un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Google ignoră extensiile de Chrome cu probleme

17 May 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Google este în continuare praf la multe aspecte legate de privacy și securitatea datelor. Exemplul de astăzi este legat de extensiile de Chrome.

Aveam o extensie numită Hover Image sau ceva așa pe care am folosit-o mulți ani de zile. Dacă duceam mouse-ul pe un thumbnail sau pe linkul către o imagine, îmi arăta acea imagine într-un overlay rapid, la dimensiuni mari, ceea ce era excelent pentru privit rapid niște galerii foto. De acolo o puteam ușor salva sau deschide într-un tab nou.

La un moment dat a dispărut din magazinul de extensii. Privacy problems. Extensia supraveghea ce pagini vizitezi și informația era vândută altora. La alte date nu avea acces, dar na… trebuie să câștige și similarweb date de undeva.

Am înlocuit-o cu Imagus, care-i chiar mai mișto. V-o recomand.

Mai foloseam și o altă extensie care făcea refresh automat la ce tab-uri alegeam eu și la câte minute alegeam eu. O foloseam pentru vreo două dashboard-uri ce rulează permanent, plus pagina de comentarii șamd. A dispărut și ea, probabil din aceleași motive.

Și aici se văd și mai bine problemele Google, care permite orice extensie în magazin și nu o verifică aproape deloc.

La o căutare după refresh în magazinul de extensii, primele două rezultate sunt cele de mai jos. Thumbnail aproape identic, nume românești la dezvoltatori, descriere aproape identică pentru amândouă.  Ambele cu sute de mii de instalări.

Dacă citești prin review-urile lăsate de utilizatorii, unii se plângă că se face hijack la căutări din Google în Bing. Adică, deși nu vor ei asta, motorul de căutare al browserului devine Bing. Am dat skip extensiei, dar mă așteptam ca Google să investigheze măcar acest tip de rapoarte, având în vedere că motoreala de căutare este business-ul lor principal.

Pe locurile 3 și 6 în căutări sunt extensiile de mai jos. Tot cu thumbnail asemănător, interfață similară, descriere similară. Arată din nou ca și cum același dezvoltatori a publicat de două ori extensia, dar sub nume diferite și poate cu mici modificări. Nu sunt probleme raportate cu ele, dar de ce această dublare?

Easy Auto Refresh, locul 8 în rezultate. Deși în privacy policy scrie că nu colectează nici o informație despre browsingul tău, nici măcar prin colectare anonimizată, în review-uri unii arată niște data dumps de cod sursă despre cum extensia trimite către un site adresele web pe care le vizitezi.

Sunt pe acolo extensii care vor permisiunea de a citi și scrie date din website-ul pe care-l vizitezi. Asta este periculos. Altele vor doar acces la browsing history, ca să poată gestiona doar URL-ul la care vrei refresh, nu conținutul paginii în sine. Altele nu vor nici o permisiune, că fac refresh la un anumit tab indiferent ce ai în el, nu în funcție de pagina pe care o vizitezi când ai activat-o.

Google being Google.

asus s5507

    8 comentarii

  1. Incearca distill web monitor e ceva mai complex. Sper ca nu are probleme de privacy :))

      (Citează)

  2. Iti dau o bere pentru Imagus, nu stiam de el pana acu.

      (Citează)

  3. In schimb era sa omoare Pushbullet, una dintre cele mai utile si respectabile extensii.

      (Citează)

  4. Nu are neaparat legatura cu browserul web, dar parca acum intelegem de ce publicarea unei aplicatii in App Store dureaza de 2-3 ori mai mult decat in Google Play.

      (Citează)

  5. Problemele astea nu le au toate browserele bazate pe Chromuium, bunica recomanda sa încercați și urmatoarele:
    (Unii și au pus addon-urile la adăpost acolo..)

    Edge- pt. ca Microsoft..
    Opera – pentru funcții interesante
    Mozilla Firefox- pentru respect privacy
    Brave- pt. privacy×2 mai ales pe Android..
    Vivaldi- pt. nivel de personalizare
    Maxthon- pt lejeritate/resurse puține memorie etc
    Waterfox – pt. retrocomatibilitate unde nu merge Firefox
    Tor – pt. al 7 simț al anonimatului..

    Și Chrome pentru ca ne cunoaște cel mai bine tabieturile..CCDP Google..

      (Citează)

  6. Ca si regula generala, orice extensie / tool pentru care nu platesti bani, are o forma de revenue, fie ca o cunosti sau o descoperi mai tarziu.
    Exceptiile sunt asa de rare (de developeri buni care fac produse bune din pura compasiune pentru societate) ca nu prea e cazul sa ne batem capul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus