►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Mi s-a umflat recent zona de sub un ochi.
De obicei pățeam asta cam o dată pe an. Mă ungeam sub ochi cu un unguent oftalmic numit Tobrex și îmi trecea de obicei a doua zi. Nu dădeam mare atenție acestei probleme, ziceam că probabil am pus mână murdară la ochi sau mi-a intrat praf sau ceva și s-a inflamat pe moment.
Acum n-a trecut a doua zi. Adică a trecut până dimineața, dar pe parcursul zilei s-a umflat din nou. M-am uns din nou, peste noaptea a trecut iar imflamația, că nu mai simteam ochiul umflat și nici nu mă mai durea ușor dacă mă apăsam sub el. Pe seară a apărut din nou umflătura.
După vreo 3-4 zile de “uite ochiul umflat, acum nu mai este umflat”, medicamentul respectiv nu și-a mai făcut datoria și am rămas cu ochiul umflat vreo 2-3 zile la rând. Într-o dimineață chiar se vedea clar că-i umflat, aveam un cearcăn mare sub el.
Mi-am făcut programare la un oftalmolog pentru o consultație virtuală, adică prin Microsoft Teams. Când i-am explicat problema, mi-a pus direct următoarea întrebare: “stai mult la calculator?”
-Yes I do!
Recomandarea a fost să mă ung mai bine cu acea cremă, adică de 3 ori pe zi și cu masarea timp de 2-3 minute a zonei de sub ochi, cu 10 secunde cum făceam eu. I-am spus că simt acolo, sub ochi, ceva de mărimea unei boabe de susan în acea zonă umflată. Mi-a spus că da, acela este puroi și de asta trebuie să masez zona respectivă, ca să-l forțez să se disipe, altfel trebuie eliminat cu o incizie.
Mie deja îmi trecea ochiul în acel moment, dar am urmat încă vreo 4 zile aceste sfaturi și mi-a trecut de tot.
Am întrebat medicul de ce a apărut această problemă. Care-i cauza?
Mi-a spus că cea mai frecventă cauză în aceste timpuri este statul la calculator. Lumina puternică usucă ochiul, iar canalul lacrimar se blochează. După blocare, asta permite prafului sau altor microbi să se adune la ochi și să ducă la astfel de inflamații sau infecții.e
Altfel spus, să mă mai aștept la ele. Recomandarea a fost să folosesc și niște picături de ochi și ceva numit “lacrimă artificială”, care-i un tratament de durată. Voi investiga posibilitatea. Nu mă pricep să-mi pun picături în ochi, cred că sunt fizic incapabil de a face asta în mod eficient.
Știam că PC-ul afectează ochii, nu-i ceva nou, doar că nu în acest mod. Eu știam de lumina albastră, care distruge permanent celulele ochiului, iar acestea nu se pot regenera. De asta au apărut acele opțiuni de Blue Light Filter, dark mode și inclusiv Night Light în Windows 10, care putea fi și mult mai bine implementat, plus ochelari de protecție.
Nu mă așteptam și la asemenea probleme. Sau nu mă așteptam să mi se întâmple mie.
Pe Motherboard este un articol lung numit How the personal computer broke the human body. Citiți-l dacă aveți timp, este probabil de interes pentru cei de aici, chiar dacă vorbă lungă.
Ideea este următoarea. PC-ul îți distruge corpul pe două căi:
Partea cu ochii este diferită de efectele privitului la televizor, care-i de obicei la distanță mai mare și la care ne uităm cu mai puțin “efort” din partea țesuturilor sistemului ocular.
Se mai zic multe lucruri bune acolo în articol. Birourile de acum 40 de ani, ca și cele de acum (zic eu asta), sunt prost gândite pentru munca la calculator. Au lumină puternică, potrivită mai degrabă pentru hârțogăraie și citit de pe pagină și scris cu mâna, nu pentru a folosi într-un mod confortabil un calculator, deși probabil că, dacă vă întreb acum cât mai scrieți și mai citiți de pe pagini la muncă, probabil veți spune că prea puțin.
Dar sunt mult mai multe. De dureri de spate nu cred că mai are rost să vorbim, am văzut cu alte articole anterioare că hernia de disc nu-i ceva necunoscut aici pe blog. Mai sunt dureri ale coloanei în partea de sus, la “cocoașă”, probleme de tip repetitive stress injuries pentru că ținem încheieturile mâinilor mereu rotite, motiv pentru care au apărut și acele tastaturi cu taste în diagonală, ce nu sunt prea populare.
Dar sunt mult mai multe. Iată un tabel din articolul despre care ziceam mai sus, un studiu făcut în 1981 de o revistă medicală. Compară acolo problemele raportate de angajații care utilizează PC-uri (Clericar VDT – clerical, de la clerk, adică funcționar, nu de la fețe bisericești; VDT = video display terminal) cu angajați dintr-un grup de control care nu foloseau PC-uri, ci mașini de scris sau pur și simplu avea alt tip de muncă de birou.
Uitați-vă pe cât de mare este lista de probleme raportate:
Altfel spus, o uzură lentă, dar sigură a corpului uman cauzată de PC-uri și laptopuri. Există soluții, dar sunt greu de aplicat. Monitor extern sau stand de laptop, ca să nu stai cu capul în jos și bărbia în piept uitându-te la laptop, ci să-l ai la înălțimea ochilor. Gimnastică, mobilitate, fitness, mușchi. Reglarea luminozității, text ușor de văzut. Scaun de birou bine reglat și bine construit.
Problema este că în primul rând trebuie să observi că dezvolți o problemă de sănătate din cauza statului la calculator, apoi să-i cauți soluțiile și să treci și peste gândul că sunt greu de implementat sau că necesită efort constant pentru punerea în practică, gen “fă mișcare în fiecare oră”.
Întrebare de baraj: aveți birou reglabil pe înălțime? De care? Sunteți mai fericiți așa? Acum vreun an și ceva îmi căutam și eu unul, apoi au apărut alte probleme la care să mă gândesc și am amânat treaba asta.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
34 comentarii
18/05/2021 la 7:28 AM
ACGAM KVTD-2, de jumătate de an ieftin și bun.
Louis(Citează)
18/05/2021 la 7:35 AM
Te tii bine daca de abia acum ai probleme :)
Din experienta personala:
Tobradex (sau Tobrex + Maxidex), picaturi, majoritatea farmaciilor uita sa ceara reteta. Atentie! Este cu steroizi si antibiotic, excesul poate crea depedenta!
De folosit doar pentru urgente si in nici un caz mai mult de 5 zile consecutiv. Eu ma stradui sa nu il folosesc mai mult de 2 zile consecutiv.
Picaturile Systane sunt OK, ajuta.
Remedii ceva mai naturale:
– pauza de 5 minute, prosopel cu apa fierbinte si stors bine tinut pe ochi. Actioneaza ca un dilatator natural si ajuta canalele lacrimale si vasele de sange.
– la dus cu apa fierbinte insistat un pic pe ochii inchisi, caldura ajuta la desfundat canalele.
– desigur marit umiditatea in camera.
Baneocin unguent este foarte bun in cazuri de infectii localizate. Ichtyol ajuta la dizolvarea resturilor de puroi – dar *irita* ochiul deci de aplicat cu foarte mare grija.
Gaelex(Citează)
18/05/2021 la 7:43 AM
daca vad bugetarii articolul asta, se mai duc vreo 2 miliarde de euro pe sporuri.
Anda(Citează)
18/05/2021 la 7:59 AM
PC-ul: ți-o trage
Tu: stai ore în șir la PC că să te documentezi pentru articolul ăsta
Denisa(Citează)
18/05/2021 la 8:03 AM
Eu mi-am luat monitorul cu mine cand am plecat in work from home, stiam ca daca o sa stau cu capu-n piept sa ma uit la laptop o sa ma apuce dracii, si bine am facut.
Aveam si eu dureri de ceafa si de spate, dar au disparut odata ce am inceput sa alerg, ceea ce va recomand si dvs… pentru ca tonus muscular general crescut. Alergarea este o mare revelatie pt mine, mi-a scazut de ex pulsul in repaos cu 20-25% in 3 luni de cand am inceput, ceva incredibil.
Eu am luat-o mai tare ca imi place f mult si sa alerg si sa progresez, dar nu e nevoie decat sa alergati 30 min pe zi exact cum puteti si cat puteti. Oricum progresul e fantastic de rapid la inceput, oricine poate ajunge de la 0 la 5km in 1-2 luni, stiu pt ca am convins-o sa alerge si pe nevasta care zicea ca ea nu poate neam.
Insa mi-a crescut miopia in ultimul an, asta e.
Marean(Citează)
18/05/2021 la 9:04 AM
@Marean, cat aveai pulsul si la cat ai ajuns? De cand am avut Covid am ramas cu o usoara tahicardie si ma gandesc ca poate ar fi si pentru mine o solutie alergatul.
Andrei G(Citează)
18/05/2021 la 9:18 AM
pulsul in repaos era 75-80 si in vreo 3 luni am ajuns la 60-65 – atentie, fara pierdere de greutate, ca doar de la alergat nu prea slabesti, deci asta a fost doar efectul alergatului
acum, dupa 9 luni de alergat, am inceput sa vad puls in repaos cu 5 in fata (58, 59) , dar am si slabit, deci mai ajuta si aia.
Marean(Citează)
18/05/2021 la 10:51 AM
daca aveti probleme cu inima, nu va apucati in niciun caz de cardio. mersul pe jos (macar 6-8 mii de pasi pe zi) face minuni si nu va solicita prea mult.
Anda(Citează)
18/05/2021 la 11:07 AM
Alergarea nu e recomandata persoanelor mai plinute. Inainte sa te apuci de alergare ar trebui o vizita la doctor, ceva verificari de facut. Sa incepi sa alergi zilnic nu e deloc recomandat…
Alin(Citează)
18/05/2021 la 11:08 AM
In plus, alergarea iti cam zdruncina oasele, deci mare grija pe unde alergi si la incaltaminte.
De asta eu nu alerg, am un disc fisurat si mai rau as face.
Legat de picaturi, si eu tot Systane folosesc; am incercat si Hylo Comod dar mi se inrosesc ochii de la ele.
Pyro(Citează)
18/05/2021 la 11:12 AM
cunosc un tip cu dubla hernie de disc, pe care doctorul a vrut sa-l opereze de urgenta acum vreo 4 ani. nu a acceptat, in schimb alearga ca un nebun, inclusiv la maratoane si chiar vreo 2 sau 3 ultramaratoane. paradoxal, mi-a zis ca nu mai are probleme cu spatele, probabil tocmai pentru ca muschii spatelui sustin in permanenta greutatea. nu spun ca e o solutie pentru toti, dar in cazul lui a mers.
Anda(Citează)
18/05/2021 la 11:18 AM
siiiii…. au aparut si detractorii :-))
da oameni buni, sigur ca daca ai probleme medicale nu te apuci de alergare – de nici un sport fizic, de fapt. Si sigur ca e bine consulti mai intai un medic, desi mai nimeni nu o face.
dar altfel… e recomandata si persoanelor mai plinute, de ce nu, ca doar nu trebuie sa alerge pana cad lati si fac infarct… eu cand m-am apucat eram supraponderal, si a fost f bine.
de aia am zis ca e ok sa alergi cum poti si cat poti… ok, poate nu in fiecare zi, aici am zis ca am luat-o eu cam tare.
Nu numai ca eram supraponderal, dar eram / sunt fumator, aveam tensiunea la limita maxima si in plus mai am si ruptura de menisc la ambii genunchi (grad 2 si 3).
dupa 9 luni de alergare: am slabit 11kg (numarat calorii + alergare), de fumat fumez in continuare, tensiunea s-a imbunatatit cu 1-1.5 puncte iar genunchii sunt obiectiv mai bine (fac si stretching pre si post alergare), chit ca stangul imi face probleme post alergare daca alerg mai mult de 5km mai multe zile la rand (evident cu pantofi de alergare)
deci se poate.
Marean(Citează)
18/05/2021 la 11:36 AM
Anda, se simte mai bine pentru ca solutia la hernie este… tone de miscare, pentru tonifierea musculaturii in zona core, care sa preia greutatea pe care o sustineau discurile.
Sunt de acord ca miscare, insa as recomanda o miscare fara socuri pe incheieturi daca te stii cu probleme.
Daca nu, fuck it, sky’s the limit :)
Pyro(Citează)
18/05/2021 la 12:40 PM
Haideti sa nu exageram acum. Chiar si daca ai mici probleme cu inima, nu exista niciun medic care sa interzica sportul la nivel usor. Mai ales exercitiile aerobice.
Andrei G(Citează)
18/05/2021 la 1:11 PM
pai adevarul e ca mie un cardiolog mi-a recomandat sa alerg, acu’ vreo 2 ani cand am fost sa vad ce e cu tensiunea.
evident, nu am luat in seama sfatul atunci, credeam ca nu e pt mine alergarea, a fost nevoie de pandemie ca sa incep sa alerg, fara nici un plan, doar pt ca am observat ca nu mai ieseam din casa.
apropo, alergatul are efecte benefice demonstrate si impotriva simptomelor de anxietate si depresie (endorfine ftw) dar nu mai insist ca deja cred ca pare ca fac parte dintr-o secta sau ceva :-)
dar adevarul e ca de-abia dupa ce am inceput sa alerg am inteles cum e posibil ca unii sa se scoale de dimineata sa alerge – e simplu, doar le place f mult si atunci au timp, nu e vorba de disciplina iesita din comun sau de fanatism cu sanatatea :-)
si eu daca nu as putea alerga seara as alerga si la 5 dimineata, pt ca imi place f mult, ma face sa ma simt f bine si am nevoie de asta
Marean(Citează)
18/05/2021 la 8:20 AM
Ce inseamna “mult”? Stai la calculator 6 ore? 10? mai mult?
Puroiul este ceva grava, nu mai este vorba de ochi uscati. E o infectie acolo care nu va trece niciodata complet cu medicamente.
Kopa_Kopan(Citează)
18/05/2021 la 8:44 AM
Conform unui articol de pe zeiss.ro:
“Însă este important de reținut faptul că o oră petrecută în aer liber, într-o zi normală cu cer acoperit de nori, ne expune ochii la de 30 de ori mai multă lumină albastră decât o oră petrecută în interior, în fața unui monitor.”
Catalin(Citează)
18/05/2021 la 8:59 AM
Lumina albastra e periculoasa doar cand este preponderenta fata de lumina alba. Ochiul nu poate distinge intensitatea luminii albastre corect si de aia nu se micsoreaza irisul suficient. Daca insa exista si lumina daylight, nu e problema, irisul se seteaza corect.
De aia problema nu e calculatorul ziua, ci telefonul noaptea.
Marean(Citează)
18/05/2021 la 10:35 AM
Are dreptate Marean, am fost acum ceva vreme la oftalmolog pt ca aveam ochii obositi si mi-a recomandat ca atunci cand ma uit la mobil sau la televizor sa am lumina aprinsa in camera, nu mai apare acest contrast si ochii nu mai obosesc.
Radu(Citează)
18/05/2021 la 10:56 AM
pai si cand te uiti la tv, nu e ok sa fie bezna in jur. e buna o lumina de fundal, o veioza in spatele televizorului sau intr-un colt al camerei.
cat despre lumina soarelui, radiatiile UV sunt foarte obositoare pentru ochi. eu am ochii albastri si sunt extrem de sensibili la lumina soarelui. conduc cu ochelari de soare si cand e innorat.
Anda(Citează)
18/05/2021 la 9:58 AM
Am birou Bekant, de la IKEA, mi se pare o schimbare majora faptul ca pot face ajustari ale inaltimii biroului si scaunului, insa nu am gasit pana acum pozitia magica in care sa stau fara sa ma doara umerii. Cred ca e ceva stricat mai rau acolo, care nu se repara doar cu biroul.
Skyler(Citează)
18/05/2021 la 11:07 AM
spunea bine cineva ca statul in picioare e la fel de nociv ca satul pe scaun. miscarea e cheia. de aia unii au ajuns la exasperare si au pus laptopul pe un suport deasupra benzii de alergat. lucreaza si merg zeci de km fara sa-si dea seama. un tip slabise vreo 20 de kg la munca :)
Anda(Citează)
18/05/2021 la 10:40 AM
Masuri luate de mine ca sa mai reduc pagubele:
– birou pe comanda, mai inalt decat cele standard, pentru ca mi se pareau mici
– mouse vertical – excelent pentru incheietura
– scaun bun – reglabil pe n directii, pana i-am gasit pozitia adecvata pentru mine
– suport pentru laptop de la Ikea – ridica ecranul si tastatura sta inclinata, e o pozitie mai ok a mainilor
– suport pentru picioare, tot de la Ikea
– lampa de pus pe monitor de la Baseus, lumineaza in jos spre birou si tastatura, nu spre ochi, pentru cand stau pe birou cu hartii din care trebuie sa citesc chestii
alunelu(Citează)
18/05/2021 la 11:05 AM
Ai grijă cu biroul prea înalt, că poți începe să ai probleme la umeri dacă nu ții tastatura/mâinile în poziția corectă.
Ciuby(Citează)
18/05/2021 la 1:11 PM
Suportul pentru laptop de la Ikea este foarte bun, si eu il folosesc. Dar parca tot este prea jos display-ul de la laptop.
Cand sunt la birou, folosesc un monitor extern putin mai inaltat. Dar cand lucrez de acasa nu prea am unde sa montez monitorul extern asa ca stau doar la laptop si se simte diferenta de confort
Andrei G(Citează)
19/05/2021 la 12:53 PM
@Andrei G: urmeaza sa imi pun monitorul extern ca monitor principal + tastatura normala infipta in laptop.
@Ciuby: la un birou normal nu imi incap picioarele unul peste altul, e enervant. Momentan umerii nu zic nimic, e vorba de vreo 5 cm in plus, totusi, nu de foarte mult.
alunelu(Citează)
18/05/2021 la 11:05 AM
Eu imi pun cam de 2 ori pe zi Hyabak, se gaseste la orice farmacie, te scapa de “ochiul uscat”
Alin(Citează)
18/05/2021 la 11:37 AM
Nu ai bratara, ceas care iti zice sa te misti dupa 1 ora ?
Cred ca miscarea moderata este cheia la oamenii sendentari – adica mers pe jos.
15 minute de mers pe jos inseamna 1 km si 1500 de pasi la mine.
30 de minute dimineata si 30 de minute seara iti cam faci 6000 de pasi. In rest pana la 10.000 de pasi ii faci doar daca stai prin casa.
ovi(Citează)
18/05/2021 la 11:37 AM
Nu ai bratara, ceas care iti zice sa te misti dupa 1 ora ?
Cred ca miscarea moderata este cheia la oamenii sendentari – adica mers pe jos.
15 minute de mers pe jos inseamna 1 km si 1500 de pasi la mine.
30 de minute dimineata si 30 de minute seara iti cam faci 6000 de pasi. In rest pana la 10.000 de pasi ii faci doar daca stai prin casa.
ovi(Citează)
18/05/2021 la 12:28 PM
Sa ai grija si cu lacrimile artificiale, mie mi s-a parut ca unele provoaca un fel de dependenta daca le folosesti prea des.
Eu port lentile de contact de vreo 16 ani.
Folosesc lacrimi artificiale doar cand am un zbor lung.
Am avut o perioada cand am folosit lacrimi artificiale mai des si ochii mi se uscau din ce in ce mai des.
Dar intr-adevar e foarte placut sa le folosesti, iti simti ochii super refreshed.
Liviu(Citează)
18/05/2021 la 2:39 PM
Pe mine m-a nenorocit lucratul asta de acasa din ultimul an. In primul rand, nu am o camera dedicata biroului si nici nu am vrut sa transform sufrageria sau dormitorul intr-o struto-camila, spatiu locativ – birou, asa ca mi-am luat doar un birou pliabil, pe care sa il dosesc cand termin programul. Scaun de birou, monitor extra si altele similare sunt mofturi, ca nu am pe unde sa le dosesc sa nu se vada, deci stau intr-o pozitie complet gresita min 10 ore pe zi. Apoi, asta cu pauza la fiecare ora, la lucrul de acasa e o mare gluma. Nemai avand colegi cu care sa mai stau de vorba sau sa mai ies la o cafea, nici nu imi dai seama cand au trecut 3-4 ore de cand m-am ridicat ultima data de la birou. Si oricum, cand iau o pauza de la laptop, de obicei tot cu ochii in ecran stau, fie ca e telefon sau TV.
A.(Citează)
18/05/2021 la 2:52 PM
E chestie de autodisciplina, pui o avertizare la fiecare ora de ex. si 5 sau 10 minute mergi in cerc ca ursoaica daca e nevoie, rotesti bratele, capul, faci cateva genuflexiuni, fandari, nu e mare filozofie. cum zic astia de la BT: “hai ca poti!” :)
Anda(Citează)
18/05/2021 la 2:56 PM
sau te apuci de fumat :-)
Marean(Citează)
18/05/2021 la 3:05 PM
Pot sa zic eu cateva cuvinte, de la stat pe birou am urmatoarele probleme si am ajuns sa am prieteni in randul medicilor de recuperare si kinetoterapeutilor.
– hernie de disc lombara, dupa ce m-am luptat cu 2 ani, am operat-o si ma simt f bine, dar tot fac kineto aproape zilnic
– hernie de disc cervicala, din cauza ca scaunul vechi nu avea suport cervical, care trebuie sa stea PE CEAFA, nu pe cap (ca la masini, o prostie !!!)
– probleme genunchi (s-au slabit muschii coapselor)
– probleme de articulatie ale mainilor, desi am suport de tastatura si mouse, nu ma ajuta.
-> toate problemele de mai sus sunt din cauza faptului ca statul pe scaun “leneveste” musculatura
+ ochi uscat sever de vreo 5 ani de zile si aici o sa detaliez
” Recomandarea a fost să folosesc și niște picături de ochi și ceva numit “lacrimă artificială”, care-i un tratament de durată”
Acel ceva “numit lacrima artificiala” nu este un “tratament” de durata, ci este un ajutor acordat ochilor sa se lubrifieze mai bine, ca un ulei de motor. Ochii nostri nu sunt facuti sa stea 9h atenti la TV/monitor/carti, ci sa vada de la distanta, asa ca au nevoie de o lubrifiere mai buna, pe care glandele noastre lacrimale (in special din lipsa clipitului) nu o pot asigura.
Daca vrei lacrimi artificiale de calitate, EvoTears.
Asa credeam si eu ca nu pot sa-mi pun picaturi singur, dupa 1-2 luni m-am obisnuit si imi pun de 5-6 ori pe zi, altfel am niste usturimi de mor.
Tano(Citează)