un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Gardienii Pădurii sunt la Vodafone în cloud

31 Mar 2021  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

I am Groot. Vodafone a făcut o surpriză astăzi. Au trimis recent o invitație la o conferință de presă legată de păduri. Credeam că vor anunța că de acum se vor alimenta doar cu energie verde și asta va elimina poluarea și va salva pădurile, că a fost un anunț la nivel european apropo de asta anul trecut.

În schimb, au anunțat un sistem inteligent de detecție și avertizare a defrișărilor și vânătorilor ilegale. Mai exact, vor monta în păduri niște dispozitive care includ microfoane foarte sensibile, plus GPS și rețea mobilă. Sunetul captat de acestea este trimis în cloud prin rețeaua mobilă, iar un algoritm AI analizează sunetele și detectează zgomotul de drujbă, împușcături, camioane, ATV-uri șamd. Se dă alarma, cineva poate interveni acolo.

Dispozitivele sunt dezvoltate de o compania americană numită Rainforest Connection și se numesc Guardians. Sunt cutii de mici dimensiuni cu microfon ce acoperă 3,14 km pătrați și alimentare solară. Se instalează în vârful copacului, comunică prin rețeaua Vodafone. Autonomie practic nelimitată.

Soluția aceasta este foarte asemănătoare cu una văzută de mine acum câțiva ani la un MWC, prezentată chiar de Qualcomm. Acolo era vorba despre stâlpi smart de iluminare, smart în sensul că puteau integra astfel de microfoane și, dacă era detectat sunetul unui foc de armă, un operator uman putea activa și o cameră video de pe acel stâlp, putea trimite Poliția acolo șamd.

Acei stâlpi aveau inclusiv LED-uri colorate pe ei. Dacă intra poliția pe stradă, vedea imediat culoarea stâlpului în dreptul căruia trebuie să ajungă. Aveau și senzori de temperatură și vibrație pentru meteo hiper-local. Se pot face multe soluții interesante folosind comunicații wireless și algoritmi automați.

Revenind la pădurea Smart Vodafone, rămâne de văzut ce acoperire totală va avea acest sistem, cum se vor adapta defrișatorii la prezența sa șamd. Nu știu nici câți copaci se taie în aria de acoperire a semnalului telecom, de unde un astfel de “gardian” ar putea da deci alarma, și cât se taie în adâncul pădurilor și pe dealuri fără semnal.

A fost prezent și Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, care a vorbit și de alte sisteme smart utilizate pentru supravegherea pădurilor, precum Radarul Pădurilor și alte sisteme informatice (deși Greenpeace nu par prea optimiști despre SUMAL 2.0) care reduc defrișările ilegale. Nu știu ce impact real au însă acestea, n-am mai văzut de multe studii, iar într-un an de pandemie cred că nici nu le-am mai făcut nimeni.

Până la urmă nu contează. Vodafone aduce un sistem suplimentar de protecție, unul modern, automatizat, făcut cât de bine se poate face în limitele rezonabile de astăzi. Nu-i perfect, nu-i în orice pădure, dar este în plus, nu în minus. Câțiva copaci dacă salvează și va fi util.

asus s5507

    12 comentarii

  1. Aceasta este știrea anului pentru mine.
    Asteptam măsuri similare pentru starpirea braconajului..

      (Citează)

  2. Se tavalesc de ras hotii de lemne.

      (Citează)

  3. Cuvantul cheie in fraza “Se instalează în vârful copacului, comunică prin rețeaua Vodafone. Autonomie practic nelimitată” este copac. In stilul romanesc in care se defriseaza la ras, in curand nu vor mai avea unde sa instaleze emitatoarele.

      (Citează)

  4. O solutie frumoasa, interesanta.
    Dar nu este o solutie aplicabila in multe din padurile de conifere din Romania, unde semnalul GSM/3G/4G /5G lipseste cu desavarsire chiar si daca ai o antena Yagi

      (Citează)

    • Interesant ar fi daca aceste echipamente ar comunica intre ele si ar functiona ca un repeater wireless.

        (Citează)

    • Ce treaba are semnalul 2G/3G/4G/5G cu antena yagi? Apoi, poate asta ii obliga la acoperirea cu semnal si a padurilor de care zici tu.
      Ideea e faina, solutia tehnica iar e misto dar, cum au remarcat mai multi inainte, e greu de crezut ca asta ii va speria pe braconierii de lemne. Adica, pana la urma, tot in padurar sta sa ii impiedice si au fost atatea cazuri in care el si-a luat-o pe cocoasa. Nenorocitii care taie lemnele sunt in stare si de crime cand apare un padurar mai viteaz. Eu as fi modificat legea si as fi declarat padurile punct de interes strategic si as fi marit pedepsele, inclusiv violentele la adresa padurarilor de 5 ori. Sau, as fi legat sistemul asta la armata, sa vina cu mitraliere, elicoptere si sa termine cu furaciosii de lemne.

        (Citează)

    • Andrei G:
      Interesant ar fi daca aceste echipamente ar comunica intre ele si ar functiona ca un repeater wireless.

      Există tehnologia LoRa, dar e la Orange :P

        (Citează)

  5. Super.
    O cunoștință de-a mea a primit SMS cum că au majorat prețul abonamentului.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus