un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Discurs la înmormântarea telefoanelor LG

6 Apr 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Cred că ieșirea LG din business-ul de smartphones este un eveniment suficient de mare. Asistăm la o înmormântare, așa că iată câteva cuvinte și din partea mea la mormântul acestor telefoane.

Un pic uimitor este că LG face exit-ul în momentul în care era totuși numărul 3 pe piața din SUA, după Apple și Samsung. Pun pariu că puțini știau asta, dar poziția pe podium nu spune de fapt multe. LG avea 8% acolo în decembrie 2020, în scădere de la 13% în septembrie 2020, dar piața americană este atipică: LG se bătea acolo cu Google și Motorola, în timp ce branduri mult mai bune precum Xiaomi, Oppo, OnePlus și altele nici nu intră în statistici.

LG produce telefoane mobile încă de prin 1995, când a avut loc boom-ul acestora. Nu știu cum arătau primele lor telefoane, probabil mari și butucănoase. Cele din 2002 arătau ca mai jos:

Un model interesant a fost LG KE850 Prada, primul smartphone cu ecran de sus până jos și doar trei butoane mici jos. LG l-a prezentat în decembrie 2006. Apple a prezentat primul iPhone în ianuarie 2007. Puțini au apucat să afle că LG a propus aceeași formă cu puțin timp înainte. Nu că doar din cauza formei ar fi câștigat iPhone-ul cotă de piață, desigur.

Primul LG cu Android a fost modelul Eve (cool name), în 2009. Era un model slider, cu tastatură completă sub ecran, care avea 3″ și rezoluție 240 x 320 px. Android 1.5, cameră de 5 megapixeli, chiar și 150 MB stocare internă!

După o vreme în care LG a lansat telefoane cu nume de cod criptice de genul GW910, le-a plăcut numele Optimus și l-au dat unei serii întregi de telefoane. Am testat cândva Optimus 2x. Au făcut și telefoane pentru Windows Mobile 7, precum Optimus 7.

Un model inedit a fost Optimus 3D. Era moda cu 3D pe televizoare și în orice se putea. Telefonul avea ecran 3D fără a necesita ochelari speciali pentru asta, iar pe spate avea două camere ce puteau genera fotografii 3D. Avea procesor la 1 GHz, ecran de 4,3″ și chiar și ieșire HDMI.

După câțiva ani de modele Optimus, LG a trecut la seria G pentru flagship-urile lor. LG G2, în 2013, a fost practic primul fără alt nume. Am avut și eu acest telefon. Pentru vremea lui, era un model foarte bun: ecran FHD de 5,2 inchi cu Gorilla Glass 2, cameră de 13 mpx, Snapdragon 800, buton on/off pe spate și ecran cu double knock pentru aprindere, ceea ce a a rămas trademark la LG și a fost preluat și de alți producători de telefoane. Avea baterie de 3000 mAh nedetașabilă, ceea ce i-a uimit pe mulți atunci.

A fost un telefon bun.

LG Nexus 5, lansat pe final de 2013, a fost un model poate chiar legendar de-al lor. Seria Nexus era făcută pentru Google, avea doar Android-ul de bază la bord, oarecum echivalentul telefoanelor Pixel de acum. Google dădea pe rând altor producători contractul pentru un telefon “Nexus”, iar aici a fost rândul celor de la LG.

Nexus 5 a fost mai slab decât un G2 ca specificații, dar probabil a prins mai bine pe piață prin brandingul Nexus. Iată review-ul meu de atunci.

Au urmat G3 și G4, bune dar fără a fi memorabile din vreun motiv. Samsung deja începuse să miște bine de tot în zona smartphone-urilor.

LG G5, însă, a fost un model care m-a impresionat de când l-am văzut prima oară și pe care, de altfel, l-am folosit cu plăcere un an de zile. G5 a fost primul cu cameră ultrawide. Era 2016 și cred că a mai durat vreo 2 ani până ce alți producători și-au dat seama că-i mișto.

Dacă țin bine minte, G5 era și certificat MIL-STD-810G la șocuri și vibrații, o altă chestie “de-a LG” pentru modele de top.

Mie mi-a plăcut din prima acea cameră, mi s-a părut că deschide o nouă lume în fotografiere și filmare. Ecran de 5,3″ la 1440 x 2560 px, Snapdragon 820, două camere principale, carcasă de aluminiu, baterie detașabilă. Avea chiar și niște module adiționale. Am avut și eu unul, un grip care adăuga baterie suplimentară și te ajuta în fotografiere.

A fost un telefon bun. Nu știu dacă a avut succes pe piață. Probabil că nu. Schimbare de direcție față de G4, iar accesoriile și ideile aduse de G5 n-au fost continuate la G5. Problemele LG nu sunt de ieri, de azi, dar pentru mine LG G5 a fost foarte bun. Încă funcționează pe undeva pe la socri, dar acel ecran s-a dus, are ghosting masiv pe el și a devenit acum inutilizabil.

Alte modele remarcabile au fost LG G Flex și Flex 2, lansate în 2013 și respectiv 2015. Telefoanele erau curbate. Țin minte un stand la MWC și coada care se făcuse pentru a vedea “minunea”, iar unii se așteptau ca întreg telefonul să fie cumva flexibil. Mișto ca aspect, dar nu foarte practic în buzunar, decât dacă-l ții la spate, pe fund.

LG a pierdut mult capital de imagine cu o problemă ce făcea telefoanele lor să intre în bootloop. Contacte imperfecte la fabricare duceau la o serie nesfârșită de resetări, iar telefonul nu boota niciodată. Asta a afectat mai multe modele timp de câțiva ani, inclusiv G4, G5, Nexus 5X, G Flex și altele.

În paralel cu seria G, LG a vrut să concureze Samsung și pe segmentul Note cu seria V. Recentele V30, V40 și V50 au fost telefoane de mari dimensiuni, “cu de toate”. N-au avut stylus, dar existau tot felul de accesorii smart pentru ele. Dacă ați avut vreun telefon din seria V, sunt curios să aflu cum vi s-a părut.

Acestea au fost modelele de top. LG a produs și o mulțime de serii entry-level, majoritatea foarte slabe. Părinții mei au luat o țeapă cu două telefoane LG, cred că modele K8 care în 2018 erau făcut cu Snapdragon 210 și doar 16 GB stocare internă, de nu poți instala prea multe programe.

Și ajungem la 2020. LG vinde niște modele numite Velvet, care sunt mid-range-urile lor. Face furori și un model numit LG Wing, care-i inedit prin faptul că are două ecrane, dar ca design slider. Cel de deasupra se rotește 90 de grade și telefonul ia forma literei T. Nu-i rău ca idee, că este o funcție foarte practică în anumite situații, dar este atât de ieșită din tipare încât puțini oameni “se riscă” la așa ceva.

În mod ciudat, LG a făcut deci și un telefon “pliabil”, până la urmă, dar cu Snapdragon 765G. Iată un review.

După Wing, LG a mai anunțat niște telefoane prin seriile K și W. Apoi au anunțat că divizia se micșorează și chiar închide începând cu 31 iulie, deși vor asigura vânzări și suport tehnic pentru o vreme. Rămân în business, că încă au patente și produc componente pentru telefoane și lucrează și în 5G sau 6G, dar nu vor mai vinde telefoane, după ce în ultimii ani au avut pierderi foarte mari. La nivel mondial, dispariția lor probabil nu se va cunoaște. În SUA, probabil cota lor de piață va fi acaparată de Samsung.

Așa că ne despărțim de LG. Rămâne ceva, după ei. Rămân camerele ultra-wide, popularizate întâi de LG și adoptate apoi de toți producătorii. Mai rămân idei precum senzor de amprente sau buton pe spatele telefonului și poate și gestul de double-tap pe ecran pentru a-l aprinde. LG a avut multe idei îndrăznețe și le-au pus în practică, deși de multe ori asta a însemnat pierderi financiare și i-a adus în situația de acum.

RIP LG! Acum să vedem despre ce producător va fi următorul articol similar.

asus s5507

    19 comentarii

  1. Pacat de LG, mi-e ca urmeaza SONY.

    Samsung nu a stiut sa faca telefoane, erau niste mizerii atroce cu cel mai prost software posibil. Ca pe multi altii, Google i-a invatat cum se face corect un telefon.

      (Citează)

    • Nu i-a învățat Google nimic, au furat cât au putut de la primul Apple. Samsung era praf până atunci, a început să meargă bine de la Galaxy S2, în mare parte o clonă de iPhone. Valabil și pentru companiile chinezești de succes care au furat și fură in continuare de unde și de la cine apucă. Asiaticii în general au un istoric probat de furăciuni.

        (Citează)

    • @Gaelex, divizia de telefoane de la Sony ar fi trebuit sa dispara de mult. Principala problema este ca in ultimii ani au avut niste telefoane cu performante mediocre, dar la preturi egale sau mai mari ca flagshipurile de la principalii producatori. Iar asta s-a vazut in scaderea constanta a vanzarilor.

      Samsung era la inceput de drum in industria telefoanelor. Nu se putea compara cu Sony-Ericsson sau cu Nokia care aveau o experienta mult mai vasta pe piata.
      Dar din momentul in care a aparut Android si piata s-a “resetat” au urcat pe primul loc in randul producatorilor de telefoane cu Android.

      @gabi, toti producatorii fura unii de la altii. De exemplu Apple este cunoscut pentru telefoanele si tabletele cu touchscreen, doar ca nu au fost primii care au lansat asta. Au “copiat” de la altii ideea de touchscreen si au imbunatatit-o considerabil.
      Iar in ultimii 10 ani iOS si Android fura constant unii de la altii noile optiuni.

        (Citează)

  2. Si eu am LG G4, G6, G7. Sunt inca bune. In schimb aplicatiile bancare nu mai suporta versiunea din G4.

      (Citează)

  3. V30, de 2 ani. Nu am ce sa imi doresc mai mult de la un telefon. Am ajuns pe Android cu un LG Optimus G Pro, schimbat abia cand 3G nu a mai facut fata. Pacat, probabil ma voi reorienta spre Asus

      (Citează)

  4. Am avut si eu Nexus 5x si ramane cel mai frumos si practic telefon pe care l-am avut. Marimea, ecranul de 5.2, greutatea, rezistenta lui sunt foarte greu de egalat pentru mine. Pixel seria a se apropie de el.

      (Citează)

  5. Degeaba era lg pe locu 3, daca locu 1 si 2 aveau peste 90% din piata. Pacat de ei. Acu’ e timpul chinezilor.

      (Citează)

  6. Pentru mine Nexus 4 a fost cel mai frumos telefon facut de LG, si android-ul pur de pe el era fantastic.

      (Citează)

  7. LG Optimus 7 a fost primul meu smarthphoe. Never forget!
    Cam atunci, odata cu lansarea Windows Phone, a inceput sa ma intereseze domeniul asta si am dat si de blog-ul tau.

      (Citează)

  8. RIP!
    Tot timpul am admirat LG pentru “indrazneala”. Au avut de-a lungul timpului multe telefoane interesante: cu camera rotativa (pentru apeluri video), cu ecran rabatabil/camcoder, cu ecran care se invarte si se face landscape (telefonul devine un T), apoi modelele Chocolate si Shine, iar mult mai tarziu G5 cu baterie detasabila cand niciun alt smartphone nu mai avea asta.

      (Citează)

  9. LG Optimus One P500 a fost primul meu smartphone, a urmat un Optimus L90 parca.
    Singura tableta avuta – LG GPad 8.3.
    Am fost multumit de toate, la momentul ala skinul lor avea functii extra fata de Androidul standard si care au aparut la alti producatori mai tarziu. Ce m-a facut sa le schimb a fost spatiul de stocare mic. Tableta a decedat dupa 5-6 ani de frecus.

      (Citează)

  10. Discurs la înmormântarea telefoanelor LG

    La priveghi, ca nu se ingroapa. Se tin in geam pentru incasat pensia, sa le vada postasul din strada.
    Sotia – LG G5 SE ( aceeasi camera si display, chipset mai ieftin) lux pentru poze si pentru bateria inlocuibila usor. Telefonul a fost absolut OK, in principiu, poze misto, functiona OK, display-ul uimitor. Din pacate in 2 ani s-a stricat focusul la camera wide, s-a dus si bateria si nu se mai gaseau. Am cumparat alta si avea data fabricatiei in acelasi an cu a telefonului. Inca il are ca al doilea telefon si nu, n-a avut succes. Dracu stie de ce cred ca marketing.
    Acum are un V30+ si e probabil ultimul LG, nu stiu daca mai gasesc ceva V50, V60 cand se strica asta -> face acusi 2 ani.
    Cea mai tare chestie e sunetul, DAC pe 32 de biti, nu prea sunt telefoane Android sa se auda asa bine ( in casti sau media player competente).

      (Citează)

    • La ce te ajuta faptul ca bateria se schimba usor in conditiile in care dupa 2 ani de la achizitie nu mai gasesti baterii pe piata? Eu as trece asta la categoria dezavantaje deoarece a impiedicat crearea unui design mai compact fara sa aduca un beneficiu major.

        (Citează)

  11. Eu am cumpărat în toamna trecută un LG g 8x cu 2 ecrane. Sunt foarte mulțumită. Să vedem ce va fi cu actualizările…

      (Citează)

  12. Nu prea era smartphone LG prada ala. mai mult un dumbphone.

    Declinul lg a inceput odata cu adoptarea lui SD 808 pe g4 (aici si din vina qualcomm).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus