un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Placă TP-Link TX3000e pe PCI-Express pentru WI-Fi 6

26 Apr 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

În desktop PC voi folosi de acum placa asta TP-Link TX3000e pentru conectarea la rețele Wi-Fi 6, atunci când testez routere.

Este un model PCI-Express cu două antene exterioare și prelungitor magnetic pentru ele. Pe lângă conectarea la rețele wireless 802.11b/g/n/ac/ax, mai este și host Bluetooth 5.1, așa că poți conecta la PC diverse dispozitive bluetooth, avantajul mare fiind pentru căști wireless cu anulare activă de zgomot.

Arată ca o placă PCI-Express cu ditamai radiatorul pe ea. Vine în cutie și cu un bracket scurt pentru mini PC-uri. Se pare că după un update la Windows de acum vreun an nu mai funcționează decât în porturi PCI-Express x1, așa că vă trebuie unul liber, dar cam orice PC le are pe toate libere. În plus, mai are un mic cablu de alimentare ce trebuie înfipt într-un conector USB de pe placa de bază, deci vă trebuie și unul din acela liber.

Modulul este un Intel AX200. Maxim teoretic 2.400 Mbps dacă se folosesc 2×2 streamuri și canale de 160 MHz. La un router cu canale de 80 MHz se va conecta deci la 1.201 Mbps maxim teoretic. În singurul router testat de mine până acum folosind acest TX3000e a atins în practică 721 Mbps download și 525 Mbps upload, ceea ce mi se pare excelent pentru wireless.

Driverul este chiar cel pentru Intel AX200 de pe site-ul Intel. L-am pus direct pe acela, că TP-Link are pe site unul mai vechi.

La un router precum Xiaomi AX3600 probabil se duce chiar spre 900 Mbps. Ce vreau să zic este că, lăsând faptul că eu am luat-o pentru a testa routere, că asta e pasiunea mea secretă în viață, acum puteți conecta un desktop la rețeaua wireless la viteze apropiate de cele pe cablu.

Momentan sunt două plăci de acest tip cu PCI-Express disponibile în România:

o diferență inexplicabilă de preț având în vedere că ambele au aceeași capacitate wireless și folosesc același AX200 în interior.

Atenție că o astfel de placă este performantă în special pe 802.11ax. Dacă nu aveți un astfel de router, nu merită achiziția. Dacă vreți una performantă pe 802.11ac, eu folosesc Asus PCE-AC88, cu care am prins vreo 850 Mbps pe 802.11ac cu un router bun. Există însă și variante de capacitate mai mică și preț mai mic.

asus s5507

    20 comentarii

  1. Exact același model l-am cumpărat de la un magazin de it, și a fost DoA. Voi prefera pentru următoarea platformă pe care o iau ca să aibă direct pe placa de baza slot de wifi, care se poate upgrade in timp.

    De asemenea Radu, mai gasesti TPlink TX50E.
    Placa de retea TP-Link Archer TX50E, AX3000, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0 PCle

      (Citează)

    • Știu TX50e, dar cred că nu are antene mobile sau cum le-o zice. PC-ul meu stă pe podea. Când testez, pun antenele cam la 60 cm înălțime pe ceva.

        (Citează)

  2. Multumim pt. articol, asteptam testele :D

    o alta solutie ar fi un range extender cu cablu de retea dar nu ar fi la fel de rapid probabil ca placa pci, dar pentru cei care nu vor sa isi desfaca calculatorul sau nu se pricep deloc e mai ok – un exemplu ar fi: https://www.tp-link.com/ro/home-networking/range-extender/re605x/

      (Citează)

  3. Shield-ul ala se poate da jos usor si vopsi?

    ca am totul pe negru si ma zgarie pe retina ala fara culoare.

      (Citează)

  4. Radule.. ar fi interesant sa recomanzi cateva routere ieftine si bune ptr internetul de 1 GHZ de la RDS, mai ales pt wifi… am luat abonamentul ala mare la RDS si cu ce echipamente mi-au dat ei merge cu 50MBps in download… jenant as spune eu…

      (Citează)

  5. alxzen, varianta fara antene mobile (tx50e) are radiatorul negru si e mai ieftina

      (Citează)

  6. Andrei G: TP-Link AX10

    Are legatura cu abonamentul ala WIFI6 ? sau e chestie separata?

      (Citează)

    • Da, este vorba de “abonamentul” ala cu Wi-Fi 6. Modelul care se ofera acum este TP-Link Archer AX10, care este un router destul de bun in categoria lui de pret.
      Poti sa il cumperi si din comert cu 200-250 de lei, dar mi se pare foarte convenabil sa dai 3 lei/luna chirie.

      Sa spunem ca il folosesti maxim 5 ani, dupa care deja devine un model depasit si ar trebui sa cumperi altceva. Im acesti 5 ani platesti in total chirie de 180 de lei, fata de peste 200 de lei cat ai plati daca l-ai cumpara din comert.

        (Citează)

  7. Daca as fi fost in locul tau … dar nu sunt, dar totusi daca :). Cum a sugerat si un cititor mai sus, cauti o placa de baza care are inclus un AX200, ca si asa te gandesti la upgrade si ma pastram cu placa dedicata pana cand apareau placi/chipset-uri care sa stie 4×4 – wifi6 – canale de 160 MhZ.

      (Citează)

    • Pentru ce ai nevoie de o placa cu 4×4 – WiFi 6 ?
      Adica ma gandesc ca vei avea nevoie si de un router care sa suporte vitezele respective si apoi si de un mediu de pe care sa descarci cu viteza asta.
      Nu stiu, poate un NAS cu SSD-uri in Raid, dar deja aici vorbim de varfuri de gama cu procesiare foarte puternice.

      Adica pornim de la o placa de retea de 300 + un router AX care se gaseste incepand de la 200-300 de lei si ajungem la discutii de echipamente care depasesc cateva mii de lei bune.

        (Citează)

    • Am avut modul wifi în placa de bază din vechiul PC și nu l-am folosit niciodată, preferând să cumpăr acel PCE88. De obicei sunt slabe, entry level.

      Eu nu folosesc wifi-ul în desktop în general, că-i conectat prin cablu. Țin placa dezactivată din device manager când nu testez vreun router.

        (Citează)

  8. Andrei G:
    Pentru ce ai nevoie de o placa cu 4×4 – WiFi 6 ?
    Adica ma gandesc ca vei avea nevoie si de un router care sa suporte vitezele respective si apoi si de un mediu de pe care sa descarci cu viteza asta.
    Nu stiu, poate un NAS cuSSD-uri in Raid, dar deja aici vorbim de varfuri de gama cu procesiare foarte puternice.

    Adica pornim de la o placa de retea de 300 + un router AX care se gaseste incepand de la 200-300 de lei si ajungem la discutii de echipamente care depasesc cateva mii de lei bune.

    Omul testeaza routere, nu incarca poze cu pisici pe facebook – sau face si asta? :)
    Cand apar pe piata device-uri care stiu 4×4 wifi 6 – cum deja exista routere care stiu asta ( sau mint in marketing ca stiu) – o sa fie relevant, pentru cineva care testeaza routere si cititorii interesati de testul respectiv.

      (Citează)

    • Deci avem asa:
      – Nu-ti cumpara acum o placa de retea performanta la 300 de lei pe care poti sa o folosesti la teste de routere cu WiFi 6.
      Mai bine mai astepti si cauti o placa de baza cu placa de retea incorporata (care probabil este mai slaba decat asta pe care vrei sa o cumperi) ca pe viitor sa poti sa dai mai multi bani pe o placa de retea cu WiFi 6 4×4 ca sa faci teste pe routerele compatibile.
      Teste care vor fi oricum irelevante daca nu vei avea si echipamente foarte rapide intre care sa faci transferul de fisiere. Ma refer la echipamente care sa suporte viteze de transfer de peste 3-4 Gbps. Adica inca un calculator cu placa de retea WiFi 6 4×4.

        (Citează)

    • O placă de bază cu wifi 6 incorporat de obicei este scumpă, că mai include și alte treburi care nu-mi sunt necesare. Prefer să dau 300 de lei pe o placă stand alone.

        (Citează)

  9. Placa de retea conectata de un router Asus GT AX 11000 va avea un flux constant d/u de peste 900 mb/s la o distanta de cca 4 m. Testat de mine🙂

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus