un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Știri despre tehnologie – 13 mai 2021

13 May 2021  ·

ȘTIRI  ·

39 comentarii

Care-i problema cu microcip-urile în industria auto:

asus s5507

    39 comentarii

  1. Si uite asa, usor, usor, isi dau seama oamenii ca criptomonedele nu au nicio valoare reala, alta in afara de a fi un produs folosit pentru specula.

      (Citează)

    • cine stabileste ce are valoarea “reala” si ce nu?

      1 kg de aur costa cam cat 1 kg de cocaina (nu e pret exact si / sau actualizat). care are valoare “reala” si care nu?

        (Citează)

    • nimic nu are valoare “reala” la urma urmei.
      pt unele active se poate determina o valoare teoretica si aia poate functiona ca reper.
      ex la actiuni teoretic este valoarea prezenta a dividendelor viitoare in perpetuitate, la un real estate este val prez a chiriilor pe urmatorii 30-50 de ani etc

      si poti compara valoarea curenta de piata cu valoarea asta teoretica si sa zici daca activul este supra sau sub evaluat

      la crypto insa nu exista aceasta valoare teoretica pt ca crypto functioneaza doar ca “store of value”, ca si aurul (for the most part)

      deci pretul corect e fix ala pe care il vezi in piata la un moment dat.
      de aia nici nu se poate vorbi de bubble la crypto – eventual de moda, de manie, fomo etc dar nu bubble.

      bubble este atunci cand val de piata creste mult peste valoare teoretica – de ex la actiuni e bubble de vreo 10 ani

      de asemenea, si ideea de bubble si-a cam pierdut din relevanta – cand toate activele financiare sunt supraevaluate, cum s-a intamplat din 2008 din cauza QE, nu mai are sens sa vorbesti de bubble, e de fapt inflatie

      PS “store of value” include si componenta speculativa, si de acoperire impotriva altor riscuri cum e inflatia sau financial system breakdown etc

      PPS nici la lalele nu a fost bubble, look it up daca nu credeti

        (Citează)

    • Intereseaza-te ce fac unele proiecte, multe proiecte din top 10 rezolva probleme reale financiare sau chiar sociale.

      Bitcoin (si alte proiecte copiate) se folosesc doar pentru tranzactionare si stocare de “valoare”. Esti doar un denier neinformat care n-a inteles care e treaba si ii da inainte ca proiectele si piata crypto e doar o bula. Continua sa repeti asta, in nestiinta si boomer-eala ta.

        (Citează)

    • @Marean: cam asta ma gandeam si eu.

      desi cum actiunile unei companii cresc pe baza unor anunturi (Tesla anuntand un model nou etc), asa si pe crypto poate exista crestere daca se schimba ceva in platforma, parteneriate etc.

      toate marile banci isi dau cu parerea acum (si de cate ori exista o crestere mare) despre crypto si ei au fost loviti in 2008 ca de tren, plus ca au inghitit multe milioane pe urma. merci, ma pot lipsi de sfaturi de la oameni de genul.

        (Citează)

    • @Bogdan, decat sa ai atitudinea asta agresiva, nu mai bine ne dai tu 1-2 exemple de proiecte importante rezolvate cu ajutorul criptomonedelor?
      Eventual ceva ce s-a rezolvat cu ajutorul tehnologiei care sutine Bitcoin.

        (Citează)

    • Hai ca ti dau 3 exemple de proiecte bazate pe crypto: spalare de bani, gambling, evaziune

        (Citează)

    • Andrei G: @Bogdan, decat sa ai atitudinea asta agresiva, nu mai bine ne dai tu 1-2 exemple de proiecte importante rezolvate cu ajutorul criptomonedelor?

      Ethereum și Ripple rezolvă diverse probleme.

      Dar nu asta contează. Mi se pare că Teniescu și Marian au zis bine. Valoare este acolo unde mulți oameni decid că este valoare. De exemplu, un tablou sau un safir, ca să dau și alte exemple. Cineva a dat 100k pe un tablou și de atunci asta îi este valoarea. În viitor probabil se va vinde mai scump.

        (Citează)

    • @nwradu, acelasi lucru ca si tine l-a spus Bogdan, ca rezolva multe probleme. Dar niciunul nu a spus concret care sunt aceste probleme si daca nu cumva aceste probleme au fost inventate ca sa poata fi rezolvate.
      Ca atunci cand iti cumperi o trusa de scule si te apuci sa faci lucrari prin casa ca sa o testezi. La final te bucuri ca ai cumparat-o fiindca altfel nu aveai cu ce sa bati cuiul ala de care nu era nevoie oricum.

      Poate ar fi interesant sa faci un articol pe tema asta, utilitatea tehnologiei blockchain. Se vorbeste foarte mult pe aici si sigur ar fi unul dintre cele mai citite.

        (Citează)

  2. 50% mai rapid la single-core fata de un procesor de acum 2 ani.
    La multi-core a mai slab decat acelasi procesor de acum 2 ani.

      (Citează)

    • Se va ridica în curând embargoul și vom vedea cifre oficiale, dar nu prea contează benchmark-urile alea pentru că M1 e mult mai eficient – asta înseamnă că în prcatică nu percepi calculatorul ca fiind mai lent. În plus M1 e treapta de jos la Apple, în timp ce i7 ăla era în altă clasă.

      Cred că toată lumea va fi mulțumită dacă iMac-ul ăsta colorat e suficient de rapid pentru everyday use, nu trebuie să bată vreun record. Vom vedea ce va fi când vor pune Apple Silicon pe workstation-uri, momentan ce au lansat e doar o afacere bună, nu rupe gura târgului în statistici.

        (Citează)

    • @dam167, cum adica in practica este mai eficient? Te referi la faptul ca softurile sunt optimizate sa consume resurse mai putine?

        (Citează)

    • @Andrei G: Softul pe de o parte, dar și faptul că e totul integrat în SoC, inclusiv memoria.

        (Citează)

    • @dam167, dar faptul ca memorie este integrata in SoC nu ajuta oricum si in benchmark-uri?

      Adica sa luam de exemplu telefoanele mobile. Desi sunt foarte multe modele in fiecare an care folosesc acelasi SoC, rezultatele in benchmark-uri difera considerabil (chiar si cu 20%).

        (Citează)

    • @Andrei G: Ba da ajută, dar softurile consumă altfel resursele decât testele sintetice. 2 softuri care fac același lucru pot folosi mai mult CPU sau mai mult GPU, de-aia benchmark-urile sunt încă un reper – e fix aceeași sarcină. În practică, pentru un anume soft poate conta viteza SSD-ului, GPU sau viteza memoriei.

      Despre M1 se spune că poate fi mult mai rapid dacă ar crește consumul, pentru că cele de la Intel cu care este comparat consumă mult mai mult (și acolo tot curentul e limita, de asta ai performanțe diferite când îl pui la încărcat vs. baterie la laptopuri).

        (Citează)

  3. Bogdan:
    Intereseaza-te ce fac unele proiecte, multe proiecte din top 10 rezolva probleme reale financiare sau chiar sociale.

    Bitcoin (si alte proiecte copiate) se folosesc doar pentru tranzactionare si stocare de “valoare”. Esti doar un denier neinformat care n-a inteles care e treaba si ii da inainte ca proiectele si piata crypto e doar o bula. Continua sa repeti asta, in nestiinta si boomer-eala ta.

    +1

      (Citează)

    • @Radu si @Bogdan va rog sa detaliati care sunt acele probleme pe care le rezolva criptomenedele. Ma intereseaza mai ales ce probleme sociale rezolva. Intreb cat se poate de serios pentru ca nu inteleg cine ar cumpara o asemenea moneda. Multumesc.

        (Citează)

    • Uite un exemplu de smart contract cu Ethereum în piața de energie https://www.emerton.co/blockchain-in-the-energy/

      Alt exemplu cu India, tot energie, dar acestea sunt problemele sociale https://www.mondaq.com/india/fin-tech/711102/smart-contract-in-the-indian-crucible

      Ripple este gândit pentru transferuri rapide de bani între țări. Ar trebui să fie mai rapid și mai ieftin decât orice sistem SWIFT sau SEPA actual.

      Vezi însă că nu totul trebuie să rezolve o problemă socială. Diamantele nu rezolvă vreuna, dar este o piață mare de așa ceva. La fel și arta, ceasurile scumpe șamd.

        (Citează)

    • La primul articol, cel cu energia, avem cateva fraze cheie:
      – “is likely to challenge the current organization of the electricity system”
      – “both physical flows of electricity and exchanges of information required to support these flows are likely to be redesigned”
      – “blockchain could support the increased information exchanges”
      – “they argue that most of these projects could happen without blockchain and could instead rely on a more traditional central database”

      Deci momentan, nu rezolva nicio problema pe partea de energie, ar putea candva sa rezolve ceva daca modul de constructie a grilelor electrice se va modifica fundamental. Si cu toate astea majoritatea spun ca oricum pentru un astfel de sistem nu am avea nevoie de blockchain.

        (Citează)

    • La cel de-al doilea articol, cei legat de contractele smart, pare ca intradevar este ceva ce se poate face doar cu ajutorul tehnologie blockchain.
      Doar ca din cate inteleg eu, nu prea rezolva o problema sociala, mai degraba elimina componenta sociala dintr-un contract.

      Adica de exemplu faci un contract smart cu un creditor (banca sau persoana fizica) in care se stabilesc clar termenii si conditiile de rambursare a creditului Daca intarzii cu plata, nu mai treci prin etapele de acum in care creditorul trebuie sa te dea in judecata si unde este oarecum la mana judecatorului care poate sa stabileasca o reesalonare a datoriei daca te considera o persoana vulnerabila (sau daca ai copii in intretinere, etc.).
      Pur si simplu la data scadenta, se executa contractul smart si ti se ia autimat bunul cu care ai girat.

      Sau in cazul in care tu ai semnat un contract cu o agentie pentru un articol publicitar si ar trebui sa primesti banii in X zile, nu mai poti fi dus cu zaharelul ca nu este contabila la birou, ca au facut ordinul de plata, dar s-a ratacit, ca nu au primit nici ei banii de la client, etc.
      Pur si simplu la data scadenta se executa automat contractul smart si banii ajung in contul tau.

        (Citează)

  4. Pump and dump 101 dupa Elon Musk:
    1. Cumpara niste bitcoin
    2. Anunta ca vinzi masini pe bitcoin, impingand astfel pretul in sus
    3. Vinde niste bitcoin la pretul maxim pt. a completa veniturile in scadere ale companiei, pretinzand in acelasi timp ca testezi lichiditatea pietei
    4. Anunta ca nu mai vinzi masini pe bitcoin, pe motiv de clima/consum de energie/etc.
    5. Mergi la pasul 1

    Pe bune, abia acum a aflat ca bitcoin cosuma energie/combustibili/whatever? Pana acum unde traia?

      (Citează)

    • La fel face și cu Dogecoin.

      Anunță că e ceva cool, crește valoarea enorm.

      Merge la SNL, zice că e prostie, scade 40%.

      A doua zi anunță că acceptă plăți în doge pentru călătoriile spre lună (de parcă vreun om normal are acces la chestiile alea dar în fine).

      Doge crește iar.

      La faza cu Bitcoin e foarte clar, pentru că pe Q1 a pus vânzarea de bitcoinul la income, ca să-i arate bine bilanțul.

      Ceva e putred acolo, deși-s mare fan Tesla, îmi pare că Elon ajunge să creade în propriul hype, și mai rău de-atât, începe să profite de el.

        (Citează)

    • Nici Elon nici Tesla nu au vandut bitcoin si a anuntat ca nu vor vinde. Nu detine nici Doge probabil, nu e un pump and dump oricat ar parea asa pentru mintile simple (btw nu a zis nimic rau de Doge la SNL, scaderea a fost anticipativa, s-a cumparat inainte de event si vandut tot dupa event, era scadere asteptata).

      Motivele pentru care vorbeste despre asset-urile astea sunt diferite, insa nu pentru a impinge un pret intr-o directie in general.

        (Citează)

    • da, pare cam de rahat ce a facut, dar pe de alta parte lectia aici este ca crypto sunt active f volatile si ca daca esti atat de prost incat sa bagi bani in ce zice unul sau altul (fie el si Musk) si esti si mai prost incat sa nu stii cand sa iesi, s-ar putea sa te coste

      deci Musk face un fel de public service daca vreti :-)

      eu de exemplu ma joc de vreo 4 luni cu 100 de dolari pe bitcoin, initial cu speranta ca o sa-i pierd pe toti ca sa ma linistesc :-)

      evident asta nu o sa se intample, dar tot mai sper ca o sa pierd mare parte: deocamdata am inchis de 3 ori pana acum, cu profit de vreo 20 usd, si acum sunt evident pe minus tot cu 20 usd ca am deschis pe peak, ca berila :-)

      e f greu sa fii rational pe bursa, dar cred ca se poate invata.

        (Citează)

    • manu144x: Merge la SNL, zice că e prostie, scade 40%.

      Mi s-a părut prostie că a scăzut Doge-ul după gluma aceea. Era evident o glumă. Omul chiar a susținut dogecoin-ul la SNL.

        (Citează)

    • Andrei G:
      @Bogdan, cum adica Tesla nu a vandut Bitcoin?
      https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2021-04-28/elon-musk-made-tesla-some-money-on-bitcoin

      Dacă voia să facă speculă, cred că vindea mai mult de 10%. Cred că iese mai bine stând pe niște bitcoin, dacă prețul lor va continua să crească. Sunt multe alte companii care dețin mulți bitcoin.

        (Citează)

    • Stiu ca Tesla este o companie mare, dar totusi vanzarea a putin peste 10% din portofoliul de Bitcoin le-a adus un profit de peste 100 de milioane de dolari.
      Indiferent la ce te raportezi, aceasta este un profit urias.

        (Citează)

  5. @Marean: la BTC e destul de simplu – e de cursă lungă. Din toamnă-iarnă tot crește, de la începutul anului aproape s-a dublat. Ai speculat aiurea, ai făcut 20$; luai la început de an și vindeai acum o saptămână, aveai aproape 100$. BTC nu e pentru jucat că piezi bani doar din taxe. Plus că jucatul pe bani puțini nu duce nicăieri, e doar iluzia că dacă pierzi, nu pierzi mult. Chiar și acum, pe la 50k dacă iei BTC de 500$ vei avea 20% profit când ajunge pe la 60k. La 100$ poți să faci profit constant 5$/lună și tot degeaba e.

    Cam aceeași poveste cu Etherium sau ADA.

      (Citează)

    • Da stiu, am portofoliu separat pt longterm, astia sunt banii mei de joaca.

      Bine, si pe ala am pierdere ca a scazut tot, dar acolo e copy trade si femeia e f buna, a facut dej +4% profit realizat ceea ce compenseaza -7% cat e nerealizatul

        (Citează)

    • Ruby?

        (Citează)

  6. Eu am un aspirator karcher de care sunt multumit, fabricat in ro, arata ca robotul ala mic din starwars nu mi amintesc modelul.
    Vreau sa mai cumpar unul cu aspirare si spalare

      (Citează)

  7. Cineva in comentarii întreabă ce nevoie sau ce proiect important rezolvă criptomonedele.

    Utilizatorii de crypto în comentarii, ținându-se de borseta virtuală: “cumpăr mărci, vând dolari, ia bitcoinu de la baiatu”.

      (Citează)

  8. Tu crezi ca in zilele noastre percepi calculatorul ca e lent din cauza CPU-ului?
    Diferenta o face viteaza de acces la storage, latimea de banda pentru a accesa storage-ul si softul pe care il folosesti sa fie bine optimizat pentru platforma (OS+hardaware-ul pe care ruleaza).

    Procesorul il simti la coding cand compilezezi , de exemplu, daca tool-ul de compilare stie de multi-thread. La encoding audio/video cu speta asemanatoare ca mai devreme, tool-ul care e folosit sa stie sa foloseasca procesorul cum trebuie. Arhivari, dezarhivari. Redare continut video 4k si peste, asta in cazul in care tool-ul video foloseste mai mult procesorul (de exemplu daca te uiti la un stream 4k/8k din browser)

    dam167:
    Se va ridica în curând embargoul și vom vedea cifre oficiale, dar nu prea contează benchmark-urile alea pentru că M1 e mult mai eficient – asta înseamnă că în prcatică nu percepi calculatorul ca fiind mai lent. În plus M1 e treapta de jos la Apple, în timp ce i7 ăla era în altă clasă.

    Cred că toată lumea va fi mulțumită dacă iMac-ul ăsta colorat e suficient de rapid pentru everyday use, nu trebuie să bată vreun record. Vom vedea ce va fi când vor pune Apple Silicon pe workstation-uri, momentan ce au lansat e doar o afacere bună, nu rupe gura târgului în statistici.

      (Citează)

    • ZuLu: Diferenta o face viteaza de acces la storage, latimea de banda pentru a accesa storage-ul si softul pe care il folosesti sa fie bine optimizat pentru platforma (OS+hardaware-ul pe care ruleaza).

      M1 pare să exceleze la acestea.

        (Citează)

    • Mi se pare că te contrazici singur – normal că fiecare aplicație folosește altfel resursele, până la urmă și o randare grafică o poți face cu CPU sau cu GPU.

      Recent variabila în decizia consumatorului e hardware-ul, că la soft nu ai ce face. Dacă softul de care ai nevoie nu e optimizat aia e, îl rulezi cu hardware mult mai puternic și mai scump.

      Acum, legat de M1, fix aia e, optimizare și eficiență, atât la soft, cât și la SoC. Deci dacă ce am eu nevoie să ruleze merge la fel ca nu știu care i7, ce contează un scor într-un benchmark sintetic?

        (Citează)

  9. N:
    @Radu si @Bogdan va rog sa detaliati care sunt acele probleme pe care le rezolva criptomenedele. Ma intereseaza mai ales ce probleme sociale rezolva. Intreb cat se poate de serios pentru ca nu inteleg cine ar cumpara o asemenea moneda. Multumesc.

    Cauta Cardano Africa. Alte proiecte cu aplicabilitate buna sunt Ripple, Polkadot (din top 10 ca si marketcap).
    Blockchain-urile rezolva probleme, nu token-urile in sine (monedele).
    Un exemplu la indemana: descentralizarea financiara: transferul sau extragerea (in cash). Banca sau bancile implicate nu pot decide unlilateral sa iti limiteze folosirea contului bancar ci esti in controlul banilor tai.

      (Citează)

    • Nu exista nicio descentralizare financiara, fiindca nici un stat nu va permite ca banii sa circule liberi si ei sa nu aiba niciun control. Daca nu vor putea sa reglementeze folosirea criptomonedelor, vor interzice pur si simplu tranzactiile cu acestea pe teritoriul tarii si schimburile in moneda fiat.
      Si uite asa, te poti trezi ca esti cel mai mare detinator de Bitcoin, dar la tine in tara nu valoreaza nici 2 bani.

        (Citează)

  10. Nu cred ca Radu e persoana potrivită sa facă un articol pe tema asta, îl tot vezi menționând XRP și CoinMarketCap. Cine știe ce zic, înțelege. :)

    Hai ca îți dau eu exemple de proiecte in crypto care rezolva probleme reale, și o sa îți fac un ghid pas cu pas sa înțelegi un singur use-case. Dar sunt sute. Așadar, sa incepem.

    1. Când vrei sa cumperi acțiuni la bursa, orice bursa din lume dorești, trebuie sa treci printr-un proces greoi și nu întotdeauna accesibil tuturor țărilor. De ex a trebuit sa trimit pașaportul in State, am consumat sute de EUR și săptămâni întregi, și la final am primit un răspuns negativ, ca sa pot sa folosesc una din platformele lor.

    Proiecte de genul Synthetix creeaza copii ale acțiunilor și le poți cumpara in câteva secunde.

    2. Sa mergem mai departe. Sa zicem ca cineva cumpara acțiuni, și apoi ce face cu ele? Nimic. Le tine intr-o aplicație.

    Sunt proiecte de genul ARCX unde poți folosi acești token synth, și lua credit in locul lor. Asta îți permite sa menții atât investiția in stock Market, cât sa ai și colateral pentru a investi in alte lucruri.

    3. Sa zicem ca îți este frica sa nu pierzi acele acțiuni (hack, rug pull, scam, etc). Atunci îți faci asigurare intr-un protocol de genul Nexus Mutual.

    4. Sa zicem ca banii împrumutați pentru stock-ul tău vin cu 2% interest rate. Sunt protocoale de genul Fuji Finance care, in timp real, transfera împrumutul tău între diferite protocoale de lending care au in acel moment cel mai bun interest rate.

    5. Sa zicem ca nu vrei sa cumperi altceva decât acțiuni. Și in baza lor ai luat acel împrumut. Poți sa generezi 20-30% APY, din capitalul tău stabil, care acoperă și costul tău de împrumut, dar îți da și profit. Protocoale precum mStable, DefiDollar, APY și altele fac asta.

    6. Sa zicem ca pașii anteriori sunt prea complicați. Unelte precum Furucombo pun totul intr-o singura acțiune, și ti-o oferă ca template. Similar cu Zapier și serviciile web, doar ca aici folosește money legos. Și practic faci lucruri ca mai sus in câteva minute.

    Și pot continua așa, și intra pe diverse categorii de proiecte ca sa înțelegi ca o industrie noua se întâmpla sub ochii vostri, iar voi sunteți ignoranți. Sau menționați intr-una XRP…

    Efectiv oportunitatea vieții, iar cei trei top bloggeri romani in tehnologie – Cetin, Radu și Zoso, sunt ignoranți la asta ratând șansa de a educa comunitatea pe care o au… eu unul ma crucesc mereu când ei scriu despre subiectul asta…

    Andrei G:
    @nwradu, acelasi lucru ca si tine l-a spus Bogdan, ca rezolva multe probleme. Dar niciunul nu a spus concret care sunt aceste probleme si daca nu cumva aceste probleme au fost inventate ca sa poata fi rezolvate.
    Ca atunci cand iti cumperi o trusa de scule si te apuci sa faci lucrari prin casa ca sa o testezi. La final te bucuri ca ai cumparat-o fiindca altfel nu aveai cu ce sa bati cuiul ala de care nu era nevoie oricum.

    Poate ar fi interesant sa faci un articol pe tema asta, utilitatea tehnologiei blockchain. Se vorbeste foarte mult pe aici si sigur ar fi unul dintre cele mai citite.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus