►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Întâi covidul, acum bitcoin-ul. Câte ne mai faci, Chino?!
China practic a interzis criptomonedele astăzi, interzicând băncilor și instituțiilor financiare și procesatorilor de plăți să mai ofere servicii de tranzacționare a criptomonedelor, indiferent de tipul lor.
Autoritățile chineze au avertizat și speculanții ce tranzacționau criptomonede. Cum statul este o dictatură, prin asta speculanții respectivi probabil au înțeles că trebuie să înceteze aceste activități, altfel vor fi ridicați din casă și vor dispărea câteva luni.
Așa că au vândut tot ce dețineau, iar prețul monedelor a scăzut mult.
În ultimele 24 de ore, Bitcoin a scăzut de la 43.979 USD la 29.800 USD. Acum a mai urcat ușor, este 34.000 USD, dar trendul general tot de scădere este. Când ne gândim că pe 14 aprilie a fost aproape 65.000 de dolari…
Ether a scăzut 3.467 USD la 1.840 USD, iar acum este 2.450 USD.
Ripple a scăzut de la 1,64 la 1,05 USD, iar acum este 1,1 USD.
Dogecoin a scăzut de la 0,68 la 0,21 USD și acum este 0,31 USD.
Mai sunt sunt graficele de astăzi pentru Bitcoin, Ethereum și Ripple. Acea mică scădere de acum câteva zeci de minute înseamnă zeci de miliarde de dolari pierdute din averea deținătorilor. Și mica revenire în urmă cu câteva minute ar putea fi temporară. Multe exchange-uri nu pot procesa suficient de repede cererile clienților.
CNN avea și alt exemplu amuzant. Compania MicroStrategy a anunțat ieri că a cumpărat 229 de bitcoin cu 10 milioane de dolari la un preț de 43.669 USD pe bucată. Dacă ar fi făcut astăzi achiziția, probabil luau vreo 335 de bitcoin la prețul minim din ultimele ore. Dar nu asta este problema. Compania a anunțat că deține peste 92.000 de bitcoin pe care a cheltuit până acum 2,2 miliarde de dolari, că i-a cumpărat în diverse momente.
Ieri aceștia valorau 4 miliarde de dolari. Astăzi valorează 3,1 miliarde de dolari.
Au fost și alte efecte secundare. Acțiunile Tesla au continuat să scadă pentru că, după vestea cu Burry, le-a mai dat și Bitcoin-ul una tare. Musk tocmai confirmase acum o zi sau două că Tesla nu a vândut bitcoinii pe care-i deținea (cumpărați prin ianuarie), ceea ce în contextul actual înseamnă mai puțini bani în bancă pentru companie.
Coinbase, companie care se listase la bursă acum câteva săptămâni, a scăzut la deschiderea bursei cu 10%. Bursa în SUA s-a deschis la ora 16:30, iar ziua este lungă, vedem ce-o fi.
Dow Jones și S&P oricum tremurau un pic și mulți analiști vorbeau despre o nouă cădere a bursei. Nu în sensul de criză și falimente, ci o corecție periodică a prețului acțiunilor, care de obicei cresc până ce devin supraevaluate și apoi se “împiedică” și cad semnificativ. S-ar putea ca anunțul Chinei să determine această etapă de corecție, ce ar putea dura câteva luni.
Ar putea fi invers. Ar putea fi un dip de care cei cu bani vor profita pentru a cumpăra monede, așteptând să crească iarăși. Lumea se învârte și fără China…
China, apropo, nu-i la prima acțiune în această direcție. În 2017 a închis cu forța exchange-urile din țară. În 2019 au introdus noi restricții împotriva companiilor care intermediau criptomonede. Este posibil ca oamenii să descopere că de fapt au reacționat exagerat vânzând totul și să cumpere la loc ceea ce au vândut.
Dacă vreți să urmăriți ce se mai întâmplă, coinmarketcap.com are grafice, finviz.com la fel, știri găsiți la marketwatch.com
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
33 comentarii
19/05/2021 la 5:28 PM
Vazusem ca Vio si Dragu isi fac criptomoneda dupa ce au lansat vinul. Si ma gandeam cat de complicat e daca doi comedianti isi lanseaza una.
Well, pe partea de development nu e nimic sf, deja exista multe tooluri ce vin in ajutor pe partea asta. Sunt clipuri pe youtube, ai de unde invata daca iti bati capul. Deja sunt mii sau poate zeci mii de monede virtuale existente.
In tot acest timp ma gandeam ca nu o sa devina niciodata crypto sa aiba valoare reala precum celelalte monede din piata. Cu oricat marketing s-ar face, cred ca e imposibil. Si poate e mai bine asa.
Robert(Citează)
19/05/2021 la 7:09 PM
vio si dragu =)))
GabrielG(Citează)
19/05/2021 la 5:29 PM
Asta e o veste buna, poate se potolesc toti savantii experti in cripto cu prostiile lor.
Gaelex(Citează)
19/05/2021 la 5:35 PM
vio si dragu fiind aceeasi persoana.
alxzen(Citează)
19/05/2021 la 5:38 PM
Se intampla ce spuneam eu aici:
https://www.nwradu.ro/2021/04/stiri-despre-tehnologie-26-aprilie-2021/#comment-1381825
Poate fi cat de descentralizata vrea o cryptomoneda, atunci cand guvernele decid ca nu o pot controla, pur si simplu o interzic si s-a terminat cu toata “libertatea”.
Andrei G(Citează)
19/05/2021 la 6:03 PM
eu nu inteleg ce inseamna ca guvernele “o interzic”
nici macar nu ar putea interzice PF-urilor sa o detina, daca desigur nu e vorba de dictaturi
dar nici chiar China nu a interzis asta
sincer, nu imi este f clar cum miscarea asta a Chinei afecteaza pretul bitcoin, poate nu am inteles eu bine stirea, pt ca daca a interzis institutiilor sa mai ofere servicii de tranzactionare, asta nu inseamna ca cine vrea nu poate tranzactiona prin alte “institutii”.
poate erau unele institutii din China care detineau bitcoin si a trebuit sa-l vanda?
in orice caz, eu zic ca isi va reveni, poate nu la nivelurile de 60K, dar nici nu va ramane aici
dar e ok, crypto sunt volatile, ce creste enorm in scurt timp e normal sa si scada enorm in scurt timp
Marean(Citează)
19/05/2021 la 6:10 PM
vad ca azi bitcounul a cazut de la 43K la 30K si acum e 36K
eu zic ca maine e peste 40k <– not investment advice :-))
Marean(Citează)
19/05/2021 la 8:26 PM
China a interzis institutiilor financiare din tara sa ofere servicii legate de cryptomonede, cum ar fi pastrararea sau tranzactionarea acestora.
Asadar singura metoda pentru un cetatean de a achizitiona crypto este daca detine un cont la o banca din alta tara si face toate tranzactiile prin intermediul acelui cont.
Dar si aici apare o alta problema importanta daca vrei sa le vinzi. Vei fi obligat sa le vinzi in euro/dolari/etc. si apoi sa faci transfer in moneda nationala (in contul din tara). Iar atunci va trebui sa declari provenienta banilor.
Pe scurt, momentan nu este imposibil acum sa mai tranzactionezi, doar ca a devenit mult mai dificil. Si pe masura ce tot mai multe tari vor adopta masuri similare, va deveni aproape imposibil.
Andrei G(Citează)
19/05/2021 la 8:57 PM
Dacă mulți au vândut, nu e normal să scadă echivalența cu dolarul? Poate n-au vândut doar din China, ci și din alte părți de frică să nu piardă bani.
@Andrei G: Nu știu cum e în China sau ce poți/nu poți face acolo, dar în Binance poți avea cont alocat și card. Nu știu exact unde banca, cred că în EU, dar cardul e normal, poți plăti cu el oriunde cu conversia aferentă.
Se poate ranzacționa și pe bază de portofel, adică dai un stick/cod, primești altceva, așa cum fac ăia în filme – de fapt asta e una dintre problemele monedelor virtuale, faptul că nu pot fi înregistrate anumite tranzacții. Nu te bloca în trading-ul unui om obișnuit, BTC e ca orice alt bun a cărui valoare fluctuează. Un ceas poate avea acum o valoare, peste 5 ani una de 5 ori mai mare doar din cauza pieței.
dam167(Citează)
19/05/2021 la 10:02 PM
@dam
Mie inca nu mi-e clar cine a trebuit sa vanda din cauza a ce a decis China.
Restul mi-e clar, dar cine a inceput si de ce anume, nu.
Marean(Citează)
19/05/2021 la 10:50 PM
@dam167, sunt de acord cu tine, poti inca sa faci in continuare tranzactii pe piata de crypto folosind servicii externe.
Problemele apar cand vrei sa vinzi acele monede. Ce faci, te muti in Insulele Cayman unde au cei de la Binance sediul?
Chiar si in Romania atunci cand faci o tranzactie bancara mai mare trebuie sa justifici provenienta banilor. Gandeste-te ca in cazul cryptomonedelor trebuie sa gasesti o alta justificare plauzibila, nu poti spune adevarul.
Deci avem 2 probleme:
1. Sa scoti banii din tara ca sa poti tranzactiona pe piata de crypto;
2. Sa vinzi monedele si sa aduci banii inapoi in tara ca sa poti beneficia de profitul realizat.
Iar toate aceste manevre vor deveni si mai dificile daca vor aparea si mai multe tari care sa ia masuri similare cu alea Chinei.
Andrei G(Citează)
19/05/2021 la 11:26 PM
@Marean: poate niște mahări au simțit niște măsuri (care măsuri poate e cum zice Andrei, îi încurcă) și au vândut cât încă prețul era destul de sus – când mai mult BTC se vinde, scade imediat prețul. Cred, nu știu sigur. Din ce am citit eu, cei care vând o fac înainte ca toată lumea să digere ce reglementări face o țară sau ce zice Musk.
@Andrei G: depinde și de sumă. În Binance (ca și alți brokeri) faci deposit de pe un card românesc și e perceput ca o plată către Binance. Dacă ai și un cont bancar, poți să transferi din sold în cont (presupunând că ai făcut profit), iar cu cardul atribuit contului ăluia poți cumpăra obiecte de valoare pe care le aduci în România – nu știu, un ceas de colecție să zicem. Când vrei lichidități vinzi ceasul ăla pe numerar.
Sau poate nici nu-i scoți de la broker într-un cont bancar, ci cumperi acțiuni, că aia ai voie. Apoi vinzi acțiunile și ceri să-ți fie transferați banii într-un cont românesc – declari, plătești impozit, all good. Dar da, depinzi de banca cu care lucrează Binance sau chiar de Binance.
dam167(Citează)
20/05/2021 la 8:07 AM
Vad ca acum bitcoinul e din nou pe la 40k, dupa cum ziceam ieri.
Se pare ca totusi nu a disparut o parte din cerere ca urmare a actiunilor Chinei.
Nu prea avea sens, dupa cum am zis si ieri.
Probabil a fost emotie si evident ca au fost miscari mari, fraierii care au intrat in panica au pierdut, ca asa-i la bursa.
Marean(Citează)
20/05/2021 la 9:07 AM
@dam167, ai ratat partea aia in care pentru a transfera bani in contul tau trebuie sa declari provenienta acestora. Si daca locuiesti intr-o tara in care crypto sunt ilegale nu poti sa treci asta la declaratia de venit.
Citeste povestile celor care au facut diverse tranzactii prin Revolut. Daca treci de anumite sume, ti se cer o multime de documente justificative, iar conturile sunt blocate pana cand reusesc ei sa verifice toate documentele pe care le-ai pus la dispozitie.
Daca ai crypto in valoare de 2-3 mii de dolari cu siguranta nu va fi nicio problema sa ii justifici. Dar daca ai 100 de mii de dolari castigati deja lucrurile se complica.
Andrei G(Citează)
20/05/2021 la 10:29 AM
@andrei G: O variantă (cred) e să cumperi acțiuni, că pentru alea poți declara profitul. Ai făcut 100 de mii din vânzare de crypto, cumperi acțiuni și le vinzi imediat. Poate pierzi puțin, e ca la cumpărat/vândut de valută, dar dacă vrei să-ți transferi imediat banii într-un cont din țara ta, e o variantă. E drept că vorbesc și eu ipotetic, încă n-am avut problema asta cu banii.
Să știi că unii se mută în alte țări și pentru mai puțin de atâta. Sunt destui (români, zic) pentru care trading-ul e job-ul lor principal, așa că dacă poate face mai bine asta din altă țară sunt șanse mari să se mute acolo.
dam167(Citează)
20/05/2021 la 1:08 PM
@dam167, cumperi actiuni, dar cand declari profitul trebuie sa justifici si de unde ai avut bani sa cumperi actiunile alea. Nu merge pur si simplu asa.
Daca ar fi atat de simplu, ai cumpara o casa si apoi ai justifica veniturile din faptul ca ai vandut casa respectiva.
Chiar si la noi, unde “smecherii” sunt protejati se justitie, tot este nevoie de diverse justificari. De asta vedem o multime de politicieni care primesc mosteniri de la parinti, socri, bunici, matusa Tamara, etc.
Andrei G(Citează)
19/05/2021 la 6:17 PM
Da domnu Dan ce zice?
ZorracK(Citează)
19/05/2021 la 7:01 PM
Foarte bine. Sort of specula – cu cat dispar mai repede, cu atat mai bine. In ziua de azi nu mai poti cumpara o placa video la preturi corecte din cauza speculantilor de cripto. Duca-se, they will not be missed. Amuzanti mi se par kinderii care spera sa se imbogateasca fara munca mizand pe cripto.
Serioux(Citează)
19/05/2021 la 7:07 PM
ce au facut criptomonedele a fost sa impinga statele sa isi faca propriile monede electronice, iar asta e si de bine si de rau.
statele le vor pune capac la criptomonede mai devreme sau mai tarziu, ori le vor obliga la paritate 1:1 ori nu le vor permite sa fie convertite in monedele electronice oficiale.
J(Citează)
19/05/2021 la 8:34 PM
Eu inca ma mir ca s-au legalizat si se accepta jocurile piramidale. Eu sincer as vrea sa inceteze.
Ciocanul(Citează)
19/05/2021 la 9:01 PM
Din punctul meu de vedere Bitcoin-ul sau alte cryptomonede nu sunt monede în adevăratul sens al cuvântului, ci niște instrumente financiare speculative, similare într-un fel pariurilor de tipul short sau altele care se fac pe baza acțiunilor care se tranzacționează pe bursă.
Pentru toți cei care cred că bitcoinul ar putea fi recunoscut ca monedă reală – nu este posibil ca o monedă să aibă asemenea variații într-un interval atât de scurt de timp iar în istoria recentă nu există nicio monedă importantă care să fi varieze cu 50 % în una două săptămâni.
Pe de altă parte o moneda, indiferent că este USD, Euro, CHF, Leu este în fapt o simplă foaie de hârtie, o bucată de metal sau niște cifre pe un ecran (la plata cu cardul) dar este valabilă și funcțională ca urmare a încrederii – oamenii au încredere că țara/țările care emit acea monedă au puterea să mențină aproximativ valoarea acelei monede și azi și mâine și peste o lună și peste 10 ani.
La Bitcoin pur și simplu nu există această încredere iar guvernele efectiv nu pot permite pe termen lung existența unei monede care riscă să piardă jumătate de valoare în două săptămâni – să ne imaginăm că 1 Euro ar crește de la circa 5 lei cât e acum la 10 lei – cred că țara noastră ar fi foarte aproape de colaps. La fel ar fi și dacă bitcoin-ul ar fi adoptat ca monedă oficială de vreo țară.
Mirel(Citează)
19/05/2021 la 9:33 PM
Atat am de zis
“Zimbabwe’s former currency went from 1,000 ZWD per USD in September 2008 to 300 trillion several months later in February 2009”
:-))
Exista multe cazuri de deprecieri fantastic de mari si de rapide ale unor monede suverane in istorie, nici cu leul in anii 90 nu mi-e rusine.
“Prea puţini îşi mai amintesc că în anii 1990 erau zile în care cursul creştea şi cu 10% într-o zi”
Dar da, crypto deocamdata nu este moneda ci activ speculativ. Deocamdata, mai dureaza vreo 10-20 de ani.
Marean(Citează)
19/05/2021 la 10:02 PM
la Marean e de zis pe scurt asa: raportat la numarul de state pe planeta asta, au fost putine care au avut depreciere de moneda si foarte putine pe termen lung si de neoprit in istoria recenta.
asta inseamna ca majoritatea au dus o viata relativ stabila. hai sa nu uitam de la mana pana la gura si sa aratam respect pentru lungul drum al monedelor nationale.
Mirel, indiferent ce sunt ele criptomondele astea, ca-s instrumente, noul aur sau rahat problema e ca sunt evaluate mai mult decat companii de zeci de ani si mii de angajati, sunt cumparate cu bani din economia reala de multi mici dar mai ales mari nenorociti in fonduri de investitii si care pot provoca mari dezechilibre monedelor cu care maine ne luam mancarea la copii.
e o mizerie care trebuie sa inceteze, cred eu.
J(Citează)
19/05/2021 la 10:17 PM
Respect ?!
“Lungul drum al monedelor nationale” ?!
Ce-i cu aiurelile astea? :-)
Marean(Citează)
19/05/2021 la 9:40 PM
Si mai o chestie legata de piramida bitcoin&co. Multa lume plictisita a stat in casa. Multi au lucrat de acasa, nu au mai iesit in oras, nu au mai mers in concedii si si-au bagat banii in cripto in speranta sa se imbogateasca sau ceva de genul ca nu aveau ce face cu banii. Acum restrictiile se ridica, pofta de viata si de consum revine, multi o sa incerce sa vanda cripto si o sa se duca valoarea lor in cap.
Ciocanul(Citează)
19/05/2021 la 9:53 PM
E drept că bursa/crypto nu sunt pentru oricine, din n motive. Nimic, de altfel, nici o strategie sau afacere nu e o soluție garantată a succesului. Dar uite niște cifre dar ține cont că cei care au profitat de ele studiază de mult timp fenomenul.
Martie 2020, unii se ascundeau sub pat, alții se băteau cu pumnii în piept, BTC cobora sub 3k$. Ai fi zis că se duce în cap, nu? Dar ai stat, ai mai citit, te-ai mai uitat, ai văzut că crește. Când a ajuns pe la 4k ai zis vetefe, iau și eu de 1k$, că oricum stăm în casă. În toamna lui 2020 trece de 30k. Apoi 40k, nici nu mai contează că a ajuns la un moment dat la 60k, probabil că majoritatea dintre noi ar fi scos ăia 10k$.
Să zicem că ai ajuns la spartul târgului, când era 40k – toamnă, valul 2, astea, bagi totuși 1k$, ce naiba. Ajunge la 60k și ai făcut ușor 500.
Na, acuma gândește-te că asta e doar o monedă, dacă studiai mai mult puteai investi în mai multe care au explodat. Dar cum ziceam, nu e pentru oricine, nici pentru mine nu cred că e treaba asta. Valoarea lor fluctuează din cauza intereselor mari la nivel mondial, nu pentru că unii hipsteri vând BTC de 500$ ca să meargă la festivaluri.
dam167(Citează)
19/05/2021 la 10:38 PM
@dam167: Intr-adevar, problema mare e aceeasi pe care o au si cei care joaca la ruleta sau pacanele: nu au disciplina sa seteze un “take profit” si sa iasa. Ca rad prietenii lor de ei ca au vandut la 22k cand uite azi e la 60k, ca isi baga ei unghia in gat mai tarziu, ca “simt” ei ca ajunge la 100k ca asa au citit pe niste site-uri obscure .. FOMO. Asta e problema. Am asistat la multe discutii cu prieteni care investesc in asa ceva si toti o ardeau cu: “Am castigat x euro” .. Dude, nu ai castigat nimic pana nu ai scos banii si ii ai in cont.
Bogdan(Citează)
20/05/2021 la 1:21 AM
Bai baieti, am si eu o intrebare, ca pare ca va pricepeti. Daca prin absurd maine se face shutdown la tot ce inseamna moneda crypto, se sterg aplicatii, portofele, se inchid serverele etc., cine pierde si cine castiga? Cum a fost facut transferul banilor reali (caci vad ca echivalenta cryptomonedelor tot in bani reali se face, altfel n-ai avea nicio idee de valoarea lor)? E un exercitiu pur teoretic, folosind metoda reducerii la absurd :)
Octav(Citează)
20/05/2021 la 8:11 AM
Cred ca se intampla cam acelasi lucru care s-ar intampla daca ar disparea datele bancilor. Multa lume nu realizeaza ca un procent imens din ce inseamna avere / bani este de fapt sub forma de biti pe servere.
Altfel, nu ne pricepem nici noi, stai linistit, sistemul financiar este atat de complex incat nu stiu daca-l mai pricepe cineva :-)
Marean(Citează)
20/05/2021 la 9:22 AM
@Octav, in principiu nu castiga nimeni si de pierdut vor pierde toti cei care detineau crypto. Cei care au vandut monedele inainte de disparitia acestora vor fi singurii care au castigat ceva.
Asta este o analiza simplista, fiindca in lumea reala o astfel de situatie va avea ramificatii mult mai grave.
Putem sa facem o analogie cu ce s-ar intampla daca dintr-o data ar disparea tot aurul din lume. Toti cei care detin aur, ar ramane dintr-o data fara sursa bogatiei. Dar cei care au apucat sa il vanda in trecut, isi vor pastra banii castigati.
Andrei G(Citează)
20/05/2021 la 10:37 AM
Eu aș zice că, la extrem și ipotetic vorbind, ăia săraci și-o iau în freză.
Realist vorbind, jucătorii mari de pe piață se vor supăra dacă pierd bani, așa că nu cred că se închid pur și simplu serverele sau se interzic crypto. În serialul Mr. Robot se întâmplă ceva oarecum asemănător, printr-un hack se criptează toate datele bancare cu scopul de a șterge datoriile oamenilor. Spoiler, a fost mult mai rău, pentru că nici o bancă sau corporație nu vrea să piardă bani.
Un lucru pe care l-am observat însă e că noi românii căutăm ceva pe termen lung și garantat de cineva sau ceva. Poate nu vin mulți bani, dar să vină constant și să nu se întâmple ever nimic cu ei, ori nu există așa ceva. Poți face bani din crypto? îi faci și mergi mai departe.
dam167(Citează)
20/05/2021 la 1:33 AM
Tovarăși! Nu dați banii pe prostii! Uitați de bitcoin și alte grozăvii de-astea. Cumpărați mai bine Criptodanul lansat de… domnu’ Dan Diaconescu! :) #nojoke
cata(Citează)
20/05/2021 la 12:07 PM
Sa aduca cineva o vioara pentru specula… investitori.
Sol(Citează)