►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am citit despre noul vaccin lansat de Johnson & Johnson (sau de Janssen, cum se numește compania principală de healthcare a grupului J&J) și nu m-ar mira să fie mai popular în viitor decât cel AstraZeneca. FDA-ul american a aprobat utilizarea de urgență a vaccinului în SUA, iar ieri a fost aprobat și de Agenția Europeană a Medicamentului. Mai trebuie doar produs în cantități suficiente.
Ca principiu, vaccinul J&J este foarte similar cu cel AstraZeneca. Au luat din coronavirus acele secvențe ADN care îi dau virusului învelișul proteic “cu țepi”. Acel cod ADN a fost introdus într-un virus mult mai slab și nepericulos, un virus de răceală, care datorită noilor gene a început să ia și el forma coronavirusului.
Ca analogie, vaccinurile J&J și AstraZeneca deghizează un virus banal în forma coronavirusului, iar corpul reacționează și creează anticorpi pentru coronavirusul real.
Vaccinurile Pfizer și Moderna au alt mecanism. Un cod ARN este injectat în mușchii brațului, iar acel cod determină mușchiul să producă acel înveliș de proteine la care corpul reacționează făcând anticorpi. Nu mai apare un virus pămpălău la mijloc, ca purtător, dar în același timp materialul ARN este mai puțin rezistent “în natură” și de asta acele vaccinuri trebuie transportate și stocate la temperaturi foarte joase.
Vaccinul J&J are cam aceeași eficiență în teste precum cel AstraZeneca, în jur de 65%. J&J vine însă cu următoarele două avantaje:
J&J poate fi stocat până la 3 luni într-un frigider, la 2-8 grade Celsius. Pe lângă eficiența sa generală de 66%, studiile au arătat și o protecție de 85% față de formele mai grave ale bolii, iar nimeni dintre cei vaccinați cu J&J și care apoi au făcut covid nu a fost internat în spital, nefiind nevoie de o astfel de măsură. Altfel spus, dacă ești vaccinat și faci covid, faci o forma ușoară a bolii conform studiilor de până acum.
Sigur, Pfizer și Moderna rămân în continuare și mai eficiente. 90-95% eficiență pentru că se bazează pe un mecanism mai nou și mai performant de a determina un răspuns de la sistemul imun. Dacă aș avea de ales, aș prefera un astfel de vaccin.
Realitatea este, însă, că planeta este foarte mare și că probabil va fi nevoie să ne vaccinăm de mai multe ori în anii următori. Un vaccin mai ieftin de produs, pentru care trebuie cumpărată o singură doză per om și care poate fi transportat și stocat la temperaturi rezonabile probabil va fi și bine vândut în lume și utilizat pe scară largă.
În concluzie, iată cele acum 11 vaccinuri care se utilizează acum în lume, deși doar primele 4 au autorizația unor institute de amploare din SUA sau UE:
Față de când am scris acest articol, sunt acum 251 de vaccinuri în lucru în lume.
surse: NY Times, Fast Company.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
18 comentarii
12/03/2021 la 6:53 AM
Eu nu folosesc samponul Johnson & Johnson pentru ca are SLS-uri sau similare ca oricare altul si ar trebui sa incredere in vaccinul lor?!
Cand o zbura porcu’.
Pfizer este cel mai bun, daca evreii zic ca e cel mai bun si trebuie sa aleg un vaccin eu merg pe mana evreilor.
Gaelex(Citează)
12/03/2021 la 7:59 AM
In legatura cu mRNA, e foarte amuzant cum in 3 luni s-a ajuns de la
“vaccin facut pe genunchi, experimenteaza pe noi etc”
la
“eu il vreau neaparat pe ala experimental si facut pe genunchi”.
Really funny.
Marean(Citează)
12/03/2021 la 8:59 AM
Foarte greu de inteles si procesat conjunctia “daca”. Orele de limba romana sunt un pic cam departe, cred ca este conjuctie dar nu sunt sigur.
Gaelex(Citează)
12/03/2021 la 10:08 AM
Toate sampoanele/sapunurile au SLS… miso ar fi fost sa fi stiut despre ce vb…
geretus(Citează)
12/03/2021 la 10:29 AM
Gresit, nu toate sapunurile si sampoanele au SLS. Exista si alti surfactanti / agenti de curatare pe langa degresantul industrial care este SLS-ul.
Nici SLS-ul in esenta nu este rau, daca este folosit in concentratii de bun simt de pana in 10~12%, parca asa era limita. Dar cum in listele INCI de ingrediente este cam des al doilea component, rezulta ca este cam 25~30% minim din continutul sticlei.
Samponul Nivea de bebelusi era OK de exemplu. Jason are produse OK, fara SLS, fara parfum.
Cum ai zis, era bine sa fi stiut despre ce vorbesti.
Gaelex(Citează)
12/03/2021 la 11:35 AM
Alta a fost problema la J&J ce normal trebuia ca sa scrie faliment pe ei.
“J&J knew for decades that asbestos lurked in its Baby Powder”
Cristian(Citează)
12/03/2021 la 6:53 AM
Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat joi autorizarea….pe prima linie asta scrie, au recomandat, nu autorizat. Cum este defapt?
Alin(Citează)
12/03/2021 la 7:50 AM
EMA recomanda autorizarea, Comisia Europeana autorizeaza!
OAlex(Citează)
12/03/2021 la 7:40 AM
Eu facui acu 6 zile astra, din lotu’ ala care-a prins aer. Deja simt o mancarime pe vene.
Blackskull(Citează)
12/03/2021 la 7:59 AM
Bun articol exact ce cautam, pentru ca am vazut la stiri ca mai multe tari au oprit vaccinarea cu astra zeneca.
Icegrandpa(Citează)
12/03/2021 la 8:12 AM
Ce frumos se da liber la bobor sa facă vaccin nașpa.
Și mai vin și zic ca e safe și continua vaccinarea, dar retrag lotul ăla.
Lol lol ba băiatu…
Pfizer e lux pe lângă zeneca.
Bine ca toată seva României adică politicieni au făcut Pfizer, după ei prăpăd. Sa nu faceți numai vaccinul de la indieni, știți ce calitate sunt
Bogdan(Citează)
12/03/2021 la 8:31 AM
Eu inteleg ca l-au aprobat intr-o singura doza ca sa dea drumul mai repede la autorizari. Asta nu inseamna ca eficienta lui nu creste daca este aplicata o a doua doza. Doar ca, la fel ca in cazul Astra Zeneca, eficienta dupa adoua doza variaza cu distanta intre prima doza si rapel.
Octav(Citează)
12/03/2021 la 10:06 AM
Se pare ca si Novavax sta bine in teste si se apropie de linia de finish. Ala e deja alta tehnologie.
alunelu(Citează)
12/03/2021 la 11:21 AM
“Urma scapa turma”, recte in aprilie se va autoriza CureVac-ul (facut in colaborare cu concernul Bayer) ; cine isi permite sa aiba rabdare pana atunci nu va regreta, e pe acelasi calapod mRNA cu Pfizer si Moderna !
George(Citează)
12/03/2021 la 12:14 PM
Daca ar fi sa pot alege, as alege J&J. Din simplitatea vaccinarii plus ca eficienta pentru cei vindecati(cazul meu) e mai mare decat cea oficiala.
Oricum e de apreciat ca in final e si UE semi fruntasa la ceva, majoritatea vaccinurilor avand tehnologie europeana:
– Pfitzer / BioNTech, dezvoltat practic in Germania, Pfitzer e doar gigantul care face productia in masa posibila
– AstraZeneca e 100% european
– J&J e dezvoltat in UE de Jansen
– Curevac/Bayer 100% european. Ba mai mult asta va fi produs si de Novartis.
Singurele dezvoltate total in SUA sunt Moderna si Novavax. Ambele tehnologii noi, dar diferite intre ele.
Alex(Citează)
12/03/2021 la 4:21 PM
Astra Zeneca nu era cel mai prost vaccin?
Gaelex(Citează)
12/03/2021 la 12:20 PM
In alta ordine de idei, pe 17 februarie 2021 se spunea “Covid-19: World’s first human challenge trials to start in UK”. De aici: https://www.bbc.com/news/health-56097088
Florin Brutărescu(Citează)
14/03/2021 la 6:38 PM
Yup, Astra Zeneca a fost nitzelush retras de la folosire din cauza unor probleme cam grave:
https://www.cronica.ro/9-000-de-romani-au-renuntat-la-programarile-facute-pentru-vaccinarea-cu-vaccinul-astrazeneca-de-aseara-pana-azi-la-pranz-cronica-serii/
Gaelex(Citează)