piele artificială, nu plastic, și mi se pare un design inedit într-o vreme în care telefoanele sunt de obicei din sticlă sau “plasticlă”. Uneori e cazul să ne reamintim că se pot face și astfel de telefoane.
Nu știu dacă va fi pe placul tuturor, dar Realme GT se adresează celor care vor un procesor puternic pentru gaming și în acel segment de piață se potrivește design-ul ales pentru modelul Racing Yellow. Există și variante gri ceva mai cuminți.
Hardware-ul performant versus prețul de listă este principalul său avantaj. Ai Snapdragon 888 la bord și 8 sau 12 GB de RAM, ceea ce înseamnă că poți juca orice acum și în anii următori. Ecranul urcă la 120 Hz, un alt avantaj indiferent de modul de utilizare, că nu doar jocurile, ci și meniurile beneficiază de mișcarea mult mai finuță. Realme spune că senzorul tactil urcă de la 120 la 360 sampling-uri pe secundă în game mode pentru input cât mai rapid.
Rezultatele în benchmark-uri au fost foarte bune. Realme GT a întrecut în Geekbench și în 3DMark modelul OnePlus 9 Pro, pe care-l testasem anterior cu Snapdragon 888. Din ce-au testat alții, depășește și noul Asus Zenfone 8 și pe Xiaomi Mi 11, care sunt echipate cu același chipset. Nu știu cum le-a ieșit asta, dar bravo lor.
Sunetul este și el puternic. Telefonul are două difuzoare, sus și jos, cu putere bună, chiar dacă nu foarte melodioase, foarte rotunde în sunetul generat.
Mi-a plăcut și interfața telefonului. În primul rând este orientată spre serviciile Google și multe dintre ele sunt preinstalate, precum Google One sau aplicația dedicată Assistant.
Apoi, interfața în sine este bine organizată prin zona de setări și ușor de navigat. În stilul altor câteva telefoane, multe opțiuni sunt foarte customizabile, de exemplu pentru ceas poți alege dacă să includă și secundele sau doar hh:mm (sau să nu fie afișat deloc în colțul ecranului). Android 11 la bord și va primi cândva și Android 12, desigur. La prezentarea oficială de acum o oră am văzut că este deja în programul Android 12 beta.
Sunt trei camere pe spate, dar doar două contează: cea principală de 64 mpx și cea ultrawide de 8 megapixeli.
Fotografiile sunt în general bune, mai ales dacă nu ai vreun interes special în acest domeniu, ci vrei doar “poze”.
Camera principală surprinde imagini bune ziua. Culorile sunt corecte, HDR-urile un pic prea exagerate, dar poate că Realme mai reglează asta cu un update viitor.
Noaptea rezultatele sunt decente pe Night Mode, dar nu la nivelul altor flagshipuri. Observați însă diferența între Night Mode dezactivat și activat. Per total camera foto este decentă pentru majoritatea utilizatorilor, dar nu pentru cei care vor să scoată untul din ce poate face un telefon mobil.
Telefonul este și bine contruit, apropo. 6,4 inchi este o dimensiune tocmai bună de ecran, stă bine în mână, îmbinările par solide, butoanele la fel. Senzorul de amprente este integrat în ecran și funcționează la nivelul celor Samsung sau Xiaomi, nimic de reproșat sau lăudat.
Sunt chestiuni minore ce-ar putea fi reproșate telefonului, dar de obicei le treci cu vederea când te gândești că are cel mai puternic chipset al momentului la un preț bun și probabil se adresează unui public tânăr, pasionat de gaming și învârtit multe aplicații.
De exemplu, nu are încărcare wireless, iar multe flagship-uri au. Butoanele de volum sunt pe stânga, în timp ce cel on/off este pe dreapta și pe mine mă cam enervează asta. Sunt ele dealbreakers/ Eu zic că nu.
Singura chestie pe care o pot reproșa telefonului este că se încălzește. Realme a vorbit la lansare despre un sistem de răcire în telefon. Acel Snapdragon 888 se încălzește însă mult, iar asta se vede cel mai bine in testele 3DMark Wild Life Stress Test și Extreme Stress Test (care folosește o rezoluție peste cea a telefonului). Acele teste rulează de 20 de ori la rând demo-ul 3DMark de încercare și măsoară cum variază temperatura și performanța telefonului în acest timp.
Rezultatul este că apare o diferență de aproape 50%. De exemplu, cel mai mic scor a fost 3.244, cel mai mare scor a fost 5.859. Graficul de mai jos arată cum se întâmplă asta: telefonul se încinge, intră singur în throttling și își limitează performanța pentru câteva minute, apoi urmează iar un test rulat la maxim, după ce s-a răcit un pic.
Temperatura internă a variat între 28 și 47 de grade Celsius, zice testul. Multe telefoane fac asta în gaming intens, că n-au răcire performantă într-o carcasă închisă și subțire.
Nu are nici slot microSD. Cei 300 de lei în plus de la 8+128 GB la 12+256 GB s-ar putea să merite dacă sunteți genul care stochează multă muzică sau filme sau jocuri pe telefonul mobil.
Avantajul principal al lui Realme GT este prețul foarte bun pentru un chipset Snapdragon 888. Cei care vor telefonul pentru gaming sau aplicații complicate vor fi mulțumiți de asta, mai ales că vine și cu un design potrivit.
Nu pot spune că-i un flagship adevărat pentru că nu excelează în toate aspectele sale și, de altfel, nici nu încearcă. Pentru ce oferă concret, însă, cere un preț foarte bun.
Preț: 2.499 lei în varianta 8+128 GB, 2.799 lei în varianta 12+256 GB. Până pe 28 iunie are și o ofertă specială de lansare și include un ceas Realme Watch S gratuit.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
10 comentarii
15/06/2021 la 5:27 PM
Nu am mai avut un telefon cu Android de mulți ani, există – să zicem pe gaming – vreo diferență notabilă la fluența jocului și calitatea detaliilor între SD750 și SD888, de plidă?
Danutz(Citează)
15/06/2021 la 6:03 PM
Da, dacă vrei să te joci multe ore și să meargă mereu fluent, ai nevoie de procesor cât mai bun. Mie SD750 nu mi se pare axat pe gaming, e mai degrabă bun pentru aplicații diverse.
Bineînțeles că depinde și ce te joci, că nu zic de Plants vs Zombies.
nwradu(Citează)
15/06/2021 la 10:54 PM
Am un 720G si rupe normal in Asfalt ,PUBG si alte jocuri. Nu vad de ce as face upgrade la 888 fara sa se strice asta mai intai
SirNeo(Citează)
15/06/2021 la 6:47 PM
In loc de 2800 pe asta, per total nu e mai bun un s21, costa cu doar 10%mai mult..
Alin(Citează)
15/06/2021 la 7:14 PM
Mijto. Ma duce cu gandu la bruce lee si salopeta lui galben cu negru.
Apropo de chinezarii, io taman i-am luat acu 5 zile doamnei, un poco f3. Am avut bulan de pret fain, 1000 lei. 6gb ram 128 gb mem interna. Faina scula. Duduie ca economia lu tariceanu. Orice bagi pe el merge brici.
Sa vad in timp cum se prezinta.
Desi stiu vreo 3 indivizi care inca au si inca sint multumiti de poco f1.
Traiasca ciunezii ca mai fac telefoane bune, pa care nu tre sa dai peste 500 euro.
Blackskull(Citează)
15/06/2021 la 9:58 PM
de unde la banii astia? ca n magazine sub 1450 nu l gasesti
john(Citează)
15/06/2021 la 11:07 PM
Nu-i din magazin de la noi. Adus de afara de-un amic.
La noi a fost sub 1500, cel mai bun pret, la altex parca acu vreo saptamana. Era reducere clasica plus inca 100 lei daca bagai un cod. Si iesea pe la 1350 parca. Oricum pret foarte foarte bun ptr ce ofera aparatu’.
Blackskull(Citează)
16/06/2021 la 4:44 PM
Bai cand vad asemenea review si un pret trantit ca recomandare sunt dezamagit total . Cum mama naibii sa dai pe o chinezarie (tier (nivel) secund – tert samd) cand brandurile bune costa similar cu putin mai mult sau cand sunt la promotie chiar banii aia ? Cum … sau de ce ai face trecerea catre REALME ?
Iphone este tot pe acolo cu mini-ul sau cu 12 simplu . Da , pot sa inteleg alegerea altui telefon pentru specificatii , pentru raport pret calitate , dar cand toate costa la fel nu esti distrus sa alegi LOGAN (fara sa supar pe cineva) , alegi Mercedes – in sensul ca pare sa ti le permiti si e acelasi pret ma rog similar la ambele .
Eu nu as alege chinezarie . Am furat-o de prea multe ori cu Allview pe vremuri si am ramas atat de dezamagit de experienta unor telefoane care nu sunt flagship de la producatori care le fac pe vapor . Si aici pot mentiona chiar si defunctul LG cu anumite probleme pe soft . Pune (P) inainte si vom sti despre ce e vorba , dar un review care se termina intr-o nota buna cand un jaf e motorizat decent si costa cat restul mi se pare jenant . Puteti sa dati cu pietre :)))
Maine ce o sa faci ? o sa aduci Huawei-uri :))))
Liviu(Citează)
16/06/2021 la 8:08 PM
Nu da nimeni cu pietre. Doar ca exista viata si dincolo de samsung si iphone. Si ca tot am pomenit mai sus de poco f3, spune-mi o varianta la fel de performanta la 1500 lei. Vreau sa-mi schimb si eu telefonu si chiar caut ceva. N-am preferinte de brand. Accept si iphone daca e la banii aia.
Blackskull(Citează)
22/06/2021 la 9:25 PM
Reply to Skull:
Sotia era multimita de un Xiami Note 4, vechi de 4 ani, ce a supravietuit o inundare cu vin varsat pe masa. L-a scapat si a crapat sticla de protectie a ecranului, mergea perfect, dar avea crapaturi. Am avut si eu doua Xiaomi-uri, inca merg. Deci, long story short, Xiaomi Redmi Note 10 Pro. L-am luat acu vreo luna, cind abia aparuse si nu i se face reclama, la 1500 lei, 128GB/8GB. Are ecran OLED 120Hz, difuzoare stereo, baterie 5000mAh, camera 108MP, gasesti tu toate detaliile. Bai, e super lucrat modelul, face poze excelente fata de samsungile de 2500-3000lei. Evident ca nu are Xiaomi interes sa puna softul de camera de pe Xiaomi 10Pro, desi camera e cea pusa pe multe alte modele mai performante. Snapdragon 730, are endurance de 118H la gsmarena. E Widevine L1. Cred ca nu rezisti sa descarci pe Netflix bateria aia, te tine 14H browsing.
finch(Citează)