►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am început cu Matilda un podcast, o discuție, despre cel mai important lucru pe care-l avem în comun acum: viitorul nostru copil.
Acum vreo trei ani am mai făcut noi un podcast, dar fără un subiect clar. Îl făceam și live pe Facebook, ceea ce era mega-complicat (placă de captură, laptop pe baterie, că alimentarea inducea zgomot în recorder etc). Acum l-am făcut offline, ceea ce a ajuns să fie foarte simplu pentru mine, și pus apoi pe YouTube, Spotify, Apple Podcasts și altele.
Înapoi la astăzi. Weekendul trecut am avut ideea că am putea discuta despre sarcină, teste, pregătiri, așteptări versus realitate și alte viitoare subiecte și asta vom face. Primul episod este despre drumul până aici: cum ne-am decis să facem copil, de ce acum și nu mai devreme, dacă trebuie sau nu să faci copii, pregătiri, cât durează încercările și alte asemenea. Mie îmi place cum a ieșit primul episod și avem subiecte interesante și pentru următoarele.
Eu îl văd potrivit pentru oameni care se gândesc la făcut copii și pentru cei ce sunt deja în timpul sarcinii. E bun și pentru cei ce au deja copil și vor să râdă de naivitatea noastră, ei știind mai bine ce va urma. Sau na, poate doar vreți să ne auziți discutând despre asta.
Îl puteți vedea pe YouTube:
(Susțineți-ne cu un Subscribe)
Și îl puteți asculta online pe Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts și Anchor.fm. Poate fi ascultat și descărcat ca mp3 din Podbean.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
55 comentarii
26/06/2021 la 9:14 AM
Vrem sa vedem cat dureaza incercarile si eventual si calitatea lor!
Alin(Citează)
26/06/2021 la 11:01 AM
Am zis în clip :p #supersperma
nwradu(Citează)
26/06/2021 la 9:24 AM
Sa nu gândiți prea mult și sa uitați un lucru esential, cum ar fi sa va futeti.
Topinel(Citează)
26/06/2021 la 11:02 AM
Pare ceva greu de uitat. Sau te referi după naștere?
nwradu(Citează)
26/06/2021 la 9:57 AM
Am tot respectul pentru blogul tau, pentru tine si Matilda, dar ideea de a prezenta in public chestii care va privesc doar pe voi ca familie/cuplu, mi se pare deplasata. Nu sunteti nici primul si nici ultimul cuplu care vor avea un copil si nu are rost sa va violati singuri dreptul la intimitate. Parerea mea.
Gerry(Citează)
26/06/2021 la 10:43 AM
Keeping up with the Dumitru’s 😁
Morrissey(Citează)
26/06/2021 la 11:00 AM
Ne privesc doar pe noi în sensul că noi luam deciziile, dar nu văd de ce nu am vorbi despre asta deschis. De ce m-aș feri să spun de ce am vrut copil și când?
nwradu(Citează)
26/06/2021 la 5:58 PM
Pff așa trebuia să-i spun! Tare de tot.
nwradu(Citează)
26/06/2021 la 10:17 AM
Nu va proiectați diverse chestii in privința copilului. Realitatea va fi cu totul diferită. Ar fi bine sa aveți ceva ajutor, pentru că e posibil sa intervină burnout-ul. Atenție la “baby blues/depresie post-natală”, nu o neglijați, nu e de joacă cu asta și nu trece de la sine. Nu va expuneți copilul in social media, respectati-l și nu puneți poze publice cu el. Primele 3 luni vor fi in ceață. De la 1 an în sus, eu simt că totul e din ce in ce mai greu (bineînțeles, e pur subiectiv). Teoriile de parenting le aveți, e posibil să eșuați in anumite momente in a le aplica, pe fond de stres, oboseală, lipsă de somn. E ok, nu vă blamați prea tare, suntem oameni și nu suntem robotizați. Nu știu în ce măsură își are rostul rubrica asta, nimeni nu prea stă să asculte chestiile astea, entuziasmul vostru nu e împărtășit de alții și va privește strict pe voi.
Deea(Citează)
26/06/2021 la 11:06 AM
Bad news. E greu mereu, probabil si dupa 18 ani. Cea mai mare greseala a proaspetilor parinti e ca se asteapta sa vina o vremee cand “e mai usor”. Nu ” se” exista asa ceva. Sigur problemele sunt mereu altele in functie de varsta, dar overall e life-time journey.
boris(Citează)
26/06/2021 la 6:02 PM
Cum ai putea totuși să nu-ți proiectezi sau să nu ai așteptări despre cum va fi sarcina, nașterea sau creșterea?
Bineînțeles că mă aștept să fie altfel în realitate, că nu cred că cineva poate intui perfect ce va fi. Cred, însă, că este și plăcut să descoperi cum este de fapt și să și compari așteptările versus realitatea. Probabil peste 3 ani ne vom uita la aceste clipuri și vom râde bine de tot.
Și eu cred că este mai greu. Adică așteptarea mea este similară cu ce zice Boris mai sus: nu devine mai ușor, ci doar diferit. Înlocuiești alăptarea și grija despre în ce poziție doarme cu datul de mâncare cu lingura și grija despre cum se joacă și ce bagă în gură. Până la 18 ani, poate și mai târziu, mereu ai de gestionat ceva nou și de îngrijorat de alte treburi, inclusiv dacă intră la liceu sau dacă fumează sau nu pe ascuns.
nwradu(Citează)
26/06/2021 la 10:41 AM
Copil = noi subiecte de blog. The making of an influencer
Cata(Citează)
26/06/2021 la 10:57 AM
Normal, cum să nu fie subiect unul dintre cele mai importante evenimente din viață? E o cafea băută undeva, dar nu un copil? Ar fi fail ca blog dacă nu ar fi.
nwradu(Citează)
26/06/2021 la 5:43 PM
S-ar putea ca supraexpunerea online sa nu fie pe placul copilului mai tarziu.
Alin(Citează)
26/06/2021 la 6:07 PM
@Alin: eu nu cred asta. Unu la mână, copiii de astăzi vor crește luând Internetul ca pe ceva normal în viață. Doi la mână, e posibil ca “mai târziu” nici să nu mai fie platformele acestea sau să uite toată lumea de ele.
Trei la mână, poate mai important, îmi place ideea că ar putea vedea cum a fost viața părinților ei în acea perioadă. Eu ce-am de când eram mic? O poză de la botez și încă una de prin casă? Aș fi vrut mai multe.
O să decidă copilul singur dacă a fost prea multă expunere sau nu. Asta să fie singura greșeală pe care o facem ca părinți și voi fi super-mulțumit de mine!
nwradu(Citează)
26/06/2021 la 10:51 AM
Eu am venit sa citesc sfaturile. Prea devreme?
add(Citează)
26/06/2021 la 11:26 AM
Nu e niciodată prea devreme pentru niște sfaturi de parenting.
Se știe că, înainte de nașterea fiecărui copil, lumea se resetează.
Așa că e bine ca toate aceste experiențe să fie cumva documentate.
AI_core(Citează)
26/06/2021 la 5:53 PM
Nope.
nwradu(Citează)
27/06/2021 la 5:53 PM
Si cand colo, numai hate :))
add(Citează)
29/06/2021 la 11:29 AM
Sfaturile sunt sa stam acasă și sa mai tăcem naibii din gura :)) ce atâta exprimat chestii personale pe acest blog personal?
Glumesc, mi-e mi-a plăcut aia cu sa nu ai așteptări. Rezonez cu letting it flow și sa te adaptezi la orice se întâmplă.
Tu ai copii?
Matilda(Citează)
02/07/2021 la 2:01 PM
chiar 2. inainte sa il faceti si pe al doilea da-mi un semn sa ma pun la masuta ta cu “change my mind” :))
add(Citează)
26/06/2021 la 11:09 AM
Ceea ce multi se feresc sa spună deschis e că nimănui nu-i pasă de asta. Serios. Poate doar bunicilor (cu puțin noroc), dar cam atât. Pentru restul, e total neinteresant și chiar iritant.
Deea(Citează)
26/06/2021 la 6:11 PM
Mi se pare normal. Internetul e mare, alegi conținutul pe care-l urmărești bazându-te pe titlu și descriere. Unii vin aici doar pentru articole despre routere și mie mi se pare în regulă asta.
Dar “nimeni” e mult spus. Să dau alt exemplu: socrii mei se ocupă cu anticariat, antichități, timbre, cărți poștale și din astea. Sunt întotdeauna uimit când aud ce colecționează unii oameni. Și nu doi ciudați, ci grupuri întregi de colecționari de… cam orice. De exemplu, inclusiv casete audio pe care nu le ascultă și nici nu știu ce este înregistrat pe ele, pentru că ei colecționează casetele fizice, nu conținutul lor muzical.
Așa că eu cred că sunt mulți interesați, că și noi suntem la rândul nostru interesați de experiențele altora din acest domeniu.
nwradu(Citează)
26/06/2021 la 12:34 PM
Nu spun neapărat de Radu, că nu am ascultat niciun podcast de-al lui, dar doar mie mi se pare că absolut toată lumea are podcast acum?
Tano(Citează)
26/06/2021 la 6:26 PM
Acum 10 ani se zicea așa despre bloguri.
Eu sper să încerce cât mai mulți să facă podcasturi, că inițial nu ai nevoie decât de telefonul mobil și handsfree-ul său.
Recomandarea mea a fost mereu ca toată lumea să încerce să țină un blog sau instagram sau vlog sau orice altceva.
În cel mai rău caz înveți ceva nou și apoi treci mai departe.
În cel mai bun caz descoperi că-ți place sau că ai talent sau că există interes pentru ce faci, caz în care vei fi și mai fericit. Un canal cu un milion de abonați îți aduce mai mulți bani decât 99% din joburile din țară.
Podcast-urile au crescut mult de când au turat motoarele cei de la Spotify, Google și Apple în direcția asta, plus că a devenit mai accesibil să faci unele video. În practică, însă, sunt la fel de vechi precum blogurile, le puteai asculta și pe iPod-uri. La fel a fost și cu blogurile, ele aveau deja vreo 7 ani vechime când lumea a observat că toți au și blog.
nwradu(Citează)
26/06/2021 la 1:21 PM
O sa fiu contra-curent și voi spune ca mi-a plăcut :) e un lucru la care ma gândesc de mult timp și am rezonat la multe lucruri cu voi.
Întrebare pentru Matilda / amândoi: vi se pare o idee buna concediul de 2 ani? In țara in care locuiesc este de 6 luni, îți poți da copilul la creșă de la 2,5 – 3 luni. Mi s-a părut socant, but then again, aici te sprijină f mult statul și nu se bazează pe faptul ca vine mama / bunica sa stea cu copilul.
Side note: Nu știu cum sunt creșele in România, de la ce vârsta îți poți înscrie copilul, care e nivelul etc.
Mada(Citează)
26/06/2021 la 5:55 PM
Mulțumim. Bună ideea cu concediu, poate discutăm și de asta cândva. Mie mi se pare ok minim 1 an. Majoritatea se întorc la muncă din grijă pentru carieră. Eu cred că munca este locul unde te duci să câștigi bani de care să te bucuri apoi. Văd la fel și nașterea unui copil, mi se pare mai important să-l vezi crescând măcar un an decât să ai grija carierei.
nwradu(Citează)
29/06/2021 la 9:22 AM
Cred ca depinde mult ce vrei tu sa faci. Eu eram setata sa stau 6 luni sau mai puțin, pt ca îmi place mult jobul meu. Însă în ultimul timp am devenit foarte ok cu ideea de a lăsa lucrurile sa curgă și sa stau și 2 ani dacă asta îmi voi dori.
Consider ca avem noroc ca legea aici ne permite flexibilitatea asta. Însă și 6 luni e lux pe lângă multe alte țări. Am prietene în US care au noroc ca le da NYul 3 luni și își mai iau ele încă o luna de vacanță. Înțeleg din experienta lor ca 4 luni chiar ai nevoie. După te descurci cu creșe și revenit la muncă.
Matilda(Citează)
26/06/2021 la 2:12 PM
Nu am urmarit inca podcast-ul, recunosc.
Ma intreb doar daca lucrurile astea n-ar trebui sa tina strict de voi si de intimitatea voastra.
Nu stiu, poate-s eu de “moda veche” :)
Mihai(Citează)
26/06/2021 la 2:38 PM
In ziua de azi, eu ma astept sa vedem si nasteri live, daca genereaza venit . Trebuie sa intelegem ca viitorul copilului este legat de viitorul acestui blog(cati bani face tati cu el).
Alin(Citează)
26/06/2021 la 6:27 PM
@Alin: ce perspectivă cinică. Cum anume generează venituri treaba asta? Dacă e așa ușor să faci grămadă de bani din blog, fă-ți și tu trei, nu sta degeaba!
nwradu(Citează)
27/06/2021 la 8:32 AM
Nu e usor sa faci bani din bloguri. Sunt sigur 100% ca eu nu as pjtea face.
Alin(Citează)
26/06/2021 la 2:31 PM
Vad ca altii au spus acelasi lucru mai mult sau mai putin discret dar…cred ca trebuie repetat.
Radule…nu prea ne intereseaza viata ta personala.
Ca vrei un copil..ca ai discutat cu prietena sau sotia sau amantul tau…ca ai o supesperma….bravo tie. Dar nu-mi pasa si vad ca sentimentul asta este impartasit si de alti comentatori. In rest..sa fiti sanatosi si rabdatori.
Azorel(Citează)
26/06/2021 la 5:57 PM
Mi se pare normal să nu te intereseze pe tine și pe foarte mulți cititori. Pe alții nu-i interesează articolele despre burgeri sau despre Windows. De asta există titlu, thumbnail și descriere, ca să știi dacă dai click sau nu pe el, că bănuiesc că nu te forțează nimeni să te uiți împotriva voinței.
nwradu(Citează)
26/06/2021 la 2:35 PM
urmaresc acum, e altceva fata de ce m-am asteptat :)
chiar ok! la mai multe!
Mihai(Citează)
29/06/2021 la 9:23 AM
Mulțumim :)
Matilda(Citează)
26/06/2021 la 4:14 PM
Ma bucur mult ca faceti podcast, v-am ascultat cu placere. Si eu tot planificat, organizat si structurat vreau sa actionez :)) si ma bucur ca vad si perspectiva asta. Also, abia astept rezultatul documentarii de vin fara alcool/gin fara alcool. Eu am incercat doar Pierre Zero – o mica monstruozitate.
Miruna(Citează)
26/06/2021 la 6:28 PM
Pot să-ți zic anticipat că rezultatul este trist, doar vinul spumant fără alcool a fost bun și aproape ca cel normal. În rest… mai bine bei apă.
nwradu(Citează)
26/06/2021 la 8:14 PM
Tre sa fii tristu tristilor ca sa aculti pa unii vorbind despre nimic. Cam asta e podcastu.
Io n-am rabdare sa ascult o melodie cap coada, d-apoi pa gigel vorbind 2 ore despre cum i-a iesit o buba in cur si despre cine ar trebui sa fie presedinte.
Boss, is chestii personale, le discuti eventual intre prieteni.
Blackskull(Citează)
26/06/2021 la 8:20 PM
https://www.piticigratis.com/2021/06/8687/
Zici ca-i scris de mine
Blackskull(Citează)
27/06/2021 la 9:12 AM
E induiosator ca te gandesti doar la cititorii tai, dar daca te uiti din perspectiva voastra poate e mai bine sa ai chestiile personale … personale. Sau sa iti faci un blog/instagram de influencer personal altul decat asta ca daca prind vreo cateva titluri cu cati cm s-a dilatat la ora 21 matilda nu mai dau pe aici. Sunt unele chestii care nu au sens sa apara in feed nici ca titluri, cand te urmaresc pentru altceva.
Dintre toti blogerii pe care ii citesc cea mai sanatoasa atitudine din punctul meu de vedere pentru anii astia a avut-o zoso. Desi il citesc zilnic de pe vremea de cand era admin pe nu mai tin minte ce tracker (warez.dyn.ro ?) cred ca a scris ca are copil la cativa ani dupa ce s-a nascut respectivul. Si din cand in cand chiar uit ca are copil / nevasta. Poate chiar nici nu are :).
Baltha Zerus(Citează)
27/06/2021 la 10:34 AM
Adica il vei responsabiliza pe el sa decida daca a fost prea multa expunere sau nu. Expunere pe care viitorul copil nu o va fi solicitat vreodata. Nice.
Iti spun sincer, citindu-te de atatia ani, ca abordarea voastra nu e deloc sanatoasa. E copilul vostru, faceti cum considerati de cuviinta. Exuberanta de care dai dovada (repetarea obsesiva a cuvantului “supersperma” si afisarea publica a unor detalii extrem de intime) ma face sa cred ca nu realizezi penibilul la care te expui. Si nu spun asta ca sa te simti jenat, ci ca sa nu mai continui, pentru ca nu e ok din multe puncte de vedere, e chiar stanjenitor si vei primi, cel mult, comentarii de complezenta. Dar, vorba aia, whatever floats your boat.
Deea(Citează)
27/06/2021 la 12:34 PM
Ce nu face omul pentru bani
ionut(Citează)
27/06/2021 la 6:19 PM
Deci blogul asta aparține statului nu lui Radu. Cool
Sunt deciziile lui, va analiza cu creierul de inginer și fa trasa desenul tehnic pe blog. Acuși veniți și-i explicați și cum trebuie să respire
Nico(Citează)
27/06/2021 la 6:53 PM
Nu credeam ca trebuie ca cineva sa ii explice cuiva (unuia care chiar e in domeniu si ar trebui sa stie mai bine) de ce chestiile personale, mai ales cele care implica un copil ar fi bine sa ramana in familie, nu mediatizate pe blog, instagram, faisbook sau aiurea.
Dar no, daca ne luam dupa chestiile din trecut, dupa inca vreo 4-5 articole cu supersperma si juma de an o sa recunoasca singur ca a fost o idee proasta.
Baltha Zerus(Citează)
27/06/2021 la 7:13 PM
Wow, ce de lume care il pune la punct pe Radu pentru faza cu #supersperma, de parca ar fi pus o poza cu copilul in fundul gol pe internet si mai multe nu.
Fu o gluma, lume. Nu il va afecta cu nimic pe copil si nici nu aveti de ce sa va ofensati asa, de parca ati fi fost obligati sa dati click pe play.
Pana la urma suntem adulti si nu vad ce e gresit sa discutam despre deciziile de adulti.
rox(Citează)
27/06/2021 la 8:42 PM
Ce articol penibil.
Robert(Citează)
28/06/2021 la 12:11 PM
Mi se pare amuzant cum multi dintre comentatori par uimiti ca se poate discuta despre acest subiect si sunt convinsi ca ar fi ceva tabu, desi toti par a sti cum se desfasoara actiunea. Nu e ca si cum v-ar fi aratat exact cum a facut. Si nici macar atunci nu ar fi fost cine stie ce anormal, desi poate nu v-ati dori sa vedeti asa ceva [spoiler alert, Radu are burta mai mare decat Matilda]. Pe de alta parte, sunt convins ca s-ar fi monetizat mai bine.
Altfel, eu mi-am facut datoria cu care m-a insarcinat popa la biserica si le-am aratat si explicat cum se face. Initial ii sfatuisem sa cumpere unul gata facut sau sa plateasca pe cineva sa il faca, insa se pare ca nu se castiga atat de mult din linkuri de afiliere. #saraki
nashu_mare(Citează)
28/06/2021 la 5:21 PM
vere, ce de romanism prostesc prin comentarii p-aciulea… @radu dupa ce rezolvati cu livrarea, carati-va tata si scrieti bloguri in germana sau franceza, ca aici nu-i de facut content cu astia.
bogdan(Citează)
28/06/2021 la 7:22 PM
Uite eu impreuna cu sotia suntem o familie din 2012 si cu toate ca am incercat sa facem kinderi nu am reusit. Dupa analize peste analize, samd..am ajuns la o concluzie: mai bine vom adopta. Nu m-am împăcat cu gândul asta ca nu o sa am kinderii mei, natural vorbind..dar in același timp nu admit faptul ca dacă vreau așa va trebui sa aleg in a avea un copil fără mama (soția are o anemie care nu se poate trata cu medicamente și exista risc ff.mare de deces). Cântărind aceste probleme mi se pare mai ușor sa adoptezi, sa oferi o viața unui copil pe care altcineva care nu s-a protejat nu l-a mai vrut.. samd.. ma bucura vestea, ii doresc lui Matilda o sarcina ușoară și felicitări amândurora! Poate ca ești tu inginerul familiei dar Matilda e mult mai matura ca tine:))
Cristi(Citează)
29/06/2021 la 8:45 AM
mai sunt alte variante:
– divortezi si iti cauti alta nefasta care face copii;
– cauti o corporatrista care vrea copii dar nu sot, ii faci copil si iti vezi de viata
– cauti o mama surogat , macar copilul va fi 50% al tau, decat 0% adoptat.
macar ramai cu gandul impacat
ionut(Citează)
29/06/2021 la 9:28 AM
Felicitări pentru decizie de a adopta! Si eu am oscilat spre asta. Mi se pare un lucru minunat și va urez mult succes, sa meargă tot procesul repede și bine!
Matilda(Citează)
29/06/2021 la 9:28 AM
Ref mama surogat,
Ai dreptate în sensul ca va fi 50% al tău.
Sunt curios ceilalți 50% al cui crezi că ar fi.
nashu_mare(Citează)
02/07/2021 la 2:04 PM
Nu vreau sa te descurajez, dar procesul de adoptie(cel putin in Romania) nu e un lucru nici usor, nici foarte placut. E crucial sa fiti hotarati si nu ezitati sa cautati ajutor de spacialitate (la psiholog ma refer).
add(Citează)
29/06/2021 la 11:26 AM
Tare de tot :)) I laughed so hard
Matilda(Citează)