un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Realme 8 5G: telefoanele de sub 1000 de lei au ajuns la alt nivel

12 May 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

25 comentarii

Realme 8 5G este primul model Realme pe care-l testez și m-a surprins plăcut. Vorbim de un telefon care costă 880 de lei la lansare cu tot cu modem 5G. Nu aveam așteptări mari la acest preț, dar mi-au fost întrecute, în special de camera foto.

Iată concluzia: nu-i un telefon de recomandat unui pasionat de tehnologie, care probabil va dori unul măcar dublu ca preț și ca număr de camere foto, dar pentru toți ceilalți, în special la prețul de lansare, este bun.

DESPRE CE VORBIM

Realme 8 5G are ecran de 6,5 inchi, 1080 x 2400 px la 90 Hz. Pe spate are o cameră principală de 48 megapixeli, f/1.8, plus camere de adâncime și de macro; în față are una de 16 mpx. Procesorul este un Mediatek Dimensity 700 octa-core, 5G, cu 4+64 sau 6+128 GB și microSD. Telefonul este dual-sim și are slot microSD. Bateria este de 5.000 mAh, iar încărcătorul de 18 W. 162,5 x 74,8 x 8,5 mm și 185 grame, Android 11 la bord.

Preț: oficial 1.029 lei pentru 4+64 GB, dar în primele zile va fi disponibil la 880 de lei (eMAG, PC Garage). Varianta 6+128 GB costă 1.129 lei preț de listă, va fi 979 lei în primele zile. Va fi la eMAG, dar cred că n-au pus încă linkul.

Sunt uimit că telefoanele 5G au ajuns așa ieftine. Este poate cel mai bun semn că toate vor fi 5G de acum încolo.

CUM ARATĂ

Realme 8 5G este bine construit. Îmbinările sunt precise, carcasa pare solidă, colțurile și trecerea între ecran și carcasă sunt zone bine finisate. Bezel-ul este mai mare în partea de jos, dar tot nu ajunge la dimensiuni deranjante.

Mi-a plăcut lateralul gri mat, care-i metalic și dă un aspect plăcut smartphone-ului. Spatele telefonului este lucios, aproape ca o oglindă înnegrită. Deși sunt doar trei camere pe spate, cei de la Realme au pus patru “cerculețe” acolo. Unul dintre ele este fals, scrie AI pe el. Nu-i rea ideea, măcar arată simetric bump-ul camerelor.

Butonul on/off de pe lateral este și senzor de amprente. Volumul este pe stânga. Difuzor este doar în partea de jos, unde ai și jack audio. O husă siliconică transparentă este inclusă în pachet, un alt bonus, alături de încărcător de 18 W.

CE MI-A PLĂCUT

Realme 8 5G are o singură cameră pe spate. E un telefon gândit pentru oameni care fac fotografii ocazional și n-au nevoie de mai multe camere. Fotografiile au fost însă neașteptat de bune.

Eu văd în ele culori corect surprinse, poate cu verdele un pic suprasaturat, dar doar un pic. Detalii bune în zonele întunecate, texturi fine bine capturate, gamă dinamică neașteptat de bună. Eram convins că acele flori foarte colorate vor fi foarte saturate în imaginea finală, dar au ieșit toate bine. HDR-urile nu sunt agresive.

Fotografiile pe Night Mode nu sunt ca pe OnePlus 9 Pro, dar sunt utilizabile. Măcar vezi culorile în ele, chiar dacă sunt un pic desaturate. Da, am pus niște LED-uri alimentate de la soare în balcon, o să scriu și despre ele.

Procesarea pe Night Mode este însă evidentă în beneficiul său, iată mai jos diferența față de modul Auto. Zgomotul scade considerabil, apar detalii suplimentare și culorile sunt îmbunătățite:

Mi-a plăcut și aspectul general al telefonului. Senzorul de amprente de pe lateral este foarte rapid. Cred că toate telefoanele, indiferent de preț, ar trebui să treacă din nou la acest sistem. Ne-am făcut damblaua cu senzorul în ecran, se poate, este cool, dar cel pus pe lateral este mai rapid și foarte ușor de găsit cu degetul chiar și fără să te uiți la telefon.

Sunetul pe difuzorul extern este puternic. Este un singur difuzor în partea de jos, dar urlă.

Ecranul are culori vii. Luminozitatea este suficientă în soare, chiar dacă nu la nivelul flagship-urilor, desigur. Faptul că are refresh de 90 Hz este un alt bonus plăcut, animațiile fiind mult mai fluente.

Pe 5G am prins 300 Mbps în teste făcute la Unirii și în Tineretului. Atât duce abonamentul meu Flex, dar probabil că telefonul poate prinde și mai mult de atât. Modemul din interior este compatibil și cu rețele stand-alone, nu doar non-stand-alone, chipsetul făcând parte din noua generație cu care Mediatek atacă puternic piața de așa ceva.

Autonomia este foarte bună, cu 5.000 de mAh sub capotă. În cutie primești încărcător de 18 W.

Software-ul este ok și telefonul vine livrat cu Android 11. Interfața Realme mi-a plăcut mai mult decât cea Xiaomi, de exemplu, pentru că este mai bine organizată. M-am înțeles mai bine cu ea și opțiunile ei. Este și orientată către serviciile Google, poți inclusiv pune Google Assistant pe o apăsare lungă de On/Off, ceea ce conform unei știri recente Google abia acum ia în considerare și pentru alte telefoane.

CE NU MI-A PLĂCUT

Nu găsesc multe de zis atunci când iei în considerare și prețul telefonului. Realme 8 5G este telefonul în care aproape orice aspect hardware este neașteptat de bun față de ce te aștepți de la un telefon de 1.000 de lei (chiar 880 de lei în primele zile), în special camera foto. Per total este un telefon pe care-l recomand fără probleme cuiva care are doar acest buget la dispoziție.

Chipsetul Dimensity 700 este octa-core, construit în 7 nm, dar nu foarte performant. Bănuiesc că este pe măsura prețului telefonului. În teste a obținut punctaje modeste.

  • Geekbench: 573 puncte single-core, 1.782 multi-core, 1.511 grafică.
  • 3DMark: 1.092 puncte Wild Life, 3.323 puncte Sling Shot.
  • PCMark: 10.955 puncte.

Măcar în stress test s-a comportat similar de la cap la coadă, fără throttling sau încălzire. Aplicațiile rulează onorabil, că un chipset entry-level din 2021 nu mai este ca unul de acum 2-3 ani. Nu vă așteptați la minuni în jocuri.

Camera filmează doar Full HD, nu și 4K. Nu știu dacă să reproșez asta unui telefon de 1.000 de lei, având în vedere că jumătate dintre oameni oricum nu filmează 4K. Limitarea, în caz că vă interesează, este tot de la procesor, nu de la senzor.

Bănuiesc că i-aș putea face un singur reproș: nu are o cameră ultra-wide. Îmi aduc însă aminte din nou cât costă. Un altul ar fi că butoanele de volum sunt pe stânga, nu tot pe partea dreaptă alături de On/Off. Sunt mai greu de apăsat pe stânga.

CONCLUZIE

Realme 8 5G este bine construit și are o cameră foto bună. Ecranul este mare, are si conectivitate 5G. Punctele slabe sunt chipsetul, dar per total mi se pare că, dacă-l privești din perspectiva prețului, nu-i poți reproșa multe, e genul de produs la care ai senzația că primești mai mult decât ai dat pe el.

Realme 8 5G demonstrează că inclusiv telefoanele de 1.000 de lei sunt la un nivel mult mai înalt decât ce eram acum doi ani, de exemplu, când țin minte modele care mi se păreau neutilizabile. Acum vreo doi ani au dat părinții mei aceleași sume pe niște telefoane față de care Realme 8 5G pare rachetă în toate aspectele.

Preț: în oferte de la 880 de lei la eMAG, PC Garage.

asus s5507

    25 comentarii

  1. ” Deși sunt doar trei camere pe spate, cei de la Realme au pus patru “cerculețe” acolo. Unul dintre ele este fals, scrie AI pe el. Nu-i rea ideea, măcar arată simetric bump-ul camerel” … “Realme 8 5G are o singură cameră pe spate.”

    Ne mai uitam odata pe text, ca mie nu mi-e clar… ;-) Nu e nevoie sa si publici commentul…

      (Citează)

    • Are 4 cerculete, 3 camere din care doar una utila, una e pentru ‘macro’ iar alta pentru ‘depth’. Deci e corect, are doar o camera pe spate.

        (Citează)

    • Nici “ocazional” in romana nu insemana fix ce insemna in engleza.

        (Citează)

    • @Boris, definitia din DEX, punctul 2 + sinonimele cuvantului ocazional. Mi se pare ca nu a fost folosit gresit in articol.

      OCAZIONÁL, -Ă, ocazionali, -e, adj. 1. Care are loc cu prilejul unui anumit eveniment. 2. Care se ivește întâmplător; accidental, de ocazie. ◊ (Adverbial) L-a întâlnit ocazional. [Pr.: -zi-o-] – Din fr. occasionnel.

      Ocazional
      Ocazional, adjectiv
      Sinonime: accidental, aleatoriu, contingent, de ocazie, fortuit, întâmplător, rar.

        (Citează)

    • @Andrei, pct 2 din DEX ( întâmplător; accidental, de ocazie) nu cred inseamna rar.

      Vad ca e totusi “sporadic” dat ca sinonim in dictionarul de sinonime, caz in care imi fac mea culpa.
      Nu stiu de unde ai luat tu lista de sinonime.

        (Citează)

    •   (Citează)

    • Okochea:
      Are 4 cerculete, 3 camere din care doar una utila, una e pentru ‘macro’ iar alta pentru ‘depth’. Deci e corect, are doar o camera pe spate.

      Da, pentru mine camerele de macro și adâncime nu contează. Unii le pun acolo ca să spună că au două camere în plus. Mie nu mi se pare.

        (Citează)

  2. NUUUUUU, tot Huawei o sa cumparam!!!
    hai cu P .si la tine si la Vali

      (Citează)

    • Daca ne se schimba nimic in legatura cu licenta GMS si cu licentele pentru procesoare de tip ARM, in curand Huawei va disparea de pe piata Europeana. Surprinzator, dar pana si in China au pierdut primul loc in favoarea Oppo.

        (Citează)

  3. Pret corect ar fi de maxim 600 de lei. Nu are nimic in plus fata de Redmi 9, pe care il urmaresc eu si la care asteapt sa scada sub 500 de lei.

      (Citează)

  4. bine ca a trebuit sa caut pe wikipedia sa vad ce e cu Realme, ca nu auzisem de brandul asa

    macar puneti si voi niste info de baza daca tot e publicitate mascata, nu cred ca tre sa va invat eu sa scrieti un articol publicitar

    eu sincer nu inteleg strategia acestor agentii de a publica pe mai multe bloguri nu doar in aceeasi zi, dar chiar la aceeasi ora

    adica oare nu inteleg ele ca publicul lui nwradu si al lui zoso/arhi este acelasi, cu un plus de cercopiteci la zoso/arhi? si daca inteleg, nu e mai bine sa publici in zile diferite, ca sa se discute mai mult despre produs? ca daca toata lumea pune azi, maine nu mai vorbim de Realme.

    as dori sa ma lamureasca cineva si pe mine care-i faza.

      (Citează)

    • Vad ca e plin si youtube de review la telefonul asta. Cum ai zis, daca nu publicat toti in acelasi timp ar fi fost mai credibil. Apropo, ma uitam la Zenfone 8. Are led de notificare! In 2021! Bravo Asus!

        (Citează)

    • De obicei există un embargo, iar produsele sunt trimise spre review cu mult timp înainte ca fiecare să testeze cum știe. Toți publică imediat după ridicarea embargoului ca să fie primii – e oarecum logic, pentru că te uiți la 1-2 review-uri, nu la toți și e important care sunt ăia 1-2.

      Nu știu dacă și aici e așa, dar în general cam aia e practica.

        (Citează)

    • Marean: eu sincer nu inteleg strategia acestor agentii de a publica pe mai multe bloguri nu doar in aceeasi zi, dar chiar la aceeasi ora

      Am văzut și eu după aceea amploarea lansării, mi s-a părut mișto. Cred că au trimis în piață vreo 20 de sample-uri. Poate învață ceva cu această ocazie și producători mult mai mari de telefoane, care au 3 sample-uri în total de învârtit pentru toată presa și blogărimea din România, de te roagă să faci review în 2 zile, dacă se poate.

      Bineînțeles că sunt toate publicate la aceeași oră. Le-au trimis cu două săptămâni înainte, lansarea oficială era la ora 14:30, rugămintea era să publici vreun review sau alt material, dacă faci, după acea oră. Se semnează inclusiv NDA-uri în domeniu, cu ora precizată clar.

      Interesul fiecăruia este să-l publice cât mai rapid după aceea, nu după 6 zile când deja nu mai este ceva nou.

      În particular despre campanii, nu mă pricep la marketing, dar am impresia că toate se fac simultan tocmai pentru a avea impact mare. Dacă dai una pe săptămână scapă neobservată. Dacă le dai pe toate deodată, crește awareness-ul față de respectivul subiect.

        (Citează)

  5. “5000 mah sub capota” si deja mi-a zgariat retina iremediabil. A dreacu capota. Formula mai tampita n-am auzit si culmea e ca toti o folosesc.
    Telefonu e ok, doar ca poco x3 pro. Sau chiar x3 nfc. Snapdragon supt capota, 6gb ram, camere mai ok. Per total nu face banii realmi asta. Un 600 lei poate….

      (Citează)

  6. Eu nu înțeleg cum are doar 1 cameră cînd se zice că din alea 4 cerculețe, doar 1 e inactiv, restul sînt camere de adîncime și de macro. Alea nu-s tot camere ? ce fel de camere vrei să fie ca să zici că are 3 camere ?

      (Citează)

    • Camera wide (extra wide) si zoom.

        (Citează)

    • @Alias: câte fotografii macro ai făcut cu o cameră de 2 mpx? Pentru mine o cameră macro nu contează, e pusă acolo ca să se laude producătorul că sunt mai multe, că e mișto să zici că are 3.

      La fel și cu cea de adâncime. De obicei este alb-negru și de rezoluție mică, nici nu o poți accesa, ajută ea automat în modul Portret. Este și utilă? O fi, dar nesemnificativ, din moment ce alte telefoane se descurcă faorte bine și fără.

      Au pus trei camere pe spate, dar de interes este una singură. Sunt alții care se laudă cu 5 camere, că au normală, ultra-wide, zoom, adâncime și macro. Pentru mine, acolo sunt de fapt doar trei camere.

        (Citează)

  7. De luni de zile, de la EMUI 11 cel putin, nu pot sa sting P30 PRO New Edition fara sa ma intrebe Google Assistant daca vreau ceva.

    Deci nimic nou.

      (Citează)

  8. Radu, Hotnews a publicat un articol [P] asupra Realme 8 5G. Si cam zice acelasi lucru.

    De ce la Hotnews e [P] si la tine nu ?

      (Citează)

  9. daca nu va deranjeaza lipsa 5G si realizati ca in urmatorii 2 ani nu va fi plina tara de acoperire, sugerez alternativa Nova 5T. e un picus mai scump la liber.
    care are GApps si primeste actualizari de securitate lunare la EMUI 11/Android 10, nu cred ca va mai primi Android 11 ca are deja un an jumate pe piata.
    insa are 6G RAM, stocare rapida (UFS2.1) de 128G , 4 camere reale (desi cea de depth assist nu pare sa faca ceva util) din care una de 48M, una superwide foarte utila si una de macro slabuta, nu are jack de casti – din pacate, si se misca absolut onorabil in aplicatii, dar nu am folosit jocuri ca sa pot da un verdict. Night Mode e decent, dar nu va asteptati la ce poate un APS-C, totusi.
    bateria e mai mica dar se incarca surprinzator de rapid – la utilizare mai redusa tine doua zile.
    suporta 5GHz ac, dar nu si wifi6 (apropo, cati aveti asemenea router?).
    ce sa zic, nu am plangeri la adresa lui, am luat doua, unul subventionat de operator (aprox 100E) si unul la liber, niciunul nu face figuri deocamdata…
    suportul NFC merge corect cu RaiPay si ING Pay.

      (Citează)

  10. Suporta Voice over WIFI?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus