►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
În discuțiile mele cu cei din jur am observat că majoritatea au înțeles greșit eficiența aceea de 90% a vaccinurilor Pfizer și Moderna.
Majoritatea oamenilor par să creadă că 90% din cei vaccinați sunt de fapt acum total imuni la virus, iar pe restul de 10% vaccinul nu a funcționat din diverse motive încă neelucidate și doar aceștia riscă în continuare să facă boala.
În realitate, părerea mea este că lucrurile stau mai degrabă la modul următor: toți cei vaccinați au de 10 ori mai puține șanse să facă covid atunci când se întâlnesc “față în față” cu virusul.
Toți cei vaccinați. Doar că șansele nu scad la zero, ci devin mici. Asta înseamnă că, dacă te încearcă virusul azi și mâine și poimâine, până la urmă poate prinde. Uneori zarul iese în favoarea virusului, deși are doar o șansă din zece pentru asta. Mai dă și el câte un gol de onoare.
(Chiar mai mici de 1/10, se pare. Un studiu recent a găsit 2 îmbolnăviri în 417 vaccinați – link)
Iar când vorbim de sute de mii de oameni vaccinați și care sunt totuși expuși virusului, cazurile în care mai câștigă și virusul se adună. Tot doar în 10% din cazuri câștigă, dar se pun puncte pe tabela de scor și pentru virus.
Numărul ocaziilor în care oameni vaccinați iau contact cu virusul și nu pățesc nimic nu este cunoscut pentru că nu poți măsura ceva ce nu știi că se întâmplă în afara condițiilor de laborator. În practică, acest număr este acum imens, dar nu poate fi măsurat direct.
Eu așa văd lucrurile. Știu oameni vaccinați care au făcut covid. Nu m-a mirat niciodată vestea, că am fost conștient că șansele de a face boala scad considerabil, dar nu dispar complet.
Toți au făcut o formă ușoară, desigur. Acesta este un alt avantaj al vaccinului: nu doar că micșorează șansele de a face boala, dar scade și severitatea ei, în caz că o faci. Și chiar și așa, sunt sigur că există niște șanse ca și, vaccinat fiind, să faci o formă gravă, poate chiar mortală.
Așa este jocul șanselor. Într-o zi mergeam la magazin și la doi metri în fața mea a căzut un ghiveci de la balconul cuiva. Care-i șansa? Mică, dar orice se poate întâmpla. Care era șansa să-mi cadă chiar în cap un ghiveci? Foarte mică în general, aș spune, dar în acea zi am fost la doi metri distanță de unul.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
36 comentarii
22/04/2021 la 6:51 AM
eficienta de 90% inseamna ca ai 90% +sanse sa nu prinzi virusul in mod normal (si daca porti masca in spatii inchise sansele se duc spre 0)
Acum daca prinzi virusul vei face o forma mai usoara decat in mod normal.
Condiitia ca un vaccin sa nu functioneze este ca el sa fie tinut in conditii improprii.
De asemenea este o perioada dupa ce ti ai facut vaccinul in care inca te poti imbolnavi
Ca si bonus un video in care explica despre vaccinurile covid
https://www.youtube.com/watch?v=K3odScka55A
nicolae(Citează)
22/04/2021 la 4:43 PM
Intai spui ca nu poti înțelege iar apoi explici ca de fapt ai inteles.
Poti lua virusul cu mâna de pe mânerul ușii si să-l pui pe mânerul altei uși. Vaccinat sau nu. Ca sa nu faci asta poti sta acasă sau te poți spala pe maini de fiecare data cand folosești usi.
Folosești bunul simț ca sa (te) protejezi. Sansele sa transmiti mai departe depind de cât de mult rezistă virusul pe suprafețele de contact.
Imagineaza-ți apoi ca nu pui mâna ci doar respiri unde a strănutat colegul si mai apoi respiri lângă celălalt coleg. Cu si fara mască. Cred că in plămân, care e umed, virusul rezista mui mult decât pe mânerul ușii.
tudor(Citează)
23/04/2021 la 11:09 PM
@tudor, te bazezi pe ceva cand spui ca in plamani virusul traieste mai mult decat pe alte suprafete?
Eu doar il intrebam pe Boris cum stau lucrurile fiindca parea sa vorbeasca foarte convins si am presupus ca este mai informat decat mine, ca a inteles ce spune.
Acelasi lucru vad si aici, ca esti foarte sigur pe tine, dar in acelasi timp argumentezi folosind cuvantul “cred”. Adica nici tu nu ai nicio informatie mai concreta, dar imi dai mie peste nas.
Andrei G(Citează)
22/04/2021 la 6:59 AM
https://youtu.be/K3odScka55A
Marius(Citează)
22/04/2021 la 7:48 AM
Cred ca metoda de a-i motiva pe unii n-au chef sa se vaccineze e sa pui restrictii pe activitatile neesentiale gen mers la film, mers la sala (am vazut ca suntem un neam de sportivi ce vrem neaparat la sala) daca nu esti vaccinat.
O fi israelienii disciplinati, dar cred ca a ajutat si excluderea sociala putin acolo.
Cat despre aia ce considera ca pe ei nu-i ajuta vaccinul ca-s tineri si invicibili, probabil au dreptate, dar sa se gandeasca la faptul ca poate nu-i ajuta pe ei dar ii ajuta pe altii.
Iulian(Citează)
22/04/2021 la 11:12 AM
Nu cred ca restrictiile sunt o solutie. Daca ne tot laudam ca suntem (sau vrem sa fim) o tara democratica si in care respectat drepturile si deciziile oamenilor, cel mai bine este sa intetim campaniile de informare.
Si astfel oamenii vor decide singuri sa se vaccineze.
Andrei G(Citează)
22/04/2021 la 11:26 AM
Acum e prea tarziu. In timp ce in restul Europei se statea in casa, la noi era aproape totul la liber. Ceilalti europeni vad ca vaccinul e solutia pentru libertate. Ai nostri au invatat ca merge si asa. Daca nu au murit in ultimul an inseamna ca nu se moare din asta. Ce atata mers la restaurant?
nashu_mare(Citează)
22/04/2021 la 11:36 AM
Nu sunt de acord sa obligi o persoana sa faca un vaccin ale carui efecte secundare pe termen lung sunt necunoscute inca. Cine isi asuma problemele care pot aparea?
Eu de exemplu sunt programat maine la vaccin si o sa ma duc sa il fac (chiar daca am avut deja Covid la inceputul anului). Sunt constient ca pot exista efecte secundare, dar mi le asum pentru ca vreau sa reduc cat mai mult riscul de imbolnavire pe viitor.
in schimb, nu toate lumea are aceeasi gandire si nu cred ca este corect sa decida altii pentru ei. Mai ales ca autoritatile (de la noi si de peste tot in lume) au un instoric de a ascunde efectele acestei boli, precum si informatiile neplacute despre vaccinuri.
Andrei G(Citează)
22/04/2021 la 6:12 PM
Andrei, un test calitativ de anticorpi ți-ai făcut? E posibil să-ți faci vaccinul degeaba in momentul ăsta, daca zici că ai avut boala.
varucu(Citează)
23/04/2021 la 11:11 PM
@varucu, nu am mai facut test. M-am gandit ca daca tot am reusit sa ma programez, oricum ma duc sa fac si vaccinul in ideea ca probabil imi va oferi imunitate putin crescuta fata de celelalte tulpini ale Covid.
Andrei G(Citează)
22/04/2021 la 7:51 AM
Da e o varza completa, eu am auzit oameni care ziceau ca vaccinul nu te impiedica sa faci boala sau sa o dai mai departe, ci doar sa nu ai simptome grave. Deci de aia ei nu planuiesc sa se vaccineze, ca-s tineri si sansele sa faca o forma grava sunt oricum mici.
Asta e, creierul uman nu prea intelege probabilitatile, n-ai ce sa faci.
Marean(Citează)
22/04/2021 la 9:05 AM
Pai cam da, vaccinul te protejeaza 100% de formele foarte grave de Covid.
La formele usoare difera eficienta intre 60-90 %
mArius(Citează)
22/04/2021 la 9:16 AM
pai oamenii credeau ca de facut boala si de dat mai departe oricum se intampla, ceea ce este incorect.
Marean(Citează)
22/04/2021 la 10:18 AM
Lasă-i dracu’ specialiști, ne spune Marean cum stă treaba.
Adrian(Citează)
22/04/2021 la 10:25 AM
Faptul ca au o parere pe un blog nu ii face mai specialisti decat Marean
Skyler(Citează)
22/04/2021 la 10:31 AM
problema e, dupa cum se vede, ca fiecare intelege altceva din ce spun specialistii.
de aia Radu a scris acest articol si de aia discutam aici, ca sa incercam sa intelegem.
nici eu nu pot sa zic ca am o intelegere perfecta a teoriei probabilitatilor in general si a probabilitatilor in epidemiologie in particular, dar, prin natura formatiei mele, am o intelegere ceva mai buna decat majoritatea oamenilor (care nu au facut probabilitati la scoala).
Marean(Citează)
22/04/2021 la 10:56 AM
@Marean, sunt pro vaccin si vaccinat deja, dar vaccinul fix asta inseamna: ai sanse mai mici sa faci boala, in caz ca faci boala ai sansa f. mici sa faci o forma grava, in continuare poti sa transmiti boala (indiferent ca o faci sau nu).
Boris(Citează)
22/04/2021 la 11:03 AM
@Boris, uite partea asta nu prea o inteleg. Cum poti sa transmiti boala daca tu nu faci Covid?
Adica doar prin faptul ca ai inhalat niste particule infectate cu Covid si dupa ceva timp elimini prin respiratie acele particule?
Andrei G(Citează)
22/04/2021 la 11:08 AM
@Andrei, nu stiu, si eu cred ca este mai putin contagios (dar asta *cred* eu, nu am citit vreun studiu despre asta). Ideea generala e ca poti in continuare sa transmiti virusul, de aia si trebui sa porti masca si dupa vaccin.
Mai ales ca definitia lui “nu faci boala” e foarte “debatable” atata vreme cat exista si ideea de “asimptomatic” (practic pentru pacient e fix acelasi lucru, poate doar ca un “asimptomatic” iese pozitiv la un eventual test covid)
Boris(Citează)
22/04/2021 la 11:22 AM
@Boris, parea ca esti convins ca poti sa dai boala mia departe chiar daca nu o faci.
De asta te-am intrebat, am crezut ca ai inteles despre ce este vorba.
Andrei G(Citează)
22/04/2021 la 12:33 PM
din cate inteleg eu, totul depinde de cantitatea de virus pe care o produci o data ce esti infectat.
sunt 2 situatii
1. daca iei virusul si esti vaccinat, sistemul imunitar stie sa elimine virusul si deci il va omori rapid asa ca nu ai cum sa il dai mai departe, ca nu ai ce sa dai, virusul nu se reproduce la tine in corp.
Asta inseamna ca “vaccinul previne infectarea” (cu o eficienta de 90%).
2. daca vaccinul nu functioneaza decat partial (ceilalti 10%), vei dezvolta o oarecare incarcatura virala (viral load) si evident ca este posibil sa o si dai mai departe, desi intr-o mai mica masura decat cineva nevaccinat (pentru ca produci mai putini virusi decat o persoana nevaccinata)
in aceasta situatie tu poti fi asimptomatic sau nu, la fel ca si atunci cand faci boala fara sa fii vaccinat.
Marean(Citează)
22/04/2021 la 9:22 AM
eu am gandit pe nivele de gravitate
sunt mai multe nivele de boala, la ce nivel esti daca prinzi boala? nimeni nu stie sigur, cu exceptia celor care se stiu deja cu probleme mari
1 – forma grava cu deces
2 – forma grava fara deces
3 – forma medie
4 – forma usoara
5 – purtator fara simptome
daca faci vaccinul si te imbolnavesti e foarte posibil ca vaccin-ul sa te urce 1-2 nivele mai sus.
ex: daca fara vaccin erai la #2, cu vaccin poate faci doar #3 sau #4…si tot asa
lupy(Citează)
22/04/2021 la 9:33 AM
Mai e nivelul 6 – imun la boala si nepurtator
Aici e greseala de logica a multora care zic: daca vaccinul nu imi garanteaza 6 cu probabilitate 99.9999%, e inutil.
Vlad(Citează)
22/04/2021 la 9:38 AM
Eu nu stiu cum a fost socotita acea eficienta de 90% pentru vaccin.
Daca cei vaccinati au avut grija sa poarte masca sau se spele des pe maini, pe fata, nu au stat in aglomeratii, au iesit din casa doar strictul necesar etc. asta va imbunatati excesiv rezultatele.
In schimb daca esantionul verificat s-a comportat normal, ca inainte de pandemie, atunci eficienta vaccinului este corecta pentru ca vrei sa verifici in conditii de expunere nu de stat sub clopot de sticla.
Gaelex(Citează)
22/04/2021 la 10:34 AM
Testele s-au facut folosind grupuri de control (de cateva mii/zeci de mii de persoane).
Un grup a primit o injectie placebo, iar celalalt grup a primit vaccinul.
Teoretic ambele grupuri au fost alese sa fie cat mai omogene si li s-a spus sa isi desfasoare viata la fel ca inainte.
Apoi dupa cateva luni s-a facut o statistica.
Daca in grupul de test s-au imbolnavit 100 de persoane si in grupul celor vaccinati s-au imbolnavit doar 10 persoane, s-a stabilit ca eficienta este de 90%.
Daca ar fi fost 100 cu 1, atunci eficienta era de 99%.
Andrei G(Citează)
22/04/2021 la 10:29 AM
Eficiența se va dovedi în timp, cum a fost la orice vaccin. Studiile în general sunt în condiții care pot fi reproduse, e foarte important asta în cercetare. Un exemplu e masca, unde studiile au arătat în repetate rânduri prin studii de laborator că nu te protejează de virusuri. În practică însă, dacă aproape toată lumea o poartă, se pare că reduce transmiterea bolilor respiratorii în general – e greu de determinat însă un procent de eficiență. Probabi că după ce vor fi procesate cifrele înregsitrate într-un an sau 2 vom avea niște rezultate calculate probabilistic.
Cred că primul scop al vaccinului e reducerea transmiterii și, normal reducerea formelor grave, dar nu s-a comunicat încă care e profilul care face forme grave. Fără statisctici poți observa cum tineri și frumoși dar ortu’ popii, iar unii bătrâni și cu boli cronice trec peste.
Legat de ce zice Iupy mai sus, ar cam trebui să se știe, nu mai merge cu nimeni nu știe pentru că sunt virusuri care se studiază de mulți ani, iar ăsta care ne chinuie acum e intens studiat de mai bine de un an cu o grămadă de fonduri redirecționate pentru asta.
dam167(Citează)
22/04/2021 la 10:59 AM
Asta cu masca ai dreptate, nu protejeaza de virusuri in conditii de laborator. Dar in practica reduce raspandirea acestora. Chiar daca particulele tot trec prin material, numarul celor care ajung in atmosfera si la celelalte persoane este mult mai mic.
Andrei G(Citează)
22/04/2021 la 10:42 AM
Pentru a intelege eficienta vaccinurilor, mie mi s-a parut foarte bun si util acest video de la VOX.
https://www.youtube.com/watch?v=K3odScka55A
florian(Citează)
22/04/2021 la 10:53 AM
Cel mai important e ca aia vaccinati chiar daca iau boala, sunt sanse aproape zero sa moara de ea, si sanse foarte mici sa trebuiasca spitalizati. Se ridica presiunea de pe sistemul sanitar, te poti duce la spital si cu alte afectiuni, ai paturi la ATi daca da masina peste tine si tot asa.
add(Citează)
22/04/2021 la 12:09 PM
Average decrease in mean neutralization potential of the vaccinated sera against this pseudovirus was 6.8-fold, relative to wild-type SARS-CoV-2 pseudovirus. This result is only partly aligned with recent conclusions from Pfizer, reporting that its vaccine is almost similarly efficient against the SA variant as wild-type SARS-CoV-2 (Xie et al., 2021). A Moderna report also documented that its vaccine is 6.4-fold less efficient in neutralizing SA-B.1.351 variant, relative to neutralization of the wild-type SARS-CoV-2. However, their conclusion indicated that such a reduction is not clinically significant (Wu et al., 2021). In our mind, the clinical significance of a 6.8-fold-reduced neutralization potency of convalescent or post-vaccination sera against the SA strain remains to be determined and raises concerns about vaccine efficiency against current or future SARS-CoV-2 variants (Wang et al., 2021a, 2021b; Wibmer et al., 2021).
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1931312821001360
KMean(Citează)
22/04/2021 la 2:59 PM
Ce trebuie sa intelegem de aici?
Andrei G(Citează)
22/04/2021 la 12:53 PM
Dincolo de clarele beneficii ale vaccinarii pe mine m-ar interesa sa vad in curand un studiu comparativ cu cei ce au facut rapelul la Astra Zeneca in Marea Britanie (si in multe alte parti) si cei de la noi ; eu sunt destul de sigur ca echipa col. Gheorghita a luat decizia efectuarii rapelului la 8 saptamani tocmai prezumtivei neincrederi de la noi, pe cand in UK TOATE studiile recente indica eficienta maxima a rapelului vaccinului Oxford/Astra Zeneca undeva la 12 saptamani !
Nu cumva o sa picam de pacalici si la capitolul asta ?… Adica eu prognozez ca englezii vor reincepe programul de vaccinare (care sa acopere noile tulpini) undeva prin ianuarie -februarie 2022, iar romanii vor descoperi ca nu mai au anticorpi si sunt “descoperiti” inainte de sfarsitul anului si ne va prinde valul 4 destul de nasol si cu cei nevaccinati si cu cei vaccinati acum cu Astra Zeneca…
George(Citează)
22/04/2021 la 3:08 PM
Din cate stiu, discutia a fost exact invers.
Distanta recomandata intre prima doza si rapel este de 8 saptamani. Dar in Marea Britanie s-a ajuns la concluzia ca se poate amana rapelul pana la 12 saptamani fara impact semnificativ asupra eficientei.
Si atunci ei au decis sa faca rapelul la distanta de 12 saptamani pentru a putea vaccina cat mai multi oameni cu prima doza (care oricum ofera un anumit grad de protectie).
Andrei G(Citează)
22/04/2021 la 6:19 PM
Eu cred că cel mai important lucru de reținut din vaccinarea asta este că, indiferent de șanse tale cu boala (nevaccinat fiind), vaccinul te scapă de spital si/sau moarte. Vorbind aici de un COVID, vom trai cu el probabil pană la adânci bătrâneți dacă nu se inventează un vaccin 100% eficient.
varucu(Citează)
22/04/2021 la 6:26 PM
Se pare ca unii lucreaza la asta: https://news.virginia.edu/content/vaccines-developed-uva-va-tech-may-offer-broad-protection-coronaviruses
nashu_mare(Citează)
22/04/2021 la 9:09 PM
bun, nu poti sa-i obligi pe capsomani sa se vaccineze, dar cand or sa fie vaccinuri la discretie cu ce drept ii mai obligi pe cei vaccinati sa se supuna restrictiilor (masca, limitarea accesului, bete in nas periodic etc.)?
daddy(Citează)