un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

O dronă militară Global Hawk în acțiune

13 Apr 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Ce vedeți mai jos este cam o treime din misiunea efectuată duminică de o dronă militară Nortrop Grumman RQ-4 Global Hawk. A decolat din Italia, de la baza militară Sigonella de lângă Catania, a traversat Grecia, a ocolit spațiul aerian turc prin Bulgaria, a traversat Marea Neagră spre nord și apoi bănuiesc că și-a început misiunea de monitorizare de la Odessa până în Donbas și zona separatistă Luhansk din estul Ucrainei.

Motivul este clar dacă vă uitați la știri: 50.000 de soldați ruși sunt acum grupați la granița cu Ucraina, plus vreo 35.000 de separatiști finanțați de Rusia. Iată o știre.

În caz că pare un traseu impresionant de lung pentru o dronă, a făcut apoi acel traseu în formă de L de vreo 5 ori pentru supraveghere din cer, după care a zburat pe traseul aproape identic înapoi spre Catania. La întoarcere s-a apropiat mai mult de țărmul românesc, n-a mai luat-o prin mijlocul mării. Totul public pe Flightradar24.

Și mai mișto pentru capabilitățile Global Hawk: întreaga misiune a zburat la o altitudine de 16.000 de metri, mult peste cea a avioanelor comerciale, și cu o viteză de 350 de noduri, adică vreo 650 km/h. Au fost câteva momente când a coborât spre 12.000 de metri, probabil din cauza norilor.

Per total a decolat la ora 2 noaptea pe 11 aprilie și s-a întors la bază după aproape 24 de ore.

Nu-i rău pentru o dronă de 14,5 metri lungime și 4,7 metri înălțime, plus ditai aripile, dar per total nu este ceva ce poți vedea cu ochiul liber când zboară deasupra ta. Human for scale:

Global Hawk 1.jpg

U.S. Air Force photo by Bobbi Zapka – http://www.af.mil/shared/media/photodb/photos/070301-F-9126Z-229.jpg

 

(sursa: NATO)

De fapt poate mai mult de atât. Autonomia de zbor oficială este de 22.700 de km, plafonul de zbor la 18.000 de metri, poate sta 32 de ore în aer. Este mai mult decât cele mai mari avioane comerciale din prezent.

Global Hawk este o dronă de supraveghere, nu de atac. Arată ca o balenă, este echipată cu radar de înaltă rezoluție (adică detectează mașini/camioane și alte structuri de dimensiuni asemănătoare în timp ce mapează simultan câțiva kilometri pătrați de la altitudini de 16 km), camere video și IR.

Pilotul ei probabil era tot la Sigonella. Drona este pilotată de la distanță cu comandă prin satelit. Modulul de comandă poate fi un container, dar un upgrade făcut recent de Raytheon le-a mutat în clădiri mai confortabile, acolo unde astfel de drone staționează multă vreme. Fotoliu, monitoare pentru avionică, un joystick bun.

RQ-4 Global Hawk este diferită de dronele MQ-9 Reaper staționate acum și la Câmpia Turzii, care sunt drone de atac. Mi se pare însă incredibil ce autonomie lungă de zbor au astfel de aparate și cum un război modern poate fi purtat cu piloți care se pot afla fizic oriunde în lume. Din câte știu, majoritatea dronelor de atac erau operate direct din SUA, din sediul NRO sau NSA. Asta este capcana neplăcută a robotizării.

asus s5507

    11 comentarii

  1. Am trimis un mail cu o imagine si mai interesanta.
    Din ce am citit, exista o foarte mare probabilitate sa fi zburat chiar peste zonele separatiste din Ucraina.
    P.s.
    Gasita la rusi pe facebook.
    https://www.facebook.com/photo?fbid=2033235020149853&set=a.120624478077593

      (Citează)

  2. Mi se pare rezonabila performanta avand in vedere ca nu trebuie sa acomodeze un pilot si are dimensiuni similare cu un avion de vanatoare. Nu doar ca se elibereaza spatiul ocupat de pilot si instrumentele folosite de acesta, dar si rezervoarele de oxigen, sisteme de siguranta si probabil alte chestii dispar. Este foarte mult volum care devine disponibil pentru rezervor de combustibil.

    Ma intreb de ce apare la liber pe flightradar trasesul. Poate vor sa se laude? Poate au pus acolo ca sa nu aiba rusii scuze sa o doboare ca nu au stiut ce este?

      (Citează)

  3. Pe flightradar cele mai urmărite aparate de zbor sunt cele militare – pe desktop in stanga unde este topul.

      (Citează)

  4. Baiatul unui amic din US e pilot de astfel de drone, fiind cadru militar de la “Marines”; La el, zona de comanda e “flexibila”, cam de oriunde: container in US, portavion.
    Ce-a ajuns si tehnologia…

      (Citează)

    • Sigur, si pilotii americani de drone isi anunta la liber jobul tuturor cunostintelor, care pe urma pot scrie despre asta pe net, ca sa poata fi vanati de arabi sau de altii bombardati de drone sau supusi tentativelor de spionaj sau corupere pt obtinerea informatiilor de catre chinezi sau rusi.

        (Citează)

  5. Ma intreb daca pentru drona asta iti trebuie permis si daca trebuie sa anunti autoritatea la fiecare zbor.
    Oare poti sa ii montezi si camerele tale video?

      (Citează)

  6. C:
    Daca montezi gopro-ul pe exterior, nu stiu sigur daca tine ventuza. Poate gasesti ceva mai stabil gen prins in suruburi

    O prinzi in 4 nituri si nu are moarte!

      (Citează)

  7. Ion:
    Sigur, si pilotii americani de drone isi anunta la liber jobul tuturor cunostintelor, care pe urma pot scrie despre asta pe net, ca sa poata fi vanati de arabi sau de altii bombardati de drone sau supusi tentativelor de spionaj sau corupere pt obtinerea informatiilor de catre chinezi sau rusi.

    Vorbește și nea Ion, că și el e om.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus