►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Trei autobuze 381 simultan în stație
A început Days of Play 2021 cu oferte la jocuri de PS4 și PS5 »
Panasonic GH5 Mark 2:
« Trei autobuze 381 simultan în stație
A început Days of Play 2021 cu oferte la jocuri de PS4 și PS5 »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
16 comentarii
28/05/2021 la 9:35 AM
Aplicatia Wellpaper e meah.
Practic ecranul e format din patrate de 5-6 culori si in functie de timpul pe care il petreci folosind aplicatiile de anumit tip, acestea se maresc/micsoreaza.
Evident, trebuie sa ii permiti aplicatiei monitorizarea tuturor activitatilor de pe mobil.
CatalinR(Citează)
28/05/2021 la 3:34 PM
Adica ecranul incepe sa arate precum cele din trecut de la Windows Phone.
Andrei G(Citează)
28/05/2021 la 10:22 AM
Minerit minerit
Parcă ți-a recomandat cineva zilele trecute să mai citești odata textele înainte să le publici
ElZorab(Citează)
28/05/2021 la 10:43 AM
Nu-i mai simplu sa pui direct si ce anume e gresit decat sa arunci asa niste cuvinte aiurea?
Andrei I(Citează)
28/05/2021 la 10:35 AM
Ar fi tare aia cu eticheta ecologică dacă n-ar fi praf în ochi. Aș fi curios cum se calculează gradul de reciclare, dar la modul practic, nu ce procent din terminal poate fi reciclat – că asta nu înseamnă că x% dintr-un telefon vechi ajunge într-un telefon nou.
În rest, ar câștiga detașat Apple: sistem propriu de reciclare și programe buy-back, procent semnificativ din materialele terminalelor noi sunt reciclate din cele vechi, obsesie pentru evitarea materialelor precum plumb sau PVC (ăsta ultimul nu e prezent nici măcar în cabluri, de asta urlă toți că se rup repede) și multă energie din surse regenerabile. Așa că, dacă vreți să fiți eco, aifonul e pentru voi.
O să fie interesante schimbările din următorii ani pe motiv de mediu și eco. Nu știu dacă salvăm ceva din mediul înconjurător, dar la buzunare o să usture.
dam167(Citează)
28/05/2021 la 10:42 AM
@dam167, o, da, Apple, acea firmă atât de preocupată de mediu încât la ei reparațiile înseamnă exclusiv înlocuire și unul din principalele motive din care s-a stârnit toată povestea cu Right to Repair în US. Mai spune-ne cum sunt ei atât de preocupați de mediu, te rugăm! :))))
Ciuby(Citează)
28/05/2021 la 11:13 AM
Right to repair n-a pornit de la gadget-uri, ci de la mașini/utilaje, dar o să fie o porcărie dacă e legiferat aiurea. Apple înlocuiește, dar reciclează (spun ei) – la ei recliclarea e cu circuit închis. Pe hârtie sunt cei mai preocupați de mediu, și asta de mult timp.
Piese la liber n-o să dea Apple niciodată, că asta înseamnă că vor fi pe piață copii ieftine. Chiar dacă ar scădea prețul pentru piesele originale, mulți vor alege tot copii pentru că vor fi mult mai ieftine.
Pune-ți centura, pentru că asta cu ecologia o să fie tare, mai ales când e gestionată de politicieni și de activiști care nu știu pe ce lume trăiesc.
dam167(Citează)
28/05/2021 la 3:50 PM
Nu este deloc cu circuit inchis reciclarea la Apple, se face cu ajutorul unor firme partenere:
https://www.theverge.com/apple/2020/10/4/21499422/apple-sues-recycling-company-reselling-ipods-ipads-watches
Si situatia asta arata cum ei prefera sa arunce echipamente ce ar mai putea fi folosite fara probleme, in loc sa le repare.
Andrei G(Citează)
28/05/2021 la 3:58 PM
@dam167, suprinzator, dar Apple nu se alatura acestei initiative:
https://www.telefonica.com/en/web/press-office/-/new-pan-industry-eco-rating-scheme-launched-for-mobile-phones
Desi, daca lucrurile sunt cum spui tu, ar fi castigatori detasati.
Andrei G(Citează)
28/05/2021 la 4:17 PM
@Andrei G: Ei zic că le reciclează, nu că le aruncă. Dacă îți înlocuiește jumătate de laptop, materialul din piesele înlocuite se recuperează, chiar dacă nu se refolosesc piese individuale. Nu-mi pare eficient ce fac ei pentru că au costuri mari, dar e abordarea lor. E circuit închis în sensul că ar vrea ca orice terminal vândut de ei să fie reciclat de ei, dircet sau indirect.
Dacă ar vinde pur și simplu piese la liber, nu s-ar mai întoarce nimic la ei pentru reciclat. Ai înlocui componente și le-ai arunca pe alea stricate. De-aia orice service autorizat trebuie să trimită spre Apple piesele/elementele pe care le înlocuiesc. N-au de ce să se alăture acelei inițiative, că nu câștigă absolut nimic.
Ideea cum că repari un produs și va fi folosit în continuare stă complet altfel în practică. Puține electronice mai merită folosite după mai mult de 5-6 ani – degeaba le repari, că software-ul și cerințele sunt altele acum. Un frigider poate fi folosit și după 5-6 ani (sau chiar mai mult), atâta că e mai puțin eficient energetic, dar un laptop mai vechi de 5-6 ani nu mai e așa util.
Recent Framework a lansat un laptop modular, unde toate piesele pot fi înlocuite de utilizator – baterie, memorie, procesor, module cu porturi, ecran, trackpad, tastatură, stocare. Sună bine pe hârtie, mai ales că piesele pe care le înlocuiești tu (ca upgrade) le poți vinde mai departe. Sunt curios ce succes vor avea, pentru că dacă te iei după vocea internetului, așa ar trebui să fie toate laptopurile.
dam167(Citează)
28/05/2021 la 5:03 PM
@Ciuby28: Așa e, citește asta doar: ”Since 2018, Apple’s stores, offices, and data centers have run on 100% renewable energy. Today all our operations are carbon neutral, too.”
https://www.apple.com/environment/
Arată-mi o altă companie de tehnologie care face asta, te rog.
Claudiu(Citează)
28/05/2021 la 11:52 PM
@dam167, serios daca te inteleg. Ignori efectiv toate argumentele pe care le primesti, dar te exprimi ca si cum acele argumente ar fi in favoarea ideii pe care o sustii.
Ai spus ca au sistem propriu de reciclare si cand ti-am aratat ca nu este asa, ai zis ca de fapt te referi ca Apple ar vrea ca orice produs vandut de ei sa fie reciclat.
Apoi ai adus ca argument ca pentru orice piesa inlocuita in service, trebuie trimis catre ei piesa defecta ce a fost inlocuita. Asta fac tot producatorii de telefoane.
Daca repari ceva pe garantie, este obligatoriu sa trimita la producator piesa defecta (neaparat sa se vada seria de pe ea).
La laptopul ala de la Framework vad ca nu poate fi schimbat ecranul. Nu stiu cat de mult succes poate avea in conditiile in care piesele pe care le inlocuiesti nu pot fi vandute decat altei persoane care foloseste acelasi model de laptop.
Si aici nu ma refer la memorie, ssd, placa wireless, fiindca astea pot fi schimbate la aproape toate modelele existente pe piata.
In teorie ideea de a avea un echipament modular este buna, dar in practica probabil ca va fi inferior ca performanta si ca feeling in utilizare fata de un laptop normal.
Andrei G(Citează)
28/05/2021 la 12:38 PM
Eu sunt curios cat de mult ii interesează pe cumparatori care telefon e mai sustenabil. “Imi iau marca asta, modelul asta ca e telefon sustenabil”. Mi se pare mai mult o miscare de PR, sa dea bine la fanii Gretei.
Crane(Citează)
28/05/2021 la 2:39 PM
Să știi că sunt destui care țin cont de asta când cumpără ceva și nu prea stau să cugete dacă e PR sau nu. Am văzut că sunt unii care cumpără degresant bidegradabil – să fim serioși, cât de „prietenos cu mediul” poate fi un produs pentru curățat lanțul? Evident costă dublu cât unul normal, d-ăla mai neprietenos.
dam167(Citează)
28/05/2021 la 11:57 PM
In general sunt pe baza de alcool obtinut din plante si sunt destul de neutri cu mediul. Acum… ca uleiurile pe care le curata si cu care se amesteca nu mai sunt bune, este alta discutie.
Uite de exemplu si tuica o poti folosi sa degresezi ceva si cred ca toata lumea este de acord ca este total biodegradabila.
Deci substantele astea nu sunt degeaba de 2 ori mai scumpe.
Andrei G(Citează)
28/05/2021 la 8:41 PM
Și cu Dacia Șpring cum e… ?
A plătit careva avansul de 1000 euro?
Petronius(Citează)