►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Bitcoin a crescut constant în ultimele 12 ore și aproape că a recuperat toate pierderile de ieri. Ether, Ripple și alte criptomonede au o tendință similară.
Să zicem că vor recupera pierderile de ieri, cauzate mai degrabă de panică decât de o schimbare radicală în politica chineză față de criptomonede (politica chineză este aceeași de ani de zile). O zi de panică, de scădere și apoi revenire, un bounce cum se zice la bursă. Suficient însă ca mulți oameni să câștige de fapt o mulțime de bani:
1. Cei care au avut lichidități și au cumpărat când criptomonedele erau jos. Bitcoin a scăzut până la 30k dolari noaptea aceasta. Acum se apropie de 43k USD. Cine a cumpărat noaptea are deja 30% în plus, dacă vinde acum.
2. Cei care au fost pe fază sau au avut bine setate comenzi de stop loss. Adică au vândut când valoarea criptomonedelor a început să scadă și, cu banii încasați, au cumpărat când acestea erau la un minim în ziua de ieri. Să zicem că aveai 10 bitcoin și îi vindeai imediat ce au sosit știrile despre China. Cu puțin noroc, acum ai 14 bitcoin, deși n-ai băgat nici un ban clasic în plus în exchange.
3. Exchange-urile în sine. Am văzut acum un interviu pe CNN cu CEO-ul Binance, care-i un exchange mărișor. Spunea că ieri au făcut tranzacționări de peste 3 miliarde de dolari, a fost cea mai bună zi din istoria lor. Binance ia un comision la fiecare tranzacție, între 0,1% și 0,02% în funcție de volumul tranzacționat. Să zicem că am luat comisioane de 0,08% în medie din acele 3 miliarde de dolari tranzacționate. Înseamnă venituri de 2,4 milioane de dolari făcute într-o singură zi, dacă am calculat corect.
Dacă piața își revine total, înseamnă că au avut aceste venituri la propriu din piatră seacă, doar pentru că banii și-au schimbat proprietarul, dar nu și-au diminuat valoarea.
De fapt, și CEO-ul spunea acolo că scopul lor nu este să câștige din comisioane într-un moment de panică și scădere a pieței, ci să crească piața pentru ca adopția să fie și mai mare și să aibă de muncă pe termen lung.
Eu mă oftic pentru că pusesem un ordin de cumpărare Ripple noaptea aceasta la o valoare de 0,9 USD. A scăzut până la 0,9118 USD, așa că ordinul meu nu s-a executat. Acum a crescut la 1,23 USD. Mă oftic și pentru că-mi amintesc cum inițial scrisesem 0,92 USD în interfața ordinului și apoi am zis “neah, yolo, dacă e să scadă, scade și la 0,9!”. Yolo my ass.
Apropo, sunt câteva luni de când mă uit zilnic pe piețele financiare. Am observat că scăderile semnificative în criptomonede au loc de obicei între 2 și 4 dimineața, ora României. Nu știu de ce, dar bănuiesc că aceea este ora de vârf pentru coasta de vest a Americii și pentru China, unde se învârt volume mari.
Am văzut și câțiva oameni spunând că nu înțeleg ce are China cu criptomonedele. Este simplu. China este o dictatură, iar orice dictatură vrea să controleze foarte bine banii populației. Criptomonedele sunt prea descentralizate și anonimizate pentru a putea fi controlate, iar portofelele electronice sunt practic invizibile autorităților. În plus, criptomonedele pot fi foarte ușor transferate dintr-o țară în alta. Un stat dictatură vrea să numere banii din conturile oamenilor, să le blocheze după bunul plac șamd, chiar și când e vorba de marii oameni de afaceri sau funcționari de rang înalt din țară.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
34 comentarii
20/05/2021 la 5:32 PM
Asta cu Binance și Bitcoin îmi aduce aminte de o fază din filmul Lupul de pe Wall Street. Este la un moment dat o discuție între personajele lui Mathew Mc Counaghy și Leonardo di Caprio despre cei care investesc la bursă, iar Mathew Mc Counaghy spune, în esență, că în calitate de broker trebuie să îi spui clientului să investească în niște acțiuni, dar la un moment dat acțiunile alea cresc sau ajung la o scadență când clientul ar trebui să își retragă banii și atunci (asta mi-a plăcut) îți vine o idee genială !!! – ce ar fi să îi spui clientului să investească totul în noi acțiuni – doar că la fiecare tranzacție de asta brokerul ia comision care sunt bani efectiv, pe care îi poate folosi pentru mașini, aur, vacanțe și ce mai vrea el iar clientul are niște acțiuni care poate peste o lună valorează la jumătate.
Aici fără discuție Binance sau alte firme similare căștigă.
Mai câștigă și unii dintre cei care au Bitcoin sau alte monede similare, doar că nu pot câștiga toți, evident unii vor mai pierde și este greu pentru un investitor mărunt care cumpără a 100 – a parte dintr-un Bitcoin sau și mai puțin să poată să prevadă cu acuratețe mișcări ale pieței.
Mirel(Citează)
20/05/2021 la 5:43 PM
ntsss
eu am spus ieri ca nu inteleg cum anume si in concret a fost afectata piata de crypto de masura anuntata de China ieri de a interzice institutiilor sa ofere servicii legate de crypto; nu era vorba ca nu inteleg ce are China cu cryptomonedele, aia e destul de clar pt toata lumea
si s-a dovedit ca am avut dreptate, nu exista motiv real, a fost doar emotie, crypto au crescut din nou.
deci masura de ieri a Chinei nu a afectat pretul pe termen lung, nu a fost o prabusire de lunga durata, ca nu prea avea de ce
Marean(Citează)
20/05/2021 la 6:06 PM
Dacă eram și eu un ITst cu salariu de vreo 2 mii de euro aș fi luat ieri BTC de o mie.
Au și brokerii cheltuielile lor, nu știu dacă sunt chiar bani făcuți din piatră seacă.
@nwradu: bot de trading ai încercat? ar fi un articol interesant dacă ne-ai arăta setări, în caz că te interesează la un moment dat.
dam167(Citează)
21/05/2021 la 8:50 AM
pai de ce nu ai luat BTC cand era 10 dolari? sau de ce nu iei acum alte monede mici acum?
Anda(Citează)
21/05/2021 la 9:31 AM
@Anda: pentru că atunci când era 10 dolari vorbeam ca Mirel, fără să am habar. Am luat monede mai mici și am făcut profit, dacă ești puțin atent faci 10-20% ușor chiar și în mai puțin de o lună. Dacă urmărești efectiv să faci bani, e important însă dacă 10% e din 50 sau din 2000 de dolari.
Moenedele mici, dar cunoscute, cam urmăresc trendul BTC pe termen scurt. Pe termen lung eu nu vreau să blochez o mie în ETH de exemplu în speranța că în 15 ani o să fie 15 mii.
dam167(Citează)
21/05/2021 la 9:51 AM
in 15 ani, daca nu vor fi interzise, vor fi cu siguranta heavily regulated.
Anda(Citează)
20/05/2021 la 6:20 PM
“Cine a cumpărat noaptea are deja 30% în plus,” Folosind sumele date de tine ar fi fost 46% pe plus (si cred ca te gandeai la 50% cand ai scris). Enorm pentru “o zi de munca”.
Catalin(Citează)
21/05/2021 la 8:51 AM
celor care stau pe margine li se pare ca aia care castiga, numai asta fac.
Anda(Citează)
20/05/2021 la 6:51 PM
Cine are timp de specula din asta a făcut bani teoretici pentru ca nu are nimic pana nu vinde pe bani reali în cont la bancă.
Succes cu statul român care de abia așteaptă sa va ardă cu impozit și pensie pe banii din crypto.
Gaelex(Citează)
21/05/2021 la 8:52 AM
eu ii trec in contul bunicii, ca e vaduva de veteran.
Anda(Citează)
21/05/2021 la 9:45 AM
Bai, nu ma pricep deloc la monedele astea, dar voi astia care le aveti, beneficiati efectiv de bani? Adica puteti sa cumparati chestii, sau sunt doar niste cifre pe undeva?
Cristian J.(Citează)
21/05/2021 la 11:53 AM
@Cristian J.: cu BTC se poate cumpăra direct în unele magazine (nu știu care e conversia) – la Tesla se putea plăti până recent din câte știu eu.
În rest, poți cere brokerului (aplicației) să-ți trasfere bani de acolo într-un cont bancar.-, doar că na trebuie să-i declari și să plătești impozit pentru câștig.
dam167(Citează)
21/05/2021 la 12:38 PM
@Cristian J., poti sa vinzi crypto si sa beneficiezi efectiv de bani. Putem sa facem o paralela cu situatia in care detii un teren a carui valoare s-a triplat in ultimii 5 ani.
Teoretic esti bogat, practic nu poti beneficia de banii respectivi pana nu terenul/monedele.
Sau la fel ca actiunile detinute la o companie listata la bursa. Teoretic Elon Musk este al doilea cel mai bogat om din lume cu o avere estimata la 170 de miliarde de dolari. Practic, daca ar avea nevoie de lichiditati nu cred ca ar reusi sa faca rost de mai mult de 500 de milioane fara sa vanda actiunile (poate nici atat).
Andrei G(Citează)
20/05/2021 la 6:58 PM
Deci tot cu China ai treabă :)? Sau ai reușit să te informezi mai bine intre timp. Îți recomand sa astepti 1-2 zile după un impact cum a fost acesta înainte sa publici un articol de genul, e posibil sa ai mai multe informații, altfel e total o părere aiurea care poate genera dezinformare.
Baiatul asta le nimereste destul de binisor, ia o cafea si bagă mare
https://youtu.be/pUsfSk0POUU
Adi(Citează)
20/05/2021 la 7:50 PM
Ăsta este băiatul care spunea într-un video acum ceva timp că s-a mutat înapoi cu părinții și a băgat angajații în șomaj tehnic pentru că nu mai mergea afacerea? Și avea ceva tonete din care vindea cafea?
Nu știu ce să zic, dacă e neapărat o persoană pe care s-o iei drept „cunoscător” sau nu…
Ciuby(Citează)
21/05/2021 la 1:23 AM
Îți recomand să te uiți la niște străini care chiar analizează datele, nu doar îți povestesc la mâna a treia ce înțeleg ei de la alții, telefonul fără fir îți va crea o percepție greșită de multe ori.
Caută analiza lui Willy Woo pe Twitter, a pus-o gratis pt toată lumea azi, și apoi vezi analiza lui Benjamin Cowen pe youtube să ai big picture cam unde suntem acum.
Și Ivan on tech are o analiză a unui alt expert, zice de wyckoff pattern, destul de interesantă.
Florin M(Citează)
20/05/2021 la 7:20 PM
între 2 și 4 dimineața, ora României, e de fapt 16-18 pe coasta de vest si 7-9 dimineata in Asia, cred ca mai degraba e vorba de miscarile pe piata din Asia.
wd(Citează)
20/05/2021 la 8:15 PM
Nu le amesteca, concentreaza-te pe video-ul asta si sursele din el. Nu am treaba cu el ca persoana si cum isi gestioneaza firma.
Adi(Citează)
21/05/2021 la 8:58 AM
mie mi se pare de incredere, are MacBook.
Anda(Citează)
20/05/2021 la 8:31 PM
Eu tot cumpar la fiecare dip, am toata increderea ca peste 3-5 ani o sa am niste bani frumosi facuti din banii de tigari si bere.
Mack(Citează)
20/05/2021 la 8:45 PM
If you panic sell, you won’t be crypto rich.
I you can’t hold, you won’t be crypto rich.
CZ Binance
Ronnie(Citează)
20/05/2021 la 9:24 PM
Interviul de pe CNN e cu CEOul Binance US, subsidiara din State. Volumele de tranzactionare de pe Binance global au fost mult, mult mai mari.
Stefan(Citează)
21/05/2021 la 1:01 AM
De ce cumperi tu Radule Ripple? Din lipsa de cunostinte in ce priveste mcap / FDV? Din ignoranta fata de DeFi? Din cauza ca ti se pare unit price low, si dumb money cumpara shitcoins si meme-uri?
Ai un blog in tehnologie, si incerc sa inteleg de ce cumperi Ripple… pentru ca nu esti in categoria celor care nu stiu engleza.
Andu Potorac(Citează)
21/05/2021 la 9:05 AM
Nu e mai simply sa ne explici de ce tu nu cumperi?
Alin(Citează)
21/05/2021 la 12:40 PM
Niciodata nu o sa explice nimic. El doar comenteaza ca cei de pe blog sunt prosti si nu inteleg tehnologia.
Andrei G(Citează)
21/05/2021 la 1:35 AM
Poate e adeptul high risk high rewards. Dacă te uiți pe graficul xrp/btc o să vezi că șansele sunt să facă un profit gras, totul depinde de puțin noroc să fie dismissed procesul SEC contra ripple.
Sau poate nu a aflat de proces și cumpără datorită prețului mic, atunci ar fi cam nasol.
DeFi deja e pe creștere, mai bine iei ceva pe NFT care e in budă și vei avea mai mult câștig potențial când se vor muta banii de pe defi pe nft, ideea e să fii înaintea turmei, nu să te arunci pe trendul curent care deja e in mișcare.
Florin M(Citează)
21/05/2021 la 8:17 AM
Exista abordare low risk / low reward pe crypto?? :-))
Cel mai probabil nu stie ca ripple e un scam. Pe de alta parte, in acest moment al evolutiei crypto, nici nu prea conteaza, mai ales daca bagi sume mici pentru short term.
Adica probabilitatea ca ripple sa se duca in cap este, subiectiv vorbind, similara cu probabilitatea ca orice alt crypto sa se duca in cap. Sau in cer, de ce nu.
Marean(Citează)
23/05/2021 la 12:47 AM
Nu esti la curent cu industria se pare.
Andu Potorac(Citează)
21/05/2021 la 7:39 AM
Radule, ce platformă de tranzacționare utilizezi??
G(Citează)
21/05/2021 la 1:19 PM
Can eram mic specula se facea la intrare in piata cu schimb valutar de catre interlopi. Ei castigau la curs. Cam asa e si cu specula de crypto doar ca e globala si tot creste.
Nu as pierde somn in locul tau Radu ca nu ai cumparat crypto, daca nu aveai de “investit” cateva mii bune de euro atunci nu ai pierdut nimic.
L!nuX(Citează)
21/05/2021 la 2:37 PM
Daca ma duc la fisc sa platesc impozit pe 100 lei câștigați la alba-neagra imi primesc aia banii? Cheama psihiatrul? Ambele?
Pe de altă parte, daca nu ma duc, dar ma laud pe net “cu camera omologata”, ca am banii aia ma amendeaza cineva?
Da, pentru 100 lei nu sta nimeni sa contoleze, dar daca fiscul stie deja de bani nu se poate face ca nu știe
tudor(Citează)
22/05/2021 la 8:22 AM
Daca mergi pe site-ul Evomag si adaugi ceva in cos, vei vedea ca la PLATA apare Bitcoin.
Nu stiu cum si in ce fel fac ei contabilitatea cu BTC, dar ma rog…
Lucian(Citează)
22/05/2021 la 10:53 AM
Deocamdata a mai luat o scadere, de la peste 60k la sub 40k cat e acum. Cu putin noroc si minima logica (tranzactii interzise complet in China si verificate de IRS in SUA) vor cadea si mai mult, poate chiar de tot.
Gaelex(Citează)
23/05/2021 la 10:33 AM
Poți să cumperi ripple acum că a scăzut sub 90 de cent, dar am impresia că trendul este în continuare în scădere
Mihai(Citează)