un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Au venit cifrele cu vânzările de procesoare Apple M1

30 Apr 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

După ce Apple a lansat procesoarele M1, făcând astfel schimbarea de la arhitectura Intel la cea ARM pe laptopuri, au urmat surprizele.

Teste în care MacBook Air-ul cu procesor Apple M1 întrecea detașat MacBook Air-ul cu procesor Intel. Teste în care Apple M1 obține performanțe uimitoare în aplicații intensive precum randare 3D sau editare video versus procesoare Intel, iar pe tot parcursul testului stă la o temperatură mai mică și nici măcar nu este conectat la priză. Teste în care autonomia este mult mai mare, în care jocurile merg foarte bine șamd.

Una sunt testele, alta sunt vânzările. Au convins noile procesoare?

Se pare că da. În trimestrul 1 din 2021, Apple a dublat numărul de laptopuri vândute față de perioada similară din 2020. Creșterea a fost de 115%, mult față de a restului pieței. De fapt, Apple a detronat Acer de pe locul 4 în cota de piață și se clasează acum după Lenovo, Dell și HP.

O creștere mare a vânzărilor s-a observat și în trimestrul 4 din 2020 față de trimestrul 4 din 2019. Noile laptopuri Apple cred că au avut doar 2 din acele 3 luni în piață, dar vânzările au crescut cu 50%.

Altfel spus, Apple a reușit să-și crească mult vânzările de când cu aceste lansări.

Este încă un semn că Intel are probleme mari. Mai vreți unul? Pe 12 aprilie, NVIDIA a anunțat că va dezvolta noi procesoare pentru datacenter-uri, un domeniu de business în care Intel tradițional făcea venituri mari. Noile CPU-uri NVIDIA, nume de cod Grace, vor fi făcute în arhitectura ARM.

“Grace highlights the beauty of Arm”, a zis CEO-ul NVIDIA. În altă parte a mai zis și “t’s super energy-efficient and its open licensing model inspires a world of innovators”. Practic, au spus că admiră arhitectura ARM.

When tightly coupled with NVIDIA GPUs, a Grace-based system will deliver 10x faster performance than today’s state-of-the-art NVIDIA DGX-based systems, which run on x86 CPUs.

s-a mai spus pe acolo. Au anunțat deja două supercomputere bazate pe Grace, plus SuperPOD-uri, plus noi DPU-uri și alte tehnologii, majoritatea dezvoltate în jurul ARM. Este o poveste pentru alt episod.

Iată o comparație între MacBook Air și Microsoft Surface Laptop 4, care-i amuzantă când vezi că MacBook-ul nu e cuplat la priză:

sursa: IDC.

asus s5507

    15 comentarii

  1. Lipsa de inovație a lui Intel își spune cuvântul. Pe lângă faptul că AMD le-a dat o palmă serioasă cu arhitecturile pe 7 nm, aceștia au început să câștige teren și în zona de Gaming unde Intel era liderul necontestat.

    Ca să fie treaba-treabă, Apple și-a dezvoltat propriile procesoare iar Nvidia a cumpărat ARM și are deja planuri mari.

    Viitorul nu pare prea strălucit pentru Intel dacă nu se gândesc să facă ceva, rapid.

    Eu dețin un Macbook Pro 16 (Intel i7 9750H, 6 core, 16GB RAM și AMD 5300M). Performanțe bune, dar coolerele își iau zborul și la un simplu update de sistem și se încinge ca naiba, chiar în sarcini basic precum clipuri pe youtube la o rezoluție de secolul 21. Și asta, în cazul unui laptop care a costat 14.000 Lei.

    Evident, mă pregătesc să îl vând pentru a trece la viitorul Apple M2/M1X care se va lansa, să sperăm anul acesta.

    Nu de alta, dar am văzut că atât în teste (Benchmark) cât și teste reale (utilizări normale ale aplicațiilor atât native cât și emulate prin Rosetta 2), Apple M1 îi dă fum chiar și lui Intel i9 sau AMD 4900H care sunt niște procesoare de top, puse pe laptop-uri de peste 8000-10000 Lei.

    În segmentul de piață al lui M1 și la prețul acestuia (MB Air costa vreo 4300 Lei, la reducere), îl face imbatabil.

      (Citează)

  2. Am si eu un Mac mini acasa dar sta mare parte din timp inchis. Il folosesc doar pentru chestii care se pot face doar de pe un Mac.
    In viitorul apropiat nu as face trecerea la Mac pentru ca sunt mult prea obisnuit cu Windows. Practic pe Win sunt racheta iar pe Mac ma misc ca un melc. Pe mobil n-am problema asta. Prefer oricand iOS in detrimentul Android.

      (Citează)

  3. Pacat ca inginerii Apple sunt atat de idioti incat nu stiu sa puna o hartie termica in laptop ca sa raceasca mai bine procesorul folosind tot capacul metalic care este spatele laptopului.

    Intel au ramas prea mult in urma, cele mai recente 2 sisteme pe care le-am facut/luat sunt cu AMD.

      (Citează)

    • =))))) habar n-au astia la apple. Iau salarii degeaba. sa patentezi asta gaelex, e de viitor.

      Gaelex:
      Pacat ca inginerii Apple sunt atat de idioti incat nu stiu sa puna o hartie termica in laptop ca sa raceasca mai bine procesorul folosind tot capacul metalic care este spatele laptopului.

      Intel au ramas prea mult in urma, cele mai recente 2 sisteme pe care le-am facut/luat sunt cu AMD.

        (Citează)

    • Nu am cum, Linus a venit cu ideea asta acum niste luni de zile bune. E o chestie foarte simpla si foarte usor de facut, toata tehnologia exista.

      Socant cum Apple care sunt experti in furat de la altii si asamblat produse “noi” nu au fost in stare sa se gandeasca la asta.

      Poate si din cauza ca ii costa 1$ in plus si trebuia sa faca economie.

        (Citează)

    • Gaelex:
      Nu am cum, Linus a venit cu ideea asta acum niste luni de zile bune. E o chestie foarte simpla si foarte usor de facut, toata tehnologia exista.

      Socant cum Apple care sunt experti in furat de la altii si asamblat produse “noi” nu au fost in stare sa se gandeasca la asta.

      Poate si din cauza ca ii costa 1$ in plus si trebuia sa faca economie.

      Nu, ci pentru ca ar tine mai mult decat e garantia. Si nu trebuie sa tina mai mult decat e garantia ca altfel n-ar mai vinde urmatorul model. Practica standard la orice producator.

        (Citează)

    • @Gaelex: nu rezolvi nimic la modul practic cu thermal pad-ul ăla. În plus carcasa laptopului trebuie să aibă o temperatură maximă, dar dacă ai văzut tu la Linus…

      @Dorin: în ciuda defectelor de-a lungul timpului (mai ales alea cu GPU-urile) MacBook-urile au o durată lungă de viață. Deci zici că niște grade în minus le dau peste cap socotelile, când încă se folosesc MacBook-uri de 6-7 ani în mod uzual? Gen la modul profesional, că de mers merg și alea din 2009-2010 – cam ăsta e motivul pentru care dau oamenii atâția bani pe ele.

        (Citează)

    • Nu e că nu vor să pună o pastă termică să conducă căldura către părțile metalice ale carcase. Condiția este ca temperatura la contactul cu pielea să nu depășească 70 F. Acest lucru nu este posibil fără un ventilator și au speculat foarte repede varianta Pro, care este mai scumpă cu 300 $ și are în plus foarte puțin față de diferența de preț pe care o cer.

        (Citează)

    • Nu pastă termică. Pentru asa ceva se folosește hârtie / pad termic pentru ca este mai groasa decât pasta și nu curge deloc.

      Nu știu de ce se mai folosesc unități retarde de măsură ca 70 Fahrenheit, sistemul metric este mult mai simplu și clar.

      M1 răcit pasiv intră în throttling imediat, de bine gândit ce este laptopul făcut de o companie jegoasă care nu ratează nici o ocazie să își bată joc de clienți.

      Clienți proști de altfel, se gândesc că stau cu laptopul direct pe piele, nu pe birou, nu poartă haine, nu au un stand de laptop.

        (Citează)

  4. Frumos clipul lui Max. L-am văzut ieri. Vânzările își spun cuvântul, iar Apple pe lângă faptul că în ultimul an a avut cele mai bune vânzări la iPhone, acum începe să se ridice și pe partea de MacBook’s cu noile M1.

    Stați să vedeți în vară când se vor lansa noile MacBook 14 și 16 inch.

      (Citează)

  5. @Gaelex și @Dorin
    Sunt utilizator atât de Apple (MBP 16, 2019) cât și de Lenovo Ideapad 530S, ambele laptop-uri destul de puternice. Nu stiu de unde ați scos că “Apple e bun doar pe perioada de garanție”. Probabil de prin auzite.

    Cazuri concrete:
    Eu – MBP Late 2011 (i5, 16GB RAM, 512GB SSD, rezoluție pre-retina de 1280×800). Utilizat intensiv câțiva ani. Nici cea mai mică problemă avută.
    Tatăl meu – MBP 13, Late 2011 (i5, 16GB RAM, 512GB SSD, similar dacă nu identic cu ce am avut eu). Îl are de 2 ani și ceva. Laptop-ul are o vechime totală de 10 ani. Nicio problemă.
    Vărul meu – MBP 13 2015, Retina (i5, 8GB RAM, 256GB). Utilizat intens, cărat la facultate și neprotejat prea mult. Nicio problemă. Vorbim de un laptop cu 6 ani vechime.
    Eu (serviciu) – MB Air 2013 (i5, 8GB RAM, SSD 256GB). Luat în 2014, funcțioează ca în prima zi. Nici măcar schimbat pasta de la procesor vreodată.

    Deci, ce ziceai de probleme?
    Aaa, ca Macbook se încălzesc poate mai tare decât alte laptop-uri, e adevărat. Dar nu aș spune că ori se defectează ori sunt bune doar cât sunt în garanție.

    PS: În ciuda vechimii, toate laptop-urile de mai sus nu au avut nicio problemă cu tastatura sau touchpad-ul. În schimb, Lenovo-ul meu care are doar 3 ani, are touchpad-ul exfoliat. Fără motiv (Și da, îmi tai unghiile…). În rest, nici el nu a avut probleme.

      (Citează)

  6. Eu am un MBP cu M1 luat la inceputul lui februarie (8GB, 256 RAM). Foloseam inainte un Lenovo Thinkpad E590 cu I7, 17GB RAM (de 1 an vechime) care pornea ventilatoarele si cu un tab de browser deschis. Plus diferite probleme cu display-ul care se intuneca aleatoriu. Inca il am dar sta parcat.
    Azi am pregatit pentru cineva (nu a vrut apple) un Lenovo Thinkbook I7, 16GB ram. Durere nene…o gramada de probleme cu driverele, o gramada de restarturi pentru orice update, ventilatoarele zboara… Si a fost peste 4k lei deci nu o parnaie de 1000 lei.
    Al meu MBP are 4 browsere diferite deschise fiecare cu cel putin 5-6 taburi, merge si youtube, merge si clientul de mail, etc si nu am auzit pina acum ventilatoarele – nici nu stiu daca le-a pornit vreodata.
    Silentios, rece, extrem de rapid. Da, are niste chestii care nu se fac asa de usor ca in windows dar…nu ma mai intorc la windows.

      (Citează)

  7. Daniel:
    Eu am un MBP cu M1 luat la inceputul lui februarie (8GB, 256 RAM). Foloseam inainte un Lenovo Thinkpad E590 cu I7, 17GB RAM (de 1 an vechime) care pornea ventilatoarele si cu un tab de browser deschis. Plus diferite probleme cu display-ul care se intuneca aleatoriu. Inca il am dar sta parcat.
    Azi am pregatit pentru cineva (nu a vrut apple) un Lenovo Thinkbook I7, 16GB ram. Durere nene…o gramada de probleme cu driverele, o gramada de restarturi pentru orice update, ventilatoarele zboara… Si a fost peste 4k lei deci nu o parnaie de 1000 lei.
    Al meu MBP are 4 browsere diferite deschise fiecare cu cel putin 5-6 taburi, merge si youtube, merge si clientul de mail, etc si nu am auzit pina acum ventilatoarele – nici nu stiu daca le-a pornit vreodata.
    Silentios, rece, extrem de rapid. Da, are niste chestii care nu se fac asa de usor ca in windows dar…nu ma mai intorc la windows.

    După mai bine de 4 ani de utilizare MacOS, nici acum nu sunt 100% obisnuit cu Window Management-ul, așa cum o fac în Windows 10 (La birou lucrez cu ambele, preponderent Windows 10).

    Cu toate astea, deși anumite chestii pot sa spun ca le fac mai rapid pe Windows, nu pot sa trec peste anumite tâmpenii precum:
    – Face update, îmi resetează unele setări pe care eu le fac (Eg. Edge)
    – Orele alea de update, să nu fii deranjat, sunt degeaba. Când vrea, doar îți cere restart.
    – Mi-au crăpat unele drivere după update (Epson Scan)
    – Uneori, discul îmi sta la 100% fără motiv (Da, nu toate PC-urile au încă SSD la muncă)

    Chestii pe care, la Mac, le-am uitat. Îmi place Windows 10 (cu toată sinceritatea), dar Microsoft trebuie să facă ceva cu update-urile și cu bloatware-ul. Când va rezolva asta, poate îmi voi schimba decizia.

      (Citează)

    • MacOS e un sistem de operare “tailor made” pentru câteva componente. Pe când Windows e făcut să lucreze cu nșpe mii de componente.

        (Citează)

  8. Pai cam toti producatorii din lista ta si au dublat vanzarile.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus