un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Idei pentru încurajarea ratei de vaccinare – bomboana, nu bățul

19 May 2021  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Mi-au plăcut ideile voastre despre cum poate fi crescut ritmul de vaccinare în viitor. Au fost multe comentarii bune în discuția de aici.

Încep prin a spune că ritmul de vaccinare chiar scade. Pentru asta eu mă uit la câte persoane au fost vaccinate zilnic cu doza 1 față de câți au primit doza 2. Cei cu doza 2 sunt mai numeroși în fiecare zi, adică numărul de persoane care s-au vaccinat acum 3 săptămâni pentru prima oară a fost mai mare decât numărul celor care se vaccinează astăzi pentru prima oară. Și mai rău, numărul celor care intră în cabinete pentru prima doză este în scădere.

Cifre: 15 mai – 52k doza 1 și 67k doza 2; 16 mai – 42k doza 1 și 59k doza 2; 17 mai – 39k doza 1 și 60k doza 2; 18 mai – 34k doza 1 și 63k doza 2.

Înapoi la exercițiul de gândire la posibile măsuri. Eu am rămas cu următoarele două concluzii personale:

  1. sunt necesare centre de vaccinare de proximitate.
  2. trebuie mers cu zăhărelul, nu cu bățul.

Prima este aproape evidentă. Valul mare de doritori de vaccin ce s-au dus la drive-through sau maratonuri arată că mulți oameni n-au vrut sau n-au știut să folosească platforma de programare. Momentan s-au organizat astfel de evenimente în orașe mari, dar probabil că răspunsul va fi la fel de bun și în localități mai mici, de 10.000+ locuitori.

Așa că, atunci când se va organiza un punct de vaccinare imediată în orașe precum Câmpina, Pașcani, Dej, Mediaș șamd sunt sigur că va fi coadă la intrare.

Iar apoi se poate merge și mai adânc în mediul rural, de exemplu. S-ar putea merge inclusiv pe la companii mai mari. Ce aveți aici, o fabrică cu 400 de angajați? Vin un camion frigorific și o ambulanță și vaccinează toți doritorii din acel sediu.

Ideea este că mulți oameni s-ar vaccina dacă ar fi simplu și la îndemână. Asta trebuie să fie principala direcție a autorităților în viitor.

Se pune apoi problema celor reticenți, a celor încă indeciși. Ce înseamnă zăhărelul, nu bățul? Înseamnă să le dai bonusuri și motive bune, plăcute, să se vaccineze, nu să le pui limitări.

De exemplu, cineva sugera că ar trebui cerute teste PCR negative dacă vrei să lucrezi cu statul și nu ești vaccinat. Ai treabă la ANAF sau la Primărie? Vine cu test PCR negativ făcut recent, dacă nu ești vaccinat. Sau să plătești toată spitalizarea în caz că faci covid sau să ai diverse alte dezavantaje sau pași suplimentari de făcut în societate.

Problema este că astfel de decizii trebuie luate politic, iar politicienii nu-și vor asuma să supere oamenii cu noi restricții și chiar discriminări. Probabil că astfel de măsuri nici n-ar rezista în tribunal, dar și mai probabil este că alianța PNL+USRPLUS nu-și va asuma impactul negativ al acestor măsuri și nu va dori să dea muniție celorlalte partide în planul politic.

Așa că mai bine începi să oferi bonusuri celor care se vaccinează. Am văzut multe idei bune în comentarii și mai completez și eu cu altele:

  • zi liberă de la muncă în ziua vaccinării și a doua zi.
  • reducere 10% la impozite în anul următor (banal de făcut, fiind legate prin CNP de vaccinare).
  • tichete de masă sau vouchere de vacanță.
  • gratuități la alte servicii, de exemplu la o testare spike ulterioară.
  • cuplarea cu alte servicii, de exemplu să-ți ia și sânge pentru analizele uzuale.
  • loterie pentru cei vaccinați. Serios, dacă se poate în Ohio, se poate și la noi. Țin minte că s-a organizat una la votul pentru o nouă constituție acum mulți ani sau ceva așa.
  • mici și bere. Merge oricând. Te vaccinezi și primești biletul de acces la ceaune.

Cred că loteria ar fi poate cea mai bună soluție. O sumă mare de bani atrage întotdeauna.

Tot felul de studii au arătat mereu că recompensele conving mai mulți oameni să acționeze decât pedepsele. Restricții suplimentare pentru nevaccinați, măsuri de a le face viața mai grea chiar și în chestiuni minore, doar i-ar face să privească autoritățile și vaccinul în sine ca pe dușmani, ca pe oponenți care le strică ziua. Acesta ar fi cel mai rău scenariu.

Chestia asta cred că nu trebuie uitată indiferent de situație și domeniu de aplicare: pedepsele și restricțiile aplicate pentru a convinge un om să facă ceva îl vor face și să te urască, pe când recompensarea lui pentru a face același lucru s-ar putea să-l transforme chiar în prieten.

asus s5507

    15 comentarii

  1. Cred ca ar functiona oferirea de bonuri de masa, la fel ca la donarea de sange

      (Citează)

    • Nu se pot da astfel de stimulente, e o porcarie. Nu trebuie dat nimic, doar facuta cat mai accesibila vaccinarea.

      O alta metoda care ar functiona e sa se anunte ca pana la data cutare vaccinarea e gratis, dupa care se va plati.

        (Citează)

  2. Pedepsele sunt degeaba pentru ca nu sunt aplicate, este laitmotiv in Romania.

    Facilitati de calatorie pentru cei vaccinati, asta ar ajuta pentru unii, nu foarte multi.

      (Citează)

    • bro, aia care vor sa calatoreasca s-au vaccinat deja. fie pentru ca au vrut sa poata calatori, fie pentru ca sunt mai dezghetati la minte fata de aia care nu-si permit sa calatoreasca.

      iar aia care nu vor sa calatoreasca vor zice ca nu le trebuie vaccin pentru ca nu au de gand sa plece mai departe de neptun (statiunea). aia e.

      trebuie ceva care sa se aplice tuturor categoriilor sociale. nu stiu nici daca loteria va avea mare succes, nu e garantat ca vei castiga. aia cu reducerea la impozit pare plauzibila, toata lumea plateste impozite, deci toti vor beneficia. nu stiu daca 10% e suficient totusi.

        (Citează)

  3. Daca incep sa ofere bani pentru vaccinare si nu se da si celor care au fost deja vaccinati… Dau in judecata pentru discriminare :)

      (Citează)

  4. Adrian:
    Daca incep sa ofere bani pentru vaccinare si nu se da si celor care au fost deja vaccinati… Dau in judecata pentru discriminare :)

    Cealalta problema e ca asteptatorii pot astepta si mai mult acum, in loc sa se vaccineze.
    De ce sa ma vaccinez acum, cand pot astepta , ca poate pica ceva?
    Decizia trebuie luata rapid, nu vanturata prin spatiul public

      (Citează)

  5. Sa dam pomeni? Poate pe la tara 1kg de ulei, 2 de faina, o galeata, o bricheta..poate ajuta cei de la PSD cu logistica..

      (Citează)

  6. Care ar fi un site bun de urmarit evolutia numarului de persoane vaccinate din Romania?

    Eu am senzatia ca lumea care a vrut s-a cam vaccinat, mai sunt putini care nu vor si mai sunt foarte multi care nu mai locuiesc in Romania, dar statul nu stie de ei, ca la alegeri.

      (Citează)

    • Mai sunt multe persoane care vor, dar nu au putut ajunge sa se vaccineze. Bunicii din partea sotiei locuiesc in satul Butea. Nu au masina, nu exista curse regulate de autobuz de la ei catre localitati mari.Si nu, nu au vrut sa mergem noi sa ii ducem. Exista optiunea sa iasa la E85 si sa fie luati la ocazie..si ca ei sunt multi. EU aici ma uit la numarul de vaccinati https://vaccinare-covid.gov.ro/raportari/

        (Citează)

  7. cred ca “relaxarea” asta a venit prea devreme totusi.

    cei ce nu s-au vaccinat, nu o vor mai face, vazant ca totul e “bine” pe afara: fara masca, hai la terase, bagam un meci, bagam o mare.

    nr de cazuri “scade”.. deci 0 motive sa te vaccinezi.

    Partea nasoala in clipa de fata este ca sunt aceleasi restricii atat pt cei vacc si cei nevacc. Nimeni nu are extra beneficii sau extra penalitati. (nu vb despre efectul benefic al vaccinului in sine)

    De ex, se vorbeste ca de pe 1 iunie sa vina la birou cei vaccinati. Pai stai.. ca eu nu m-am vaccinat sa ma duc inapoi la birou :))

      (Citează)

    • Momentan nu poate scrie undeva negru pe alb că dacă te-ai vaccinat nu te poți infecta și/sau nu poți da mai departe – mai ales pentru că e prea nou vaccinul. Asta pricepe absolut oricine. Deci, cum impui alte restricții (ca stat) doar pentru ăia vaccinați și cum stai să-i verifici la fiecare colț de stradă? Și de ce ai face asta când toată lumea a înțeles că vaccinul ăla nu scuipă la capăt doar sănătate? Când există discriminare oamenii vor fi și mai înverșunați, iar într-o societate trebuie să existe echilibru, așa că nu poate fi 0 sau 1.

      Da, restricțiile se digeră cel mai ușor când vin de la angajator, că de acolo vine banu’. Dacă ăla spune că trebuie să te vaccinezi (într-o bază legală) sau pleci, probabil că te vei vaccina, că Netflix-ul nu se plătește singur.

      Părerea mea e că mai trebuie și răbdare, nu merge să scrii o funcție care să-l facă pe Gigi vaccinat doar pentru că ai calculat că dispare pandemia când xx% din Gigi sunt vaccinați.

        (Citează)

  8. Între timp, șefu’ la vaccinare, Gheorghiță, minte de îngheață apele când zice că “N-am sesizat scăderea ritmului la prima doză” și când zice că nu știe cât la sută din personalul medical s-a vaccinat (ambele din conferința de presă de ieri).

      (Citează)

  9. Foarte reticent guvernul să adopte orice beneficii pentru cei vaccinați, și nu înțeleg de ce. Aia cu o zi liberă pentru că te-ai vaccinat e foarte bună, și ar putea să o apuce pentru toți, inclusiv cei care s-au vaccinat deja, și cu posibilitatea să o iei oricând anul acesta, nu doar in ziua vaccinării.

      (Citează)

  10. speedy.gonzales

    20/05/2021 la 12:59 PM

    daca o sa ceara test pcr cand vrei sa interactionezi cu statul cred ca o sa iasa revolutie. adica e ca si cum te-ai duce sa te f**a unul in c*r si ti-ar cere sa iti faci analize ca nu ai sida.

    iar aia cu tombola nu o sa mai atraga pe nimeni ptr ca oamenii deja s-au prins ca nu au nici o sansa sa castige. e ca la loteria bonurilor: la inceput oamenii au fost interesati, au jucat, pana a venit statul si a pus limita de 100 castigatori. din momentul ala loteria a devenit neinteresanta: adica am strans bonurile, am jucat, mi-a iesit valoarea bonului apoi vii tu stat si decizi cine primeste banii?!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus