un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Doi roboți făcându-și poze

4 Jun 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Elicopterul Ingenuity de pe Marte a avut o problemă explicată cu lux de amănunte aici.

Prea mare lux de amănunte, de fapt. Pe scurt, camera video orientată în jos, utilizată pentru recunoașterea terenului și navigare (ca la multe alte drone) a ratat câteva cadre și elicopterul a început să zboare strâmb, interpretând greșit datele primite.

Problema n-a fost mare pentru că procesorul a compensat pentru asta. A aterizat cu bine, problema a fost rezolvată apoi de la distanță.

No biggie, doar… buggy.

Pe mine altceva mă dă pe spate în continuare și îmi reamintește, de câte ori citesc despre asta, de ce mișto este ingineria avansată și ce pot produce oamenii atunci când își orientează eforturile într-o anumită direcție.

Am citit (și scris) cu câte riscuri, cu câte necunoscute, s-au făcut primii pași în spațiu și apoi primii pași pe Lună.

Niște ani mai târziu, în prezent, pe planeta Marte sunt doi roboți, unul cu elice, altul cu șenile, care se mișcă pe acolo și își fac poze între ei. Ca în imaginea de mai sus, care arată de asemenea și cât de dezolant este peisajul pe Marte.

Și după ce fac asta, uploadează imaginile și filmele către un satelit aflat pe orbita planetei Marte, iar de acolo sunt trimise spre Pământ, unde ajung după vreo 30 de minute deși merg (mai corect: se propagă) cu viteza luminii.

Nu știu ce faceți voi în acest moment. Undeva prin SUA este un om care controlează de la distanță pe Marte doi roboți, se joacă pe acolo cu ei.

asus s5507

    19 comentarii

  1. Nu aveau si cei din China unul functional?
    https://www.bbc.com/news/science-environment-57172346
    De altfel sunt mai multi care au ajuns acolo cu succes, apar intr-o fotografie locurile lor pe planeta: https://ichef.bbci.co.uk/news/976/cpsprodpb/115E4/production/_118604117_marslandingsv2-2x-nc.png

      (Citează)

  2. “unde ajung după vreo 30 de minute deși merg (mai corect: se propagă) cu viteza luminii.”

    Nu e cu viteza sunetului ? Nu se transmit prin unde radio ?

      (Citează)

    • Nu radio, dar ai dreptate, este vorba de unde sonore. De fapt robotul ala zburator striga la rover, apoi roverul striga (putin mai tare) la satelitul de pe orbita planetei Marte iar asta la randul lui se apuca si urla de-a dreptul la statiile de ascultare de pe pamant.

        (Citează)

    • VechiulBogdan

      05/06/2021 la 1:18 AM

      Orice unda electromagnetica, inclusiv undele radio, se propaga cu viteza luminii.

        (Citează)

    • Cand trollii urla la tine cu toate cele sapte simturi:
      Unde? Unde? La ora de fizica?

        (Citează)

    • Am gasit viitorul prim ministru al Romaniei, o face pe Dancila sa para geniala.

        (Citează)

  3. NASA nu a auzit de giroscop? Sau al naibii nu funcționează pe Marte?

      (Citează)

    • Hai ca ai rezolvat-o si pe asta. Tampiti rau astia de la NASA.

        (Citează)

    • Nu era evident de la tampenia cu camera care filma terenul ca sa determine pe unde si cum sa zboare? Cu cat o tehnologie este mai avansata si mai complicata cu atat are mai multe sanse sa se strice si sa se duca dracu’.

        (Citează)

    • @Gaelex, corect. Dar cu cat este mai avansata o tehnologie cu atat are mai multe sanse sa ajunga pe Marte. Adica sunt convins ca o caruta este mai fiabila decat roverul de pe Marte, dar nu prea are sanse sa ajunga acolo si sa faca nicio cercetare.

        (Citează)

  4. Acasă-i căcatu’ până-n gât, dar ne facem selfie-n Barbados.
    Cam așa ceva și cu porcăria asta. Miliardele alea în loc să fie cheltuite aiurea ar putea fi folosite pentru eliminarea poluării pe planeta asta, că până una-alta, aer n-avem nici pe Lună, nici pe Marte.

      (Citează)

    • Tocmai miliardele alea cheltuite “aiurea” in trecut ajuta acum foarte mult la eliminarea poluarii. Vezi de exemplu sumele investite de NASA in cercetari legate de panouri solare care acum sunt folosite la scara larga.
      Daca nu ar fi fost nevoie de panouri solare pentru alimentarea modulelor spatiale si nu s-ar fi investit bani in cercetare, probabil ca eficienta lor era undeva la 10% din cea actuala.

        (Citează)

    • Poate pregatesc Marte sa devina groapa de gunoi. Cum ar fi sa poti duce cateva mii, zeci de mii de deseuri nereciclabile la un drum? Sau racioactive? Acum se asigura ca nu au ce viata sa distruga pe acolo.

        (Citează)

  5. Adrian:
    “unde ajung după vreo 30 de minute deși merg (mai corect: se propagă) cu viteza luminii.”

    Nu e cu viteza sunetului ? Nu se transmit prin unde radio ?

    Viteza sunetului în vid este egala cu viteza luminii Adrian, in vid aerul nu mai opune rezistenta la fel ca și gândurile în vid.

      (Citează)

  6. OK, dar prosternarea fata de “realizărili” exclusiv americane ramane pe mai departe sterila ; frumos, dar haideti sa asteptam functionarea ireprosabila a rachetei SLS, lansarea telescopului James Webb (ce recent s-a mai amanat inca o data) si plimbarile spatiale ale lui Elon Musk cu japonezul ala, respectiv ale lui Jeff Bezos cu “Blue Origin” , derularea programului “Artemis”, iar cand primul american va repune piciorul pe Luna voi spune si eu “standing ovation” !
    Deocamdata China “tace si face”, fara prea mult tam tam, iar sonda japoneza Hayabusa se intoarce cu ceva probe interesante de pe un asteroid, chestiuni despre care greu gasesti amanunte in “presa” romana…

      (Citează)

    • @George, oare de ce China nu face prea mult tam-tam? Poate pentru ca, la fel ca si URSS, prefera sa ascunda esecurile si fac publice numai zborurile incununate de succes?

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus