un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Google Photos nu mai este gratuit de la 1 iunie 2021 (și alternative)

7 May 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

40 comentarii

Dacă folosiți Google Photos, e bine să știți acum că de la 1 iunie 2021 spațiul de stocare nu mai este nelimitat și gratuit, ci limitat la 15 GB și poți plăti pentru mai mult. Google a anunțat acum vreun an modificarea aceasta și, dacă nu vreți să continuați să folosiți serviciul lor, acum în luna mai ar fi cazul să luați măsurile necesare.

Rețineți întâi și că toate fotografiile uploadate până acum, când totul este gratuit pe setarea High Quality, rămân în continuare disponibile în Photos, indiferent cât spațiu consumă în prezent. Doar fotografiile și clipurile uploadate după 1 iunie se vor contoriza pentru spațiul de 15 GB oferit gratuit sau alt spațiu plătit cu bani.

Eu voi continua cu Google Photos, că-i mai bun decât orice altceva din piață pentru ce-mi trebuie mie. Nu mă deranjează că nu-l mai oferă complet gratuit. Nu am pretenția ca servicii foarte bune să fie și oferite gratuit, că nu-mi datorează Google nimic. Dacă sunt gratuite, foarte bine! Dacă nu, analizez dacă merită banii ceruți; în cazul Photos, merită.

Decizia de a continua a fost ușoară pentru mine deoarece de vreo trei ani oricum plăteam la Google One pentru 100 GB spațiu de stocare (100 lei pe an), iar aceia se aplică și în Photos. Așa că, de fapt, eu nu voi plăti nimic în plus la 1 iunie 2021. Am scris mai jos despre alte servicii similare, dar oferta Google One este foarte competitivă.

Recapitulare rapidă pentru de ce folosesc Google Photos:

  • backup automat în cloud de fotografii din telefon și din calculatoare.
  • search excelent în imagini. Photos are un algoritm super-avansat de recunoaștere a imaginilor și asta îmi permite să găsesc rapid fotografiile căutate din trecut. Pot căuta chestii de genul “pizza barcelona” pentru toate fotografiile cu pizza făcute în Barcelona. La un moment dat am căutat “van” pentru că voiam fotografia unei dube fotografiată acum multe luni; mi-a arătat vreo 70 de imagini ce aveau dube în ele, unele așa… în plan secund sau în colț, și am găsit-o imediat pe cea căutată. Se descurcă la fel de bine și cu persoane și animale, poți găsi foarte rapid toate fotografiile cu bunica.
  • albume comune, share rapid cu alte persoane pentru că aproape oricine are și cont Google etc.

Teoretic au și un editor foto-video tot mai bun, dar prefer Snapseed.

Dacă însă vreți să renunțați la Google Photos, exportați-vă de acum fotografiile ca backup, există inclusiv o funcție pentru asta în Settings. Iată câteva idei de alternative. Rețineți că părerea mea despre ele este foarte subiectivă; îmi place mult Google Photos, îl consider superior concurenței, așa că nu mă mulțumește nici o alternativă.

GOOGLE PHOTOS

Huh? Păi da, că va fi în continuare gratuit până în 15 GB de fotografii. Mulți oameni, dacă nu fac multe fotografii, vor umple acest spațiu abia peste multe luni sau chiar ani.

Pe planul High Quality, fotografia este oricum comprimată cu o pierdere nesesizabilă de calitate. Telefonul meu generează fotografii JPEG de aproximativ 3-4 MB bucata. Google Photos le transformă în fotografii de 1-1,5 MB bucata. Cei 15 GB ar putea ajunge deci pentru câteva mii de fotografii urcate după 1 iunie.

Atenție însă că cei 15 GB sunt împărțiți și cu Google Drive și cu Gmail. Verificați aici cât spațiu aveți de fapt. La mine Gmail consumă mult, primesc emailuri cu atașamente chiar și de 30 MB, de obicei le curăț anual folosind operatori precum larger:5M sau older_than.

Cum modificările intră la 1 iunie, până atunci puteți uploada toate fotografiile voastre în Google Photos și nu se vor contoriza după 1 iunie. Unele fișiere se contorizau și înainte, de exemplu clipurile video prea mari sau ce nu puteau fi procesate; le puteți găsi prin setările Photos și șterge, dacă nu sunt importante.

Aici apare singura mea problemă cu Google: este foarte dificil să găsești ce fișiere se contorizează la stocare și unde sunt ele, ca să le ștergi; interfața pentru așa ceva este foarte slabă. Dacă ai deja Google One, este mai simplu prin această pagină.

Iar dacă vreți să plătiți pentru spațiu suplimentar, servicul se numește Google One. Eu dau 100 lei/an pentru 100 GB. Puteți vedea mai jos că oferta de preț este foarte competitivă.

ONEDRIVE

De la Microsoft. Îl folosesc și pe acesta, că-i inclus în Office 365.

Luat separat, Onedrive costă 8 lei/lună pentru 100 GB. Are aplicații mișto de backup fotografii (și orice alt fișier) din telefon și PC în cloud, stă bine la asta. Are o afișare rudimentară a fotografiilor într-un soi de galerie, dar nu are search în imagine pentru că nu face detecție de imagini (sau face, însă nu ca să te ajute pe tine). Onedrive are un peering rapid cu România, așa că vitezele de upload/download sunt mari.

Altfel spus, Onedrive costă 96 lei/an pentru 100 GB, tot cât Google One. Aș alege Google One, dacă ar trebui.

AMAZON PHOTOS

Poate cea mai bună alternativă. Amazon Photos este gândit special pentru fotografii, așa că include vizualizări tip galerie. Au aplicații de mobil și PC.

Oferta de preț este foarte bună: gratuit pentru Prime members, 2 dolari/lună pentru 100 GB în rest. Asta înseamnă cam cât cei 100 lei/an de la Google One.

Uitați aici o comparație și cu Amazon Drive, care oferă stocare pentru mai multe tipuri de fișiere.

FLICKR

Da, încă există. Flickr s-a transformat în serviciu pentru fotografi, oferă foarte puțin gratuit (1000 de fotografii în total), iar în rest costă vreo 70 de euro/an pentru total nelimitat. Eu îl văd ca pe un serviciu orientat spre fotografi sau fotografie comercială, prea scump pentru omul care dorește un simplu backup de amintiri.

iCLOUD

Dacă aveți iPhone sau alte dispozitive Apple, serviciul lor iCloud poate fi soluția cea mai bună. 5 GB spațiu gratuit, apoi plătiți 4,5 lei/lună pentru 50 GB sau 13 lei/lună pentru 200 GB. Extrapolând la an, înseamnă 55 lei/an pentru 50 GB, oarecum similar cu ce vă oferă Google One sau Onedrive.

DROPBOX

Eu am renunțat la Dropbox. Planul gratuit avea prea multe limitări, iar de planul per-pay nu aveam nevoie deoarece am Onedrive inclus în Office. Serviciul, însă, este în general bun, deși se duce mai mult în direcția de productivitate/business.

Pentru fotografii au un sistem rudimentar de galerii și fără un search în conținutul imaginii. Aplicațiile de telefon și de PC sunt foarte bune.

Costă 10 euro/lună pentru 2 TB spațiu de stocare. 120 euro/an, adică, deci 600 de lei, dar sunt 2 TB. Nu puteți alege un plan cu mai puțin spațiu. Google One, apropo, costă 500 de lei pe an pentru 2 TB.

Părerea mea este că foarte puțini oameni au nevoie de 2 TB de spațiu de stocare pentru fotografiile lor, înseamnă peste 600.000 de fotografii uzuale de telefon mobil. Oferta ar putea fi bună într-un scenariu complex de backup de multe tipuri de fișiere, vault, manager de parole și alte feature-uri oferite în pachet pentru acea sumă, dar chiar și atunci trebuie comparat cu Onedrive și Google One, care pot fi folosite și în astfel de moduri.

Nu mai țin minte ce viteză de sincronizare are Dropbox din România. Țin minte din perioada când le utilizam pe amândouă că Dropbox nu era melc, dar Onedrive era mai rapid.

ALTE SERVICII

Sunt multe servicii de cloud storage în lume. Din când în când apar oferte bune la tot felul de servicii din Rusia sau Indonezia sau alte zone ale lumii unde probabil că spațiul în datacenter este ieftin. Altele sunt în SUA, de exemplu IDrive cu 5 TB la 50 dolari/an.

Recomandarea mea este ca pentru fotografiile personale să nu vă zgârciți la bani și să alegeți un serviciu de calitate. Fotografiile sunt importante și de neînlocuit. Nu cred că vreți ca peste 30 de ani să descoperiți că nu aveți nici o fotografie cu bunicii sau cu prima aniversare a copilului pentru că erau hostate pe vreun serviciu dubios.

Câteva aspecte de cercetat când alegeți un serviciu de cloud storage:

  • renume și cotă de piață. O firmă mare nu va dispărea pe neașteptate sau, dacă o face, vă va oferi timp și funcții suficiente de migrare în altă parte.
  • unde sunt stocate datele voastre. Încercați să găsiți ceva cu datacenter în UE pentru protecția GDPR, dar și pentru probabilitatea mare de peering rapid.
  • aplicații de calitate pentru telefon și/sau PC. Backup-urile trebuie să meargă de la sine fără probleme, trebuie să fie bine securizate, trebuie să aveți opțiuni de mass download șamd.
  • majoritatea oferă un plan free simbolic. Folosiți-l pentru a testa măcar o săptămână un serviciu, înainte de a plăti un plan mai complex.
  • căutați vreun cod de reduceri. Site-urile mari de tech fac deseori colaborări cu astfel de servicii și uneori oferă coduri de discount.

Trăgând linie, însă, nu mă mir că cele mai bune oferte sunt de la Google, Microsoft, Apple și Amazon, care au investit masiv în centre de date și oricum câștigă bani prin multe alte metode pentru a subvenționa aceste costuri.

Nu cred nici în stocarea la domiciliu. Un HDD este ieftin, da. Nu-mi poate însă garanta nimeni că peste 10 ani va mai fi funcțional când îl bag în priză, că nu-l sparge copilul, că nu-l pierd la mutare. Faceți backup local, nu zic să nu, dar nu neglijați și unul în cloud. Backup-ul de fotografii mi se pare the longest game, sunt singurele fișiere pe care intenționez să le am intacte și peste 60 de ani.

asus s5507

    40 comentarii

  1. Sunt fan Google photos. De vreo 4 ani am si un nas synology pe care salvez/sincronizez pozele din folderul pe care il face camera. Fara backup la pozele si filmulețele de pe whatsapp ca ar însemna sa fac ciorba cu de toate… De la pornarii de pe grupurile de “băieți” pana la poze cu temele copiilor. Separat de NAS mai fac backup cam odată pe an pe doua HDD externe gen wd passport. Ma gândesc ca nu s-or strica toate deodată. Inca ma gândesc să-mi fac abonament (și) la google.

      (Citează)

  2. Flickr a devenit treptat o mizerie șantajistă și totul a început când s-au vândut la Yahoo. Au crescut în fiecare an prețul abonamentului nelimitat, de la vreo 25$ la 70 de euro.

    Anul trecut am închis contul la ei, practic mă șantajau să le plătesc 70 de euro ca să am acces la pozele mele. Păcat că s-a tâmpit de tot, îmi convenea pe vremea când era 49$ pe 2 ani.

      (Citează)

  3. Ai încercat sa-ti faci backup la pozele/video din Google Photos? Mie mi-au trimis 21 de arhive de 1TB cu tot felul de fisiere.json de dimensiuni de 1kb si totul e dezorganizat. Daca nu poți sa faci restore nu e chiar un backup.
    Pe mine m-au legat de Google Photos si pentru ca am un Home Hub unde imi place sa vad pozele, dar de la 1 iunie cred ca o sa pun doar albume organizate acolo.
    Ma gandesc sa fac backup pe 2 NAS-uri Synology plasate in locuri diferite. Aplicatia DS Photo din pacate nu e la fel de bună ca Google Photos dar macar stiu ca le organizez cum vreau eu. Mai le pun si pe un hard disk extern si cred ca sunt safe pentru următorii ani.

      (Citează)

  4. Deși sunt utilizator de device-uri Apple, am ales Google Photos. Pe iCloud, sortarea pozelor pe albume, căutarea lor și adăugarea unora noi de pe alte device-uri non Apple (ex: camere foto) e un chin.

    Am ales planul de 200 GB, cu plata anuală.

    Celelalte alternative nu prea pun accentul pe poze, ci sunt mai degrabă niște file systems în cloud, ceea ce nu pare a fi cea mai potrivită variantă când vine vorba de poze. Vorbesc aici de OneDrive, Dropbox, Google Drive, etc.

      (Citează)

    • Ce mi se pare absolut mizerabil la google photos este că nu se pot muta pozele cu totul în albume, ele rămân și în oceanul de poze din pagina principală, așa că mereu aia e super plină și nu știi ce poze ai organizat și ce nu.
      Daca vrei sa cauti ceva fara search, mult succes sa cauți în zilioane de poze.

        (Citează)

  5. Daca ai telefon din gama Pixel, google photos ramane gratuit

      (Citează)

  6. Frumoasă analiză a situației, este foarte adevărat că fotografiile sînt mai sigure în cloud, și evident și un NAS este binevenit, dar cloud e cloud – circotașii n-au decît să circoteasca cît poftesc… Și da, m-ai convins să trec la abonamentul de 100 lei, pentru că dacă stau să mă gîndesc suma este absolut rezonabilă, și la cei 19 GB care îi am acuma (am prins o perioadă de creștere a spațiului de stocare!) deja am garanția că fotografiile făcute cu telefonul le am sincronizate. În plus, o să încep și o curățenie prin fotografii, multe fiindu-mi inutile. Deh, Google rămîne tot Google!

      (Citează)

    • Suma este rezonabila dar sper ca nu faci parte din parveniții de la Buzău care urlau ca nu mai costă 55 de lei pe an parcarea in sectorul 4…

        (Citează)

  7. De Digi Storage ce parere aveti?
    3 lei/luna pt 50 GB; 6lei-100Gb. Sau gratis 20/50GB in functie de abonament.
    Cum e aplicatia de telefon? Exista aplicatie pt PC pentru sincronizare (in genul Google Drive sau OneDrive – adica un folder local cu tot continutul online?
    https://imgur.com/cys37o8

      (Citează)

    • Eu îl folosesc, e bun. Are și backup de pe mobil prin aplicația proprie. Îți face un folder cu MyAndroidData și îți încarcă acolo pozele și filmele găsite în telefon. Doar ce înregistrezi tu, nu și ce e prin whatsapp etc. Nu mai știu dacă e default comportamentul ăsta sau am bifat eu ceva prin aplicație.

        (Citează)

    • @Marius, avantajul este ca fiind hostat pe servere din Romania, in general viteza de upload/download este mai mare decat la serviciile similare hostate in alte tari.

        (Citează)

  8. sunt singurele fișiere pe care intenționez să le am intacte și peste 60 de ani.

    Indiferent că-i în cloud, pe stick, pe HDD sau pe tăblițe de lut, asigură-te din când în când că mai exista și tehnologia pentru a le citi și migrează rapid când simți că se schimbă tehnologia.

    E.g. Acum 40 de ani se foloseau benzi magnetice pentru a stoca datele. Acum 30 se foloseau dischete de 5″. Acum 20 se foloseau dischete de 3.5. Acum 10-15 se foloseau HDD-uri IDE (la ultimele PC-uri asamblate acum un an am observat că lipsește conectorul IDE de pe placa de bază). Succes în a mai citi datele alea în ziua de azi.

      (Citează)

  9. Silviu:
    Ai încercat sa-ti faci backup la pozele/video din Google Photos? Mie mi-au trimis 21 de arhive de 1TB cu tot felul de fisiere.json de dimensiuni de 1kb si totul e dezorganizat. Daca nu poți sa faci restore nu e chiar un backup.
    Pe mine m-au legat de Google Photos si pentru ca am un Home Hub unde imi place sa vad pozele, dar de la 1 iunie cred ca o sa pun doar albume organizate acolo.
    Ma gandesc sa fac backup pe 2 NAS-uri Synology plasate in locuri diferite. Aplicatia DS Photo din pacate nu e la fel de bună ca Google Photos dar macar stiu ca le organizez cum vreau eu. Mai le pun si pe un hard disk extern si cred ca sunt safe pentru următorii ani.

    Da. E totul bine și frumos când sunt la ei. Având în vedere că și eu și soția foloseam google photos și avem destul de multe poze am zis să renunț la ei(deși aveam cont plătit) și să trec pe un NAS acasă. A trebuit să îmi fac un programel să îmi modifice data pozelor conform numelui folderului(care era de tip dată) pentru că altfel erau total dezorganizate. Suncrinizarea cu NAS-ul se face ca la google photos. Da, știu, cost energie, schimbare hdd-uri etc. nu justifică ceva ținut acasă dar la cum schimbă, anulează google din servicii am zis că e mai sigur așa.

      (Citează)

  10. Si mie imi place google photos, dar hai sa nu-l laudam, pentru ca ce a facut google este foarte viclean si toxic: au dat serviciul gratuit timp de mai multi ani, ceea ce a omorat mare parte din concurenta, iar acum utilizatorii sunt prizonieri si vor plati oricat li se cere.

    Eu de ex. am planul de 200 gb la 140 lei pe an impreuna cu nevasta si este insuficient chiar si pentru fisiere, periodic trebuie sa curatam si doar asa ne mentinem pe la 70-80%.

    Problema e ca urmatorul plan e 600 de lei pe an si sunt convins ca nici ala nu ne va ajunge in cativa ani. Ceea ce e destul de rau chiar si fara cresterile de preturi pe care sunt destul de sigur ca le vor face.

    Deci e complet nesustenabil.

    Voi trece probabil la stocare pe NAS-ul local, dar inca nu stiu ce sa folosesc pentru copiere / sincronizare automata, are cineva vreo sugestie?

      (Citează)

    • Si s-ar putea sa avem niste surprize neplacute in viitor: s-a putea de exemplu sa dispara din aplicatie optiunea de a nu mai face backup automat la pozele noi.

      Sigur, vei fi liber sa nu iti mai instalezi aplicatia, dar nu vei mai avea acces la pozele stocate inainte de 1 iunie 2021.

      Daca am invatat ceva in ultimii ani, e ca dependenta de serviciile “gratis” este foarte periculoasa.

        (Citează)

    • +1 la diferenta aia de pret. Sunt la 197 GB acum. :( De la 14 lei/luna sare la 50 lei/luna.
      E ca si cum lumea ar vrea fie 200GB fie 1TB, nimic intre.

      Apropo, daca platesti pe un an e 500 de lei, nu 600.

        (Citează)

    • I-am raspuns si lui Marean, dau copy paste de mai sus:

      Eu folosesc https://freefilesync.org/, faci un profil la inceput si apoi doar bagi HDD-ul si apesi pe butonul mare de Sync.
      Daca vrei altceva cu GUI mai “fancy” sunt tool-uri de la firme cunoscute, multe pe bani.

        (Citează)

    • o varianta este Raspberry Pi 4 + SSD extern de 250GB (Samsung T5) + Nextcloud. Investitia initiala e de vreo 500 RON si jumatate de ora de lucru.
      Ai aplicatii de Android, iOS, WIndows, Linux si sincronizarea merge perfect. Este un Dropbox + apps self hosted.

      Am documentat pasii pentru instalarea Nextcloud (16 pasi) si pot sa dau share. Nu stiu daca am voie sa pun link, ca sunt lurker si nu comentez decit foarte rar.

        (Citează)

    • @Tudor, ai gasit vreo carcasa in care sa bagi atat Raspberry cat si SSD-ul si sa arate rezonabil? Eu am tot cautat, dar nu gasesc nimic.
      Cred ca totusi investitia initiala este ceva mai mare de 500 de lei.
      Ce RPi ai folosit? Varianta de 2GB sau cea cu 4GB memorie ram?

      PS: cred ca poti sa dai link, nu am vazut ca Radu sa descurajeze link-urile atunci cand au legatura cu articolul.

        (Citează)

  11. O alternativa este si Orange Cloud. Nu am folosit prea mult aplicatia, are de mobil, web si Windows.
    Se poate testa usor, pentru clientii Orange PrePay 10GB si pt abonament 25GB.
    3 €/luna pentru spatiu nelimitat.
    https://www.orange.ro/orange-cloud/

      (Citează)

  12. Tano:
    Așa era înainte, acum nu mai e valabil.
    Am pixel 4a și tot 15gb am.

    Nu ti se modifica limita, d’uh. Dar ce se uploadeaza din Pixel nu iti afecteaza usage-ul.

      (Citează)

  13. Am un Pixel 3 mai vechi și confirm ca e în continuare nelimitat. Cel mai probabil o sa fac upgrade tot la un telefon de la Google iar asta e unul din avantaje.

    https://i.imgur.com/3QP0Fh2.png

      (Citează)

    • Din cate am inteles, la noile modele care vor aparea dupa Pixel 5, nu va mai fi valabila optiunea de stocare gratuita. Dar fiind vorba de Google, este posibil ca lucrurile sa se schimbe la 180 de grade.

        (Citează)

  14. @Andrei G – Carcasa radiator Pimoroni din aluminiu -69 RON anul trecut in martie la Robofun. dar da – arata aiurea cu SSD-ul pe linga. Am cautat un adaptor USB dar nu am gasit nimic ca lumea, asa ca am pitit PI-ul + SSD-ul in birou.

    Am folosit varianta cu 4GB, dar la fel de bine cred ca iti merge si aia cu 2GB.

    https://docs.google.com/document/d/1Aj52nxWnbIBd4jFq9Qddo3x9otbuDucW_S_xt_35o6E/edit?usp=sharing

      (Citează)

  15. Am lua un an de Google Drive, nu am remarcat ca la Amazon am gratuit Photos pentru ca am Prime. Dar parca nici nu ma grabesc sa imi pun pozele pe serverele lui Bezos, ii fac vanzare dar nu imi place personajul.

      (Citează)

  16. Eu am trecut la Onedrive. E mai scump individual, dar planul Office 365 Family te duce undeva la 50-100 lei/an pt 1TB, in functie de cati membri de familie gasesti, maxim 6 (am luat abonamentul la cutie de BF cu 280 sau 290 de lei. Am 4 useri in momentul asta, deci 70 lei/om). Bonus ai si aplicatiile Office.
    Aplicatia de Android e destul de primitiva, dar uploadul pozelor merge bine. Pe PC ai fisierele direct in Explorer, le poti gestiona cu ce program vrei.

      (Citează)

  17. Voiam sa zic de Digi Storage, dar a fost mentionat mai sus.
    Atunci, pentru cei care doresc spatiu gratuit mai mare decat ofera Google, ramane alternative MEGA.nz, daca aveti incredere in KimDotCom mai multa decat in indianul Talpa Iute de la Alphabet. Aveti 50G gratuit dar, nefiind in .eu, nu va asteptati la viteze fenomenale. Pozele insa, daca sunt incarcate pe masura ce le produceti, nu ar trebui sa va deranjeze…

    Eu am folosit MEGA intens, dar nu pentru poze, Dropbox (care era sincronizat si in Mega – how’s this for triple backup!), Google Drive (in prezent) si deloc OneDrive si Amazon. Mai am pe la Asus Storage, cadou de la laptop, dar nu e nimic grozav. Cel mai probabil voi cumpara G One, ca sa scap de grija, fiind utilizator de Android.

      (Citează)

  18. Pozele mele se duc automat in Photos la calitate High si in original in pCloud, unde am 500 GB lifetime luati acum X ani cu vreo 200 de lei.

      (Citează)

  19. Aplicatia Google Photos s-a stricat cand l-au decuplat de la Drive. Faceam poza cu telefonul, o aveam automat pe laptop prin Drive, instant. Acum se duce in cloud pe Photos si succes in a duce-o pe un PC, ori faci download una cate una ori faci download la mai multe prin zip dar e greu sa le selectezi cu mouse-ul in galeria aia. Plus ca de la un update nu mai face singura backup in cloud, trebuie sa deschid aplicatia Photos pe telefon si abia atunci incepe uploadul (si am incercat sa setez sa nu mai fie dezactivata in background). Cu spatiul nu am probleme ca si acum le tin la size original ca nu imi place resizeul lor.
    Asa ca sunt curios ce imi scapa de o vedeti voi asa bine ca functionalitati.

      (Citează)

  20. Tano:
    nu se pot muta pozele cu totul în albume, ele rămân și în oceanul de poze din pagina principală, așa că mereu aia e super plină

    După ce pui o serie de poze într-un album, le arhivezi ca să nu mai apară în pagina principală

      (Citează)

  21. Un custom NAS intr-o carcasa microitx bazat pe xpenology. Aplicatiile de la Synology sunt excelente, inclusiv DS Photo. Daca ar fi sa il folosesc doar ptr poze, probabil ca as apela la un serviciu in cloud. Dar cum il folosesc ptr multe alte lucruri, mi se pare cea mai buna alegere. Poate sunt eu de moda veche….
    Intr-adevar 100 lei/an este rezonabil. NAS-ul chiar daca are un consum foarte mic (aprox 40W in load), numai pretul energiei electrice chiar si asa depaseste 100 lei/an. Repet, asta daca ar fi sa il folosesc doar ptr stocarea pozelor. Folosesc insa si DS Video, Ds File, media server in retea acasa samd

      (Citează)

  22. InternXT completează cu 20 GB cadou oferta google

    https://internxt.com/giveawayoftheday

    Doar astăzi..

    Altminteri.. cum e poza tipărită în albumul de cununie.. nu-i nimica..

      (Citează)

  23. bossilor, o intrebare: a trecut 1 iunie si recent am descoperit ca am 70GB ocupati de fotografii, desi Google zice ca tot ce a fost backed up inainte de 1 iunie nu se contorizeaza.

    a mai patit cineva, stie cineva care e treaba?

    PS evident, le-am urcat la calitate High sau cum naiba ii spun ei, adica nu originalele, sunt sigur pt ca inainte de 1 iunie nu imi mancau spatiu

    deci chiar nu inteleg si nici nu gasesc nimic relevant pe gugle

    10x

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus