un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Fără mască în interior, dar acolo unde sunt maxim 5 angajați

29 May 2021  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Guvernul a decis că persoanele vaccinate nu vor mai fi obligate să poarte mască în interior începând cu data de 1 iunie.

Asta înseamnă, de fapt, că nimeni nu va mai purta mască în interior. Fără un sistem simplu de verificare dacă o persoană este vaccinată sau nu, toți cei fără mască vor spune “da, și eu sunt vaccinat”. Guvernul pune căruța înaintea cailor sau cum se spune.

Este un schepsis la mijloc. Hotărârea se aplică în locurile unde își desfășoară activitatea maxim 5 persoane și dacă acestea sunt vaccinate. Dar cum aș putea ști eu, la intrare, câți oameni lucrează acolo? Nu mi-e clar dacă maxim 5 se referă doar la angajați sau în total angajați+vizitatori.

Mai mult, locurile cu maxim 5 angajați de obicei sunt mici și mai slab ventilate. Gândiți-vă la Shop & Go de cartier, farmacii, magazinul de pâine. Pe oamenii aceștia îi expui suplimentar la pericole, de fapt.

Nu pot decât să sper că toate aceste locuri fără personal vaccinat vor afișa mare la intrare că purtarea măștii încă este obligatorie în interior. Sănătatea angajatului ar trebui să conteze mai mult decât profitul sau decât un inconvenient minor pentru client.

Știu că suntem la un minim de cazuri, cu 300-400 pe zi. La fel eram însă și în iunie și iulie 2020, iar apoi a venit încă un val. Sunt de acord că o relaxare este necesară, dar trebuie să vină după implementarea unui sistem simplu și eficient de verificare a vaccinării unei persoane, nu înaintea sa, și pe fondul unui ritm constant de vaccinare. În prezent, mă tem că astfel de măsuri doar anulează intenția de vaccinare a altor oameni.

Mai mult, se dă drumul și la marile festivaluri… dar doar pentru persoane vaccinate. Acolo chiar s-ar putea implementa ceva, că oricum la intrare te verifică și la poză. Și cluburile se redeschid pentru persoanele vaccinate, o regulă pe care mă îndoiesc că o va aplica cineva vreodată.

asus s5507

    21 comentarii

  1. In UK, dupa ceva timp de relaxare, iar au inceput sa creasca cazurile (varianta indiana). O s-o tinem asa pana spre sfarsitul verii, dupa care o luam iar de la capat. Cam multa relaxare si mult prea devreme, zic eu. Lumea din jur oricum e sictirita si regulile nu se mai respectau demult.

      (Citează)

    • Hai sa nu dam exemplu UK, e probabil tara in care s-au luat cele mai haotice masuri. De la luarea in bataie de joc a pandemiei pana la lockdownuri foarte dure.

      Ce nu realizati multi, in Romania e amploarea infectarilor. Am avut unele din cele mai relaxate masuri, foarte multi au trecut prin boala fara sa apara in statistica oficiala (si numarul de morti real e mai mare). Valeriu Gheorghita a zis zilele trecute ca probabil sunt 5-6 milioane de romani care au trecut prin boala, eu zic ca sunt si mai multi. In momentul asta toate cunostintele, rudele, colegii sunt ori vaccinati, ori au avut covid. Ultimele studii arata ca imunitatea naturala tine minim un an, probabil la fel va fi si prin vaccin si nu va fi necesar un rapel in fiecare toamna. Momentan mutatiile nu sunt atat de importante ca imunitatea dobandita sa nu isi mai faca efectul.

        (Citează)

  2. O masura cretina, ca de obicei, nu ca ne asteptam la altceva.

      (Citează)

  3. la maxim 60 de zile din momentul cand a fost disponibila vaccinarea fara programare, nicio restrictie nu mai are justificare. fiecare individ este responsabil pentru decizia privind imunizarea, prin vaccin sau prin contaminare cu covid. statul, societatea sunt degrevate de responsabilitate in acest stadiu, cand intervine decizia personala.
    sa mai impui restrictii care se justificau cand nu exista posibilitatea vaccinarii este o imbecilitate abuziva.

      (Citează)

    • Foarte corect ce spui. De ce sa puna patronii magazinelor afise pe usa sa nu intre lumea fara masca pentru a-i proteja pe angajatii nevaccinati?
      Poate doar in cazurile in care vreunul dintre acei angajati are o justificare serioasa, cum ar fi boli cronice sau alergii la anumite componente.

      In schimb, daca a ales sa nu se vaccineze pentru ca a considerat ca virusul nu este atat de periculos, de ce sa aiba ceilalti obligatia de a-l proteja. Daca adultului respectiv nu ii pasa de sanatatea lui si de a celor din jur, de ce le-ar pasa celorlalti?

        (Citează)

    • daddy: statul, societatea sunt degrevate de responsabilitate in acest stadiu, cand intervine decizia personala.

      Statul nu este niciodata degrevat de responsabilitatea sanatatii populatiei.
      Vezi Constitutia Art. 34 – Dreptul la ocrotirea sănătăţii

      (1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.
      (2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.

      blockquote cite=”comment-1387246″>

      daddy:
      sa mai impui restrictii care se justificau cand nu exista posibilitatea vaccinarii este o imbecilitate abuziva.

      Este fix invers. Acum Statul are tot dreptul sa impuna masuri de restrictie pentru cei care nu vor sa respecte niste conditii de igiena si sanatate publica.

        (Citează)

  4. Poate se incearca o abordare la modul: cine e vaccinat nu mai poarta masca pentru ca are anticorpi / e protejat, cine nu e pe cont propriu si poate vrea sa se vaccineze sa fie mai sigur…
    Cum in Romania suntem orientati spre individualism si nu spre ideea de comunitate / grup, nu ma mir ca oamenii nu respecta / nu vor respecta regulile atata timp cat lor le e bine.

      (Citează)

    • Pentru că numarul de infectari este f mic vara, mi se pare firesc să scadă restrictiile. Până la urmă rolul lor era de a nu bloca sistemul de sănătate.
      Un numar mai mare de infectări imunizează persoanele care au ramas nevaccinate. Ar trebui să organizeze niste festivaluri in perioada asta… :P

        (Citează)

  5. Radu, exceptia nu e pentru zone comune/publice, ci doar pentru locurile de munca, intre angajați (e.g. clădire de birouri). Deci ce scrie în articol nu e cazul. Nu poți merge la mega fără masca nici dacă sunteți doar tu și casierita și amândoi vaccinați.

    Textul legal suna asa: “Se propune exceptarea de la obligativitatea purtării măştii de protecţie la locurile de muncă în spaţii închise unde îşi desfăşoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiţia ca acestea să fie vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spaţiile închise comune.”

      (Citează)

  6. Alex: . Ultimele studii arata ca imunitatea naturala tine minim un an, probabil la fel va fi si prin vaccin si nu va fi necesar un rapel in fiecare toamna. Momentan mutatiile nu sunt atat de importante ca imunitatea dobandita sa nu isi mai faca efectul.

    O prietena a făcut Covid acum 3 luni. Acum și-a făcut test spike și nu mai are aproape deloc anticorpi, e în limita de eroare.

      (Citează)

    • Nu funcționează chiar așa. Tu ai niște celule în corp care produc acei anticorpi și, odată ce au învățat să facă asta, în caz că te infectezi iar dau drumul la mecanism și intrusul e combătut mai cu spor, deci faptul că nu mai are anticorpi acum nu înseamnă că a revenit la stadiul inițial de „neprotejat”.

        (Citează)

    • Totdeauna exista un prieten/o cunostinta care uite “a murit/era sa moara/nu se vaccinase” etc. Se poate sa nu iasa la testul ala, dar statisticile pina acum nu spun de cazuri de reinfectare dupa boala. In schimb bolnavi dupa ce au fost vaccinati sint destui, chiar si morti.

        (Citează)

    • Pai de ce test spike cand poate face igg?

      @Emil, sunt cazuri de reinfectare si la cei infectati anterior. Statistic sunt mai putine decat la vaccinati complet care au facut boala, dar exista. La orice boala, sunt persoane la care organismul poate sa nu produca anticorpi.

        (Citează)

    • Hai ca daca o spune si sefu la vaccinare probabil nu o sa mai fiu injurat: https://m.hotnews.ro/stire/24826883

        (Citează)

    • Are dreptate @Ciuby, faptul ca nu mai ai anticorpi nu inseamna ca nu mai ai deloc imunitate. Organismul a invatat deja cum sa lupte importiva acestui virus si data viitoare va produce anticorpii necesari mult mai repede.

      Si oricum, chiar daca persoana respectiva nu mai are anticorpi dupa 3 luni, ea reprezinta exceptia, nu regula.

        (Citează)

    • Emil C: , dar statisticile pina acum nu spun de cazuri de reinfectare dupa boala

      Acesta este un fake news. Care statistici? Uite ca sora mea este in cazul ala, a facut boala de doua ori.

        (Citează)

  7. Intrebarea este: cum poate un organizator privat sa verifice veridicitatea unui act medical?

    Si apoi.. unde naiba faci tu eveniment in aer liber pe 2km2.. pt a asigura cei 2m2 pt fiecare persoana?

      (Citează)

    • Stii ca la Untold/Neversea accesul era cu checkin ca la hotel/aeroport. Iti verificau buletinul (pentru ca vindeau bauturi alcoolice in prinicpal) si iti stocau poza pe bratara de acces. La fiecare intrare, cei de la paza, iti citeau cu un smartfone cu NFC baratara, be ecran le apararea poza ta si doar asa te lasau sa intri.

      Verificarea vaccinarii se poate face fie prin terti carora tu le declari ca esti vaccinat si iei iti ofera un token (cod QR) fie prin confirmare din parte statului printr-un mecanism de tipul Certificatului Verde european. Ambele necesita doar instalarea unei simple aplicatii in telefon din partea organizatorului.

        (Citează)

  8. La noi in birouri nu s-a purtat niciodată mască. Am prieteni care, la fel, nicio masca…. Stat si privat.

      (Citează)

    • Stiu si eu o covrigarie de unde mai cumparam din cand in cand inainte de pandemie. Desi dimineata este mereu coada de cel putin 5-10 persoane, de fiecare data cand am cumparat si am insistat sa imi dea si bon, am primit bonul cu numarul 2 (sau numarul 3 uneori). Probabil cel cu numarul 1 il bate dimineata cand deschide casa.
      Deci, daca exista o lege, nu inseamna ca este si respectata in Romania.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus