un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

“Din comerț” nu este musai rău

6 May 2021  ·

GÂNDURI  ·

27 comentarii

Nu comentez mesajul fotografiei de mai jos, că n-am studiat cât de mult rău fac sau nu la “creier” acele alimente și băuturi. Ce înseamnă la creier, de altfel? Te fac mai prost? Îți dau Parkinson? Prinzi 5G-ul handsfree? Care gogoși? Toate, alea prăjite, alea găurite?

Nu știu. Dar probabil fac rău.

Ce mă enervează însă foarte tare în astfel de liste și articole și ziceri, indiferent despre ce ingrediente este vorba și la ce parte a corpului fac ele rău, este sintagma “din comerț”.  Se perpetuează ideea că tot ce-i în comerț este plin de E-uri, amelioratori, “chimicale” și alte substanțe nocive. Dacă se cumpără de la raft, e de rău!

Asta nu mai este adevărat de mult. Aproape orice tip de ingredient sau aliment este produs acum și de firme mici, care folosesc ingrediente de calitate sau metode tradiționale, care nu pun nici un conservant sau ameliorator sau E-u.

Diferența este că acestea costă mult. Dacă vrei calitate maximă, costă în plus față de “cantitate”. Și nu doar că se produc în cantități mici, dar probabil și expiră rapid, că nu conțin conservanți care să le asigure o viață îndelungată pentru un lanț de transport lung și o perioadă mare de stat la raft. Asta înseamnă preț și mai mare.

Ofertă este însă destulă în piață. Pentru orice tip de produs poți găsi de la acela fabricat ultra-industrializat și cu multe scurtături și până la “bio, natural, făcut de o bunică în timpul ei liber”. Trăim vremuri bune, că nu mereu micul întreprinzător a avut la dispoziție credite, investitori sau măcar legislația care să-l ajute, cât de cât. Eu de obicei explorez cu plăcere tot felul de băcănii sau magazine sau târguri care vând astfel de produse.

Acum vreo jumătate de an a făcut Matilda niște sos de ardei iute de-mi vine să-l mănânc cu lingura, dacă n-ar fi iute exact cât trebuie. Făcut în oala noastră, cu ardei luați de la aprozar. Un lot aromatizat cu niște ananas, altul cu portocală, merg perfect cu o friptură. Noroc că l-am făcut doar pentru noi. Dacă foloseam o oală de 10 ori mai mare și vindeam câteva borcane pe undeva la raft, în comerț, făceau rău la creier.

asus s5507

    27 comentarii

  1. Rețetă la sosul de ardei făcut de voi?

      (Citează)

  2. Am scris initial un comentariu in care spuneam ca sunt dezamagit de Oana Cuzino dar mi-am dat seama ca o confund cu dr. Mihaela Bilic care mi se pare in continuare unul dintre foarte putinii medici nutritionisti care nu spun tampenii.

      (Citează)

  3. Margarina – căcat toxic. Molecular, e la o moleculă în minus față de plastic.
    Alcoolul – excesul dăunează
    Zahărul – dă o dependență de 8 ori mai puternică comparativ cu cocaina
    Îndulcitori artificiali – promovează carcinogeneza
    Prăjeli – problema e prăjirea repetată în același ulei
    Gogoși – vezi zahăr
    Pâinea și orezul alb- excesul dăunează
    Carnea roșie – excesul duce la constipație
    Untul și brânzeturile grase – nu există contraindicație
    Sosurile din comerț – căcaturi toxice

      (Citează)

    • Depinde ce intelegi prin sosuri.
      Sosurile din ardei iute gen Tabasco nu par sa aiba alte ingrediente.

        (Citează)

    • John Temple: Zahărul – dă o dependență de 8 ori mai puternică comparativ cu cocaina

      Link? Că pare neverosimil.

      John Temple: Carnea roșie – excesul duce la constipație

      Constipația o mai rezolvi. Problema este că mai cresc și riscul de cancer. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/red-meat-and-colon-cancer

      Este carcinogen tip 2A, dacă nu mă înșel.

      Mie mi se pare multă ambiguitate în carnea roșie, că nu e clar cum este definită (după tipul animalului sau după conținutul de mioglobină), dacă se referă la cea afumată sau nu, cu nitriți sau nu etc. Nu trebuie însă mâncată prea multă, dar în România nu prea suntem în pericol de așa ceva.

        (Citează)

    • Din experienta: de zahăr m-am lasat repede chiar nu mai simt nevoia. De cocaina foarte greu.

        (Citează)

    • Ce inseamna “sos”? Sosul de rosii de la Cirio e considerat “sos” sau ingredient?

        (Citează)

  4. John Temple:
    Margarina – căcat toxic. Molecular, e la o moleculă în minus față de plastic.
    Alcoolul – excesul dăunează
    Zahărul – dă o dependență de 8 ori mai puternică comparativ cu cocaina
    Îndulcitori artificiali – promovează carcinogeneza
    Prăjeli – problema e prăjirea repetată în același ulei
    Gogoși – vezi zahăr
    Pâinea și orezul alb- excesul dăunează
    Carnea roșie – excesul duce la constipație
    Untul și brânzeturile grase – nu există contraindicație
    Sosurile din comerț – căcaturi toxice

    Astea-s din studiile facute de tine pe Facebook? Uite un articol de fact-checking pentru margarina, cu referinte la studii: https://sciencebasedmedicine.org/fake-news-about-margarine/

      (Citează)

  5. Oricum ai da-o, să spui că brânzeturile și carnea roșie dăunează creierului mi se pare o stupiditate puerilă. OK, că excesul (ce înseamnă mai exact exces?) ar putea dăuna înțeleg, dar așa și excesul de legume și fructe poate dăuna.

      (Citează)

  6. Cred ca exagerezi cu remarcile pe tema postarii ei. Nu spune orice produs din comert, ci face referire la sosuri. Acum nu stiu la ce te gandesti tu cand auzi de sosuri, dar multa lume se gandeste la maioneza si ketchup si variatiuni pe aceasta tema. Tu vorbesti acolo de produse de nisa cand spui de acele afaceri mici (sau mari) care vand lucruri de calitate fara e-uri. Majoritatea oamenilor cumpara ketchup Tomi sau marca proprie din supermarket.
    Genul asta de remarci fura din puterea mesajului: nu mancati prostii si mancati cu moderatie.

      (Citează)

    • Afirmația “sosuri din comerț” a fost un punct de pornire. Am și zis că nu am ceva de comentat pe baza listei în sine, dincolo de ușoara ei ambiguitate. Aud “din comerț” despre orice, pe rând.

      Dar despre maioneze, uite ce conține Hellman’s: “Ulei vegetal 77%, apa 7.5%, galbenus de ou 3%, otet 10%, zahar, mustar(apa, seminte de mustar, otet, sare 0.75%, condimente, aroma),sare 1%, aroma, antioxidant(EDTA), colorant(beta caroten).” EDTA-ul este uneori folosit și ca medicament.

        (Citează)

    • Eu mai degraba m-as intreba ce e acel “aroma” pus de doua ori. Ca eu acasa cand fac maioneza nu pun nici macar un gram de “aroma”. Plus ca procentele alea adunate lasa loc de aproape 1% “si altele”. Desi nu inteleg de ce sa da procent la sare dar nu si la zahar.
      Dar se gaseste si maioneza doar cu apa, ulei, oua, sare (si fara betacaroten si fara edta, si fara arome)

        (Citează)

    • Tot din ciclul “maioneza” la fel e la ingrediente si cea romaneasca de la Bunica.
      Ingrediente Ulei de rapita (80%); apa; galbenus de ou praf (5.6%); otet din alcool; sare; conservant: acid sorbic; antioxidant: calciu disodic EDTA

      Un galbenus de ou are undeva intre 15-17 g. Probabil prin deshidratare pierde undeva la 20-30% din greutate. Sa zicem 10 g.
      Gospodina traditionala romanca face maioneza din 2-3 galbenusuri si macar 1 kg de ulei, nu foloseste reteta lui Raymond Blanc, “stie ea mai bine cum facea ma-sa”.

      In valori absolute ar insemna 45 g de galbenus (sau 30 de praf) la 1 kg de ulei. Pofta mare, luati cu Bilichol

        (Citează)

  7. @nwradu:
    https://www.saintlukeskc.org/about/news/sugar-even-more-addictive-cocaine
    Cât despre margarină, părerile-s împărțite.
    Io prefer untul și untura la gătit.

    @etk: io n-am fb. Tu bagă-n tine margarină, io prefer să nu.

      (Citează)

    • “In animals, it is actually more addictive than even cocaine”

      Chiar ma gandeam de ce cailor li se dau cuburi de zahar si nu cocaina drept recompensa.

        (Citează)

  8. Citind articolul și discuțiile de aici mi-am adus aminte de asta 😃
    https://youtu.be/5Ua-WVg1SsA

      (Citează)

  9. Greu de luat o decizie…

    Nu știu ce mi-a plăcut mai mult:

    1 – comentariul lui Coco (07/05/2021 la 7:14 AM)

    ”Din experienta: de zahăr m-am lasat repede chiar nu mai simt nevoia. De cocaina foarte greu.”

    sau….

    2 – comentariul cu link-ul/filmulețul pus de Ss (06/05/2021 la 11:16 PM)

    ”Citind articolul și discuțiile de aici mi-am adus aminte de asta 😃
    https://youtu.be/5Ua-WVg1SsA

      (Citează)

  10. Ehhh, se pare ca unii pe aici inca isi inchipuie ca porcu zboara. Tot ce se gaseste in comert are o componenta de profit pentru producator, intermediari si vanzator. In goana dupa profit multe se pot intampla.

    Ca tot era vorba de maioneza, prefer sa fac maioneza proaspata cu oua proaspete, nu praf (canci vitamine), si cu ulei de calitate. In ce priveste margarina, este substitut (ERSATZ) de unt creat pentru soldatul german. Daca va plac atata subsitutele, faceti si niste cicoare in loc de cafelutele zilnice spre exemplu. Intamplator, sau nu, ratia/doza zilnica recomandata DZR de vitamina C tot pentru soldati a fost inventata dar atentie ! Nu pentru stare optima de sanatate, ci doar pentru a preveni simptomele de carență (scorbut), adica doza respectiva este extrem de minimala.

    Carnea rosie ? Get real..sunt animale care doar asta mananca si nu mor pe capete de cancer de colon. Impartialitatea OMS oricum si-au demonstrat-o din plin in asa denumita pandemie actuala (inclusiv prin schimbari recente in criteriile de declarare a pandemiei). La carne problema este mai mult cu modul de preparare in bucatarie (carnea arsa in tigaie sau pe gratar – un mare NU) si conservare in industrie (nitriti de ex).

    Zaharul este doar un compus bogat energetic de care este usor sa abuzezi. Si da, daca ai probleme de autocontrol, mai bine renunti de tot la el. Nu orice din comert este rau, dar la starea actuala de lucruri si daca ai doctorat in biochimie si nutritie te mai poti insela. Bleh !

      (Citează)

  11. wait a fucking minute, alcoolul face rau creierului?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus