un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Dronele reprezintă cea mai mare revoluție în filmare

14 Apr 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Telefoanele mobile au adus filmarea în buzunarul oricăruia, nu se poate nega asta, dar filmarea era oricum accesibilă la purtător și înainte. Filmam cu camere foto, cu handcam-uri șamd.

Dronele, însă, aduc ceva total diferit: o schimbare majoră de perspectivă și posibilitatea ca oricine să filmeze lumea de sus, obținând imagini de ansamblu cu care până acum nu eram obișnuiți. Și nu doar de sus, ci inclusiv din perspective total inaccesibile fără drone.

Filmările de la înălțime erau anterior făcute cu elicoptere, dar costul unei ore de zbor cu tot cu camere echipate este mult, mult mai mare decât o dronă simplă. Nici nu mai zic de deranjul creat în jur.

Dar acum văd însă o nouă perspectivă. Am nimerit pe canalul de YouTube al DJI și, la fel ca și cei de la GoPro, au pe acolo niște clipuri extra-uimitoare. Un elicopter n-ar fi putut filma niciodată secvențe precum cele de mai jos pentru că n-ar putea zbura în siguranță (găsiți câteva minute, merită văzut):

Și nu că-i uimitor și total nou să vezi lumea și din astfel de perspective? Eu asta am simțit după acest clip, dovada că trăim o schimbare majoră de perspectivă, de ceea ce ni se pune la dispoziție în materie de video. Vorbesc ca privitor, că dronă nu-mi cumpăr prea curând.

Probabil de asta a lansat DJI acea nouă dronă FPV: nu pentru racing sau pasionații de drone rapide, ci pentru creatorii de conținut video ce au nevoie de o dronă rapidă, capabilă de plonjoane și învârteli® rapide prin aer tocmai pentru a obține astfel de imagini spectaculoase.

Alt clip de acolo este mai jos. Este filmat majoritar tot cu drone. Pe mine mă face să vreau să vizitez Tulum. M-am uitat pe hartă, este o localitate în peninsula Yucatan din Mexic. Nu doar că-i la mare, dar are și ruine mayașe pe acolo și bănuiesc că fac și tacos, deci bifezi trei lucruri dintr-o dată.

Știu că sunt deja de ani de zile oameni care realizează filme de prezentare pentru hoteluri, ansambluri rezidențiale, noul sediu al companiei șamd. Cu cât astfel de tehnologii sunt mai la îndemâna oamenilor, cu atât mai mult ni se schimbă și perspectiva din care vedem ce filmează alții.

GoPro au demonstrat deja asta cu camerele lor de acțiune. Uități-vă la cel mai recent clip al lor din million dollar challenge, când adună la un loc imagini spectaculoase filmate de utilizatorii camerelor. Asta se poate filma pentru că tehnologia necesară de a face astfel de camere a fost inventată și ușor-ușor rafinată până la forma de astăzi.

Telefoane în buzunarul oricui. Camere de acțiune. Drone. Sunt curios care va fi următorul pas, peste niște ani. Poate 360 de grade și VR oriunde? Sau ne oprim aici?

asus s5507

    18 comentarii

  1. Sa speram ca urmatorul pas va fi sa ti se dea voie sa le folosesti. Am vrut sa filmez in Sighisoara cu drona, am intrebat un politist local mi s-a spus ca nu stie exact daca am voie sau nu, cel mai bine sa intreb la Primarie. Am mers, am incercat sa le explic ca voiam doar pentru uz personal, mi s-a spus ca e 500 ron ora si trebuie nu stiu ce aprobare “de mai sus” si mai bine renunt.
    Mi-am incercat norocul la Sarmizegetusa Regia, acum doua saptamani, eram doar 5 vizitatori, deci nu era vorba de riscul de a da cu drona in cineva, m-au refuzat fara nici o explicatie. Pur si simplu “Este interzis”.
    Tot atunci, la Deva – sa imi pice cetatea in cap: dupa telefonul de rigoare la ceva sef: “Sigur, se poate fara probleme, doar va rog sa aveti grija sa nu ii deranjati pe ceilalati”.
    Filmatul cu drona si postarea rezultatului pe YT, de exemplu, o vad ca pe o forma gratuita de publicitate. Nu cred ca va zice vreodata cineva “Meh, nu mai mergem la cetatea Poenari pentru ca o vedem pe internet”. Functioneaza in alte parti, dar nu si la noi.

      (Citează)

    • Sper ca stii ca utilizatul dronelor e o treaba mai serioasa decat sa-l intrebi pe portar daca ai voie sa o utilizezi sau nu:

      https://www.dragosasaftei.ro/legislatia-dronelor-2021-inregistrare-clasificare-reguli-de-zbor/
      https://www.caa.ro/ro/pages/drone

        (Citează)

    • Am drona inregistrata, are sub 250 gr si stiam (si ma atentiona si aplicatia) sa nu o ridic peste 120m. Din punct de vedere legal, cred, ca eram OK.

        (Citează)

    • Nu erai ok. Daca vrei sa zbori orice drona cu cameră în minunata noastra țară îți trebuie aviz foto de la autoritatea națională :). Si cu aia de 30g cu baterie si cu 200 si cu 2000. Pentru ca statul roman are impresia ca trebuie sa ii ceri lui voie sa zbori printre copaci cu jucaria de plastic. Sa nu cumva sa dobori vreun mig 21. Sau sa fotografiezi jegul de sus.
      Mai nou trebuie sa fii și inregistrat ca pilot si sa ai număr de identificare pe drona. Da, daca cumperi o jucarie cu camera si vrei sa se joace copilul cu ea pe câmp trebuie sa îți dea voie statul tătuc pe care il iubiți. Sa nu cumva sa se depaseasca 1000 de morti din accidente cu drone pe an. Ah, scuze, nu a fost niciodata nici un incident de genul asta cu drone…
      Idea este ca respectarea totala a legii imbecile ar transforma orice încercare de zbor într-o corvoada total incorectă si nejustificata. Mai nou vor sa bage si taxe de zbor, inclusiv pt cel recreational. Sa dai bani statului ca sa îți dea voie sa zbori cu drona sub copac. Tupeu si aroganță specifice statului roman

        (Citează)

    • Sincer, nu mi-ar placea sa vina cineva si sa treaca cu drona, non stop, pe deasupra curtii mele, sau pe la geamul meu, daca as avea locuinta in vreun centru/ sat turistic.
      Una e sa faci poze cu telefonul, alta e sa iti fie invadata, nu doar intimitatea, dar si confortul (sa iti bazaie non stop alea in creieri, nu e amuzant).

      Serios, nu cred ca toata lumea are nevoie sa filmeze orasul, sau centrul, sau satul respectiv cu drona, daca nu sunt profesionisti, care au nevoie de imagini pentru material de promovare, canal de travel, sau ceva, sa le puna pe Youtube. Acolo sa se uite toata lumea, daca vrea.
      Asa, orice Bula cu drona, vine si bazaie din 5 in 5 minute, prin localitatea respectiva, ca sa ce? Sa se uita la imagini o data si gata? Tu vii o data, dar oamenii care locuiesc acolo, nu cred ca ar fi asa de incantati, sa se intample asta mereu.

      Mai erau niste idioti care filmau cu drona prin satul unde avem casa de la tara. Pana mea, vreau sa stau in chiloti prin curte, in PROPRIA curte, nu pot, ca trece Gigel cu drona pe desupra. Sau fratii lui suedeji, sa scaneze ce ai prin curte. Sau fi-su lu Gigel, care a primit cadou de la tacsu drona si tacsu nu l-a invatat ca drona se ridica pe camp, nu peste curtile oamenilor.

      Din partea mea, sa se dea voie doar la cei care au motive intemeiate si dovezi ca folosesc imaginile cu scopul respectiv. Altfel, pulimea sa fie sanatoasa si sa se rezume la telefoane.

        (Citează)

  2. e misto pt natura, da. multe orase din lume interzic total sa zbori cu drone sau iti trebuie aprobare (deci trebuie planificat bine de tot).

    si apoi sunt cazuri in care e aproape imposibil, de exemplu in Paris, unde e imposibil, se dau uneori autorizatii pt activitati comerciale dar extrem de rar (in principiu nimeni nu poate, in realitate depinde ce televiziune intreaba :) )

    ceea ce pt mine e OK, intr-un oras care in timp normal vede mii de turisti zilnic, tot ce imi doresc e sa nu imi iau o drona unui turist chinez in freza.

      (Citează)

    • Ai dreptate, daca am avea cu totii voie sa folosim o drona oriunde si oricand s-ar ajunge sa existe cate 20-30 de drone in acelasi timp pe langa turneul Eifel sau alte obiective turistice importante.

        (Citează)

    • Si cu ce te-ar deranja pe tine? Îți strica cerul in poze sau cum? Ce te freaca pe tine ca ar fi niște drone in aer?

        (Citează)

    • Da, imi strica cerul in poze. Dar asta nu este ceva foarte grav, se poate trece peste.

      Cel mai important este ca prezinta un risc foarte mare de accidente. Daca ai 20-30 de drone in aceeasi zona pilotate de persoane fara atestate de piloti, exista riscul ca o mare parte dintre ele sa se ciocneasca in zbor si sa cada, accidentand persoanele din zona.
      Sau nu cred ca ai vrea sa fii lovit in fata de o drona scapata de sub control care zboara cu 40 km/h.

        (Citează)

    • Asta cu accidentele e valabilă pentru orice activitate aproape daca gândești ca un speriat de bombe, o bicicleta sau skate pot oricand sa intre in tine, fiecare isi asuma zborul cu drona la fel cum isi asuma si mersul cu bicicleta sau trotineta, in cazul unui accident de bicicleta ce se întâmplă? Intru în tine si iti rup piciorul, ce facem? Acelasi lucru e valabil si cu drona. Treaba e ca accidente cu bicicleta am tot vazut, cu drona nu. Și sa faci gura ca niste jucării de plastic sunt pe sus mi se pare super gay dar totodată reprezentativ pentru nivelul de pizdificare la care am ajuns ca societate

        (Citează)

    • @pmk, sa ii rogi pe ai tai sa iti ceara scuze ca te-au scapat in cap cand erai in mic, se pare ca efectele sunt devastatoare.
      in orice caz, se pare ca esti incapabil de gandire logica sau analiza critica.

      pentru informatia ta, in lumea civilizata pe linga drone in aer sunt interzise si bicicleta sau skate-ul pe trotuar, acolo unde sunt pietonii. alea sunt pe piste de biciclete, alaturi de trotinete si alte distractii, fara pietoni.
      ca idee, ca sa intelegi mai bine, de aia nu e voie sa mergi cu masina pe trotuar si, ca pieton, nu ai voie sa mergi pe strada.

      daca vrei sa discutam accidente, eu mi-am taiat un deget acum 2 ani intr-o lama de drona, pe scurt m-a taiat cand am prins-o la intoarcere (pentru ca si pe mine m-au scapat in cap cand eram mic si nu am vrut sa o las sa se puna pe pamant).
      acum ia gaura de 1cm pe care am avut-o pe mina si pune-o pe fata unui copil, eventual combinata cu socul caderii de la vreo 50 de m.

      PS: ca idee, Parisul are si o zona de protectie de 6000m pt avioane, in principiu nu poti sa zbori mai jos deasupra orasului, in realitate se mai intampla.

        (Citează)

    • @Pmk, sigur, daca reglementam zborul cu dronele am devenit o societate pizdificata. Probabil ca au fost niste ciudati ca tine care au spus acelasi lucru si despre reglementarea zborului cu avionul. Sau atunci cand s-au introdus reguli de circulatie a masinilor.

      Daca tot consideri dronele o jucarie, sa inteleg ca toti cei care le folosesc sunt niste imaturi, nu? Adica la ce nivel de pizdificare a ajuns societatea daca oameni ca tine se plang pentru ca nu li se permite folosirea unei jucarii.

        (Citează)

  3. Eu am observat ca multe filme se folosesc de tehnica asta in ultima vreme. Cam orice horror incepe cu o imagine de drona peste paduri strabatute de drumuri pustii, pe care se afla doar masina familiei ce se muta in noua casa cu probleme.

      (Citează)

  4. e o chestie draguta care nu schimba viata nimanui cu nimic.

    uite de exemplu faptul ca avem camere foto pe telefon mie mi se pare un dezavantaj, nu un avantaj, pentru ca cu o camera pe film faceai 1-2 cadre si erai fortat sa le faci calumea, altfel pierdeai si bani (=filmul, developarea) si cadrul in sine

    acum insa faci 10 poze la acelasi lucru pentru ca nu costa nimic si de cele mai multe ori nu te mai uiti la ele niciodata

    peste 20 de ani o sa descoperim ca nu putem sa ne uitam la poze cu noi de cand eram tineri, pentru ca fie au fost prea multe si nu am avut unde sa le tinem, fie le avem dar nu putem cauta in ele pentru ca sunt prea multe si pana sa ajungem la luna februrie a anului 2021 ne plictisim sa dam skip la 100 cadre identice facute in luna ianuarie a anului 2021

    chiar si eu, care mi-am propus sa printez ca sa am la ce ma uita peste ani, tot printez sub 1% din ce fotografiem eu si sotia intr-un an…. asa ca eu personal am ajuns practic sa nu mai fac fotografii cu telefonul.

      (Citează)

    • Aici ai dreptate, uneori se intampla sa faci 100 de poze, dar niciuna sa nu fie foarte calitativa. Sau poate sa se piarda prin multimea de poze miscate, din unghiuri proaste, etc.

        (Citează)

  5. Pe lângă crearea de conținut dronele pot fi folosite în misiuni de salvare/căutare, acoperă rapid o suprafață mare și sunt suficient de compacte și ușoare cât să poată fi incluse în echipamentele salvamont de exemplu.

      (Citează)

  6. Tulum merita vizitat este foarte misto. Si nu doar Tulum ai in Quintano Roo (parca asa se numeste regiunea) o gramada de ruine nu doar ultra mega turisticul Chichen Itza. Pe langa asta si taco du-te sa faci diving sau snorkeling in cenote, nu o sa regreti experienta. Vezi ca au si destule parcuri tematice, poti sta 2-3 zile prin ele linistit.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus