un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Mindblown: originea cuvintelor denim și jeans vine din complet alte direcții decât mă așteptam

28 Apr 2021  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Articolul acesta este publicat acum multe luni, dar mereu interesant.

Exploram site-ul Levi’s ca să-mi dau seama care blugi sunt un pic elastici, pentru că sunt mult mai confortabili de purtat și toți blugii ar trebui să fie așa prin lege. De asemenea, cercetam și de ce costă dublu în România. No luck, n-am descoperit nimic*.

Am găsit, însă, de ce se numesc denim și blue jeans. Mindblowing.

O țesătură este de fapt formată din fire orizontale și fire verticale. Un fir orizontal intră când pe deasupra, când pe dedesubtul unui fir vertical, iar chestia asta repetată de multe ori dă rezistență materialului.

Blugii au următoarea caracteristică: un fir orizontal intră pe sub două sau mai multe fire verticale, apoi “iese la suprafață” peste un sigur fir vertical, după care intră iarăși pe sub două sau mai multe fire verticale. Țeserea aceasta dă un aspect de textură în diagonală, mai ales când firele orizontale au altă culoare față de cele verticale. Îi mai dă și rezistență bună.

Iată o poză cu țesătură 3/1. Firul liliachiu orizontal intră pe sub trei fire albastre verticale, apoi calcă peste unul din acela înainte de a intra din nou pe sub următoarele trei:

Țeserea de acest tip a fost popularizată de țesătorii din orașul francez Nîmes, pe la 1850. Nîmes este un oraș în sud, aproape de Mediterană, între Montpellier și Marsilia. Așa că materialul se numea “pânză de Nîmes”, iar Nîmes se pronunță “nim” și deci s-a ajuns la “de nim” și denim. Mindblown, v-am zis. M-am simt ca-n treaba cu Ixianii din Dune și faptul că veneau de pe a noua planetă.

Habar n-aveam că francezii au inventat asta sau că de acolo vine numele țesăturii că și în India se făceau țesături asemănătoare de multe secole.

Blue jeans sunt pantaloni făcuți din denim vopsit albastru. Blue jeans a devenit blugi în România. Dacă din denim faci pantaloni bej sau roșii sau negri, nu le mai poți spune blue jeans, că nu sunt “blue”.

De unde vine jeans? Funny story. Pentru americani, jean înseamnă pantalon și de obicei se folosește la plural, jeans, cum și noi spunem pantaloni. Mai înainte de popularizarea pantalonilor din denim, însă, jeans venea de la numele unei țesături inventată de genovezi. Numele orașului Genoa a dat termenul jeans. Țesătura în sine semăna cu denimul, dar era mai slabă calitativă. Italienii o foloseau însă ca uniformă pe vapoare, că era rezistentă la apă. Francezii din Nîmes au vrut să o copieze și au inventat pânza de Nîmes, care e devenit denim.

Ce-au făcut cei de la Levi’s de sunt așa celebri în lumea blugilor și considerați un fel de inventatori? Le-au cam dat forma de astăzi.

Mai exact, un croitor din Nevada numit Jacob Davis a folosit capse sau nituri în locuri strategice de pe pantaloni pentru a-i întări, pentru a-i face mai rezistenți. Materialul era (și este) unul excelent pentru muncă, fiind foarte rezistent în special dacă este făcut din fire mai grosuțe. După ce Davis l-a întărit suplimentar prin cusături strategice și nituri bine amplasate pe la marginea buzunarelor sau în alte locuri, pantalonii produși de acesta au devenit foarte populari.

Atât de populari, de fapt, încât nu mai putea produce pe măsura cererii. Levi Strauss & Co era compania care-l aproviziona cu țesătură denim. Davis le-a propus să preia în atelierele lor procesul de producere a pantalonilor cu capse, au urmat patente, succes pe piață etc.

*Am descoperit de fapt ceva despre blugii elastici:

Stretch denim is made with a blend of cotton and Elastane (a.k.a. Spandex) for increased comfort and recovery.

Elastane, another name for Spandex, is a fiber known for its exceptional elasticity. It’s used to add stretch and recovery to clothing. Levi’s® fabrics are made with varying amounts of elastane, depending on the level of stretchiness desired. Some of us have even been known to work out in our stretchiest jeans.

Asta din site-ul Levi’s. Wikipedia mai spune următoarele:

Most denim yarn is composed entirely of cotton. Some denim yarn may use an elastic component such as spandex for up to 3% of the content to allow the final woven product to stretch. Even such a small amount of spandex enables a stretching capacity of about 15%

Așa că blugii aceia 511 care conțin și 1% elastan sunt ceea ce caut. Am unii așa și sunt foarte confortabili, dar voiam să fiu sigur când comand unii noi online, că pe cei actuali i-am luat prin metoda tradițională de mers în mall și probat la cabină.

asus s5507

    16 comentarii

  1. Nice.
    Acu zi-ne de unde vine denumirea de blugi.

      (Citează)

  2. Mie, ce mai rezistenti mi se par blugii de la Diesel. Problema cu ei e ca rar gasesti unii misto, sa nu fie rupti sau cu o culoare ok. Dar si atunci cand gasesti, sunt foarte misto. Apoi, mai e pretul foarte mare. Levi’s intotdeauna m-au tinut mai putin de doi ani.
    Am incercat blugi de la diverse branduri, mai ieftini, gen Massimo Dutti, Zara, Uniqlo etc. dar sunt slabi. CK tin, la fel, foarte putin. Misto mai gasesti la nazistul Hugo Boss, dar doar la reduceri te poti apropia. Altfel, Wrangler, Lee mai merg cateodata.

      (Citează)

  3. Salut Radu,

    Daca vrei blugi super usori, comozi, chiar si elastici atunci cauta Brax.

    E un brand mic comparativ cu Levi’s dar eu spun ca merita. Mi-am cumparat ultima data doua perechi si-s chiar ok, cred ca la jumatate de pret fata de Boss, Armani, Levi’s etc.

    Ii gasesti la P&C.

    Toate cele bune.

      (Citează)

    • Recomand si eu Brax, foarte comozi, usori si racorosi (vara nu te incingi in ei, nici macar in modelele slim).
      Din punct de vedere al calitatii mi se par peste Levis, ca pret sunt la nivel de Levis (400+ lei) dar din cand in cand mai sunt reduceri la Peek and Cloppenburg si se gasesc pe la 300, max 350 lei.

        (Citează)

  4. Interesant!
    Despre ”denim” citisem cândva și cunoșteam etimologia, dar nu știam despre modul în care sunt țesute firele. Interesant!

    Pe de altă parte, în căutarea confortului maxim, am descoperit … mai mult decât jeanș-ii cu elastan (în țesătură).
    Este vorba de cei care au, în plus, o bandă elastică în talie. Am chiar acum pe mine unii de la Wrangler cu 1% în țesătură plus elastic waistband.

    https://www.wrangler.com/shop/wrangler-comfort-solutions-series-comfort-fit-jean-855WA.html

    În cătarea confortului, am dat de Haggar, de la care am niște pantaloni cu o bată/betelie elastică care-și face toți banii.
    Din păcate cred că site-ul nu este ”vizibil” din România, dar am dat de ei la Macy’s:

    https://www.macys.com/shop/product/haggar-mens-premium-no-iron-khaki-classic-fit-pleat-hidden-expandable-waist-pants?ID=7475135

    Ultima fotografie arată cum ”lucrează” bata elastică iar în film se vede elasticitatea materialului.

      (Citează)

  5. Costa dublu in Romania fata de unde? USA?

      (Citează)

  6. Nu stiam de unde vine denim, dar pentru blue jeans este alta poveste.

    Coviltirul carutelor cu care americanii au cucerit vestul aveau nevoie de o panza rezistenta la intemperii. Imigrantii francezi foloseau denim pentru carutele lor iar restul americanilor au vazut ca panzele acelea albastre rezistau foarte bine.

    Multi francezi aveau numele Jean asa ca pentru americani toti francezii erau Jean, panzele erau albastre… Asa ca asocierea blue jeans pentru coviltirul cerut de toti americanii pentru carutele lor a fost simpla si naturala.

      (Citează)

  7. Little Big anyone? :-)

    nu cred ca am mai purtat blugi din facultate… si nu inteleg de ce, ca teoretic imi plac… a, cred ca stiu, pentru ca sunt zgarcit si nu vreau sa dau nu stiu cat pe aia “de firma” iar astia mai ieftinache de la C&A et co de unde imi iau eu in mod normal pantaloni nu imi plac.

    anyway, interesanta etimologia cuvantului denim, niciodata nu am inteles ce e cu acest cuvant, deci am mai invatat ceva azi.

      (Citează)

    • Little Big s-a retras din Romania. De altfel in categoria lor de pret erau printre cele mai bune optiuni + mereu aveau cateva modele clasice.

        (Citează)

  8. Si mie mi se pare ca Levi’s 511 sunt blugii perfecti, rezista bine in timp, vin bine, sunt comozi si nici nu sunt scumpi. Ca alternativa, Tommy mai are niste jeans de buna calitate si daca ii prinzi la reducere in P&C sunt si ok ca pret.

      (Citează)

  9. Octav:
    Mie, ce mai rezistenti mi se par blugii de la Diesel. Problema cu ei e ca rar gasesti unii misto, sa nu fie rupti sau cu o culoare ok. Dar si atunci cand gasesti, sunt foarte misto. Apoi, mai e pretul foarte mare. Levi’s intotdeauna m-au tinut mai putin de doi ani.
    Am incercat blugi de la diverse branduri, mai ieftini, gen Massimo Dutti, Zara, Uniqlo etc. dar sunt slabi. CK tin, la fel, foarte putin. Misto mai gasesti la nazistul Hugo Boss, dar doar la reduceri te poti apropia. Altfel, Wrangler, Lee mai merg cateodata.

    Jacob si Levi, doi evrei.

      (Citează)

  10. Baliverne. Denim vine de la after-shave-ul ăla care se gasea (greu) si pe vremea lu’ ceașcă.

      (Citează)

  11. N-am mai purtat blugi de 10+ ani, nu suport materialul, înainte se făceau unii mai fini, acum toți mi se par scorțoși.

      (Citează)

  12. Cuvantul tanc/tank care desemneaza utilajul militar a aparut pentru ca englezii l-au folosit in primul razboi mondial ca nume de cod ca sa induca in eroare posibilii spioni ai puterilor centrale (water tank) in timp ce proiectul era in dezvoltare.

      (Citează)

  13. Dacă vă place subiectul, e pe Netflix un minidocumentar despre Elio Fiorucci (https://en.wikipedia.org/wiki/Elio_Fiorucci) cel care a inventat blugii strecth – adică mulați – pentru femei. Fără elastan.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus