►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄
« Festivalul SAGA pune azi la vânzare primele bilete pentru 10-12 septembrie 2021
Prezentare: noul Renault Arkana, un SUV Coupe hibrid lansat acum în România »
Făcut de Orange în colaborare cu Institutul de Cercetare CAMPUS.
M-am uitat la conferința de lansare pentru că era anunțat și profesorul Burileanu între invitați. Eram curios să văd cum arată după 20 de ani și dacă în continuare consideră că Intel sunt cei mai tare și AMD niște copiatori ce nu merită menționați.
N-a participat. A fost doar Costoiu, rectorul UPB. Mi-am adus aminte că l-am auzit cândva ținând un discurs în engleză și a fost cel mai amuzant moment ever. Nu se lega nici o propoziție de alta, părea moment de la Miss World.
Anyway, cu această ocazie am aflat și ce se întâmplă în clădirea nou construită în interiorul Politehnicii la gardul cu Iuliu Maniu. Printre altele, acolo este acest laborator 5G, descris ca fiind “un hub în care mediul academic, startup-urile și companiile pot să inoveze și să testeze soluțiile bazate pe tehnologia 5G”.
Altfel spus, acolo se pot testa tehnologii ce vor folosi rețele 5G ce vor fi disponibile abia peste mulți ani în România. Laboratorul putem spune că va include o rețea 5G stand-alone, componente pentru Edge Computing, 5G NR și chiar și componente Open RAN și Open Core, sunt mai multe detalii aici.
Ideea este foarte bună. De exemplu tot auzim despre avantajele standardului 5G precum slicing sau diverse aplicații cu latență mică, dar cei care vor să dezvolte aplicații/business-uri/echipamente ce-ar folosi astfel de tehnologii nu au unde să le testeze.
Acum au. În principiu orice companie poate aplica pentru a folosi acest laborator ca să-și testeze vreo soluție sau tehnologie proprie, la fel ca în orice parteneriat de cercetare. Un exemplu a fost dat de la lansare: compania SecurifAI, care dezvoltă soluții smart city de securitate, în special recunoașterea pachetelor suspecte, a mașinilor furate șamd.
Laboratorul 5G va permite deci dezvoltarea și testarea soluțiilor de toate tipurile, ca să fie gata de implementare atunci când pornesc rețelele 5G. Majoritatea acestor aplicații au o piață internațională, așa că laboratorul are și avantajul că oferă start-up-urilor românești un loc unde să se dezvolte și apoi deja să încerce să-și vândă soluțiile în diverse țări, pe măsură ce se activează rețele 5G stand-alone și cu toate funcțiile avansate în lume.
Acele Open RAN și Open Core sunt concepte foarte interesante, revin altădată cu niște detalii despre ele.
« Festivalul SAGA pune azi la vânzare primele bilete pentru 10-12 septembrie 2021
Prezentare: noul Renault Arkana, un SUV Coupe hibrid lansat acum în România »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
17 comentarii
23/04/2021 la 2:33 PM
cine mai da in folosinta in 2021 spatii de lucru cu neoane flourescente merita biciuit.
eu din toata facultatea am ramas cu vorba asta: “32nm e maximul ce se poate realiza cu tranzistori, mai putin de atat nu poti disipa caldura fizic”
Cat e acuma, 4nm?
add(Citează)
23/04/2021 la 2:48 PM
buna facultate, tot aud chestii de bine despre ea.
/s
GabrielG(Citează)
23/04/2021 la 7:25 PM
4nm nu inseamna ca cea mai mica componenta are 4nm, ci faptul ca tehnologia genereaza componente echivalente cu ce o alta tehnologie ar genera daca ar ajunge la 4nm
Alex(Citează)
23/04/2021 la 11:15 PM
@Alex, poti sa detaliezi putin? Cu ce alta tehnologie se face comparatia?
Cam care ar fi dimensiunea minima a componentelor acum?
Andrei G(Citează)
23/04/2021 la 2:47 PM
Băi nene, nu știu ce să zic în legătură cu UPB și laboratoarele astea de cercetare.
Pe de-o parte, într-un laborator de-ăsta am învățat eu CATIA înainte să învăț AutoCAD, lucru care m-a pus pe o direcție care m-a adus aici. Deci nu pot să îi înjur prea mult.
Pe de altă parte, restul. La câțiva ani după facultate am lucrat pentru o firmă care a încercat să sponsorizeze UPB cu soft de câteva sute de mii de euro, plus hardware-ul necesar. Profesorii erau interesați doar dacă pot scoate bani cu licențele respective (nu, că erau student licenses). Până la urmă am pus la punct laboratorul și nimeni nicodată nu a folosit softul ăla. Am plecat după câțiva ani, nu știu dacă se folosește acum. O verificare rapidă pe site-ul UPB îmi spune că nu.
În altă ordine de idei, eu ca om cu diplomă de inginer de producție am printat prima dată ceva 3D la câteva luni după fie-mea, care a făcut asta la una din imprimantele 3D a liceului creștin cu profil artistic din Olanda, în clasa a 9-a. Dar știu cum arată un strung din 1900 toamna. Ea nu știe.
Giani Mucea(Citează)
23/04/2021 la 7:43 PM
Ah, CATIA, prima dragoste nu se uita!
Te salut, colegu’!
BobbyR0(Citează)
23/04/2021 la 3:08 PM
Ahh, incompetentii perfecti de la catedrele eltc.
Boris(Citează)
23/04/2021 la 4:48 PM
Ai de mama ei de facultate. Or sa sara unii ca vai romanu stie doar sa critice, da’ voi ati vazut cum arata laboratoarele din liceele din vest? Repet, licee. Nu facultati. Sintem departe rau.
Blackskull(Citează)
23/04/2021 la 11:16 PM
Tu ia dreptate, doar ca acest comentariu nu prea se potriveste la un articol in care se prezinta un laborator modern. Adica haide sa si laudam lucrurile care se fac.
Nu este greu, oricum sunt putine.
Andrei G(Citează)
23/04/2021 la 5:07 PM
He, he Burileanu, proful meu de AMP, din Electronica. Radu, e posibil sa fi fost colegi…
Bancosul(Citează)
23/04/2021 la 5:40 PM
Foarte bine, sa speram si ca se va folosi.
Gaelex(Citează)
23/04/2021 la 6:46 PM
Burileanu e un prost. Amandoi. Nu stiu de ce, simteam nevoia sa spun asta, dar n-am avut ocazia pana acum.
Catalinx(Citează)
23/04/2021 la 9:45 PM
Ptiu drace!
Cristi(Citează)
25/04/2021 la 10:12 AM
ma mir cum de nu a sponsorizat huawei niste laboratoare d-astea 5g prin toata tara.
sau ei vor doar sa vanda…
mormaila(Citează)
26/04/2021 la 10:22 AM
are si de astea.Orange are mai multe insa.
Si a trimis chiar studenti cu zecile prin China. Recruteaza de la facultate.
Problema e ca studentii nu mai vor sa munceasca sau sunt slabi rau.
florin(Citează)
26/04/2021 la 11:00 AM
Studentii sunt slabi rau doar pentru ca nu li se preda o materie actualizata la zi. Normal ca daca inveti despre echipamentele folosite acum 10-15 ani, nu o sa ai nicio sansa sa cunosti tehnologiile actuale folosite in telecomunicatii.
Andrei G(Citează)
26/04/2021 la 3:40 PM
Excelent din partea lor – mi se pare foarte buna directia . Parteneriatele public private pot aduce plusuri de valoare atat pentru UPB cat si pentru parteneri , organizatii dar si pentru cei care vor sa testeze , verifice samd .
Asta ca sa nu mai zic ca parteneriatul poate fi extins catre business-uri pentru manpower-ul aferent necesitatilor viitoare . Campaniile de recrutare in universitati costa infinit mai putin decat cele prin firme de recrutori . Este o situatie gen win win.
Arata superb cele doua cladiri noi .
Liviu(Citează)