un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Vaccinul Novavax: cum funcționează, eficacitate 90%, în curând în seringi

26 Mar 2021  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Vaccinul dezvoltat de Novovax pare să aibă potențial mare. Eu citesc de multe luni despre companie, încă de când au finalizat etapele preliminare de testare cu rezultate promițătoare, dar ce-au anunțat după faza 3 este remarcabil.

Pe 11 martie au anunțat următoarele rezultate după teste de Faza 3 (adică număr și varietate mare de oameni, peste 15.000 cu vârste între 18 și 84 de ani) în Marea Britanie: 96,4% eficacitate. Împotriva tulpinii britanice au anunțat o eficacitate de 86,3%, ceea ce duce la o medie ponderată de 89,7% eficacitate. Asta îl duce acolo sus la nivelul Pfizer și Moderna și peste AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Vaccinul Novavax (NVX-CoV2373 pe numele său) este de un tip diferit de celelalte patru de mai sus. Are la bază ceva numit în engleză protein subunit, în română subunitate proteică. Este un termen din biologia celulară ce descrie o moleculă care se poate lega de alte molecule similare pentru a forma o structură mai mare alcătuită din astfel de proteine. Piese dintr-un puzzle mare.

În particular, structura pe care o asamblează vaccinul Novavax este învelișul proteic al coronavirusului. Vaccinul introduce în corp “carcasa” acestuia, forma sa, fără nimic în interior, fără conținut viral real. Sistemul imunitar învață astfel să recunoască forma coronavirusului real și să-l atace în viitor.

Ca diferențe:

  • Pfizer și Moderna folosesc ARN mesager. Vaccinurile respective introduc în mușchi un cod genetic tip ARN care comandă mușchiul brațului (de unde “mesager”) să producă ceva de forma coronavirusului real. Sistemul imunitar învață astfel să-l recunoască.
  • AstraZeneca și J&J folosesc un vector viral inactivat. Asta înseamnă că un virus mult mai simplu și care nici nu afectează de fapt oamenii a fost modificat pentru a lua forma coronavirusului real. Doar forma sa, că în rest virusul din vaccin tot inofensiv este pentru noi, nefiind compatibil cu specia umană. Odată injectat în corp, sistemul imunitar învață astfel să recunoască covidul real, în caz că apare și el.

Practic nici un vaccin de până acum nu folosește o variantă inactivată sau mult redusă a coronavirusului real. Zic asta pentru că am auzit oameni care se tem că ar putea face covid de la vaccin în sine. De la cele 5 de mai sus este imposibil. Există vreo 20 de vaccinuri în lucru ce folosesc virus inactivat sau virus atenuat, dar mai este mult până să le vedem în practică.

Btw, din cele 251 de vaccinuri dezvoltate în lume acum împotriva covidului, majoritatea sunt de tip subunitate proteică. Probabil tehnologia este la îndemâna mai multor institute de cercetare.

Novavax are un dezavantaj: în testele de faza 2 din Africa de Sud, ale căror rezultate au fost comunicate tot pe 11 martie, eficacitatea împotriva tulpinii de acolo a fost de 55%. Vestea mai bună este că în toate testele a dovedit o eficacitate de 100% împotriva îmbolnăvirii serioase sau decesului, adică toți cei care au făcut totuși covid după acest vaccin, inclusiv în Africa de Sud, nu au avut nevoie de spitalizare.

Novavax va depune cerere de autorizare de urgență în Europa pe baza acestor date. Vaccinul se administrează tot în două doze. În paralel desfășoară teste de Faza 3 în SUA, unde au înrolat miile de voluntari în februarie 2021 și probabil că le vor finaliza prin aprilie sau mai.

Compania este americană, fondată în 1987 în Maryland și specializată pe vaccinuri. Este una dintre companiile către care Bill Gates și Gates Foundation au donat sume mari de bani pentru a grăbi cercetarea vaccinului anti-covid, în luna mai a anului trecut.

Patru vaccinuri au o aprobare din partea Agenției Europene a Medicamentelor. Vaccinul rusesc Sputnik V, dezvoltat de Gamaleya Research Institute, a cerut aprobare pe 4 martie 2021 și este în review, posibil să o primească în curând.

Novavax NVX-CoV2373 ar putea fi al 6-lea vaccin cu aprobare oficială în Uniunea Europeană. Uniunea Europeană are deja o înțelegere cu această companie pentru a achiziționa 200 de milioane de doze după ce acestea vor fi produse în Polonia. Ieri au anunțat că livrările vor întârzia pentru că nu pot produce în ritmul estimat inițial, ceea ce cred că nu mai surprinde pe nimeni. Oricum, din acest moment vom auzi mai multe despre acest vaccin.

asus s5507

    14 comentarii

  1. “Asta îl duce acolo sus la nivelul Pfizer și Moderna și peste AstraZeneca și Johnson & Johnson.”

    Pe scurt, Pfeizer și Moderna au măsurat simptomaticii, Zeneca și JJ au testat. Așa s-au ajuns la 60-70 vs 90.

      (Citează)

  2. Deci asta e vaccinul lui Bill Gates?

      (Citează)

  3. Acu’ depinde de traducere, dar Sinovac folosește variantă inactivă de virus, vaccinul standard cum ar veni: https://www.bbc.com/news/world-asia-china-55212787

      (Citează)

  4. Cu cât mai multe opțiuni, cu atât mai bine. O singura chestie as dori. Dacă centrele de vaccinare or sa aibă vaccin in stoc și lumea nu o sa se vaccineze atunci înseamnă ca cine e vulnerabil s-a vaccinat deja. In acel moment ar trebui sa revenim la normal indiferent de numărul de cazuri active.

      (Citează)

  5. ma bucur maica de vaccinuri, dar sa ne mai dea si noua americanii si alte tari mai dezvoltate. nu numai asa cate o tava cu 100 doze.
    btw, ce se mai aude de ventilatoarele alea pe care le-a vorbit ficusu cu trump ca ni le dau pomana?

      (Citează)

    • Cica nu avem medici pregatiti pentru a trata pacienti la ATI si asa ca nu avem ce face cu ventilatoarele.

        (Citează)

  6. Stati calmi ca in maxim o luna o sa se roage de oameni sa vina la vaccinare. Cine a vrut sa se vaccineze a facut-o s-a programat deja. Asa ca problema cu disponibilitatea vaccinurilor se va incheia curand.

    Apropo de asta: vorbeam cu cineva care are grija de o casa la tara, si-l intreb cum e pe acolo, au vaccin, centru de vaccinare, daca el s-a vaccinat. Si omul imi raspunde: “ce-mi trebuie vaccin? n-am nimic, nu se vaccineaza nimeni la noi ca nu e ca la oras”.

      (Citează)

    • speedy.gonzales

      26/03/2021 la 12:15 PM

      pai chiar spuneau la tv ca in platforma de vaccinare sunt inscrisi vreo 700.000 oameni si ca se vor termina repede ca s-au deschis noi centre de vaccinare.
      iar noi tot primim cate 200-300.000 vaccinuri de la ue la fiecare saptamana.
      asa ca o sa ajunga sa te roage sa te vaccinezi.

        (Citează)

  7. Peste toate vaccinurile CureVac-ul nemtesc (pe care il vroia Trump sa-l cumpere cu totul) va lua “caimacul” in viitor (asta daca nu Pfizer iese cu vaccinul oral intre timp) , nemtii nu s-au grabit ,s-au asociat cu Bayer si cu GSK, dar nu cred ca va intra in Romania mai devreme de ziua Frantei… (intrati pe browser edge, ca articolele profit despre vaccinuri nu merg “neam” pe altul)
    https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/farma/curevac-include-variante-sars-cov-2-in-teste-clinice-in-faza-3-in-america-latina-si-europa-ale-unui-vaccin-candidat-20075951

      (Citează)

  8. vezi ca e de la adblock, dezactiveaza-l si o sa mearga

    (intrati pe browser edge, ca articolele profit despre vaccinuri nu merg “neam” pe altul)

      (Citează)

  9. Adi:
    De unde ai scos mizeria asta?

    Citeste mai mult de un titlu pe facebook (sau intreaba un prieten doctor care stie).
    Poate ti-e lene sa citesti (ma iau dupa aparente, stiu) sau nu cunosti doctori, uite un video: https://www.youtube.com/watch?v=GOq8-FR8s1E

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus