►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
20 Apr 2021 ·
GÂNDURI ·
Este un articol pe Wired despre cum Spock din Star Trek era înfățișat ca adeptul raționamentelor logice și a utilizării datelor precise și a statisticilor în luarea deciziilor, dar în practică se înșela foarte des. Astfel, devine mai degrabă o caricatură, un exemplu de așa nu în ce privește raționamentul.
Cineva i-a numărat ouăle, ca să zic așa. Spock vorbește despre probabilități și ce decizii impune logica, dar 83% dintre evenimentele pe care le descrie ca fiind imposibile au de fapt loc în acele episoade. De fapt, cu cât este mai sigur că ceva nu poate avea loc, cu atât sunt mai mare șanse ca acel eveniment să se întâmplă în minutele următoare; și, desigur, invers.
Nu m-am gândit niciodată la acest aspect. Ce este Spock, de fapt? Este un personaj care trebuie apreciat pentru că folosește logica și matematica sau de fapt este ridiculizat în Star Trek TOS pentru fix aceste lucruri, din moment ce în 83% din cazuri universul, Kirk și restul îi dau peste bot, cum s-ar zice?
Materialul respectiv de fapt arată un defect imens al lui Spock. Se dă drept o persoană logică, condusă în viață de rațiune, dar apoi vedem cum aproape de fiecare dată logica și rațiunea îl trădează. Cu toate acestea, nu învață nimic din aceste evenimente. Ia țeapă din nou și din nou și din nou, dar totuși logica pe care o apreciază atât de mult nu pare să-i spună că poate metoda vulcaniană de a judeca lucrurile este, de fapt, greșită.
Lucrurile nu evoluează așa cum se aștepta el? Spock ridică din umeri și trece impasibil mai departe și nu este deloc schimbat de această experiență, deși orice persoană normală și-ar adapta un pic comportamentul în viitor și ar învăța din greșeli. Nu contează, redshirts sunt destui care pot muri la datorie!
De asta mi se pare interesantă întrebarea din titlu. Mereu mi s-a părut că Spock este un personaj bun, chiar de admirat pentru dedicația lui. Nu cumva de fapt este unul gândit pentru a fi ridiculizat de societatea anilor 1966, unul care arată că logica și matematica nu rezolvă nimic, ba chiar te pot înșela, în timp ce pasiunea și voința lui Kirk salvează de fiecare dată Enterprise și universul?
Vouă ce vă spune logica despre aceste chestiuni?
Apropo, este interesant cum serialele Star Trek reflectă societatea vremurilor în care au fost făcute. The Original Series a fost făcut în 1966-1969. Spock este funcționarul plictisitor înarmat cu logică și probabilități și litera regulamentelor, iar Kirk este arhetipul bărbatului ideal din acea perioadă: aventurier, miștocar, ușor sexist. Mai mult, este condus de pasiune, nu de rațiune, și se avântă în luptă indiferent de ce probabilități de victorie îi comunică Spock că are.
Cele trei sezoane au fost făcute în mijlocul cursei spațiale și a războiului rece. Americanul ideal era precum Kirk, gata să se ia la trântă cu orice îi apare în față. Celelalte personaje sunt aproape unidimensionale: medicul Bones cârcotește mereu, oamenii de pe punte sunt simplii executanți din toate colțurile lumii, Uhura are fustă scurtă.
The Next Generation își rafinează mult mai bine personajele. Picard este bătrânul înțelept, dar este înfățișat și ca un personaj pasional, nu doar rațional. Riker preia de fapt rolul anterior al lui Kirk, dar personajul său nu mai este șef suprem, ci doar primul ofițer. Este cool, tânăr, plin de energie, dar în același timp este înfățișat și ca fiind reținut, politicos, cu spirit politic, genul bun de fapt la toate și care încalcă regulamentele doar când nu se poate altfel.
Data preia o parte din rolul inițial al lui Spock, dar este un android și deci pare natural când îl avertizează pe căpitan despre probabilități și cele mai logice acțiuni. Și aici apare modificarea cea mai importantă: spre deosebire de Spock, care pare o caricatură pentru că nu învață niciodată din greșelile sale, Data este în continuă evoluție și căutare a unor trăsături umane. Pictează, are pisică, vrea să înțeleagă umorul și alcoolul, în timp ce Spock rămâne de la cap la coadă la fel.
Cei din TNG lucrează și mult mai bine în echipă. Anterior Kirk zâmbea și se ducea să rezolve singur totul, eventual cu pumnul. Picard are o echipă de profesioniști care lucrează bine împreună și în care fiecare om/klingonian/android/betazoidian este important. Mai puțin Wesley Crusher, care-i doar enervant de fiecare dată.
Ajungând la epoca modernă, Spock este diferit în filmele de lung metraj de acum. Logică și probabilități, dar are o relație secretă cu Uhura, încalcă regulile, se lasă pradă sentimentelor șamd. S-au schimbat vremurile, iar un personaj ca-n 1966 n-ar mai fi fost plăcut.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
15 comentarii
20/04/2021 la 8:07 AM
Da am citit si eu acu vreo 2 ani despre rateurile lui Spok intr-una din cartile lui Yudkowski. Julia Galef lucreaza la CFAR, care e spinoff din MIRI-ul fondat de Yudkowski (google).
S-ar putea sa ti se para interesante cartile, sunt despre rationalitate, foarte geeky asa si destul de greu de citit chiar daca sunt scrise in plain language, dar oricum f interesante.
Marean(Citează)
20/04/2021 la 8:21 AM
Totul pana la Spock. O fi adevarata presupunerea din articol, dar Spock a avut si are o baza de admiratori imensa. Si mai sunt premise ridicole in toate seriile ST: in prima, la fiecare problema, Kirk mergea personal sa o rezolve, in TNG, pentru rezolvare pleaca o echipa din care, de obicei, face parte si capitanul. In viata reala, daca de pe o nava ar pleca intr-una capitanul ca sa rezolve problemele, s-ar ajunge sa se schimbe capitanul la cateva luni. Deoarece, in urma aventurilor, capitanul ar ajunge fie incapacitat, fie mort. Oricum, si daca ar fi adevarata presupunerea, ma bucur ca fanii au trecut peste asta si Spock a devenit unul din cele mai iubite caractere.
Aa, si ma bucur, ca Wesley e “apreciat” si de altii ;-)
kilroy(Citează)
20/04/2021 la 10:58 AM
Eh, asta că pleca la investigat căpitanul este din cauză că era personaj principal, pe el voiai să-l vezi. Also, așa era mentalitatea Federației. Probabil schimbau des căpitani.
nwradu(Citează)
20/04/2021 la 9:10 AM
Spock nu funcționează separat. Spock era tot timpul în echipă cu McCoy, asta era și ideea. Kirk era înconjurat de unul logic și unul emoțional care-i dădeau sfaturi. Ca drăcușorul și îngerul de pe umăr.
Dacă te uiți cu atenție la TOS o să observi că asta e dinamica. Kirk avea îndoieli și ăia începeau să discute în stânga și-n dreapta lui prezentându-i argumentele emoționale și logice.
Faptul că greșește este irelevant.
P.S. Kirk nu era așa gagicar pe cât îl percep cei care nu s-au uitat la serial, era mult mai decent și mai „după reguli”. Practic respecta regulile mai mult decât Picard și umbla cu mai puține gagici decât Riker. În TNG s-au dublat doar personajele, Kirk a fost împărțit în doi, Picard și Riker, McCoy în doi doctori (Crusher și Troi), Spock în Data și LaForge. Sulu, care era cel agresiv în primul (umbla cu sabia, colecționa pistoale, avea plante carnivore) a fost înlocuit cu Worf.
eftimie(Citează)
20/04/2021 la 10:41 AM
Pai Spock (ca si Data) era tot “unidimensional”, gandit sa promoveze ideea ca doar omul multilateral dezvoltat este fiinta suprema capabila de a rezolva situatii.
Cred ca e gresit sa spui ca “logica si ratiunea il tradeaza” (cum ar veni nu e suficient de rational/logic), mai degraba ce transmitea serialul e ca doar cu logica si ratiune (cold minded) nu ajungi prea departe, si iti mai trebuie acel ceva extra, ce te face om.
Boris(Citează)
20/04/2021 la 11:03 AM
Mai poate fi si sustinerea naratiunii tipic americane care spune “we will succeed against all odds”, ca practic asta fac in fiecare episod in care Spock zice ca sansele de reusita sunt minine sau zero.
Fiind in timpul razboiului rece / cursei spatiale, poate fi vorba deci si despre un mesaj mobilizator.
Marean(Citează)
20/04/2021 la 12:07 PM
“First officer” = secund.
Logica imi spune ca daca Spock ar fi avut dreptate mai des, serialul ar fi ramas fara subiecte destul de repede :)
alunelu(Citează)
20/04/2021 la 2:06 PM
Mie mi-a placut de wesley. In bing bang theory.
Baltha Zerus(Citează)
20/04/2021 la 3:49 PM
pare ca ai descris un bugetar de la noi cand ai vorbit despre shpock.
GabrielG(Citează)
20/04/2021 la 4:30 PM
Da, sigur.
Ca doar bugetarii de la noi se bazeaza pe logica si respectarea regulilor.
Andrei G(Citează)
20/04/2021 la 4:58 PM
voi vorbiti despre emotii, logica, probabilitati. de fapt:
https://www.youtube.com/watch?v=Z1eFdUSnaQM
Ender(Citează)
20/04/2021 la 11:52 PM
Cel mai bun star trek e Orville
Animaloo(Citează)
21/04/2021 la 9:18 AM
Este foarte misto Orville. A pornit ca o parodie, dar pare ca respecta exact spiritul din Star Trek TOS, adica viziunea lui Roddenberry.
Andrei G(Citează)
21/04/2021 la 5:08 AM
Unii confundă logica și rațiunea, și se așteaptă ca logica să fie corectă întotdeauna. Ceea ce este greșit, desigur, logica duce la concluzii greșite și când ai date corecte, darămite când sunt incorecte si/sau incomplete.
Iar dacă Spock avea dreptate mai des, episodul se termina în 5 minute de la generic. Așa că scenariul ii bagă strâmbe, TOS fiind fantezie, nu documentar narat de Attenborough.
Și încă o chestie greșită este presupunerea că Spock și vulcanienii nu au emoții, sentimente. Au și încă foarte profunde, dar le controlează prin logică.
Gaelex(Citează)
21/04/2021 la 11:04 AM
Wesley este enervant , zici ca e sidekick ul lui Buhnici de la cavaleria. L a bagat si la Pro-tv.
TNG este superior TOS si chiar ultimului Start Trek. Prea mult politically correctness. Pacat ca TNG nu a avut parte de tehnologia cinematografica de acum.
Daca va ganditi bine cu ce au realizat ei TNG la sf anilor 88 e ceva incredibil.
Sunt de acord ca seriile astea sunt ancorate in timpul cand au fost create, desi ar trebui sa fie ancorate in timpul cand se “joaca”.
Noul Star Trek nu mai este despre lumi noi si interesante, despre exlorare si posibilitati imaginate. Al doilea este Voyager in top.
florin(Citează)