un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cum să activați Dark Mode automat în Windows și în browsere (și pe mobil)

2 Jun 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Ce este dark mode? Un set de culori care presupune de obicei fundal întunecat la culoare și text alb, față de clasicul text negru pe fundal alb. Dark Mode este util noaptea și în camere întunecoase, unde ecranul telefonului/PC-ului va fi mai odihnitor pentru ochi deoarece nu se mai transformă în lanternă din cauza unui fundal mare și alb din diverse aplicații.

În plus, economisește și baterie; culorile închise necesită mai puțină energie pentru a fi afișate decât albul puternic.

Pe mobil este simplu. Mergeți în Settings > Display > Dark Mode și programați-l să se activeze automat de la apus la răsărit sau ce interval orar vreți voi. Va fi mult mai odihnitor pentru ochi.

Browserele de mobil vor respecta apoi setarea întregului telefon. Dacă nu, asigurați-vă că în setările lor aveți activat System Default în privința temei de culori. De exemplu, în Chrome de mobil mergeți în meniul cu trei puncte din dreapta sus, alegeți Settings, Theme și acolo System Default.

Browserele de Windows ar trebui să urmeze și ele setarea de dark mode din Windows, așa că să începem cu aceasta.

WINDOWS

Pe Windows se activează din Settings > Personalization > Colors. Sunt două opțiuni acolo. Aveți de ales Windows Mode între light și dark și Default App Mode între light șî dark. Le vreți pe amândouă pe dark.

Problema este că Microsoft, după ce a introdus această opțiune acum vreo 3 ani, nu a introdus niciodată opțiunea de a activa și dezactiva automat acest dark mode, ceea ce este ridicol. Culmea este că o opțiune complementară numită Night Light beneficiază de automatizare orară (și jumătate din zile chiar funcționează fără buguri), dar dark mode nu.

Puteți însă să porniți și să opriți dark mode în Windows cu ajutorul unor alternative, apoi să vă bucurați de blogul meu pe negru.

METODA SIMPLÄ‚

Instalați un utilitar mic și gratuit numit Auto Dark Mode. Programul are reglaje de oră, dar adaugă și posibilitatea de a alege un alt wallpaper și o altă temă pe timpul nopții șamd. E mișto.

De obicei mă feresc de instalat programe necunoscute, dar acesta se ia de pe Github, sursa este publică acolo și utilitarul este destul de cunoscut, deci probabil este safe.

METODA COMPLICATÄ‚ DAR CARE VÄ‚ FACE SÄ‚ VÄ‚ SIMÈšIÈšI NINJA

Treaba stă astfel. Windows reține setările legate despre ambele dark modes în două chei de registry aflate în HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Themes\Personalize Cele două chei sunt:

  • AppsUseLightTheme – pentru aplicaÈ›ii, 0 pentru dark, 1 pentru light
  • SystemUsesLightTheme – pentru taskbar È™i alte meniuri Windows, 0 pentru dark, 1 pentru light

Windows include și o comandă pentru a modifica registry-ul din command prompt, adică reg.exe. Dacă vă interesează în alte scopuri, aveți aici parametrii ei.

Mai exact, comanda completă ar fi:

reg.exe add HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Themes\Personalize /v AppsUseLightTheme /t REG_DWORD /d 0 /f

pentru a trece aplicațiile de Windows pe dark mode.  O puteți rula într-un command prompt (winkey-r și cmd) ca să vedeți asta. Comanda indică ce cheie trebuie modificată, ce tip de cheie este (dword), iar prin /d 0 se setează valoarea 0 pe ea. Acel /f din final forțează operațiunea să se execute fără confirmare suplimentară.

Pentru a o face să ruleze automat, puteți crea niște task-uri folosind Task Scheduler, alt utilitar din Windows. Apăsați Start și scrieți Task Scheduler. Dacă nu apare acolo, încercați Computer Management, care integrează Task Scheduler.

În Task Scheduler Library apăsați butonul Create Basic Task:

  • DaÈ›i-i un nume (“totul pe negru”).
  • Trigger: alegeÈ›i Daily È™i o oră pe seară. Eu am ales ora 18.
  • Action: alegeÈ›i start a program, scrieÈ›i reg.exe la numele programului È™i “add HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Themes\Personalize /v AppsUseLightTheme /t REG_DWORD /d 0 /f” în secÈ›iunea Add Arguments
  • Conditions: puteÈ›i debifa acel Stop if the computer switches to battery power, că poate vreÈ›i să faceÈ›i asta pe un laptop.
  • Settings: important este să bifaÈ›i “Run task as soon as possible after a scheduled start is missed”. Asta înseamnă că, dacă deschideÈ›i computerul cândva după ora 18, task-ul va rula oricum.

Salvați totul și asta este.

PuteÈ›i face apoi task-ul complementar, care trece totul pe Light. AlegeÈ›i declanÈ™are la ora 8 È™i schimbaÈ›i parametrul în “add HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Themes\Personalize /v AppsUseLightTheme /t REG_DWORD /d 1 /f”

Puteți face alte două task-uri pentru Windows theme, nu apps theme, folosind cheia SystemUsesLightTheme. Personal prefer să țin acea setare mereu pe dark oricum.

Vă sfătuiesc să folosiți și un wallpaper întunecat în Windows, în caz că-i vizibil de obicei. Asta economisește inclusiv bateria.

Deja ați descărcat Auto Dark Mode, nu?

BROWSERELE DE WINDOWS

Chrome

Ar trebui să ia direct Dark Mode de la setarea din Windows, că așa zice help-ul lor.

Firefox

Options È™i apoi undeva în stânga jos Extensions & Themes. Apare o pagină nouă în care trebuie să aveÈ›i activată tema Default – a theme with the operating system color cheme.

Tot de acolo puteți forța Dark Mode permanent, că poate vă place asta.

Edge

Settings > Appearance și prima opțiune ar trebui să fie Default Theme. Puneți-o pe System default.

În caz că sunteți curioși, Analytics pe ultimele 30 de zile spune următoarele despre vizitatori:

  • Chrome pe Android: 49,63%
  • Chrome pe Windows: 15,5%
  • Safari pe iOS: 13%
  • Samsung Internet pe Android: 5,73%
  • Internet Explorer pe Windows: 3,81%
  • Firefox pe Windows: 2,28%
  • Android Webviews: 1,8% (adică browserul deschis integrat în Facebook, Gmail È™amd)
  • Edge pe Windows: 1,28%
  • Safari pe Macintosh: 1,1%
  • Opera pe Windows: 0,93%
  • Safari in-app pe Macintosh: 0,78%
  • Chrome pe Macintosh: 0,7%
  • È™i încă vreo alte combinaÈ›ii.

Sau, you know, don’t.

asus s5507

    15 comentarii

  1. Nu suport dark mode, pur și simplu mă deranjează atât de tare literele alb pe fond negru încât îmi provoacă greață. Dacă mă uit mai mult de câteva minute îmi rămân literele impregnate pe retină mult timp (chiar dacă plec de la calculator). Nu știu dacă e o afecțiune, nu am probleme cu ochii, am facut și control :)
    Sunt curios dacă mai sunt și alții la fel.

      (Citează)

    • si eu patesc la fel.. text alb (deschis) pe fond negru (inchis) .. dupa 3 minute de citit, cand ridic ochii inca vad literele pe ochi :))

      asa ca dark mode, e no no pt mine!

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      02/06/2021 la 4:57 PM

      La fel și la mine. Prefer white cu mod night (lumina mai galbuie)

        (Citează)

  2. Vad ca toata lumea o tine tare cu Dark Mode. oare sunt printre putinii pe care ii dor ochii cand citesc text alb pe fundal negru? Mi se pare mega obositor.

      (Citează)

    • Daca chiar sunt alb pur (#fff) pe negru (#000) clar ca nu e ok pentru ochi. In mod normal fonturile trebuie sa fie gri pe un fundal care nu e chiar negru.

        (Citează)

  3. Dark Mode nu e numai despre fonturi albe pe fond negru..

    Alături de economizorul de energie și blue filter concura la sănătatea ochilor.. nu a mintii..

    E ca în reclama aia cu cărțile și cititul,
    care îți cauzează mai târziu..

      (Citează)

  4. Nici eu nu suport Dark Mode, mi se pare foarte obositor pentru ochi.
    Iar legat de economisirea bateriei, de ce mai cumparam telefoane performante daca apoi le reducem totul la jumate doar ca sa tina mult bateria?
    Asa, mai bine cumpar un midrange care rezista 2-3 zile fara sa-l bag la incarcat si rezolv problema. In plus, dau si mai putini bani.

      (Citează)

  5. Sau treceti la Mac si rezolvati din 2 click-uri :) https://prnt.sc/13pu71l

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      02/06/2021 la 5:58 PM

      Neah…:)

      Din colecția mea de jocuri de pe Steam sunt puține disponibile pe Mac. Cu toate bubele lui, măcar pe Windows merge orice ;)

        (Citează)

  6. incercati extensia Night Mode – for all websites pentru chrome

      (Citează)

  7. Eu in browser mi-am instalat extensia Dark Mode, merge super.

      (Citează)

  8. Pentru excursia in Creta – Plaje care mi-au plăcut in partea de Vest: Seitan Limani, Balos, Elafonisi, Stavros È™i lângă oraÈ™ul Chania este plaja Chrissi Akti È™i Agioi Apostoli.
    Multe locuri interesante le-am descoperit prin aplicația oficiala de Geocaching (sau varianta open source c:geo pentru Android, are multe optiuni gratuite si harta OpenStreetMap offline).

    Tutorial pentru configurare c:geo si informatii despre Geocaching https://www.geocaching-romania.ro/instalare-cgeo-geocaching-for-android/

      (Citează)

  9. La fel ca si in comentariile de mai sus, nici mie nu imi place dark mode. Am senzatia ca trebuie sa ma concentrez mai tare pana focalizez textul dar cu o mica exceptie:
    Cand in camera e intuneric (de exemplu noaptea si becurile sunt stinse) atunci dark parca e mai ok.

      (Citează)

  10. Mamă ,s-a strâns clubul anti-dark mode aici. :))

    Mie imi place dark mode si l-am activat peste tot pe unde prind: browser, blog-uri, suita office, instagram, messenger. Mi se pare mult mai relaxant.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus