►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Haideți să privim și niște vești bune: stăm bine la vaccinare, în ciuda problemelor pe care inclusiv eu le-am arătat în ultima vreme. De fapt nu le-am zis probleme, cât mai degrabă elemente ce-ar putea fi îmbunătățite. În acest context, însă, sunt conștient că cifrele oricum arată o imagine de ansamblu neașteptat de bună.
Conform datelor de ieri, 781 de milioane de doze de vaccin au fost făcute în întreaga lume. SUA conduce detașat, cu 187 de milioane de doze făcute, iar 72,6 milioane de americani deja au primit ambele doze. Practic, SUA a tratat slab pandemia, dar au recuperat uimitor prin vaccinări în număr foarte mare. Mai mult de o treime din populație a făcut deja o doză de vaccin, care conform studiilor recent înseamnă 80% protecție.
Uniunea Europeană stă ceva mai slab, 95 de milioane de doze făcute până acum, iar India ne-a depășit recent. Pe la știri se zice de ușoara dezorganizare a UE în procesul de vaccinare și cum UE nu se poate decide la o politică mai clară în ceea ce privește exporturile de vaccinuri produse în spațiul european către alte țări șamd.
Și atunci unde este vestea bună? Prima ar fi că, raportat la populația totală, UE este pe locul doi după SUA. Raportarea la populația totală este importantă deoarece după un anumit procent de vaccinări, virusul nu mai găsește suficiente gazde în care să se dezvolte și transmite, așa că pandemia se stinge.
O altă veste bună este că România stă la fel de bine la vaccinare ca alte mari țări europene. Graficul este cel de mai jos. Marea Britanie are ritm bun, că bagă AstraZeneca la greu, iar Ungaria un ritm neașteptat de bun, vaccinând aproape jumătate din populație.
Cu un zoom la detalii se vede că România are același procent de vaccinări precum țări mari precum Spania, Germania, Italia, Franța și Polonia.
Numărul de doze diferă, dar vaccinurile se împart după populație. România a ținut același ritm la vaccinări cu țările în care pandemia a avut o amploare foarte mare și, de altfel, încă are. Franța a raportat sâmbătă peste 43.000 de cazuri noi, Italia peste 17.000, Germania peste 18.000, Polonia peste 24.000, Ungaria peste 8.000. România, cu 4.300 de cazuri în aceeași zi, a stat chiar mai bine decât Belgia.
Mă temeam, pe la începutul campaniei de vaccinare, că statele mari vor fi avantajate și vor primi stocuri semnificative de vaccinuri, că au fost mai afectate de pandemie și pentru că au economii puternice. Mă bucur să văd că, până acum, vaccinările au mers însă proporțional cu populația țării respective, nu cu puterea ei economică sau cu amploarea pandemiei.
În termeni de populație vaccinată cu două doze, suntem chiar pe locul trei în Europa (mă rog, după țările selectate de mine), după Ungaria și Marea Britanie, dar înaintea Spaniei, Germaniei, Franței și a mediei din UE.
În această perioadă intră noi loturi de vaccin în țară, s-au deschis noi centre de vaccinare, se fac programări în ritm bun. Cred că peste o lună vom sta și mai sus în grafice.
Iată un alt grafic care arată evoluția vaccinărilor. Se vede cum de la începutul lunii martie a crescut constant ritmul:
Dacă vreți să vă jucați cu grafice, Our World in Data are tot ce trebuie, la fel și Bloomberg cu un alt site interactiv mișto făcut.
Și apropo de vaccinare, m-am speriat acum descoperind că sute de persoane stau pe lista de așteptare a unor centre cu AstraZeneca ce nu fac vaccinări sau fac foarte puține. Sunt alte centre în București cu listă de așteptare practic zero. Inclusiv statul a anunțat că AZN este disponibil acum la liber. Dacă sunteți într-o astfel de situație, mutați-vă la unul dintre celelalte centre, ca să nu mai zic că vă puteți vaccina cu Pfizer în oraș sau în jurul Bucureștiului dacă așteptați vreo săptămână (idee aici).
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
35 comentarii
13/04/2021 la 12:18 PM
Giful ala ma face sa nu mai merg la vaccin :)))
Robert(Citează)
13/04/2021 la 1:35 PM
Puțin offtipic
China ce mai face? Au ajuns anul trecut la 80k cazuri și acolo s-au oprit.
Alex(Citează)
14/04/2021 la 10:23 PM
A dat ordin partidul să nu mai fie covid și n-a mai fost.
nwradu(Citează)
13/04/2021 la 2:52 PM
@Alex Shhh, te-aude mana lunga a partidului.
Dorin(Citează)
13/04/2021 la 1:10 PM
as avea doua comentarii: unul legat de rata de infectare. Faptul ca avem depistate si testate oficial un numar mic de persoane este doar un balon de sapun in ochi ca sa nu vedem amploarea reala. In jurul meu o multime de oameni nu se testeaza oficial pentru ca procedurile sunt greoaie, iar acum in momente de stres stistemul da rateuri (nu au resurse suficiente pentru a testa rapid persoanele care au simptome).
Din acest motiv sunt convins ca de fapt rata este de multe ori mai mare. In plus se testeaza un membru al familiei fara a mai testa si pe restul.
O a doua parere este legata de numarul de persoane dornice de vaccinare. Suntem in plin avant pentr “early adopters”/bula noastra, insa nu vad un suport masiv al celorlalti. In plus campania pare sa-si fi racit motoarele. In ritmul actual dupa 15 mai o sa bata vantul prin toate centrele. in 15 martie erau cca 700 de mii de doritori. Intr-o luna s-au vaccinat dintre ei cca 300 de mii si mai sunt la rand 400 care acopera urmatoarea luna. Dar restul pana la 80% din populatie?
Programarea se face numai prin platforma ori stim ca un procent ridicat al populatiei nu are acces sau cunostintele necesare inscrierii.
M-as fi asteptat ca numere de telefon de unde sa te poti inscrie, programa in platforma sa fie publice si sa te lovesti de ele peste tot. Nu e cazul. Spuneti-mi acum in 2 secunde care e numarul unic, scurt unde poti suna ca sa te programezi?
Asadar mergem inainte, insa e loc masiv de imbunatarire.
un om(Citează)
14/04/2021 la 10:19 PM
Sunt de acord cu tine legat de teste. Mi se pare că focusul însă trece spre “număr de vaccinați”, nu “număr de cazuri”.
Legat însă de bulă și suportul majorității pentru vaccinare, datele sunt altceva. Datele spun că am vaccinat aceeași pondere a populației ca și restul țărilor mari din UE. Așa că fie stăm bine, fie nici acolo nu există vreun mare suport pentru vaccinare.
nwradu(Citează)
13/04/2021 la 1:19 PM
ignori 2 lucruri:
– peste foarte putin timp, vaccinurile in ro vor ramane pe stoc pentru ca nu mai e nimeni care sa vrea sa se vaccineze si o sa ramana graficul ala paralel cu axa ox; in majoritatea tarilor cu care compari inca nu s-a ajuns cu vaccinul la populatia generala si toate o sa depaseasca romania;
– cele 4000 de cazuri zilnice sunt fix pix… numara mortii sau pe cei internati la ati si compara cu alte tari. stiu multe cazuri de oameni bolnavi care nu au declarat nicaieri ca sunt bolnavi/pozitivi. unii au stat in carantina, unii nu.
fun fact. am facut covid si taica-miu (vaccinat cu ambele doze cu pfizer) a luat de la mine. in afara ca ii curge nasul, nu are alte simptome, dar s-a testat cu test rapid din farmacie si este pozitiv => poate transmite. a sunat la medicul de familie care i-a spus ca nu il raporteaza nicaieri, ca nu are cum sa fie bolnav pentru ca e vaccinat. noaptea mintii.
costin(Citează)
14/04/2021 la 10:21 PM
Momentan datele spun altceva, iar România chiar crește rata de vaccinare.
Mai știu oameni care s-au îmbolnăvit după vaccin. 10% pățesc asta, dacă sunt expuși bolii. Tot e bine față de vaccinurile de până acum.
nwradu(Citează)
15/04/2021 la 9:31 AM
Fun fact nu e ca este pozitiv, ci ca nu apare în nici o statistica.
Costin(Citează)
13/04/2021 la 1:35 PM
Giful este oribil; ar trebui interzise imaginile cand cuiva ii este introdus un ac in corp.
Adrian C.(Citează)
13/04/2021 la 2:47 PM
Doritorii pot veni in judetul Arad: sunt 3000+ locuri libere (https://vaccin.live/county/ARAD.html) sau in Timis: 13000+(https://vaccin.live/county/TIMIS.html).
Marius(Citează)
13/04/2021 la 2:55 PM
zici de uk ca baga az la greu de parca baga cacat in ei. vaccine shaming much?
GabrielG(Citează)
13/04/2021 la 5:36 PM
@GabrielG, tu ai reusit sa te vaccinezi?
Andrei G(Citează)
13/04/2021 la 5:47 PM
@Andrei G – nu, ca-s prea tanar si nu am nicio boala, dar abia astept sa-mi vina randu’. AZ, Pfizer, Moderna, orice, nu fac figuri
GabrielG(Citează)
13/04/2021 la 6:06 PM
@GabrielG, care rand sa-ti vina? Chiar si in articol este specificat ca oricine poate sa-si faca acum vaccin cu Astra Zeneca, nu trebuie sa astepte pe liste.
Andrei G(Citează)
13/04/2021 la 8:43 PM
Andrei G : e posibil ca Gabriel sa traiasca in “vest” unde e imposibil sa te vaccinezi daca nu esti batran (f batran) sau intr-o pozitie de risc.
e de altfel cazul meu, presupun ca ne vom vaccina pe la sfarsitul anului.
stefan(Citează)
13/04/2021 la 10:15 PM
Eu am luat un bilet de avion din Germania, m-am vaccinat sâmbătă, iar duminică eram din nou acasă. Deja ma intreaba lumea daca pot veni si străini sa se vaccineze in România.
Cosmin(Citează)
14/04/2021 la 11:02 AM
@stefan, adica te referi la tarile alea din Vest care au cam sistat vaccinarile cu Astra Zeneca? Sau in cel mai bun caz le-au limitat la niste categorii de varsta?
Andrei G(Citează)
14/04/2021 la 11:10 AM
Dap, pe aici există un calendar de vaccinare de la care nu se deviază. Grupa mea de vârstă va începe la mijlocul lui iunie.
Pe de-o parte e rău, că nu apuc să mă vaccinez mai devreme. Pe de altă parte e bine, că mortalitatea e scăzută și locuri la terapie intensivă mai sunt. Mă bucur, în schimb, că au crescut ritmul, că eru în urmă rău de tot.
Giani Mucea(Citează)
14/04/2021 la 11:13 AM
@Giani Mucea, si se mai fac in continuare vaccinuri cu Astra Zeneca?
Andrei G(Citează)
14/04/2021 la 11:31 AM
La cei peste 60 de ani, da. Toată lumea presează guvernul să deschidă, pe bază de voluntariat, și pentru cei sub 60, dar degeaba.
Giani Mucea(Citează)
14/04/2021 la 10:24 PM
Ai înțeles greșit. Eu ziceam, din contră, că datorită faptului că folosesc AZN la greu au ajuns la un număr mare de vaccinări făcute. Noi stăm cu multe astfel de doze pe stoc. Dacă oamenii le-ar vrea, probabil am depăși câteva țări în clasament.
nwradu(Citează)
13/04/2021 la 3:17 PM
Din pacate cred ca a scazut foarte mult apetitul pt vaccinare, cam toata lumea care a vrut sa se vaccineze s-a pus pe listele de asteptare sau s-a vaccinat deja. Ma astept ca in cateva saptamani sa nu prea mai fie doritori, dupa ce se va vaccina cam 40%, max 50% din populatie.
Sigur, mai sunt si comunitatile mai mici sau zona rurala, unde nu exista centre de vaccinare chiar in localitate si oamenii de acolo se vor vaccina probabil in centrele mobile, sau daca medicul din sat se va incumeta sa preia vaccinarea.
A.(Citează)
13/04/2021 la 5:42 PM
Parerea mea e ca la cum reusim sa trecem prin pandemie, vaccinarea e singurul lucru care functioneaza bine.
kilroy(Citează)
13/04/2021 la 8:46 PM
eu tocmai citeam un articol mai devreme pe LeMonde care zicea ca, desi au rata mare de vaccinare in Ungaria, au si super mortalitate. De altfel baga la greu unul din vaccinurile chinezesti, cu perofrmante reduse, de unde o posibila legatura…
stefan(Citează)
14/04/2021 la 6:30 AM
Partea mai distractiva e ca au luat Sinofarm la suprapret, vreo 30 de dolari doza, importat prin SRL-ul unui baiat.
Sorin(Citează)
14/04/2021 la 11:09 AM
@stefan, acum oricat ai crede ca sunt unii conspirationisti printre noi, nu ai cum sa contesti dovezile ca eficienta vaccinului Sinovac este inferioara celei de la Pfizer si Moderna.
Andrei G(Citează)
13/04/2021 la 9:31 PM
Stam bine, si la organizare si la vaccinare si la transparenta. Aplicatia de programare merge, se imbunatateste, publicarea datelor brute a permis si aparitia siteurilor voluntare gen vaccin.live. Acum e un varf ca s-a inceput cat 3, dupa ce termina si astia 500k in asteptare (20 zile cu prima doza in ritmul asta) vor anunta si pasaportul de vaccinare si va fi iar un varf la inscrieri. Stiu, se poate si mai bine, dar tot respectul pentru UE ca a impartit dozele echidistant si pentru toti cei din RO ce au sustinut procesul.
cris(Citează)
14/04/2021 la 11:12 AM
Este intradevar de apreciat faptul ca UE a ales o abordare oarecum uniforma si ca niciunul dintre statele importante nu a decis sa negocieze individual.
Andrei G(Citează)
14/04/2021 la 2:15 PM
inital statele bogate din UE (germania, franta, italia, spania) au negociat individual contracte cu furnizorii de vaccinuri.
doar ca ulterior cineva cu ceva minte de la Bruxelles a zis sa dea vaccinul la toate statele in functie de cata polulatie au, ptr ca degeaba tu germania vaccinezi 20-30% din populatie daca iti vin muncitorii din polonia, ungaria, romania etc care nu au fost vaccinati si iti aduc inapoi vaccinul.
plus ca pana acum o tot dadeau cu uniunea, toti sa fie egali si uniti, iar la primul hop e fiecare ptr el? asa au transmis si la aia “mici” din uniune ca se pot baza pe ue mai bine decat pe “tatucul” putin
speedy.gonzales(Citează)
14/04/2021 la 1:42 AM
In M.Britanie majoritatea celor vaccinati pana acum adica vreo 33 de milioane sunt vaccinati preponderent cu Pfizer si dupa cu Moderna, pe ultimul loc fiind Astra Zeneca. Pe de Alta parte ritmul deceselor a scazut simtitor, eu lucrez pentru 2 spitale, in departmentul de urgenta la ambele si ultimele 48 de ore am vazut doar 2 pacienti pozitivi cu covid, confirmati. Nu stiu cum e in Romania, dar aici oricine e internat in spital e testat PCR la internare si in plus in a doua zi de internare. Daca vii la un appointment trebuie sa vii cu 12h inainte de app. Sa iti faca un test pcr.
Cristi(Citează)
14/04/2021 la 7:07 AM
Problema e ca titlul asta optimist mergea acum 2-3 saptamani. Acum, daca dati zoom in pe grafic, o sa vedeti ca ramanem incet si sigur in urma, atat fata de media europeana cat si fata de tarile mari.
Am luat aici aproximativ o luna, din 15 martie cand teoretic s-a dat drumul la vaccinarea “de masa” la noi (in timp ce alte tari sunt si acum inca la categoriile de risc)
https://i.imgur.com/BUreD51.png
Daca in 15 martie eram cam la acelasi nivel cu tarile mari din vest (7-9%), noi suntem azi la 12%, in timp ce Germania si Spania, cu populatie dubla si respectiv cvadrupla (si cu vacanta de Paste), au ajuns la 16%. Noi in tot timpul asta am stat la 50-60k vaccinari pe zi, ei probabil au crescut ritmul progresiv.
Se pare ca in sfarsit saptamana asta a inceput sa creasca si la noi numarul de doze, desi suntem departe de alea 100k promise pentru inceputul lui aprilie.
Nu e neaparat o competitie, dar ideea e sa nu ne culcam pe o ureche.
Sorin(Citează)
14/04/2021 la 10:22 PM
Graficul este la zi.
nwradu(Citează)
14/04/2021 la 8:14 AM
In Ghimpati garantat nu este Pfizer, 21 de zile intre doze inseamna Moderna.
Gaelex(Citează)
14/04/2021 la 8:28 AM
Pardon, am avut informatii gresite, Moderna este 28 de zile. Tot mai umbla in constiinta colectiva ca Pfizer este 14 zile cand de fapt este 21.
Gaelex(Citează)