►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Astăzi se împlinesc 35 de ani de la accidentul de la Cernobîl. Întrebare pentru cei care își aduc aminte vremurile din România după accidentul de la Cernobîl din aprilie 1986: ce ați făcut diferit? Ce s-a întâmplat atunci în țara noastră?
Nu știu câți dintre voi au peste 35 de ani, chiar mai mult, ca să țină minte ceva de atunci, dar încerc și eu. Dacă țineți minte ceva de atunci sau dacă v-au povestit părinții ce au făcut, spuneți mai jos.
Oficial, situația a fost următoarea: un nor radioactiv a ajuns deasupra României, în special în zona Moldovei, pe 1 mai, la 5 zile după explozie. PCR organizează un comitet de acțiune pentru a lua măsuri, sub conducerea savantului de renume mondială Elena Ceaușescu.
Pe 2 mai, a doua zi, se vorbește în presă despre accidentul de la Cernobîl. Populației i se recomandă să consume apă doar de la robinet sau apă minerală îmbuteliată și să spele bine fructele și legumele. Animalele trebuie adăpate din puțuri de adâncime. Părinților li se recomandă să nu-și țină multă vreme copiii în aer liber.
Tot atunci se vorbește despre detectarea unor niveluri crescute de radioactivitate în Iași, Suceava, Mureș, Cluj și București. Un comunicat din 5 mai vorbea despre micșorarea nivelurilor de radioactivitate detectată. La fel ca orice informație făcută publică de partid, nu putem ști dacă era adevărată sau doar au vrut să dea impresia că totul este bine. Buletine zilnice au anunțat până pe 15 mai nivelul radioactivității și calității aerului în diverse puncte din România.
Ulterior s-a dat și iod populației de până în 18 ani. Iodura de potasiu protejează tiroida de iodul radioactiv, blocând absorbția acestuia în glandă. Măsura probabil a fost inutilă. Protecția nu este retroactivă, așa că dacă iei iod după ce-ai fost expus celui radioactiv, e cam degeaba. În pliant scrie că efectul nu mai este semnificativ dacă o iei la mai mult de 12 ore de la expunerea radioactivă.
De asemenea, iodura respectivă te protejează doar de iodul radioactiv, nu și de cesiu și alte componente eliberate în atmosferă de la Cernobîl. Dar na, în general omenirea nu are alte soluții împotriva radioactivității, așa că asta e tot ce se putea face.
Eu aveam 3 ani atunci. I-am întrebat ieri pe părinții mei ce-au făcut în acea perioadă. Au spus că au aflat de la Europa Liberă despre Cernobîl. Au spus că spălau ferestrele mai des, că mă spălau pe mine foarte bine (mi-a apărut în minte genul acela de imagine în care eram spălat cu furtunul de apă și perie și clăbuci, ca-n filmele cu decontaminare), că se dădea iod pe rație.
Situația de acum poate ați văzut-o în articolul de ieri în aceste fotografii. Operațiunile de transfer al combustibilului nuclear deja utilizat continuă. Ultimul reactor de la Cernobîl a fost oprit acum câțiva ani. Peste reactorul 4 a fost amplasat un sarcofag nou, mai mare decât toată clădirea, și sunt acolo fotografii și din interiorul lui. Un studiu făcut pe copii ai căror părinți au fost în zona Cernobîlului arată că sunt sănătoși, câtă vreme au fost concepuți după explozie.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
26 comentarii
26/04/2021 la 7:33 AM
Țin minte cele 4 pastile pe care ni le-au dat la școală. Aveau un gust bun, dar unii copii n-au vrut să le ia. De explozie nu mai știu de unde am aflat, probabil de la Vocea Americii (nu ascultam Europa Liberă).
anukoi(Citează)
26/04/2021 la 8:49 AM
Ce este prea puțin dezbătut e rata de infertilitate atât în rândul bărbaților, cât și a femeilor care au acum 35-40 de ani. Bănuiesc că există o cauzalitate, din moment ce am o grămadă de cunoștințe de aceeași vârstă, care s-au chinuit ani in șir să facă un copil, cu tratamente foarte costisitoare. De cancere nu mai vorbesc, probabil vom crăpa de boli autoimune sau cancere pe la 55-65 de ani, si, evident, puțini vor face o conexiune între Cernobîl și rata de mortalitate.
Deea(Citează)
26/04/2021 la 10:47 AM
Cred ca de fapt problema infertilitatii vine exact de la varsta persoanelor despre care vorbesti, nu de la radiatiile de la Cernobîl. Deja la 35-40 de ani fertilitatea este mult mai scazuta decat era la 20 de ani.
Iar cancerele sunt determinate de multi alti factori, cum ar fi poluarea din orase, mancarurile extra-procesate, slabirea generala a sistemului imunitar din cauza sedentarismului, etc.
Andrei G(Citează)
26/04/2021 la 9:07 AM
Eram in clasa a 2-a si mai tin minte destul de clar doar ca am avut de luat pastila cu iod data de parinti inainte sa se dea la scoala. Mi-au atras atentia sa nu care cumva sa o iau si pe cea de la scoala. A fost o singura pastila, nu mai multe, era destul de mica si de culoare cam inspre alb nu spre galben cum te-ai astepta de la iod.
Nu mai tin minte daca s-au oferit pastile si la scoala.
Bine ca radioactivitata a fost detectata de tari nordice pentru ca altfel comunistii bagau totul sub pres si nu faceau nimic. Faptul ca dezastrul a fost descoperit relativ repede i-a obligat la actiune de ochii Vestului.
Putem spera ca iodul din pastile a impiedicat macar o parte din absorbtia iodului radioactiv. Cred ca am citit pe wikipedia la proiectul Manhattan ca o expunere scurta chiar daca este intensa este mai putin periculoasa decat o expunere indelungata dar de mica intensitate.
Gaelex(Citează)
26/04/2021 la 9:08 AM
Deea, probabil e un cumul de factori – se pare ca nici măcar in rândul celor expuși îndeaproape nu au fost efecte atât de multe si de grave pe termen lung pe cat se aștepta. https://stirileprotv.ro/amp/stiri/international/studiu-efectele-radiatiilor-de-la-cernobil-nu-au-fost-transmise-generatiilor-urmatoare.html
Cele mai probabile sunt evenimentele repetate si cred ca e vorba de faptul ca ani in șir s-a mâncat extrem de prost, inclusiv in familiile cu posibilități. Fie subnutriți, fie supra-nutriți. De abia de cand am intrat in UE am inceput sa conștientizam cat de putine știm ca popor despre Nutriție (si cu excese gen raw veganism)
Ana(Citează)
26/04/2021 la 9:13 AM
Eram în armată. În Brăila :). Vroiau să închidă orașul și să ne scoată să patrulăm pe străzi în combinezoane de protecție.
Mirel(Citează)
26/04/2021 la 9:14 AM
Aveam vreo 9 ani, a fost bucurie mare ca nu am mers la școala, am primit cateva zile pastilele, am stat mai mult in casa, in ziua cand am aflat eram la școala, mi se părea ca era o lumina ciudata si puternica, dar cerul nu era senin, era ca o pâclă. Anul acela nu am mai mers la mare, se zvonea ca e periculos
Ana(Citează)
26/04/2021 la 9:31 AM
In vara respectiva, in sudul olteniei, zona Corabia, nu s a facut nici un fruct, mi a ramas in cap imaginea copacilor doar cu frunze.
Cristi(Citează)
26/04/2021 la 9:42 AM
tin minte ca m-au dus la dispensarul scolii si am luat o lingurita de iod. la ceva timp, tata a primit o masca de gaze de la servici, statul o fi considerat ca era suficienta pentru cele 4 persoane din casa :)
Ronnie(Citează)
26/04/2021 la 9:47 AM
Eu imi amintesc perfect o dicutie intre taica-miu si un vecin in care unul din ei zicea ca ce rost are sa tina geamurile inchise, ca doar radiatia trece prin orice. Sper ca totusi ai mei le-au tinut inchise :-)
A da, sora-mea, care e mai mica decat mine, are tiroida auto-imuna. Nu a facut nici un medic legatura cu cernobil, dar na. Uite ca acum tre sa pun emoticon cu sad face.
Da, sunt dintr-unul din orasele pomenite in articol (ala in care sunt cei mai multi prosti, dupa cum s-a vazut si la pandemie).
Marean(Citează)
26/04/2021 la 10:02 AM
Aveam 3 ani atunci. Am intrebat-o pe mama mea, a spus ca m-a tinut o perioada in casa dupa acel nefericit eveniment.
maddy(Citează)
26/04/2021 la 10:04 AM
Aveam 7 ani, locuiam in Sf. Gheorghe-Covasna si m-am enervat foarte tare ca nu m-au lasat afara vreo doua saptamani si n-am mai mers la mare anul ala desi aveam bilete luate. Ne-au dat iod la scoala. Ma gandesc totusi ca in interiorul arcului caprpatic am fost mai protejati cat de cat.
boglous(Citează)
26/04/2021 la 10:05 AM
Nu-mi mai amintesc mare lucru, inca nu eram la scoala ca sa fi primit pastila de iod. Stiu doar ca incercau parintii sa ne tina mai mult in case, sa ne jucam in interior, nu pe afara.
Apropo de mastile de gaze: pe timpul lui Ceasca am impresia ca ti le bagau pe gat de la serviciu. Probabil ca sa mai faca niste bani “industria” de inutilitati. Aveam la un moment dat prin pivinita vreo 5 din alea, in cutiile lor.
Kopa_Kopan(Citează)
26/04/2021 la 10:12 AM
Aveam 4 ani. Îmi amintesc doar aglomerația de la dispensarul din Giulești de unde am primit iodul și că nu am mai ieșit de acolo pe ușă ci pe un geam, prin spate :)
Cătălin Tănase(Citează)
26/04/2021 la 10:40 AM
Tin minte ca nu m-au lasat o perioada sa ma mai zbengiu pe strazi cu prietenii si erau strazile goale si cel mai dureros a fost ca nu m-au lasat 3 ani sa mai mananc fructe din pomii din curte. Asta chiar m-a durut :)
ovidiu(Citează)
26/04/2021 la 10:51 AM
Pai si restul fructelor din comert nu erau la fel de afectate? Sau nu ai mai mancat deloc fructe timp de 3 ani?
Andrei G(Citează)
26/04/2021 la 10:43 AM
Eu nu m-am chinuit deloc, chiar mi-a parut rau ca s-a prins prea repede si n-am putut “beneficia” de anumite aspecte :))
Cat despre mine, eram in burta cand a sarit in aer reactorul.
Pyro(Citează)
26/04/2021 la 10:46 AM
Eram în clasa a IX – a.
Nu mai țin minte dacă am luat pastile dar țin minte că era foarte cald și în oraș era o liniște apăsătoare. Străzile erau goale și cred că nu am ieșit din casa vreo 3 zile….
Laurențiu(Citează)
26/04/2021 la 11:59 AM
Chiar citeam postarea de pe Reddit, in comentarii este un link cu amintiri
https://www.reddit.com/r/AsaCumEramOdata/comments/myt52d/stenogramele_pcr_dup%C4%83_explozia_de_la_cernob%C3%AEl_1/
florin(Citează)
26/04/2021 la 12:12 PM
Crezi ca mai stiu???? Sigur cred ca am mai mancat fructe dar poate din alte surse, ca aveam si rude la tara pe vremea aia in zona olteniei. Poate cumparau din alte zone si le spalau bine, dar din curte stiu sigur ca nu puteam sa mananc nimic. Aveam piresic, corcodus, mar, prun si preferatul meu ciresul.
ovidiu(Citează)
26/04/2021 la 2:21 PM
Te cred ca nu iti mai aduci aminte, dar totusi mi se pare ciudat sa respingi fructele din gradina ta, dar sa le consumi pe cele din gradina de la tara. Nu este ca si cum radiatiile s-au oprit fix acolo si nu au circulat mai departe.
Andrei G(Citează)
26/04/2021 la 12:44 PM
Chiar daca aveam 12 ani atunci, cronologia si amintirile nu imi sunt foarte clare.
De regula sambata si duminica dupa masa jucam fotbal in curtea scolii. Asa a fost si la acel sfarsit de saptamana.
Stiu ca atunci cand am ajuns acasa, tatal meu era suparat si a strigat sa intru imediat in casa, sa nu mai ies afara. Si nu stiam de ce, ca doar imi facusem temele (care era principalul criteriu de mers la joaca). Acum stiu ca auzise la Vocea Americii/Europa Libera (le asculta pe amandoua, cand putea) inainte de anunturile oficiale, tarzii, ale autoritatilor de la noi.
Din zilele de dupa mai tin minte doar ca ne-a administrat la scoala potasiu (mi-a placut gustul pastilei, as mai fi vrut ca imi lipseau dulciurile) si aparitia in “Alimentara” a apei minerale Borsec in conditiile in care, pe atunci nu mai gaseai decat “Perla Harghitei” care era apa minerala medicinala, gretoasa la gust (cred ca nu doar pentru mine pentru ca nu tin minte pe nimeni sa fi cumparat asa ceva: prieteni, vecini, necunoscuti si era unul dintre putinele rafturi care mai aveau ceva pe el in permanenta alaturi de ghiveciul de legume, o alta chestie gretoasa).
De asemenea, cateva zile au fost “la liber” lamai.
pipzn(Citează)
26/04/2021 la 1:21 PM
Stiu ca o ajutam pe “tovarasa” cu distribuirea pastilutelor de iod, erau in niste pliculete de hartie maro, in fiecare plic portia pentru toti din clasa pentru o zi, stiu ca am luat mai multe zile. Erau bune la gust :)
De aflat despre explozie tot de la Europa Libera am aflat, am rarit iesirile din casa catva timp. In rest discutii si comentarii intre adulti, copiii n-au prea avut treaba.
alunelu(Citează)
26/04/2021 la 1:39 PM
Faceam bingining pe netflix. A aparut un baiat si a zis ca: not great, not terrible, asa ca am trecut mai departe. Sa nu fim panselute, strabunii nostri au trebuit sa supravietuiasca bataliei de la Winterfell, si nu s-au plans atat.
Boris(Citează)
26/04/2021 la 1:40 PM
Phiu, noi la Botoșani am scăpat deci, fără radioactivitate :D :D… Pe principiul lui Diatlov…
mircea 2(Citează)
26/04/2021 la 2:32 PM
E de inteles de ce n-au vrut sa ia acele pastle. Sigur era si pe atunci o oculta mondiala si un Bill Gates al anilor 80, care avea ceva intentii ascunse, la fel ca si cu vaccinurile.
Dacian(Citează)