un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Lidl devine numero uno în piața alimentară

3 Jun 2021  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

30 comentarii

Pentru cine ține astfel de socoteli (I do), Lidl a depășit Kaufland și a devenit liderul pieței alimentare din România. GG!

Lidl 12,86 miliarde lei afaceri anul trecut, Kaufland 12,83 miliarde lei. Pe locul 3 este Carrefour, cu 9 miliarde. Lidl devine greu de depășit.

Ambele aparțin aceleiași companii, Schwarz. Cred că același om le conduce pe ambele în România.

Kaufland era lider de 10 ani. Tot acum 10 ani, Lidl abia intra în România cumpărând rețeaua de magazine Plus și apoi dezvoltându-se singuri mai departe. 10 ani de la zero la lider este remarcabil.

Sunt uimit de ascensiunea Lidl pentru că a fost an de pandemie și consider că a fost mai greu de ajuns acolo. Pentru mine chiar a fost, am comandat mai mult online de pe Bringo și am mers la magazinele de super-proximitate precum Mega Image.

Bănuiesc, însă, că mulți alții nu au procedat la fel. S-ar putea crede că mai puțini oameni au vizitat de fapt Kaufland urile decât Lidl-urile, dar depasirea nu s-a produs pe fondul scăderii vitezei de vânzare în Kaufland. Ambele companii au crescut în 2020, Kaufland cu 7%, Lidl cu 32%.

    30 comentarii

  1. Are legatura cu pandemia si cu extinderea retelei (chiar si in pandemie). Eu mai mergeam o data pe luna in kaufland pentru cumparaturi mai mari, dar de cand cu pandemia n-am mai calcat si am luat de pe Bringo. Singurele magazine in care am mai intrat insa, au fost Lidl si Mega Image. Aproape, quick in and out, mai ales acum cu casele alea automate.

    Am avut o relatie de love-hate cu Lidl. La inceput ma enerva lipsa de sortimente si mi se parea ca toate produsele sunt de proasta calitate. Acu apreciez lipsa de sortimente ca nu mai pierd timp si calitatea mi se pare okish.

    Daca citeste cineva de la Lidl, hai odata cu magazinul ala online pt nealimentare.

      (Citează)

  2. 10 ani de la zero la lidl* 😏

      (Citează)

  3. Nu e deloc surprinzator ca Lidl e nr 1. Are de departe cele mai bune preturi, chiar daca produsele sunt marca proprie si nu sunt neaparat cea mai buna calitate. In plus, magazinele nu sunt f mari si atunci au putut sa deschida si in localitatile mici din provincie, unde au concurenta doar Profi si, eventual, magazinele mici de sat (cu preturi umflate).
    Cand vine vorba de alimente am observat ca romanii nu tin neaparat la branduri ci prefera pretul cel mai bun (ex. prefera sa cumpre crema de branza Pilos marca Lidl la 4 lei cutia, decat sa dea 8 lei pe o cutie de Philadelophia de aceeasi dimensiune). Ah, si marele plus pe care il are Lidl si cu care atrage si clientii care poate altfel nu ar merge la Lidl sunt saptamanile speciale. Cand e saptamana italiana spre exemplu in Lidl-ul de langa mine e super aglomerat, iar in restul zilelor e destul de liber, pt ca e o zona un pic mai premium si oamenii prefera sa mearga la Mega de langa.

      (Citează)

    • in restul zilelor e destul de liber, pt ca e o zona un pic mai premium si oamenii prefera sa mearga la Mega de langa.

      In traducere libera: oamenii prefera sa dea mai multi bani pe alimente mai slabe calitativ, dar de la supermegapremium-ul brand MegaImage.

        (Citează)

    • Nici nu se compara porcariile vandute de Mega cu produsele din Lidl. Ma refer la marcile proprii, desigur.

      Insa Mega e mai scump la orice. Painea cu cartofi (aia de 800 gr, feliata) de la Vel Pitar costa in Mega cu 1 leu in plus fata de supermarketul de cartier, de unde o cumpar de obicei. O punga cu bavete (Crispy Goodies) costa 3,50 lei fata de 2 lei in orice alt magazin! Una sticla Pepsi de 2,5 litri costa cu aproape 1 leu in plus fata de magazinul de unde cumpar eu normal. Pana si la orez au preturi umflate. Orezul lor 365 costa aproape 6 lei, in timp ce la in Lidl orezul este 3,5 – 4 lei, inclusiv ala prefiert! E drept ca mai baga si Mega destul de des niste reduceri, dar si asa e greu sa se apropie de Lidl sau Kaufland. Si tot la fel de adevarat este ca am gasit in Mega niste lucruri pe care nu le-am gasit in alta parte (macaroane groase, ca pe vremuri, din grau dur… aduse din Grecia – romanii nu fac asa ceva, nu gasesti macaroane groase din grau dur). Insa pentru mine baza la aprovizionare ramane Lidl. Mega doar daca sunt oferte bune, sau daca vreu ceva ce nu gasesc in alta parte. Niciodata nu ma gandesc sa-mi fac aprovizionarea la ei. De fapt, daca va uitati la cumparatorii din Mega, veti observa ca 99% iau 2-3 produse, pe care nici nu se mai obosesc sa le puna in cos. Asta e Mega: oameni cu cateva maruntisuri in mana, asteptand sa plateasca si sa plece cat mai rapid. Nu au cum concura cu Lidl sau Kaufland niciodata.

        (Citează)

    • @Kopa_Kopan Mai e o categorie de oameni, cei care prefera sa faca cumparaturi zilnic, pentru ce au pofta/nevoie in ziua aia. Inclusiv eu faceam asta inainte de pandemie, preferam sa ma opresc la Mega in drum spre casa in fiecare zi si imi luam ce imi trebuia in ziua aia, decat sa merg o data pe saptamana la cumparaturi. Ajungeam intr-un hypermarket o data la cateva luni, in rest doar in Mega. Si da, cumparam cate 2-3 chestii, dar asta zilnic. Am impresia ca in continuare sunt f multi care fac asta, ca e greu sa te gandesti sambata ce ai vrea sa mananci joia viitoare.

        (Citează)

  4. Sunt multi care stau in afara Bucurestiului unde din pacate, Carrefour sau Cora nu au facut livrari (decat destul de tarziu in pandemie). Eu de ex., stand in sud, ma duceam o data la 3 saptamani sa umplu un cos cu tot ce ne trebuie pentru inca 3 saptamani. Desi aveam Mega chiar la iesirea din cartier, dupa ce am vazut ca un cos (carucior, mai exact) ma costa de 3 ori mai mult decat la Mega, iti dai seama ca am inceput sa merg la Lidl. Cand au bagat Carrefour pe online si zona noastra, nu reuseam sa comandam, ca nu aveau intrevale libere. Iar Lild-ul ala acoperea cel putin 4 sate (mari) din jur. Si era plin mereu. Daca ne gandim doar la Bucuresti, da, pare surpinzator. Dar daca iesi un pic din Bucuresti o sa vezi ca perspectiva se schimba total.

      (Citează)

  5. A.:
    Ah, si marele plus pe care il are Lidl si cu care atrage si clientii care poate altfel nu ar merge la Lidl sunt saptamanile speciale. Cand e saptamana italiana spre exemplu in Lidl-ul de langa mine e super aglomerat,iar in restul zilelor e destul de liber, pt ca e o zona un pic mai premium si oamenii prefera sa mearga la Mega de langa.

    Exact, uite de asta am uitat sa zic. Cand prindeam cate o saptamana de genul asta umpleam camara pentru 3-4 luni, ca sa fiu sigur (cu ce nu era perisabil, bineinteles). Cred ca si acum mai am niste orez special pentru risotto de prin octombrie (nu expira inca :) )

      (Citează)

  6. Lidl m-a castigat total de un an incoace.
    Kaufland mereu mi s-a parut haos.
    Cand intru in el ma ia capul, produse pusa fara logica, imprastiate peste tot, cosuri mizerabile, bulumaceala.

    In Lidl imi place ca raionul de produse bio e primul, ambalate frumos, preturi super ok. Ingrijite magazinele, lumina multa, produse foarte bune.

    Acum fug de kaufland mancand pamantul.
    Mega Image iar imi place,sunt ok si amenajati corect, gasesti totul la locul lui si ce nu gasesti e usor de intuit.

      (Citează)

  7. mmm, oare cum o fi ajuns asa rapid numarul 1, doar nu furand clientii, nu?
    Cumpar ca de obicei in weekend niste fripturi de vita de Argentina, din acelea la 300 de grame. Acasa cand sa le desfac imi zice a mea ca o bucata e mai mica si una mai mare.
    II zic – imposibil, asa ti se pare, nu are cum sa fie asa ceva ca nu am luat de la piata.
    Si scot cantarul si ce sa vezi, o bucata 296 de grame si una 236 grame… F frumos…
    Le-am trimis o sesizare si o sa fac plangere la ANPC dar nu imi fac iluzii prea mari
    Doar ca nu mai calc in veci in magazinele lor, mult sau putin, cateva sute de lei pe luna nu mai vin catre Lidl:D

      (Citează)

    • Au fost muuuulte luni in care singurele mele iesiri din casa au fost drumurile la Lidl ( 3 × sapt) . Cred ca peste ani si ani voi asocia automat pandemia cu Lidl :))

        (Citează)

  8. In Lidl gasesti inghetata de 1kg la 6-7Ron, in Mega cea mai ieftina este 11-15Ron, plus ca au cea mai ieftina franzela si preturi mici la fructe si dulciuri.

      (Citează)

    • Ma intreb ce poa’ sa fie intr-o inghetata la 6 lei kilul. Adica o sticla de apa la jumate e tot pe acolo.
      Lidl e walmartul romaniei.

        (Citează)

    • Exact asta e esenta succesului Lidl care se muleaza perfect pe cumparatorul roman. Preturi foarte mici, cantitati mari si calitate medie sau acceptabila sa intre la burtihan. Exceptand saptamanile tematice cand au produse noi OK si raionul de legume sunt un discount store ordinar. In pandemie au fost varza la respectarea regulilor comparativ cu alti retaileri. Rareori calc pe acolo.

        (Citează)

    • Nu exista inghetata de 6 lei kg in Lidl. Si nicaieri in Romania. Este inghetata la 1 LITRU (ceea ce insemana ca masa solida are cam 500 grame). Asta e cea mai ieftina, nu-i stralucita dar merge cand te strange portofelul. Mult ma buna decat aia in doua culori de la Mega.

      La inghetata, Kaufland sta mai bine cu marca lor proprie K Classic. Inghetata “premium” din cutiile acelea specifice, patrate, din Kaufland, e mai buna decat cea “premium” din Lidl. Pret identic 8 lei / 500 grame. Iar inghetata e mai de calitate decat multe porcarii “de firma” vandute la 15-20 de lei.

        (Citează)

  9. Lidl e bun pentru anumite produse insa nu as face cumparaturi exclusiv acolo intrucat sunt mediocre cel mult. Produsele BIO de la lidl mi se par fake bio sau poate am eu asteptari mai mari de la produsele bio.

    Am ajuns sa fac cumparaturi in lidl pentru produse de baza insa multe le cumpar de la magazine locale si producatori locali intrucat calitatea este mult mai buna.

    Lidl este ieftin, chiar foarte ieftin si automat vor atrage marea majoritate a cumparatorilor

      (Citează)

  10. Mai calc cate o data pe an in lidl sa-mi amintesc cat de rau poate fi. Produse proaste, organizate prost, cozi imense la case.
    Recunosc insa ca nu ma uit la preturile produselor aproape niciodata, iau ce imi place si de ce am nevoie.

      (Citează)

  11. Lidl mi se pare ok aici. Multe unelte le-am luat de acolo, unele comandate din webshop. Produsele de curatat sunt decente iar mancarea e acceptabila.
    Acum au bagat si case de self check-out, urmatorul pas e sa poti scana produsele cu telefonul. Si daca ei si AH fac pasul urmator, sa poti plati direct din telefon si sa nu mai treci pe la casa, le zic sarumana.

      (Citează)

  12. Foarte multe produse brand propriu ale Lidl sunt foarte bune. Si calitatea si pretul sunt OK.

    Daaar…
    – nu au stoc pentru promotiile pe care le fac si enerveaza clientii cu rafturile goale.
    – angajatii din magazin nu stiu niciodata unde ar trebui sa fie un produs la raft cand intrebi
    – niciodata nu stiu daca mai e produsul prin magazin pe undeva.
    – de asemenea niciodata nu au in depozit sa mai completeze.

    Sunt destul de sigur ca nu conduce acelasi om si Lidl si Kaufland in Romania, organizatiile de fapt sunt chiar un pic la cutite pentru ca se concureaza reciproc. Dar in spatele lor, in Germania, este aceeasi familie de super bogatani care au grija sa nu apara prin presa.

      (Citează)

    • Asa e, doua companii complet, dar complet diferite, cu echipe, strategii si P&L uri complet diferite si da, pe alocuri chiar concureaza intre ele.

        (Citează)

  13. Cred ca cumpar de la Lidl ceva gen 1-2 ori pe an. Nu pentru ca sunt elitist, ci pentru ca eu comand online de la Mega.

    Nu m-as fi gandit ca Lidl e pe locul 1 asa cum nu m-as fi gandit ca Kaufland a fost pe locul 1 (availability bias, eu ma duceam numai in carrefour si cora )

      (Citează)

  14. Mie imi place Lidl, au preturi ok, produse bune, patiserie ok, mai putin chestii gen pizza. In pandemie când nu funcționau restaurantele și a trebuit să călătoresc, Lidl a fost locul unde mi-am facut plinul. Mi-am amintit că eram odată prin ungaria si nu găseam un loc sa iau un mic dejun, m-am oprit la primul Lidl si cu 10€ am avut mâncare până seara două persoane. De atunci am si Lidl-ul pe lista cu restaurante bune de poposit. Mai cumpăr de la ei diverse produse bune la casa omului, gen chestii de bricolaj sau de grădină. Pentru cumpărăturile de acasă însă prefer Kaufland, poate pentru vitrina asistată? Nu stiu…

      (Citează)

  15. Eu nu imi dau seama ce pazeste Consiliul Concurentei in tara asta…..locurile 1 si 2 din piata alimentara sunt controlate de acelasi grup si…..nimic.

    Totul e in regula ??

      (Citează)

    • si ce sa le faca, sa-i desparta sau sa-i nationalizeze?

        (Citează)

    • Asa e, daca sunt 2 companii care au ajuns la dimensiunea asta in mod organic, nu prin fuziuni sau achizitii, nu prea au ce sa le faca. Buba o sa fie daca o sa incerce sa mai cumpere un lant se magazine, atunci o sa le poata zice ca nu se poate.

        (Citează)

  16. e f interesanta perceptia unui brand in functie de tara:
    – in Romania nr.1
    – in Germania un brand normal dar din gama ieftina
    – in Franta e supermarket-ul pt saraci, mergi cand nu iti permiti sa mergi in alta parte.

      (Citează)

    • Asta pentru ca francezii chiar isi respecta mancarea. In general la ei sa cumperi drale gurii din supermarche nu e chiar semn de bogatie.
      Nemtii n-au ce sa respecte, iar romanii se bucura ca au mancat cu 10 eur doua persoane o zi intreaga. Sa ai bani de internet, dar sa faci rabat la calitatea mancarii. Asta inseamna sa fi roman. Ogat

        (Citează)

  17. Lidl e genul de magazin de cartier doar ca un pic mai mare. Din cauza dimensiunilor totuși mai mici decât ale lui Kaufland, au reușit sa își extindă foarte puternic rețeaua de magazine chiar și in pandemie(mai ales in orașele mari cum ar fi Iasi, Constanta, Timișoara). Au apărut Lidl’uri ca ciupercile după ploaie in tot felul de zone cu vad foarte ridicat. Unele dintre ele chiar au reușit sa blocheze jumătate de oraș la orele de vârf (vezi Lidl Moara de Foc, Iasi).

      (Citează)

  18. Prima oara cand am mers in Italia, am avut o mare surpriza sa constat ca aproape toate produsele din Lidl sunt mai ieftine decat la noi.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus