un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Geek overload: plăcerea unui batch processing bine făcut

7 Apr 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

27 comentarii

Nimeni: nimic.

Radu: Ați configurat vreodată un batch task și apoi, când a rulat cu succes, ați simțit satisfacția unui lucru bine făcut și care v-a economisit enorm de mult timp?

Uitați un exemplu recent. Aveam într-un folder sute, poate mii de screenshoturi făcute în ultimii ani. Problemele erau că:

  1. aveau nume confuze, de genul screenshot (223)
  2. erau fișiere PNG, adică foarte mari față de un JPG, deși nu-mi trebuie calitatea unui fișier lossless.
  3. aveau rezoluții de 5.760 și chiar 7.680 pixeli pe orizontală, în funcție de perioada când am făcut acel screenshot.

A treia problemă vine din faptul că am trei monitoare conectate la PC (televizor 4K, monitor Full HD, monitor Full HD), dar de fapt în screenshot doar monitorul central mă interesa, că acolo avea loc “acțiunea”. Pe restul se vedea doar wallpaper-ul. Așa face Windows screenshoturi, cu totul.

Așa că aveam nevoie inclusiv de un batch crop în fiecare fișier în parte. Enter my amazing skills!

Primul task: în Total Commander, cu toate fișierele selectate, am apăsat ctrl+m pentru multirename tool. L-am configurat să le schimbe automat numele în [N]_[YMD]_[HMS], adică în screenshot_data_ora.png

Al doilea task: în IrfanView, care-i un player foto excelent și gratuit, cu o mulțime de opțiuni bune dacă știi să-l configurezi.

Acolo am apăsat B pentru batch conversion, dar am ales opțiunea Batch Rename din meniul ce apare. Am configurat redenumirea fișierelor în $W_$N, adică rezoluție_nume. Așa că screenshoturile începeau acum cu 5760_screenshot_data_ora sau 7680_screenshot_data_ora, în funcție de rezoluția lor totală pe orizontală.

Al treilea task: în IrfanView, tot cu B.

Am ales batch conversion, am ales JPEG ca format final, iar în opțiuni avansate am ales “overwrite current file” și “preserve original date/time” (asta ajută în diverse managere de fotografii). Tot acolo există opțiune de Crop automat. Am selectat întâi toate fișierele de tip 5760_ la nume, am ales să înceapă crop-ul de la coordonata 1.920 cu 0 și să taie de acolo 1.920 spre dreapta cu 1.080 în jos.

Done, run, repetat cu fișierele numite 7680_, dar acolo crop-ul l-am reglat să înceapă de la 3840 cu 0.

Al patrulea task: în Total Commander, tot ctrl+m, i-am dat să caute în numele fișierelor seria de caractere 5760_ și să o elimine, ca să readuc la original numele fiecărui screenshot.

Toate cele de mai sus au durat 2 minute. Am făcut un backup al fișierelor întâi, l-am șters după ce am văzut că n-am greșit nimic pe la configurare.

Înainte să fac manevrele acestea mă chinuiam uneori căutând un screenshot de acum 4 luni și jumătate și încercând să-mi dau seama din thumbnails-urile unor imagini de 7.680 pixeli care este cea căutată.

Eu folosesc destul de des astfel de opțiuni batch. IrfanView are batch resize și poți spune dimensiunea dorită pe “latura mare” a fotografiei, așa că nu contează dacă ai fotografiat pe verticală sau pe orizontală.

Pe blog urc imagini cu denumiri ceva mai seo, gen samsung_buds_pro_[C], și îmi este foarte ușor să obține asta din fișiere numite DSC24420.jpg și așa mai departe. Treaba asta se poate face și în Windows Explorer, apropo. Selectați fișierele dorite, apăsați F2, scrieți noul nume și vor fi toate redenumite.

Alteori fac eu diverse imagini (tabeluri, screenshoturi punctuale din diverse programe de benchmark) și prefer să le dau rapid un nume de tipul “test_scriere_650”, “test_citire_650” șamd, ca să nu scriu manual la fiecare “test_scriere_ssd_adata_su650_1TB” când salvez. Apoi dau multi-rename pe vreo 10 astfel de fișiere, îi zic să caute caracterele “650” în numele fișierului și să înlocuiască acolo cu “ssd_adata_su650_1TB”.

Și așa plăcut este să configurezi totul, să dai Run și să vezi cum sunt prelucrate cu bine sute de fișiere!

Nu?

asus s5507

    27 comentarii

  1. One word for you: Greenshot! După ce-l vei configura corespunzător, nu o sa mai vrei să faci screenshot-uri altfel.

    Sau Win+Shift+S din Win10, daca nu vrei să folosești tool-uri adiționale numai pentru screenshots…

      (Citează)

    • Foarte utila optiunea Win+Shift+S, nu stiam de ea.
      Pana acum foloseam Snipping Tool sau Decupare si schitare, dar pentru majoritatea situatiilor am nevoie doar de un screenshot fara sa subliniez nimic.

        (Citează)

    • Poti să subliniezi și pe ăsta, dacă dai click pe notificarea ce apare după ce faci screenshot-ul. E practic inlocuitorul Snipping Tool-ului.

        (Citează)

    • Poti sa setezi PrtScn sa ruleze Snipping Tool si trebuie doar sa faci decuparea imaginii, apoi ti-o salveaza in clipboard. Deci apesi doar PrtScn, decupezi si atat.

        (Citează)

  2. Eu ma gandeam ca ai scris ceva cod si chiar devenisem curios dar presupun ca e ok si asa… de asta ne place blogul tau, ca suntem geeks ca tine :-))

    Dar sincer ma asteptam sa ai deja un flux de lucru demult :-))

    Eu de vreo juma de an mesteresc zilnic la Home Assistant de exemplu… Si am ajuns sa nu mai am ce face, asa ca sunt un pic anxios :-) … Am toate device urile care imi trebuie, le-am redenumit pe toate asa cum vreau, am facut toate automatizarile si configurarile la care m-am putut gandi (acum mai nou am integrat si taguri NFC), toate update urile sunt facute, de stricat nu se mai strica nimic la el de vreo 2 luni si asa mai departe, mi-e teama ca trebuie sa imi gasesc alta jucarie in curand :-))

      (Citează)

    • Zi și mie pe ce hardware ai pus home assistant.
      Caut ceva idiot prof, nu am timp sa lipesc eu circuite pt asa ceva

        (Citează)

    • Am un server HP Gen 8 pe care il foloseam ca NAS, cu Open Media Vault.
      Home Assistant ruleaza ca masina virtuala pe acest server, cu Virtual Box (plugin pentru OMV).

      Asa e cel mai bine, poti sa rulezi ca masina virtuala inclusiv pe un laptop mai vechi (ai si UPS cu ocazia asta), fie cu VBox, sau cu Proxmox sau ce vrei tu. Exista si varianta portabila de HA pt windows, dar nu ai supervisor etc si e nevoie de ele.

      HA consuma f putine resurse, la mine ram-ul e pe la 0.8Gb dar i-am dat 2 sa fie iar procesorul nici nu se cunoaste, tot serverul consuma 20% dintr-un Celeron.

      Multa lume are/avea pe Pi, dar nu e bine pt ca HA scrie mult si strica cardul SD. Tot mai multe lume trece pe masina virtuala mai nou.

        (Citează)

    • @bogdan: ha au si home assistant blue (hardware bazat pe placa odroid) si pui stick usb aeotec pt z-wave

      @marean: stii cumva vreun touch panel switch sau scene controller in genul orvibo mixpad s? majoritatea arata oribil (fibaro walli sau butonul ala rosu, sau is model american sa uk ca design, sau au z-wave cum e brilliant dar doar frecventa usa, sau touchwand e scump si cam rigid dpdv configurare, loxone e cu pret de knx, ..)

      sau vreun custom firmware poate ..

      incerc sa incropesc un sistem bazat pe athom homey pro si tot ce arata decent e cu rahaturi de aplicatii android proprietare; as prefera z-wave si cloudless ..

      atita am sapat si m-am enervat ca deja ma gindesc sa im fac eu un touch scene controller cu e-ink sau lcd color si ceva parti printate 3d dar e greu sa arate f ok ca design (prizele sint livolo cu rama de sticla) .. si im trebuie vreo 10 touchuri .. si nema timp ..

        (Citează)

  3. Nu se mai numește asa Radu. Acum ii zice AI la ce ai făcut tu

      (Citează)

  4. Irfanview face foarte bine conversii, redimensionari si chiar si auto-corectii in poze, l-am folosit de multe ori cand aveam microbul pozelor multe cu D40-ul.

    Total Commander mi-a placut asa de mult ca am luat licenta de la Ghisler. Unii zic ca e antic si imbatranit, dar mie imi place pentru gestionarea arhivelor si lucratul cu 2 locatii in paralel.

    Ai calibrat monitoarele? Daca tot lucrezi atat cu poze, ajuta sa fie corectate culorile, luminozitatea samd.

      (Citează)

  5. Total Commander .. am uitat unul instalat într-o scoala.. acum și copii elevilor și profesorilor utilizează TC și pe android..

    Fastone îmi pare mai bun ca Irfan..

    Pentru captura Ashampoo sau PicPick pot face direct jpeg.. dar folosesc rar de cand Opera are snapshot direct in adress bar..

      (Citează)

  6. Eu prefer la numele fișierelor să încep cu [an] [lună] [zi], și să continui cu nume fișier, de forma:
    2021.04.07 Imagine rasarit soare.jpg

    În acest fel, toate imaginile sunt sortate automat alfabetic.

    Ajută mai mult la foldere imagini.

    Iar după asta, dacă am multe foldere, împart folderele pe ani.

      (Citează)

    • Un lucru care-mi place la Samsung este că denumește automat fotografiile în formatul YMD_HMS.jpg. Din telefon ajung automat în onedrive și în calculator. Acolo trebuie doar să caut în managerul de fotografii după “202103” ca să văd tot ce-am fotografiat în martie.

      Dacă ar avea numi de genul IMG_09994.jpg probabil le-aș face eu batch rename cu YMD_ ca prefix.

        (Citează)

    • YMD nu inseamna Year Month Date? Deci ai zi ziua, cum zici tu ca-ti salveaza Samsungul.

        (Citează)

  7. Fn + Alt + Prt Sc si faci captura doar pe fereastra curenta

      (Citează)

    • Mai nou folosesc alt+prtscr, care face screenshot direct în OneDrive.

      Mi-am pus și bind pe o tastă la winkey+shift+s, care deschide interfața de snipping și selectez ce mă interesează și ajunge în clipboard, de unde pot da paste în messenger, irfanview etc.

        (Citează)

  8. TC, Irfanview is printre primele chestii pe care le instalez pe un windows nou.

    Pt screenshots ShareX, ctrl+printrscreen (poti sa le pui direct pe cloud unde vrei tu si linkul in clipboard) Also other stuff: https://i.imgur.com/nym4o6O.png

      (Citează)

    • Atunci să scriu un mic ghid pentru TC, dacă-l folosesc atât de mulți. Am găsit tot felul de opțiuni interesante prin el care ajută mult în file manangement.

      Am început să folosesc tot mai mult și Windows Explorer. Odată ce pui niște foldere des utilizate în quick access și reglezi anumite foldere pe sortare după cele mai recente fișiere, se simplifică multe operațiuni.

        (Citează)

    • Eu m-aș bucura să faci mai multe articole ghid pe diverse teme, mai ales că tu ai avantajul de a avea în spate și o formare ce te ajută să înțelegi bine tehnologia.
      Încearcă ei alți blogări d-ăștia “relevanți” diverse chestii.. este chiar păcat să nu profiți de atuul oferit de specialitatea ta, abordând subiecte care altora nu le sunt chiar la îndemână.

        (Citează)

  9. nwradu:
    Mai nou folosesc alt+prtscr, care face screenshot direct în OneDrive.

    Mi-am pus și bind pe o tastă la winkey+shift+s, care deschide interfața de snipping și selectez ce mă interesează și ajunge în clipboard, de unde pot da paste în messenger, irfanview etc.

    cum ai facut bind la win+shif+s?

      (Citează)

  10. Fastone îmi pare mai bun ca Irfan..

    This! Acum ceva ani cautam un program asemanator cu vechiul ACDsee pana cand am dat de FastStone Image Viewer, are tot ce trebuie, de la resize, la batch rename, reparat EXIF etc etc etc.

    Mi-a placut asa de mult ca l-am cumparat desi il poti folosi si free.

    Frumos, simplu, fara interfete infecte si briz briz-uri inutile.
    Si mai ales, rapid!

      (Citează)

  11. credeam ca ai facut ceva cu python si opencv sa denumesti fisierele automat in functie de continut :)

      (Citează)

  12. Tano:
    Poti sa setezi PrtScn sa ruleze Snipping Tool si trebuie doar sa faci decuparea imaginii, apoi ti-o salveaza in clipboard. Deci apesi doar PrtScn, decupezi si atat.

    la mine asta face by default. e mai simplu sa apesi o tasta decat trei …

      (Citează)

  13. Pentru redenumire de fișiere multiple, folosesc de mult Bulk Rename Utily.
    Are un miliard de opțiuni.

      (Citează)

  14. Ctrl+Alt+Print Scr face SS la ecranul ales de tine

      (Citează)

  15. Eu mai fac ceva. Am un batch file care intră într-un folder:
    CD “C:\Dropbox\ETC ETC”

    Apoi schimbă discul, ca să fiu sigur în acel folder:
    C:

    Apoi redenumește toate fișierele din folder (sintaxa asta variază în funcție de cum e data în sistem, se poate căuta online pe tema asta):
    For %%G in (*.*) do REN “%%G” “%date:~0,4%.%date:~5,2%.%date:~8,2% %%~nG%%~xG”

    Apoi mută fișierele de care știe în foldere:
    For %%G in (202*.docx) do move “%%G” “C:\Dropbox\FOLDER DOCX”

    Și le am pe tipuri de fișiere.

    Documentele Word într-un folder, imaginile în altul.

    Așa că toată ziua pun fișierele într-un folder, și la prima pornire a calculatorului rulează acel batch file și mută fișierele în foldere. :)

    Data e data când rulează fișierele, așa că dacă salvez vineri seara niște fișiere într-un folder, și dau drumul la PC sâmbătă dimineața, data va fi de sâmbătă, dar e un inconvenient minor.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus