un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Oare câtă vreme va mai folosi statul român ca indicator numărul de cazuri pe zi, deși devine inutil?

27 Apr 2021  ·

GÂNDURI  ·

36 comentarii

Situația este următoarea: numărul zilnic de cazuri de covid în România a scăzut constant în luna aprilie după vreo 3 săptămâni cu peste 6.000 de cazuri/zi. Pentru vinerea trecută, au fost raportate 2.201 cazuri noi din aproximativ 21.000 de teste. Cu o zi înainte erau 2.523.

În același timp, însă, numărul deceselor a crescut:

De fapt, pe 20 aprilie s-au înregistrat 237 de decese, un record de la începerea pandemiei (Date la zi).

De ce crește numărul de decese dacă numărul de cazuri scade? Asta este întrebarea bună. Eu văd trei posibilități:

  1. sunt mai puține cazuri zilnice, dar tulpinile din prezent sunt mult mai dure și mor mult mai mulți oameni. Nu cred că așa stau lucrurile. Nu a fost raportată nicăieri în lume o tulpină atât de radicală în comportament, ba chiar raportul dintre cazuri și decese este constant. Cam 3% dintre cei ce fac covid mor din cauza virusului. De asemenea, categoriile vulnerabile au fost vaccinate primele.
  2. există un delay între un vârf de cazuri noi și un vârf de decese. Asta este adevărat, dar defazarea este de cam două săptămâni peste tot în lume, inclusiv în România în 2020. Diferența în ultima perioadă este însă de aproximativ o lună, deci s-ar putea ca variația deceselor să nu fie 100% legată de variația cazurilor de acum o lună.
  3. de fapt sunt mult mai multe cazuri de covid în România decât se raportează oficial. Fără teste făcute în rețeaua oficială, numărul zilnic de cazuri noi nu mai este corect măsurat.

Ultima variantă mi se pare cea mai probabilă. Paturile de ATI sunt ocupate, mor tot mai mulți oameni, dar avem tot mai puține cazuri? Nu pare verosimil într-un lanț în care cazurile, internările și decesele sunt mereu direct proporționale, nu invers proporționale.

Probabil că avem mult mai multe cazuri noi de covid în România decât se raportează zilnic. Probabil că mult mai mulți oameni au covid, dar recunosc simptomele și nu anunță pe nimeni.

Sau, și mai probabil, în loc să se ducă la un test RT-PCR care costă 235 de lei și al cărui rezultat este apoi raportat oficial, merg la farmacie și dau 35 de lei pe un test rapid covid. Dacă le iese pozitiv, stau acasă și iau pastile și mai fac alt test după un timp. Rezultatele acestor teste nu sunt înregistrate nicăieri oficial, că și le face omul în casa lui cu mâna lui.

Ambele situații sunt periculoase. Poate că unii stau acasă cuminți pe paracetamol, dar alții poate că nu stau și dau virusul și altora între timp. Să fim realiști: mulți oameni stau în izolare de teama autorităților și a amenzilor, nu din simț civic dezvoltat.

Indiferent dacă testele sunt făcute în laboratoare ce le raportează la DSP sau în bucătăria casei, unii dintre cei bolnavi ajung la spital și unii dintre ei mor. Așa aș explica numărul mic de cazuri raportate, dar creșterea inexplicabilă a deceselor.

Bun. Au apărut deci teste rapide prin farmacii, foarte ieftine, și nu se mai fac decât puține teste RT-PCR în rețeaua oficială. Problema este că statul român încă folosește numărul zilnic de cazuri noi drept indicator pentru o grămadă de decizii importante, de exemplu carantinarea localităților, deschiderea și închiderea restaurantelor, limitarea unor evenimente publice, purtarea măștii șamd.

Cum mai iau corect autoritățile astfel de decizii, dacă numărul zilnic de cazuri noi a devenit un indicator imprecis și mai degrabă orientativ?

Păi nu iau. Din graficul de sus se poate trage concluzia că pandemia dispare treptat din România. Se vorbește despre redeschidere, eliminarea restricțiilor șamd, dar pe baza unor date eronate. Nu mă înțelegeți greșit, abia aștept să fie ridicate diversele restricții și să revină clienții în toate business-urile posibile, inclusiv eu. Vreau însă să văd că ajungem aici pe merit, nu pentru că lumea se testează acum acasă, nu la centrele de testare.

Ducând lucrurile la absurd, care va fi viitorul? Vom fi o țară cu foarte puține cazuri de covid, așa că redeschidem totul în economie, dar în același timp vom afla cum zilnic mor 100-200-300 de români de covid, ba chiar mai mulți după o redeschidere eronat decisă?

Nu-i cel mai optimist viitor. La un moment dat numărul de cazuri și decese te prind din urmă, nu poți scăpa la nesfârșit cu astfel de trucuri și ignorarea datelor.

Și totuși, autoritățile nu par să aibă alt plan la dispoziție. Singura posibilitate ar fi interzicerea vânzării de teste rapide, dar este una absurdă și m-ar mira să se ia vreodată o astfel de decizie care ar forța din nou bolnavii să se ducă la testare în laboratoare mari.

Ce-aș face eu? Aș lega carantinarea sau relaxarea măsurilor de alt indicator, de exemplu de numărul de bolnavi cu covid din spitale. Nu s-a descoperit nicăieri în lume vreo posibilitate ca un număr mare de bolnavi internați să nu însemne și un număr mare de cazuri în localitate.  Faci o estimare inversă, de la coadă spre cap, de la mulțimea mică la cea mare, cum de altfel este uzual în statistică.

asus s5507

    36 comentarii

  1. De la inceput raportarea oficiala a fost gresita intentionat ca sa nu se ia masurile obligatorii aferente dezastrului real.

    Probabil ca cel mai corect ar fi luarea masurilor functie de gradul % de ocupare al paturilor din spital.

    Si toti sunt niste jigodii ticaloase, cum ajung la putere nu sunt in stare sa faca nimic din ce se laudau pe facebook ca vor schimba.

      (Citează)

    • Nu ceva de genul propusese Andreea Moldovan cu câteva ore înainte de a fi demisă la pachet cu VV?

        (Citează)

    • Problema cu Andreea Moldovan nu a fost ca a propus ceva. Ea a fost demisa din cauza ca a luat o decizie fara acordul superiorilor.
      Nici nu mai conteaza daca decizia a fost buna sau rea. Ca tot comparam angajatii de la stat cu cei din privat… in orice companie privata ai fi fost dat afara la fel de usor daca luai o astfel de decizie importanta fara acordul managerului.

        (Citează)

    • @Andrei G
      De fapt, cred ca in principal la firmele de stat trebuie sa ai si semnatura tuturor sefilor pe un document care e in sarcina ta de serviciu sa il emiti.

        (Citează)

  2. Sau testarea rapida sa se faca doar in farmacii/ doctor de familie.
    Daca iese pozitiv atunci face test RT-PCR pe bani statului oficial.

    Daca esti bolnav si nu te poti ridica din pat vine ambulanta si atunci iti face si acest test.
    E o varianta mult mai simpla care va aduce duce numarul real de cazuri mult mai aproape de realitate.

      (Citează)

    • Il face la 2 saptamani dupa ce ai sunat, cand deja ti-a cam trecut. Nu se grabesc deloc sa vina sau nu au destule echipaje sa faca fata.

        (Citează)

    • @Gaelex, la mine a venit ambulanta in mai putin de 24 de ore.
      Dar asta a fost in Bucuresti. Posibil in sate/comune sau chiar in orasele mici sa nu aiba suficiente resurse si sa ajunga mai greu.

        (Citează)

    • Eu stiu cel putin 2 cazuri din Bucuresti, mai de anul trecut, care au sunat si nu a venit nimeni cu zilele si saptamanile. Unul din cazuri a fost covid toata familia, au stat in casa si s-au confirmat dupa 2 saptamani cu teste. Ceilalti au fost doar o gripa, dar oricum nu a venit nimeni sa ii bage in seama.

        (Citează)

    • Ciudata situatie. Toti pe care ii cunosc si care au sunat la DSP/112 mi-au spus ca si la ei a ajuns ambulanta pentru teste la fel de repede sau in maxim 2 zile.
      Dar nu am auzit la nimeni sa nu ajunga deloc ambulanta.

      Si cum s-a intamplat mai exact? Nici macar nu le-a zis DSP-ul sa stea in izolare?

        (Citează)

  3. Am impresia ca au mers intentionat pe o scadere/relaxare pentru sarbatori ca sa nu mai carantineze lumea de Inviere si sa le sara in cap. Lumea a obosit. Rateurile lor in comunicare plus cafturile interne nu fac decat sa arunce lumea in negare si revolta.
    Partea buna este ca au vaccinuri si inca mai sunt clienti.
    Nu vad o solutie imediata pentru cazurile medii si grave din pacate.
    Orice metoda de restrangere s-ar da, la nivel local se vor gasi metode de a o ocoli. Vor scoate spitale din zone urbane s-au vor muta bolnavii in spitalele care nu sunt oficial covid si pana la urma se ajunge la nivelul de “infectare” dorit pentru ce regula se doreste. E ca in corporatii cu indicii de bonusare.

      (Citează)

  4. 200 de morti pe zi la o rata de de 3% inseamna vreo 60-70 de mii de imunizari pe zi si 2 milioane pe luna, daca ne uitam la partea plina a paharului!

      (Citează)

  5. Parerea mea este că nu poți lega carantinarea/inchiderea localităților de nr. de locuri ocupate în spital, deoarece :
    -spitale sunt doar în orașele mari, deci cu alte cuvinte acele orașe vor fi mereu in carantină, iar orașele fără spital și satele/comunele vor fi mereu ok;
    -oamenii pot sta și o lună în spital, caz în care se poate că spitalul de la Vaslui (să zicem) sa fie plin de la cazurile de acum 2-3 săptămâni,iar cel de la Botoșani gol. Este mult mai simplu sa duci pacienții acolo unde este loc decât să închizi județe întregi.

      (Citează)

    • Simplu, faci carantina pe judet direct. Nu mai imparti pe orase, sate, ceea ce oricum era o tampenie pentru ca lumea circula intre localitati oricum.

        (Citează)

  6. Ar trebui sa te poti testa gratis si tot mai mult sa se ceara un test negativ oriunde vrei sa mergi, mai ales daca nu esti vaccinat.
    Nu sa dai 235 lei, am amici care au dat macar cate zeci de milioane pentru ca jobul lor e sa umble si vin in contact cu multi oameni. Au facut teste pcr aproape odata pe saptamana din banii lor, dar cati fac asta?

      (Citează)

    • daddy:
      200 de morti pe zi la o rata de de 3% inseamna vreo 60-70 de mii de imunizari pe zi si 2 milioane pe luna, daca ne uitam la partea plina a paharului!

      Ai pus un zero în plus. Te las sa îți dai seama unde.

        (Citează)

    • Alex: Ai pus un zero în plus.Te las sa îți dai seama unde.

      [(200/(3/100)]*30=

      Alex: Ai pus un zero în plus.Te las sa îți dai seama unde.

      asa este, mai trebuie un zero la numarul de morti ca sa iasa 2 milioane de imunizari!

        (Citează)

  7. Ce as face eu? 1. as închide granițele, – nu se mai iese decât cu motiv întemeiat, bine justificat. Toți care întra, vor sta obligatoriu în carantina, pe granița, pe banii lor, cu test pcr după terminarea carantinei. Transporturi de bunuri: schimb de șofer la granița, în caz contrar se va aplica carantina.

    2 După ce ma asigur ca nu mai import cazuri și variante, ma ocup de ce este în tara: 1 testare masiva, 2. vaccinare – obligatoriu confirmare vaccinare (prin aplicație mobila, etc) pentru cei care vor sa între în locuri publice. Atentie – nu fac vaccinarea obligatorie, însă cine nu se vaccinează își alege și opțiunea de nu mai avea acces în locuri publice (restaurant, cinema, Mall etc).
    3. înăsprirea pedepselor (închisoare cu executare) pentru inconștienții care nu respecta carantina.
    Ia sa vedem – vom limita sau nu numărul de cazuri? Inconstientii care ne conduc, nu realizează faptul ca interesul de grup este mai presus decât interesul individual!

      (Citează)

    • Sper ca nu esti real.

        (Citează)

    • Mircea:
      Inconstientii care ne conduc, nu realizează faptul ca interesul de grup este mai presus decât interesul individual!

      Dacă vorbim de interesul de grup, ma gândesc că ar trebui să ne referim la grupul majoritar. Ai fi uimit să afli cât de puțini sunteți ăștia care visați la “amendă + bătaie”.

      În rest, ai grijă mâine să nu uiți din nou să îți iei pastilele.

        (Citează)

  8. Turcia bagă iar lockdown 2 săptămâni după ce oricum nu se putea ieși în weekend decât după alimente și fără mașină.

    Pe lângă asta, au sistem cu QR pe telefon și te cam verifică oriunde vrei să intri, nu mai merge că nu stai acasă.

    Noi ce facem? Liber de sărbători!! 2 săptămâni de libertate o să avem, maxim.

      (Citează)

  9. Toate punctele sunt corecte. Mor mult mai multi tineri in perioada asta, daca te uiti in comunicatele zilnice te ia cu fiori – mor zilnic zeci de oameni intre 20-49 de ani, deci ceva o fi cu tulpina asta de acum, pentru ca anul trecut abia daca mureau 2-3. Similar, mor mai multi fara comorbiditati*.
    Inca o chestie, oamenii stau cu Covid acasa pana e tarziu. Stiu om de peste 70 de ani care a tras 3 saptamani acasa inainte sa mearga la spital. Alaltaieri l-au ingropat.
    Scaderea numarului de cazuri eu o vad legata si de “vacanta” fortata de o luna impusa scolilor, cazurile au inceput sa scada cam la 10 zile de la inceputul vacantei.

    *Exemplu de acum cateva zile: 1 deces a fost înregistrate la categoria de vârstă 20-29 ani, 5 decese la categoria de vârstă 30-39 ani, 17 decese la categoria de vârstă 40-49 ani etc.

      (Citează)

  10. Paturile de spital incep sa se elibereze. De exemplu momentan in Iasi sunt si locuri la ATI. Multi nu realizeaza amploarea imbolnavirilor, eu personal cred ca numarul scade din cauza (sau datorita) ajungerii aproape de o imunitate colectiva. Studiile serologice din Elvetia arata ca 1 din 3 elvetieni a avut covid, daca asa e in Elvetia, in Romania sunt mult mai multi.

    Din cunostintele mele, momentan ori sunt vaccinati ori au avut covid, ori ambele.

      (Citează)

  11. Se adeveresc zvonurile ca PNL a masluit datele pentru a organiza alegeri in toamna.

    Din ce am auzit sunt 2 aplicatii unde sunt raportate cazurile mortale de Covid, valorile sunt triate apoi de DSP pe baza unor criterii doar de ei stiute si in functie de cerintele de la Guvern.

    Gestionarea pandemiei in timpul Guvernarii lui Florin Citu a devenit o gluma, vezi cazul cand a refuzat carantinarea Capitalei desi incidenta trecuse de 7 dar fortau carantina in Timisoara pentru incidenta de 5.

      (Citează)

  12. Mai este posibilitatea ca numarul real de morti sa scada dar sa nu mai ajusteze DSP-ul din pix statistica la fel de mult. Recordul ala din 20 aprilie a fost declarat in urma discutiilor pornite de acuzatiile lui Vlad Voiculescu pe tema asta. Coincidenta?

      (Citează)

  13. testare gratuita, obligatorie, lunara.
    In 2 luni afli cifre 90% aproape de realitate. Apoi iei masuri.

    Acum cifrele dau bine, vine pastele, avem liber pe strazi pana la 12, holy aura are protection la virus. Vedem pe 15 mai ce cifre ne mai dau astia :))

      (Citează)

  14. pare ca sunt “destepti” in ambele tabere
    daca sunt putine cazuri avem replicile clasice:
    – se masluiesc din pix, sigur sunt mai multe
    – vin sarbatorile/alegerile, ca sa dea bine
    daca sunt cazuri multe:
    – nu se face nimic
    – sa fie carantina totala
    – sa vedeti ce dezastru o sa fie peste 2 sapt.
    daca se baga carantina nationala cand era maximul de acum 2-3 saptamani ati fi spus ca au scazut cazurile din cauza asta, uite ca nu a fost carantina si au scazut
    daca spuneti ca au scazut din pix din cauza ca vin sarbatorile si nu aveti incredere in raportari de ce le mai luati pe bune atunci cand sunt raportate multe ?

    haideti sa fim sinceri si sa spunem lucrurilor pe bune: habar nu avem cum o sa evolueze lucrurile indiferent de ce masuri se iau…. exceptia vaccinului care pare singurul lucru cert(vezi israel)

      (Citează)

  15. Nimeni nu spune ca motivul pentru care mor multi oameni e ca medicii nostri nu stiu (nu vor, nu pot fi deranjati) sa trateze cum trebuie bolnavii.

      (Citează)

  16. Mie mi se pare ca statistica aia de 3% decese din randul celor care se imbolnavesc, se cam respecta acum. Nu stiu cum era la inceput.
    De exemplu acum avem o medie pe 7 zile de aproximativ 161 de decese.
    Pentru cei care mor de covid, cred ca putem sa luam in calcul o medie de 1 luna din momentul imbolnavirii. Acum 1 luna, in 26 martie, aveam o medie pe 7 zile de 5652 de cazuri.
    Cele 161 de decese reprezinta chiar 3% din numarul mediu de cazuri.

      (Citează)

    • Statistica aia nu e corectă, așa mi se pare.
      În Olanda, spre exemplu, acum o lună erau vreo 7000 de cazuri și acum sunt sub 20 de decese. Se testează foarte mult, deci poți presupune că e descoperit un procent foarte mare din cazurile totale.
      Asta înseamnă că ori nu se testează suficient în România, ori nu au fost vaccinate complet categoriile cu risc ridicat.

        (Citează)

  17. Adrian: Dacă vorbim de interesul de grup, ma gândesc că ar trebui să ne referim la grupul majoritar. Ai fi uimit să afli cât de puțini sunteți ăștia care visați la “amendă + bătaie”.

    În rest, ai grijă mâine să nu uiți din nou să îți iei pastilele.

    După părerea ta, trebuie sa sufere o tara întreaga datorita unor covidioti care nu înțeleg faptul ca nu, nu sunt ei mai cu moț decât restul și ca, prin acțiunile lor, ii pun in pericol s-o pe ceilalți, nu?
    Ai rămâne surprins de câți oameni s-au saturat de “epic failure”-ul în care suntem, datorita unora!
    Eu personal am asistat la o scena în care jandarmii l-au scăpat de la linșat public pe unul din ăștia “jmecheri”, care ar fi trebuit sa fie in carantina.
    Dar, la ce sa te aștepți in tara șamanilor și antivexer-ilor, în care doctorii sunt vinovații…Mi-e lehamite…

      (Citează)

  18. Mi-as dori sa avanseze studiile ref. la femeile insarcinate si vaccin. As dori sa ma vaccinez, iar unii medici zic ca e ok in trimestrul 2 sau 3, altii ca nu e ok deloc pe tot parcursul sarcinii.

      (Citează)

    • Toate studiile zic că te poți vaccina oricând, iar unii recomandă după sfârșitul embriogenezei, cam săptămâna 12. Probabil sute de mii s-au vaccinat deja în lume și n-au fost probleme raportate. Există medici care recomandă gravidelor să nu se vaccineze. Fiecare cu părerea lui și încrederea pe care o are în medicul respectiv.

      Am văzut medici care recomandau și persoanelor în vârstă să nu se vaccineze, că încă nu sunt suficient testate vaccinurile.

        (Citează)

  19. S-a discutat de anul trecut de intarzierea intre maximul de cazuri si maximul de decese. Este o “intarziere” intre cele 2 varfuri, deoarece mai intai se umple ATI si apoi se goleste prin decese (majoritatatea). Indicatorul cel mai bun este incarcarea ATI care acum a scazut spre 1300 de cazuri (de la un maxim de 1500). Decesele vor mai fi ridicate o perioada, dar vor incepe sa scada. Suntem pe scadere reala, nu ascunde nimeni nimic – uita-ti va la numarul de internari la ATI. Mai ramane acum sa “tragem” tare sa ne vaccinam cat mai multi. Da, sigur…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus